Thema oktober 2014

‘Hoe ik mijn verhaal ook wilde regisseren, er bleven zich onverwachte passages aandienen’

Manon77 is getrouwd en heeft drie kinderen. Ze kreeg borstkanker in 2011. Tijdens haar behandelingen bleek ze zwanger. Ze krijgt een gezonde dochter, maar blijkt zelf belast met een BRCA1 genmutatie: “Ik wilde het niet horen en weten. Ik wilde niet leven in angst.”

‘Ik maak me niet meer zo druk als de ramen niet gelapt zijn of de wasmand bomvol zit’

Jet73 is 40 jaar, getrouwd en heeft twee zoontjes. Najaar 2013 kreeg ze borstkanker. Na erfelijkheidsonderzoek bleek ze belast met een BRCA2 mutatie. Ze liet haar eierstokken verwijderen en volgend jaar volgt nog een preventieve borstoperatie en reconstructie. Ze wil dolgraag terug naar het ‘gewone leven’:  “Ik wil weer werken, sporten en uitkijken naar leuke dingen!”

‘Drie zussen, één gezin, drie verschillende keuzes’

Cat is 33, single en heeft geen kinderen. Ze heeft twee zussen. Haar moeder overleed aan eierstokkkanker, maar aan erfelijkheid werd nog niet direct gedacht. Tot een nicht borstkanker kreeg en draagster bleek van een BRCA1 genmutatie. Dat veranderde het leven van haar en haar zussen onherroepelijk.

Het is 1999 als mijn moeder, na zes jaar strijd, overlijdt aan eierstokkanker. Ze is 46 jaar en laat een partner achter en drie dochters van 11, 18 en 20 jaar. We waren verdrietig maar wisten toen nog niet wat ons nog meer te wachten stond…