Informatie & Tips

Pruiken

Pruiken

Als je voor de behandeling van borstkanker chemotherapie nodig hebt, zul je zeer waarschijnlijk te maken krijgen met het verlies van je haar.

Meestal begint het (hoofd)haar ongeveer twee tot drie weken na de eerste chemokuur uit te vallen. Je hebt dus nog genoeg tijd om eventueel een pruik aan te schaffen.
Veel borstkankerpatënten maken gebruik van een pruik, maar er zijn ook alternatieven: mutsen, sjaaltjes, doeken, petten of helemaal niets! 

Als je besluit een pruik aan te schaffen, kan je mammacare- of oncologieverpleegkundige adressen geven van goede pruikenzaken in je omgeving. Je hebt een verklaring van de specialist nodig voor de pruik om de kosten bij je ziektenkostenverzekeraar vergoed te krijgen. Let wel op, want meestal is er sprake van een maximaal bedrag voor de vergoeding. Als je een dure pruik uitkiest zijn de kosten dus voor een deel voor eigen rekening.

Het is raadzaam een afspraak in een pruikenzaak te maken vóór je haar uitvalt. Neem een vriendin, familielid of je partner mee. Die kan je ondersteunen in je keuze. Je kunt voor een pruik kiezen die lijkt op je eigen haar en kapsel, maar je kunt natuurlijk ook iets heel anders uitzoeken. Het is maar net wat je wilt. Mensen die het niet weten zullen meestal niet eens doorhebben dat je een pruik draagt. Door gebruik van gel of wax ziet een pruik er ook 'echter' uit.

Wees niet ongerust: een pruik waait echt niet zomaar van je hoofd! Je kunt aan de binnenkant van de pruik een stukje plastic laten innaaien. Daar kun je dan een stukje dubbelzijdig tape op plakken, waarmee je de pruik als het ware aan je hoofdhuid vastplakt. Op deze manier kun je zelfs met wind fietsen!

Een pruik kan gewoon met shampoo gewassen en weer in model worden gebracht.

Een pruik is niet aangenaam met heel heet weer, zoals in een hete zomer. De pruik voelt dan als een bontmuts en begint aan alle kanten te jeuken.

Het tijdsstip waarop je de pruik weer in de kast gooit en "topless" gaat lopen, is voor iedereen verschillend. Sommige vrouwen zijn de pruik al snel zat. Zodra er een paar donzige haartjes te zien zijn, gaan ze weer zonder hoofddeksel over straat. Andere vrouwen dragen wel heel graag hun pruik totdat het haar eronder weer enigszins toonbaar is geworden..