Nieuws: archief 2015

Artikelen

Amazoneemmee

Veel Amazones hebben 'borstkankerspullen' liggen die ze niet meer gebruiken. Slaals, buffjes, pruiken, een bikini of prothese die je niet meer nodig hebt en die alleen maar stof liggen te vergaren.

Op het Amazoneforum kun je deze spullen aanbieden aan anderen. Zodat ze een tweede leven krijgen bij iemand die er wel nog iets aan heeft.

Interactieve liveoperatie ZGT: borstsparende operatie en reconstructie

Ziekenhuisgroep Twente neemt op donderdag 29 oktober 2015 geïnteresseerden vanaf 13.00 uur via zgt.nl/liveoperatie live mee in de OK in Hengelo.

BVN in oktober - bijeenkomsten voor jonge vrouwen en meer activiteiten

Themabijeenkomsten voor jonge vrouwen

Borstkankervereniging Nederland (BVN) organiseert in oktober diverse themabijeenkomsten speciaal voor jonge vrouwen met borstkanker.

Tijdens deze bijeenkomsten komen thema’s aan bod als ‘vruchtbaarheid bij borstkanker’ en ‘Hoe vertel ik het mijn kinderen’. Ook is er tijd en aandacht voor ontspanning en lotgenotencontact.

Oproep themablogs 2015 - Borstkanker en kinderen

Borstkanker en kinderen - Deel je verhaal

Je bent jong en je hebt borstkanker. Maar je bent ook moeder van opgroeiende kinderen. Of je bent (nog) geen moeder, maar hebt wel een kinderwens. Misschien ben je zwanger geworden ná borstkanker of ben je kinderloos dóór borstkanker.

Borstkanker en kinderen. Het is een thema dat in vele vormen door het leven van jonge borstkankerpatiënten kan lopen.

Pluk de dag AYA - Amsterdam 12 september

Op 12 september vindt voor de eerste keer het evenement ‘Pluk de Dag AYA’ plaats, in Amsterdam. Deze dag is speciaal voor AYA’s: jongeren tussen de 18 en 35 jaar die kanker hebben of hebben gehad.

Het wordt een dag om te ontmoeten, ontdekken en inspireren. Er kunnen allerlei workshops worden gevolgd, maar ook vragen worden gesteld aan zorgprofessionals. Oftewel: een dag waar je bij moet zijn.

Actief risicodragers borstkankergen binnen familie opsporen én inlichten

Het actief opsporen van mensen die risicodrager zijn van het borstkankergen BRCA1 en -2 is van levensbelang. Dit illustreert het verhaal van lid van Borstkankervereniging Nederland (BVN) Aad Klaassen en zijn dochter die in 2013 de diagnose uitgezaaide borstkanker kreeg. Deze diagnose had mogelijk voorkomen kunnen worden als vader en dochter hadden geweten dat zij beiden erfelijk belast zijn met de BRCA genmutatie. Het verhaal van Aad en zijn dochter staat niet op zichzelf. BVN kent meerdere verhalen van patiënten die niet goed of te laat werden geïnformeerd.

Roze Lintje 2015: Bespreken van (late) gevolgen van borstkankerbehandelingen niet optimaal

Utrecht – Borstkankervereniging Nederland (BVN) kent vandaag officieel het roze lintje voor patiëntgerichte borstkankerzorg toe aan 78 van de 89 ziekenhuizen. Eén van de BVN criteria is de mate waarin (late) gevolgen van mogelijke behandelingen worden besproken met de patiënt. Bij een deel van de ziekenhuizen blijkt dit niet optimaal; een belangrijk verbeterpunt.  

 

Being on-line together: online lotgenotencontact helpt

Voelen borstkankerpatiënten zich beter door online lotgenotencontact? Ja, volgens communicatiewetenschapper Anika Batenburg. In haar proefschrift “Being on-line together” onderzocht ze de psychische effecten van online contact, vooral bij borstkankerpatiënten.

Daarbij keek ze ook naar het Amazoneforum. Enkele jaren geleden deed ze een oproep: wil je meedoen aan een onderzoek naar de effectiviteit van het online platform Amazones? De vrouwen die reageerden vulden over twee jaar verspreid diverse vragenlijsten in.

Samen sterk voor jonge vrouwen met borstkanker - Stichting Amazones en BVN samen verder

[Dit artikel verscheen in het aprilnummer van B, het magazine van Borstkankervereniging Nederland]

Tekst: Annemaret Bouwman Foto: Anneke Hymmen, BVN