Thema oktober 2013

'Van 'jong met borstkanker' werd ik 'jong met uitzaaiingen''

 

 

Maisa (nu 40) kreeg borstkanker op haar 28e. 'Binnenkort ben ik 12,5 jaar in dienst bij mijn werkgever. Dat valt samen met mijn koperen borstkankerjubileum, want ik werkte er net drie weken toen ik een knobbel in mijn borst voelde. Borstkanker is een deel van mijn leven geworden. En helaas is dat zo gebleven, want sinds vier jaar weet ik dat de kanker is uitgezaaid".

 

'Ik voel me rijk dat ik kan genieten van kleine dingen'

 

Angie (31) zit middenin de behandelingen nadat begin juni borstkanker bij haar werd vastgesteld. "Hoe verder na de chemo? Mensen vragen of ik dan klaar ben. Ik vraag me af of ik ooit klaar ben. 'Als Angelina Jolie het kan kun jij het ook...', is bij mij als meest domste reactie blijven hangen. Het blijft moeilijk te reageren op een jonge vrouw met borstkanker, maar ik hoor toch liever dat mensen niet weten wat te zeggen in plaats van maar wat uit te kramen."

 

'Op je 32ste wil je niet zo getekend door het leven gaan'

 

Mar31 (32) had net haar baby gevoed toen ze een knobbeltje in haar borst ontdekte. Het bleek borstkanker en een zware periode volgde.  "Het lukt me om voorzichtig weer vooruit te kijken en na te denken over de toekomst. Mijn leven heeft letterlijk een jaar stilgestaan. Dromen die wij voor de kanker samen hadden willen we toch graag nog verwezenlijken. Wij zouden graag ons gezin uitbreiden, een grotere woning kopen en misschien wel een andere baan."