Blog gespreksgroepen uitgezaaide borstkanker – ‘Een indrukwekkende ochtend, dankbaar geniet ik na’

donderdag, 23 januari 2020

Eén op de vijf borstkankerpatiënten krijgt te maken met uitzaaiingen op afstand. Genezing is meestal niet meer mogelijk, behandeling vaak gelukkig nog wel. Iedereen gaat daar op een eigen manier mee om. Soms is het moeilijk om er met je omgeving over te praten. Met lotgenoten is dat anders. Zij weten wat je doormaakt. Daarom organiseert Borstkankervereniging Nederland (BVN) gespreksgroepen voor mensen met uitgezaaide borstkanker. Op 9 januari startte de gespreksgroep in het inloophuis Viore in Hilversum. Vorige week vrijdag in inloophuis De Skulp in Heerenveen. Vrijwilliger Rian Terveer-Couperus en BVN-medewerker Marieke Breunesse en doen verslag van de bijeenkomsten.

Marieke was samen met elf dames aanwezig bij de gespreksgroep in Hilversum. Een mooie bijeenkomst die vooral in het teken stond van kennismaking. Marieke: “De coaches startten de ochtend met verschillende fotokaarten, waaruit de deelnemers er één mochten kiezen die het beste bij hen past. De ene persoon pakte een kaart met snoepjes om de diversiteit van de ziekte aan te geven en alle ‘smaken’ waar je mee om moet gaan. De ander koos de zee, omdat ze daar in alle rust alleen kan zijn. Iedereen had een uniek verhaal, wat mij keer op keer raakte.”

Ook Rian vond het een indrukwekkende ochtend. Zij was bij de gespreksgroep in Heerenveen: “Na een aantal maanden van voorbereiding is het zover. Als patient advocate van Borstkankervereniging Nederland mag ik dit mooie project begeleiden. Flyers over de gespreksgroepen zijn onder andere verspreid bij de Friese ziekenhuizen die ook patiënten hierop attenderen.

Het is 17 januari 2020, de vrijwilligers van het inloophuis De Skulp en de twee coaches van Coach Connect zijn er klaar voor! Ik rijd met een voldaan gevoel naar Heerenveen waar vandaag de eerste gespreksgroep voor mensen met uitgezaaide borstkanker in Friesland zal gaan plaatsvinden. Dit zeer bijzondere moment verdiend zeker een gebakje. Met een doos vol treed ik de ruimte binnen en heet de vijf aanwezigen welkom namens BVN. Na afloop van de indrukwekkende ochtend hoor ik hoe fijn de deelnemers het vinden dat de gespreksgroep er is. Ik heb van de bijzondere sfeer mogen proeven. Dankbaar geniet ik na.”

De gespreksgroepen worden iedere maand georganiseerd in de inloophuizen Vicki Brownhuis in Den Bosch, De Skulp in Heerenveen en Viore in Hilversum. Wil je ook deelnemen of een keertje kijken hoe het is? Je bent van harte welkom! Meer informatie over de data en tijden vind je op onze Borstkankeragenda.