Behoud van vruchtbaarheid

Anders dan vaak wordt gedacht, is behoud van vruchtbaarheid ook mogelijk als er sprake is van een hormoongevoelige borstkanker. De besluitvorming rondom behoud van vruchtbaarheid is complex. Deze vraagt om specifieke deskundigheid. Daarom is het verstandig een informatief gesprek aan te vragen bij een medisch oncoloog en gynaecoloog in een centrum met speciale expertise en belangstelling op dit gebied. De oncologische behandeling kan gewoon in het ziekenhuis van je keuze plaatsvinden.

Er zijn verschillende methoden om te proberen de vruchtbaarheid veilig te stellen. De gynaecoloog beslist samen met de patiënt wat de beste methode is. Invriezen van bevruchte eicellen, embryo’s (In Vitro Fertilisatie IVF) of invriezen van onbevruchte eicellen.

In vitrofertilisatie (IVF)

De meest toegepaste methode van bescherming van de vruchtbaarheid is een ‘spoed IVF-procedure’ ofwel een bevruchting buiten de baarmoeder, voorafgaand aan de chemotherapie. Een spoed IVF-procedure wordt alleen uitgevoerd bij vrouwen onder de veertig jaar met een vaste partner. Terugplaatsing van embryo’s wordt gedaan tot 42 jaar. De kans op een zwangerschap bedraagt per embryo ongeveer twintig tot 25 procent.

Onbevruchte eicellen invriezen (eicelvitrificatie)

Sinds 2011 is het mogelijk om onbevruchte eicellen in te vriezen. Om meerdere onbevruchte eicellen te ‘oogsten’ wordt een ‘semi IVF-procedure met hormonale stimulatie’ uitgevoerd, maar dan zonder bevruchting. Deze eicellen kunnen gebruikt worden indien vervroegde menopauze door chemotherapie definitief is opgetreden. Bij het later ontdooien, alsnog bevruchten en vervolgens terugplaatsen van het embryo in de baarmoeder is de kans op het ontstaan van een zwangerschap per eicel wel kleiner dan met een ingevroren embryo. Dit komt doordat onbevruchte eicellen tijdens het invriesproces kwetsbaarder zijn dan bevruchte eicellen. De kans op een zwangerschap bedraagt per eicel vijf tot tien procent.

Op de website van Freya, de vereniging van mensen met vruchtbaarheidsproblemen www.freya.nl, vind je onder andere adressen van ziekenhuizen en klinieken. 

Op de website van AYA (Adolescent & Young Adult; jongvolwassenen met kanker in de leeftijd van 18-35 jaar) staat een interessant artikel over behoud van vruchtbaarheid bij kanker.

Lobke Bastings (onderzoeker aan het Radboud UMC Nijmegen) onderzocht in haar proefschrift de veiligheid van het terug transplanteren van eierstokweefsel bij vrouwen die kanker overleefden, de effectiviteit en efficiëntie van het invriezen en ontdooien van eierstokweefsel, en de tijdigheid, patiëntgerichtheid en gelijke toegang tot de zorg voor behoud van vruchtbaarheid in Nederland. Lees onderaan deze pagina de samenvatting van haar proefschrift, en lees hier het artikel dat in de Volkskrant verscheen op 23 september 2014: "Kankerpatiënte kan veel vaker vruchtbaarheid behouden".

let op: bij borstkanker en vruchtbaarheid komt meer kijken. Dan is een bezoek aan een centrum met specifieke expertise gewenst.

BijlageGrootte
PDF icon samenvatting_promotieonderzo.pdf265.46 KB

Agenda

dinsdag, 29 september 2020 | 15:30 tot 16:30 uur
dinsdag, 6 oktober 2020 | 15:30 tot 16:30 uur