Amazone
40 jaar
Zuid-Holland
Lid geworden op: 09/10/2017 - 10:19
Offline
Berichten: 515

De kleine dingen

donderdag, 29 november 2018

Het is een ontzettend cliché, maar in het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat het écht de kleine dingen zijn die het verschil maken.

Toen ik net ziek was, kwamen mensen met grote gebaren. Mijn woonkamer werd door vrienden en familie geschilderd en toen ik midden in de chemo 15 jaar getrouwd was, betaalde de familie mee aan een mooi feest met al onze naaste familie en vrienden. Geweldig natuurlijk.

Nu ik al een jaar ziek ben is het vanzelfsprekend stiller, maar juist nu zijn er kleine gebaren of gebeurtenissen die mij door deze moeilijke laatste chemoperiode heen trekken. Een lief appje, mijn schoonzus die ondanks allerlei andere zorgen in de familie toch regelmatig een maaltijd voor ons viertjes regelt. Een leuke serie op Netflix. Het plezier van onze huisdieren, zonder wie ik wel heel veel alleen zou zijn. Als je ziek bent, zit je zonder het te willen even in een bubbel. De bubbel vervormt je perceptie van de werkelijkheid. Maar dat is niet alleen maar negatief.

Op het moment dat de bubbel even opengaat, ervaar ik alles veel sterker. De wind in mijn nieuwe, volle kop met haar en de regen op mijn gezicht bij een klein blokje om zijn geen ongemak, maar een plezier. Ik zie de vogels van onze sierappeltjes genieten. Ik moet hard lachen om een grap; ik heb nog nooit zoveel gelachen als het afgelopen jaar. Dingen die ik vroeger ook wel deed en zag, zijn nu ineens geen bijzaak maar het belangrijkste.

Ik hoop dat ik straks, wanneer ik hopelijk beter ben én blijf, die verwondering en rust een beetje kan vasthouden. Het leven bestaat niet uit grote gebaren, maar uit een aaneenschakeling van die kleine, dagelijkse momenten. Daar wil ik straks niet meer aan voorbijgaan.

Offline
Berichten: 4268

Ik ben de verwondering nooit meer kwijtgeraakt.

 

Offline
Berichten: 73

Zo is het. Je zou eigenlijk ten alle tijden moeten genieten van de mooie dingen om je heen. Niets is vanzelfsprekend, geniet!!!! 

Offline
Berichten: 344

Het zijn echt de kleine dingen die het doen maar ik merk dat ik er echt aandacht en tijd aan moet besteden. Soms ben ik zo opgeslokt door de rest van m'n leven dat ik soms voorbij ga aan de essentie ervan. 

Dus bewust genieten, dat omschrijft het voor mij. 

Offline
Berichten: 286

Ik  betrap mezelf erop dat ik me soms weer druk kan maken over minder belangrijke zaken of me toch weer haast. Maar ik herpak mezelf sneller en probeer bij de kleine dingen te blijven die me heel gelukkig maken. En te genieten van de mooie dingen die anderen vaak niet opmerken omdat ze zo in de haast zitten om niks re missen. 

Offline
Berichten: 515

Ja het vraagt continue "werk" om stil te staan bij alle kleine dingen. Als ik aan het werk ben, en ik heb echt niet zulk stressvol werk, verlies ik mij ook weer erg snel in alles wat moet. Maar die kant wil ik niet op. Ik vind het mooi om te horen als mensen dat vast kunnen houden, zoals EllenK omschrijft. Maar ik denk dat het bij mij wel oefening zal vragen. 

Artikelen van LindaVB moderator

Webloggers