Informatie & Tips

Lingerie/badmode

Lingerie / badmode

Als je een losse prothese draagt, heb je een beha nodig met een stevige band om de borstkas. Anders valt je prothese uit je beha of de boel gaat schuiven. Elastische topjes zijn niet geschikt voor een losse borstprothese.

Laat je niet afschepen met huidkleurige tentbeha's en collecties die je oma ook leuk zou vinden. Er is ook voor jonge vrouwen met een moderne smaak ruim voldoende keus in goed gesorteerde winkels.

Prothese-beha's zijn niet voor iedereen per se nodig. Een prothese past ook in een beha met een wat grotere cup, die ook in het midden (op het borstbeen) iets hoger zit. Een goede beha zit strak langs de halslijn, zodat de prothese niet valt als je voorover buigt. Sportbeha's van veel grote merken zijn geschikt en niet al te duur. Ook in de huismerkcollectie van bekende lingeriezaken zijn goede en betaalbare beha's te vinden.

Eventueel kun je in je beha een vakje voor de prothese (laten) maken. Dit kan meestal in de winkel waar je de prothese koopt. Je kunt de prothese ook direct op de huid dragen, net wat je prettiger vindt. Beugelbeha's worden net na de operatie afgeraden, omdat de beugel op je litteken drukt. Overleg met je chirurg wanneer het weer mag.

Met een plakprothese kun je feitelijk alle lingerie dragen. Als je prothese goed plakt, is het niet nodig om een speciale beha te dragen. Je kunt ook elastische topjes en dergelijke dragen. Dit is wel afhankelijk van het formaat van je andere borst en hoeveel steun je nodig hebt.

Badmode voor prothesedraagsters lijkt soms gemaakt voor vrouwen met maat 46 en een DD-cup die van bloemetjesbadpakken houden. Leuke, moderne badkleding is echter wel degelijk te koop! Veel hangt af van de inkoop door de winkel. Met name vroeg in het seizoen is er genoeg keus in badkleding voor slanke vrouwen met een borstprothese.

Voor badkleding geldt hetzelfde als voor lingerie: neem geen te laag uitgesneden halslijn en zorg dat de prothese niet gaat schuiven. Anders moet je je prothese achterna zwemmen. Sportbadpakken vallen hoog in de hals. Momenteel is er veel keus in bikini's met een wat groter topje. Ook aerobicstopjes zijn geschikt om mee te zwemmen.