Amazone
40 jaar
Zuid-Holland
Lid geworden op: 09/10/2017 - 10:19
Offline
Berichten: 515

Tijd is een kostbaar goed 

dinsdag, 2 juli 2019

Vaak kom je pas aan het verwerken van een periode toe, wanneer je deze hebt kunnen afsluiten. Ik ervaar het zelf, nu een half jaar na de laatste behandeling, wel zo. Er ontstaat een nieuw “normaal”, en hoewel er af en toe nog wel wat gepiekerd wordt, durf ik steeds meer te geloven dat het achter mij ligt. 

Mijn moeder overleed aan borstkanker toen ik dertien was. Zij was toen 37 jaar en 11 maanden. Ik keek daarom erg uit naar mijn 38e verjaardag. Dat was voor mij een mijlpaal. Te vroeg gejuicht, bleek later. Ik was 37 jaar en 9 maanden toen er bij mij borstkanker werd geconstateerd. Maar mijn verhaal is daar gelukkig niet opgehouden. Na een lange periode van behandelingen ziet het er bij mij nu rustig en positief uit, al blijft het natuurlijk toch een beetje spannend. En ik begin mij steeds meer te realiseren hoeveel geluk ik eigenlijk heb gehad, en hoe blij ik mag zijn dat er tegenwoordig veel radicaler en uitgebreider behandeld wordt dan 30 jaar geleden. Meer tijd van leven is een luxe van onschatbare waarde voor jezelf, maar ik zie steeds meer dat het ook een noodzaak voor anderen is. Ik ervaar dit vooral in de relatie met mijn kinderen. 

Ik vind nog altijd dat ik een fijne jeugd heb gehad, omdat ik de eerste 13 jaar in een warm en liefhebbend nest ben opgegroeid. Maar mijn puberjaren waren een eenzame, verwarrende tijd, en het heeft jaren geduurd voordat ik de weg naar boven had gevonden. Ik sluit ook niet uit dat mijn leven heel anders was verlopen, als mijn moeder nog geleefd had. Mijn vader deed absoluut zijn best, maar een moeder is onvervangbaar. Daardoor geniet ik nu des te meer van de tienertijd van mijn eigen kinderen. Hoe anders staan zij in het leven dan ik op die leeftijd. Ze ondernemen van alles, durven veel, maken fouten en halen hun schouders erover op. Ze hebben een bepaalde zorgeloosheid, die ik op hun leeftijd allang kwijt was. Het leven gaat heus niet zonder kleerscheuren aan hen voorbij. Maar ze kunnen terugvallen op een basis, terwijl ze proberen uit te vinden wie ze zijn. Het feit dat ik er nog ben, en hopelijk nog heel lang, beïnvloedt hun leven en de keuzes die ze nu maken verregaand. 

Dat is wat goede behandelingen voor borstkanker dus concreet doen: ze zorgen dat de ene vrouw de tijd krijgt om het verschil kan maken in haar relatie, in haar werk en voor haar vrienden. Een ander voornamelijk voor haar gezin, voor kinderen of zelfs kleinkinderen. Tijd is een kostbaar goed. Ik gun het jullie allemaal van harte, in overvloed.

afbeelding van Charlie77
Offline
Berichten: 27

Mooi verwoord, helemaal mee eens. Het is soms niet makkelijk maar elke dag met familie en geliefden is er weer een en moet gekoesterd worden.

Offline
Berichten: 4268

Prachtig, zowel je tekst, als ook de inhoud. Ja het is waar. Tijd is zó kostbaar. Ik ben nog steeds zo dankbaar dat ik mijn kind mocht laten opgroeien met mij in de buurt. Nu moeten we toch op enige moment afscheid gaan nemen maar heel zijn jonge leven ben ik er geweest voor hem. En nog wel. En af en toe is hij er nu ook voor mij. 

Ik gun het je dan ook zó verschrikkelijk erg: dat je kinderen onder jouw hoede groot mogen groeien, tot de prachtige mensen die ze ongetwijfeld worden. Het is goud!

Offline
Berichten: 344

Wat prachtig geschreven en o zo waar! 

Offline
Berichten: 286

Ja zo herkenbaar,  mijn kinderen begonnen net met hun puberteit toen ik ziek werd. Nu vijf jaar later staan ze op de rand van de volwassenheid. Het geeft me op de een of andere manier wel rust. En ben dankbaar voor alle tijd die me na diagnose gegund is.

Offline
Berichten: 73

Ik ben het helemaal eens met je. Onze tijd is kostbaar, jammer dat je het vaak pas gaat beseffen als er iets gebeurd. 

Artikelen van LindaVB moderator

Webloggers