Informatie & Tips

Het hoe, wat en waarom van de onderzoeken waar je mee te maken kunt krijgen.

Erfelijkheid en borstkanker

Ongeveer een op de acht vrouwen in Nederland krijgt borstkanker en een op de zestig eierstokkanker. In vijf tot tien procent van deze gevallen gaat het om een erfelijke vorm. Die wordt veroorzaakt door een genmutatie, een aangeboren fout in het DNA, geërfd van een van de ouders. Erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker zijn autosomaal. Dat betekent dat zowel mannen als vrouwen de erfelijke aanleg kunnen hebben en aan hun kinderen kunnen doorgeven. De erfelijke aandoening is dominant.

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek draagt bij aan de vooruitgang van de wetenschap op het gebied van (borstkanker)zorg. Medische onderzoeken hebben verschillende doelen. Soms worden bestaande middelen, technieken of methodes getest, het kan ook zijn dat er een nieuwe behandeling wordt getest. Denk aan nieuwe medicijnen, nieuwe operatietechnieken of een andere bestralingsmethode. Sommige patiënten kunnen meedoen aan onderzoek. Wat is wetenschappelijk onderzoek eigenlijk?

Diagnostisch onderzoek

Met de uitslagen van lichamelijk onderzoek, beeldonderzoek en cel- en weefselonderzoek als basis voor de diagnose borstkanker, kan de arts een behandelplan opstellen. Om de meest passende behandeling te kunnen bepalen, zijn er soms aanvullende gegevens nodig. Bijvoorbeeld over de exacte plaats van de tumor (MRI), het genenprofiel van de tumor of over uitzaaiingen in de lymfklieren of elders in het lichaam (uitzaaiingen op afstand). Als borstkanker uitzaait, gebeurt dit meestal naar de longen, lever, botten en hersenen. Om daar achter te komen, volgen mogelijk nog meer onderzoeken.

In gesprek met je arts - Checklist

Bereid je voor op de gesprekken

Als je te horen krijgt dat je borstkanker hebt of (mogelijk) erfelijk belast bent met borstkanker, staat je wereld op z’n kop. Als je eerste emoties geluwd zijn, merk je dat je beslissingen moet nemen over hoe nu verder. Om ervoor te zorgen dat je de juiste informatie krijgt, is een checklist een handig hulpmiddel.