Amazone
Lid geworden op: 09/01/2006 - 22:00
Offline
Berichten: 4292

Corona en chemo

zondag, 15 maart 2020

Wat zullen er veel vrouwen zijn die nu vol vragen zitten.

Het Corona-virus is een pittig virus, het hele land wordt platgelegd.

Wat gebeurt er nu met jouw behandelingen? En je controles? Wat gaat er door en wat niet?

Ik hoor van lotgenoten dat de afdeling oncologie soms maar heel moeizaam bereikbaar is.

Zelf kon ik afgelopen vrijdag nog gewoon mijn controle doen, maar ik kreeg wel extra medicatie mee, voor het geval dat de volgende controle alleen telefonisch zou kunnen plaatsvinden.

Maar: ik zit niet midden in chemo's die je weerstand heel erg afbreken. Mijn bloedwaardes zijn heel behoorlijk. Wat als jij wel in die situatie zit? Kun je je oncopleeg überhaupt nog bereiken? Of moet je juist wachten tot er contact met jou wordt gelegd?

De afgelopen week heb ik dagelijks ingelogd op de website van mijn ziekenhuis. Daar stonden heel heldere instructies over wie er wel 'mocht' komen en wie niet. Daar had ik houvast aan. Waarschijnlijk heeft ook jouw ziekenhuis zo'n informatiepagina, die dagelijks, en soms per uur, soms per week, wordt aangepast.

Ik zou dáár beginnen. Want bellen naar een toch al zo overbelast ziekenhuis, over minder belangrijke zaken, zou ik niet doen. Maar: ben je ziek, en/of heb je koorts? Dan moet je natuurlijk altijd bellen, zeker als de symptomen op Corona kunnen wijzen, maar ook als dat niet zo is.

Zit je voor een groot onderzoek, scans, een chemobehandeling: check dan de website, en reken erop dat je gewoon welkom bent als je niet wordt afgebeld.

Tenzij de situatie nog verder gaat veranderen en alles op zijn kop gaat. Dan gaat misschien je behandeling niet door. Raak dan niet in paniek, soms zijn er dingen waardoor alles anders wordt dan je dacht. Dat gebeurt alleen als dat niet anders kan. En als het niet anders kan, dan kun je niet anders dan je erbij neer leggen.

Offline
Berichten: 518

Fijne blog Ellen. Mijn gedachten gaan inderdaad uit naar iedereen die in behandeling zit, of in afwachting is van behandeling. Wat een (extra) onzekerheid. 

Veel sterkte allemaal. 

 

Offline
Berichten: 228

Hey ellenk, zeer relevante blog!

Vandaag ben ik in mijn ziekenhuis voor mijn wekelijkse taxol en alles gaat rustig zijn gang. Er mogen wel geen bezoekers, mensen houden duidelijker afstand van elkaar ... de verpleegster verwacht dat er naarmate de crisis ontrolt er wellicht mensen naar de "corona" afdelingen zullen moeten worden overgeplaatst. Op de radio hoorde ik dat de exponentiële toename hier in België tegen eind van de week pas verwacht wordt. Ik heb nog 4x toediening nodig.

Ik ben wel benieuwd welk effect de corona crisis op mijn eventuele leveroperatie zal hebben. Is dat een "dringende" operatie? Is de crisis tegen dan (midden mei?) geluwd? Ben ik hersteld tegen de zomervakantie? Veel vragen, en alles hangt in ieder geval af van hoe de tumor reageert op de behandeling tegen dan (voorlopig alles stabiel) ...

Ik moet wel zeggen dat ik mij in lange tijd niet meer zo weinig zorgen heb gemaakt over mijn eigen situatie. De corona-crisis blijkt een geweldig goeie afleiding te zijn daarvoor! Ik heb ook het gevoel dat meer mensen het lot van een patient met uitgezaaide bk beter zullen begrijpen hierdoor (onzekerheid, angst, ondanks alles er het beste van maken ...).

Maar voor alle duidelijkheid, laten we hopen dat het met zo weinig mogelijk lijden overwaait. Laat die zorgeloze zomer maar komen, want het wordt een vreemde lente. 

lieve groetjes

Offline
Berichten: 4292

Smim, ik hoop ook van harte dat je behandelingen zo lang mogelijk gewoon door kunnen gaan, maar ook ik zie in België en Nederland het aantal gevallen hard oplopen. Ik woon in een gebied wat tot de harde kern van het meeste aantal gevallen behoort. Ik wandel nog steeds, net weer 10 km, zo lang dat mag, en verder bel, app, en facebook ik veel, maar zoek ik niemand meer op. Hou je taai!

Offline
Berichten: 228

Ja het gaat wel snel nu, de Corona verspreiding

Deze ochtend heeft mijn verpleegster me nog zo gekoppeld aan mijn medicijnen, om 11u komt ze opeens binnen met een masker - want de testresultaten waren binnen dat ze contact gehad heeft met iemand die het heeft

mijn arts had vanochtend ook al een maskertje aan om dezelfde reden

Toen ik het Z-H verliet stond er ondertussen al een security man aan de ingang met een masker aan.

Het was nu wel heeeeeel gemakkelijk om n parkeerplaats te vinden ;)

Offline
Berichten: 26

@Ellen ik ben blij dat je dit onderwerp aan hebt gekaard. Ik moet deze week ook weer voor controle en bloedprikken naar ziekenhuis. Ben anders dan anders helemaal niet bezig geweest met de uitslag hiervan. Maar merk wel na alle klappen die ik heb gekregen dat ik weinig veerkracht meer heb ben afgelopen week overmand door angst ook door hetv solement en de angst om me heen ook uit bezorgd heid voor mij, iets wat ik tot nu toe met alles wat ik heb mee gemaakt nog niet eerder heb gehad. Ik voel me zo kwetabaar en heb me dan ook sociaal geheel afgesloten. Fysiek dan. Ik begreep dat de afspraak met de oncoloog telefonisch is maar vroeg me af hoe het gaat met bloedprikken  heeft het verplegend personeel mondkapjes op. Moet je jezelf hiermee beschermen. Hoe gaat het ik wil mezelf zo min mogelijk blotstellen. Ik zit nog met een andere vraag hoe kwetsbaar ben ik wat is reele angst en wat zijn de kansen. Rutte heeeft het erover dat 70 het krijgt en wat betent dat dan voor mij.  Hoop dat iemand mij hier meer over kan vertellen

 

Offline
Berichten: 26

Denk ook aan iedereen die net met zijn behandelingen moet gaan beginnen heel veel sterkte, t is al niet makkelijk maar nu super zwaar. Gelukkig begint de lente en daar moeten we dan ook onze geluksmomentjes maar vandaan halen. De heerlijk e geur de prachtige bloemen en de zon. 

Offline
Berichten: 4292

Ik vind het isolement ook lastig. Ik doe nog wel wat dingen hoor: ik ga iedere dag wandelen! En als ik boodschappen nodig heb, ga ik die wel halen. Maar ik ga contact met mensen nu zoveel mogelijk uit de weg, ik wil het virus niet oplopen als de IC's al vol liggen. Maar het alleen zijn is echt niet heel fijn. En het is pas net begonnen.

Offline
Berichten: 26

Ja onzekerhied na onzekerheid, valt niet mee maar jij kunt het je bent sterke vrouw alleen zijn is moeilijk vooral geen knuffels. Daarom krijg je van mij een enorme warme digitale knuffel want die kunnen we nog onbeperkt geven. Zet hem op. 

Offline
Berichten: 4292

Er komen steeds meer berichten door van afgezegde behandelingen. Dat gebeurt omdat o.a. kankerpatiënten een aanmerkelijk hoger overlijdensrisico hebben, als ze het virus oplopen. Dus als je zo'n afzeggingsbericht krijgt dan is dat daarom.

Offline
Berichten: 2

Mijn vrouw heeft de chemo's (gelukkig) in januari dit jaar afgerond en is in februari (borstbesparend) geopereerd. Komende woensdag starten de bestralingen, 20x waarna ze een chemokuur in tabletvorm 'krijgt'. Het lijkt erop dat we ons gelukkig mogen prijzen dat ze momenteel in deze fase van de behandeling zit, hoe gek dat ook klinkt. 

Sociaal contact vermijden we momenteel drastisch. Ons sociale leven was al behoorlijk op een laag pitje gezet, maar we probeerden wel altijd met z'n tweetjes/drietjes erop uit te gaan (restaurant, barretje, strand, park). 

Wij wonen in Breda en mijn vrouw is onder behandeling in het Amphia ziekenhuis, wat nagenoeg dagelijks in het nieuws is vanwege de Corona-situatie. Een aantal poliklinische afspraken (psycholoog bijv.) zijn de laatste weken geannuleerd, maar dat ervaart mijn vrouw niet als vervelend. Mijn vrouw gaat ook iedere dag wandelen, dat begon met tien minuten maar is inmiddels al ruim een uur. Verder houdt onze kleine meid (6 maanden) ons ook goed bezig, dus afleiding genoeg. 

Stay home, happy and healthy allemaal! 

Offline
Berichten: 4292

Ja, de wereld is weer wat kleiner geworden, dan ie al was. Jullie maken samen een bizarre tijd mee. Fijn dat de zwaarste chemo's al achter de rug zijn. Aftellen is nog niet echt aan de orde met bestralingen en daarna nog pillen, maar je hebt er gelukkig samen al wel een significant deel op zitten. Wat goed dat je vrouw al weer een uur wandelt!