Amazone
40 jaar
Zuid-Holland
Lid geworden op: 09/10/2017 - 10:19
Offline
Berichten: 515

Vliegen zonder vangnet

donderdag, 27 december 2018

Vrijdag 21 december was mijn laatste kuurdag met capecitabine. Ik heb acht aanvullende kuren gehad op de volledige dosis, en daar was mijn oncoloog erg blij mee. Afgezien van de zere voeten en veel benauwdheid, ben ik er redelijk doorheen gerold. Mijn studie heb ik moeten staken, maar het werken ging prima. Natuurlijk was ik erg blij en opgelucht. Als het goed is, zit mijn behandeling erop.

Maar wat als het niet goed is. Ook die gedachten zijn er weleens. De komende twee of drie jaar zijn erop of eronder: ik ben een hoogrisicopatiënt. Gelukkig zonder bewezen uitzaaiingen, maar neo-adjuvante chemo deed vrijwel niets bij mij. En als triple negatiefje zijn de behandelingen als er toch uitzaaiingen komen, zeer beperkt. Er is niets dat de oncoloog kan doen om terugkeer te voorkomen. Dus ga ik zelf aan de slag, met voeding en beweging. Baat het niet, dan schaadt het zeker niet. Het voelt als vliegen zonder vangnet, heerlijk, en tegelijkertijd ook heel spannend.

Maar de blijdschap overheerst op dit moment. Ik ben er nog! En voorlopig mag ik een stijgende lijn verwachten, wanneer de bijwerkingen langzaam wegtrekken. Het voelt als een nieuw leven met volop mogelijkheden. De meest alledaagse dingen zoals een flinke wandeling en zelf een boodschap doen, kunnen dadelijk weer. En het mooie is dat dingen die voor anderen gewoon voelen, voor mij zoveel meer bijzonder zijn geworden.

Ik zal echt nog weleens struikelen de komende maanden. Misschien heb ik hartschade en trekt de lichte neuropathie niet weg. Maar voor nu zeg ik tegen mijzelf: gelukkig nieuwjaar! En dat wens ik jullie, de andere amazones, ook toe. Voor de mensen die nog maar pas geconfronteerd zijn met de diagnose en midden in alle behandelingen zitten. Voor degenen die de draad moeten oppikken, net als ik. En in het bijzonder een dikke virtual hug aan de mensen die weten dat ze niet meer beter worden. Dat je maar lang zonder al te veel klachten kunt blijven leven en een zinvolle invulling kunt geven aan deze fase van je leven.

 

Offline
Berichten: 4268

Gelukkig nieuwjaar Linda, dat 2019 je alleen maar mooie dingen mag brengen, fitheid, gezondheid, genieten van de gewone én de bijzondere dingen.

En dat jij bij de goede groep zult horen.

Liefs,

Ellenk

Offline
Berichten: 73

Ik wens je ook alle goed toe voor 2019, 2020 etcc. Dat de sterren goed staan, je koomt er wel!

Liefs,

pascal

Artikelen van LindaVB moderator

Webloggers