Informatie & Tips

De invloed van borstkanker op de mensen om je heen. Je kinderen bijvoorbeeld.

Borstkanker in het gezin

Na de diagnose 'borstkanker' staat je leven ineens op zijn kop, iedereen is geëmotioneerd, vol angst en verdriet. Alles wat eerst vanzelfsprekend leek, is ineens anders. Alle zekerheden zijn weggevaagd, de toekomst lijkt een zwart gat.Dit heeft ook een diepe impact op het gezin.

Lees meer over borstkanker in het gezin.

Intimiteit met je kinderen

Nadat je hebt gehoord dat je borstkanker hebt, ben je erg met je lijf bezig. Je lichaam heeft je in de steek gelaten. Hoe ga je hiermee om? De vermoeidheid tijdens de chemokuren en de pijn en vermoeidheid na de operatie spelen op dat moment een grote rol. Heb je kinderen, dan is dat misschien nog moeilijker. Kinderen snappen vaak niet helemaal wat er gebeurt, ook omdat het allemaal zo snel gaat. Ze hebben geen tijd om rustig aan de situatie te wennen. Kinderen zijn voor het verwerken van emoties erg lichamelijk ingesteld.

Praten met kinderen

Praten met kinderen over kanker

Een ernstige ziekte zoals kanker, heeft gevolgen voor het hele gezin. Kinderen reageren anders op ziekte dan volwassen gezinsleden. Ook als je diagnose en behandeling alweer een tijd geleden zijn, is het belangrijk om terug te kijken naar de reacties van je kinderen. Die kunnen namelijk ook lang na de diagnose en behandeling gevolgen voor hen hebben. Er zijn grote verschillen tussen de reacties van jonge kinderen en oudere kinderen.

Gezin & kinderen

Kinderen

Als je kinderen hebt, kunnen onderstaande tips misschien helpen.