Lucky74

Overactief

Het is drie jaar geleden dat ik mijn laatste chemokuur kreeg. Ik ga weer als een speer. Ik werk 40 uur per week in mijn eigen bedrijf, dat floreert. En ga naar meer workshops, feestjes en verjaardagen dan ik ooit heb gedaan.

Om dit vol te houden lijkt ik wel steeds meer slaap nodig te hebben. Sliep ik vroeger acht uur per nacht, tegenwoordig is negen uur normaal, en zijn nachten van tien uur geen uitzondering. En dan ben ik nog niet altijd uitgerust. Soms voel ik me zelfs uitgeput.

Haast

"Ik zie dat je je kwast heel snel beweegt", zegt Rocco met zijn Australische accent. Ik kijk op van mijn papier waar ik een hoek felgeel aan het schilderen ben. Ik volg een proefles intuïtief schilderen bij het kankerinloophuis Vicki Brown in Den Bosch. Ik kijk de schilderleraar vragend aan. "Probeer eens rustiger te schilderen", legt hij uit. "Om elke pennenstreek bewust op het papier te zetten. Het op het papier te laten gebeuren".

Russisch roulette

'Tegenwoordig overlijdt toch niemand meer aan borstkanker?' Ik hoor het me nog zo zeggen aan de telefoon, nadat mijn moeder vertelt dat haar beste vriendin borstkanker heeft.