Louise de Widt-Levert: "Jonge vrouwen met borstkanker: is een borstsparende behandeling veilig?"

Louise de Widt-Levert: "Jonge vrouwen met borstkanker: is een borstsparende behandeling veilig?"

Webinar datum: 
19 Juni 2012

De webseminar is ook via YouTube te bekijkenKlik hier

 

Amputatie of borstsparend?

Amputatie of borstsparend opereren? Het is een vraag die regelmatig opkomt op het forum van de Amazones. En die onlangs ook weer aandacht kreeg door berichtgeving in de media dat borstsparende operaties en  borstamputatie op de lange termijn net zo veilig zijn.

Lousie de Widt-Levert pakt het onderwerp bij de kop, met speciale aandacht voor jonge vrouwen met borstkanker. Wat is het verschil tussen borstsparend en amputatie? Hoe beïnvloedt de keuze voor het een of het ander de rest van de behandeling? Is er altijd een keuze? Welke factoren spelen daarbij een rol? En hoe zit dat bij jonge vrouwen? Verschilt hun situatie van die van oudere lotgenoten en hoe dan? En hoe zit het nu eigenlijk met die veiligheid?

Louise de Widt-Levert
Louise de Widt-Levert is oncologisch chirurg in het Waterlandziekenhuis te Purmerend. Zij is gespecialiseerd in mammachirurgie, gastro-intestinale chirurgie, hoofd-, hals- en kinderchirurgie.  Eerder  publiceerde ze over het onderwerp micrometastasen in de sentinel node (schildwachtklier). In Nijmegen was zij werkzaam als fellow en was zij verantwoordelijk voor het opzetten van een uitgebreide mamma-poli.  Ze is momenteel onder andere voorzitter van de oncologiecommissie in het Waterlandziekenhuis.

Deelnemen
Lees vóór deelname de uitleg onderaan deze pagina.

Webseminars van Stichting Amazones worden mogelijk gemaakt door een projectsubsidie van Stichting Pink Ribbon.

 

De link naar de webseminar is geupdate, je kunt nu de opname terugzien. Ivm de mindere geluidskwaliteit staat er een stukje hier beneden ook een link naar alleen de presentatie. En ook zijn de vragen en antwoorden uit de V&A hieronder geplaatst.

Sorry, niet goed gelezen blush

Jazeker, Hulahoop, dat is ook hier de bedoeling. De link zal zo snel mogelijk geplaatst worden. Zie ook de uitleg helemaal onderaan deze pagina.

Ambulo (moderator)

Hoi,

 Helaas was ik gisteren niet in de gelegenheid de webinar bij te wonen.

 Ik heb zelf ook wel eens webinars gegeven voor mijn werk (ben dus geinteresseerd om 2 redenen). Dan kwam er na afloop op onze site altijd een link te staan, waar je de webinar kon downloaden, zodat je hem nogmaals kon zien. Of dat je hem voor de eerst kon zien. Is dat hier ook mogelijk, is de webinar opgenomen?

 

 

 

De kop is eraf! Het eerste Webseminar is gehouden. Stiekem toch wel een beetje spannend hoor, om dat dan te mogen presenteren (voor wie zich afvroeg wie die stem was, dat was ik, aangenaam!).

We zijn heel benieuwd naar jullie feedback en als er vragen nog zijn blijven liggen of een antwoord in de V&A was niet duidelijk genoeg, stuur een mail naar info@de-amazones.nl en dan zoeken we het voor je terug.

Hallo allemaal! 

Om goed van start te kunnen gaan met de Webseminar, willen jullie zorgen dat jullie bij aanvang van de webseminar ingelogd zijn? Dus open je pc / laptop een kwartiertje eerder, vanaf 19:45 is de sessie open, en log op je gemak in. Vergeet niet er vast een glas drinken of een lekkere kop thee bij te pakken, dan hoef je niet tijdensde webinar op te staan. 

Tot straks en we hopen dat jullie de webseminar interessant en leerzaam zullen vinden    :-)

Dit zijn de vragen die gesteld zijn door deelnemers aan de webseminar. De antwoorden komen van Louise de Widt-Levert.

V: Waarom stopt na 5 jaar de nazorg meestal, terwijl dan de kans juist toeneemt op een recidieve?

A: De kans op een recidief is de eerste 2 tot 3 jaar het grootst. Gek genoeg is er na 7 jaar een klein piekje. Vrouwen tussen de 50 en 75 jaar komen dan automatisch in het bevolkingsonderzoek. Dit geldt voor jongere vrouwen natuurlijk niet.

Afhankelijk van de tumorkenmerken, behandelingen en wensen is langere controle natuurlijk te bespreken.

 

V: Kun je als jonge borstkanker patiënt dan eisen/ vragen dat je langer onder controle wilt blijven?

A:Vragen en overleggen met je behandelaar kan altijd.

 

V: Ik ben zelf borstsparend geopereerd en heb naast uitwendige bestraling ook brachytherapie gehad. Waarom wordt er de ene keer brachytherapie gegeven en de andere keer niet?

A: Dit hangt af van de mogelijkheden en voorkeuren van het betreffende ziekenhuis.  Dit wordt maar op een paar plaatsen in Nederland gedaan.

 

V: Zou er bij jonge vrouwen met het vermoeden van borstkanker niet standaard een MRI moeten worden gedaan, zodat de patiënt beter geadviseerd kan worden over een borstsparende operatie of een amputatie. Bij een mammo  kunnen ze namelijk vaak niet alles zien.

A: Het is niet verplicht een MRI te maken als een tumor op een mammogram goed zichtbaar is. Bij jonge vrouwen wordt een MRI wel vaker gemaakt, ook om een eventuele tweede tumor te kunnen uitsluiten.

 

V: Een lokaal recidief kan ook uitzaaiien. Hoe kan het dat de overlevingskans dan gelijk is tussen borstsparend en amputatie? Dan zouden recidieven toch niet kunnen zaaiien?

A: Er kan ook een locaal recidief ontstaan na een amputatie. De overleving wordt bepaald door de tumorkenmerken ten eerste en niet door de lokale behandeling alleen. Maar de nabehandeling (chemo, hormoontherapie e.d.) is net zo belangrijk.

 

V: Ik ben na 2 1/2 jaar gestopt met mijn hormoontherapie, vanwege allerlei bijwerkingen.

A: Je wilt weten hoe groot je kans op recidief nu is?

Dat is moeilijk te zeggen. Meerdere vrouwen stoppen eerder vanwege de bijwerkingen. Over hormoontherapie zal een specialist op dat gebied een volgende webseminar meer kunnen vertellen.

 

V: hoe zit het met die 1 op 3 al uitgezaaid?

A: Van de drie patiënten met een locoregionaal recidief, heeft 1 al uitzaaiingen op afstand.

 

V: waarom krijgt iemand met een hormoongevoelige tumor van 1 cm geen hormoontherapie en iemand met een hormoongevoelig tumor van 1,2 cm wel?

A: Er moet ergens een grens getrokken worden. De kans op uitzaaiingen is bij een tumor van 1 cm erg klein. Dit lijkt me een mooi onderwerp voor een volgende webseminar.

 

V: Ik begreep met name het stukje over de invloed van bestraling niet helemaal, maakt die de kans op recidief groter?

A: Het geven van bestraling vermindert de kans op een lokaal recidief. Bij sommige patiënten wordt daarom nu ook vaker dan vroeger bestraald na een amputatie.

 

V: hoe groot mag een tumor zijn om veilig borstsparend te opereren?

A: Dit hangt vooral van van de grootte van de borst ten opzichte van de tumor.Het is ongebruikelijk om een tumor groter dan 5 cm sparend te behandelen.

 

V:  Mijn zus heeft DCIS is borstbesparend geopereerd en wordt momenteel bestraald, terwijl er nog geen kankercel is gevonden maar alleen miniscule kalkspatjes , gebiedje van 5mm.Sommige ziekenhuizen adviseren bij DCIS amputatie waarom?

A: Als DCIS in een groot gebied zit, is een amputatie veiliger en cosmetisch soms niet mogelijk om sparend te opereren.

Vroeger bestraalden we DCIS kleiner dan 1 cm niet na een borstsparende operatie maar daar zijn we van terug gekomen vanwege de hogere kans op een recidief.

 

V: waarom wordt bij controle na behandelingen niet op een tumormarker geprikt?

A: Tumormarker 15.3 wordt niet standaard gebruikt in de follow up.  Hij kan verhoogd zijn bij patienten met uitzaaiingen en kan dan gebuikt worden om de respons van behandeling te volgen. De marker heeft een lage sensitiviteit en een lage specificiteit.

 

V: begrijp ik het goed dat er nog te weinig onderzoek is om jonge vrouwen een goed advies te geven?

 A: Ja dat is zeker zo. Borstkanker onder de 40 komt maar in 6% van alle borstkanker, voor. Er zijn weinig jonge patienten die in 20 jaars follow up hebben en sparend zijn geopereerd. Daarbij is de behandeling in de loop der tijd ook erg veranderd.

 

V:  hoeveel marge moet schoon zijn na borstsparende operatie? kun je bij onvoldoende marge ook bestralen ipv heropereren?

A: In principe is 1 mm marge voldoende bij invasief carcinoom. Bij DCIS moet dit 2mm zijn. Je kunt slechte chirurgie (dus een positief snijvlak) niet compenseren met radiotherapie. Maar als in 1 gezichtsveld de tumor reikt tot aan het snijvlak, is een extra boost gebruikelijk.

Helaas laat de geluidskwaliteit bij de presentatie van Louise de Widt-Levert in de uitzending te wensen over, daarom hierbij ook de link naar de presentatie zoals die eerder was opgenomen:

https://de-amazones.webex.com/de-amazones/lsr.php?AT=pb&SP=EC&rID=16584047&rKey=7A55217B42D7D8E5

Uitleg Webseminars

Hoe ziet de webinar eruit?
De webinar bestaat uit een presentatie met powerpoint slides door een spreker. Na afloop is er gelegenheid tot vragen stellen aan de spreker via een V&A (Vraag & Antwoord). De webinar én de vragen en antwoorden zullen na afloop op de website geplaatst worden zodat iedereen ze ook later nog kan terugkijken.

Deelnemen aan de webinar
De webinar  is voor iedereen toegankelijk. Vooraf aanmelden is niet nodig. Via de seminar link hierboven kom je op het inlogscherm, hier vul je je naam, achternaam en emailadres in plus het gebeurteniswachtwoord: 1234. Op de vraag "Uw host heeft een geintegreerde spraakconferentie geopend. Wilt u deelnemen" antoorden: ja.
Je kunt ervoor kiezen om ipv je echte naam je nick en als achternaam Amazone te kiezen (Marielle wordt dan bijvoorbeeld 'Marielle Amazone'). De deelnemerslijst is alleen zichtbaar voor de panelleden, alleen als je een vraag stelt tijdens de V&A (Vraag & Antwoord) sessie na afloop van de presentatie en je vraag wordt beantwoord, dan is je naam zichtbaar voor de overige deelnemers. 

Vragen aan de expert
Na afloop van de presentatie is er de gelegenheid om vragen te stellen aan Louise de Widt-Levert. Hiervoor zal dan een scherm 'V&A' (Vraag & Antwoord) aangezet worden. Houd dus tijdens de presentatie pen en papier bij de hand zodat je je vragen kunt noteren voor de V&A! 

Beeld en geluid
Je kunt vantevoren hier checken of de mediaplayer op jouw pc / laptop geschikt  is voor het bijwonen van de webinar. Je hoeft maar over 1 van de 3 vermelde mediaplayers te beschikken en kunt ze via de link downloaden.
De webinars maken gebruik van geintegreerde VOIP (dezelfde technologie als bijvoorbeeld Skype) voor het geluid. Dit betekent dat je niet hoeft in te bellen per telefoon en er voor jou geen extra kosten zijn (buiten je bestaande internetabonnement/kosten). Tijdens de webinar kun je zelf niet spreken. Zorg er wel voor dat het geluid van je pc / laptop aan staat! 

Mobiele apparaten
De webinars maken gebruik van WebEx. Deze technologie ondersteunt momenteel nog geen mobiele apparaten, zoals tablets en smartphones. Log dus in vanaf je pc of laptop.

Technische vragen
Mocht je technische vragen hebben tijdens de webinar, dan kun je deze aan de panelleden stellen via het scherm 'chat' (aan de rechterkant van je scherm). De chat is niet bedoeld voor vragen over de presentatie, bewaar deze voor de V&A na afloop (zie boven).

Kennisgevingen
De webinars maken gebruik van een WebEx service met een functie waarmee audio en documenten en andere materialen die worden uitgewisseld of bekeken tijdens de sessie, kunnen worden opgenomen. Door aan de webinar deel te nemen, geef je automatisch toestemming tot dergelijke opnamen.

De webinars en opnamen hiervan, inclusief vragen en antwoorden, blijven eigendom van Stichting Amazones. Het is niet toegestaan deze zonder toestemming vooraf van het Stichtingsbestuur elders te plaatsen dan wel te vermenigvuldigen. Toestemming kan per email worden aangevraagd aan info@de-amazones.nl

Vragen?
Stuur een email naar info@de-amazones.nl of stel ze hieronder.