Amazone
Lid geworden op: 11/04/2011 - 16:00
Offline
Berichten: 55

Kracht

vrijdag, 17 februari 2012

 

In de Volkskrant staat wekelijks een taalcolumn. Meestal is het lezen daarvan een feest van herkenning voor mij. Het werkt als volgt: lezers melden het aan de columnist wanneer zij op fout of lelijk taalgebruik stuiten. Bijvoorbeeld populistisch taalgebruik of verkeerd geïnterpreteerde gezegdes. De columnist analyseert alles met verstand van zaken en zijn oordeel is meestal niet mild.

Afgelopen woensdag was ik, zoals het een echte fan betaamt, al bijna instemmend knikkend aan het einde van de eerste alinea beland, toen ik me realiseerde dat hij een uitdrukking op de korrel nam die ik zelf ook vaak gebruik. “Vermakelijke maar holle Happinez-taal”, luidde zijn genadeloze oordeel.

De kreet in kwestie was: ‘in je kracht staan’, of – nog erger - ‘iemand in zijn eigen kracht zetten’. Oeps, dacht ik beschaamd, dat heb ik volgens mij zelf ook wel eens gezegd. Wat is er eigenlijk zo fout aan? Alles, volgens de columnist, die deze uitspraak op één hoop gooide met “tenenkrommende kantoortaal als ‘het heeft mijn aandacht’ en het schitterende ‘decontextualiseren’ “. De verklaring die hij vervolgens gaf, hielp me in ieder geval een beetje verder. Het gaat volgens hem namelijk om “jargon van therapeuten en adviseurs, dat de rest van de samenleving heeft bereikt”. Laat ik nou net bij een van die beroepsgroepen horen. Toch heb ik de indruk dat ik me niet achter beroepsdeformatie alleen kan verschuilen om te verklaren waarom ik die uitdrukking helemaal niet zo fout vind. Het is eerder een gevoelskwestie. Een woord of een uitdrukking brengt in onze hersenen veel meer teweeg dan alleen de herkenning van de betekenis ervan. ‘Associatie’ heet dat en dat effect wordt sterker als het woord of de uitdrukking in kwestie je herinnert aan iets wat je aan den lijve hebt ondervonden.

Ik dacht aan het afgelopen jaar. Nadat één verpletterende mededeling mijn hele wereld aan het wankelen had gebracht, toen ik de weken daarna volledig de weg kwijt was en vervolgens meer dan een half jaar lang letterlijk geen kracht in mijn lijf voelde, toen ik na die periode met knikkende knieën terugkeerde op mijn werk, had ik geen plaats meer voor slapheid en stress. Ik wilde maar één ding: doen waar ik energie van krijg. In mijn kracht staan. Dat klonk ineens zo gek nog niet.

Ik denk dat deze uitdrukking een blijvertje is. Om de simpele reden dat we vroeg of laat in ons leven allemaal te maken krijgen met gebeurtenissen die ons, in het beste geval, uit ons evenwicht brengen of, als we het slechter treffen, volledig uit het lood slaan. Het spijt me, beste columnist, maar vroeg of laat willen we allemaal in onze kracht staan.

afbeelding van negrita
Berichten: 91

toevallig heb ik het ook gelezen en het bleef ook even hangen.

Heel knap dat je dit zo mooi neer kan zetten, en ik kan me er ook zeker in vinden.

in je kracht staan lijkt zo gewoon.

als je nooit ervaren hebt dat alle kracht weg kan zijn.

Offline
Berichten: 439

Isis,

In onze context is het geen holle frase maar de kreet wordt wel te pas en te onpas gebruikt zodat je zelfs in je kracht in de rij staat bij de kassa of nog erger, je achter deze woorden verschuilt als je ergens geen zin in hebt; "dan sta ik zo ontzettend niet in mijn kracht"... ik hoor het die relnicht nog zeggen...

Doen waar je energie van krijgt en in je kracht staan, is in relatie tot de weg naar herstel, evenwicht en duurzame balans een hele klus en niet een gelegenheidsargument... Even insturen als reactie aan de collumnist voor een rectificatie volgende week?

Mooi betoog! Dank...

Offline
Berichten: 439

Je blog matched overigens fantastisch met je avatar!

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Blijf lekker in je kracht staan :-). Doordat de uitdrukking beweging suggereert (je gaat er vanzelf een stukje bij lopen), maakt het zinnetje je sterker. Niks van aantrekken, als je echt in je kracht staat laat je dat artikel van je afglijden als water van de veren van een eend.

afbeelding van Kate
Berichten: 407

Ik (broodschrijver) moet glimlachen om je stukje. Ik zeg wel eens dat ik van de 'taalpolitie' ben, want ik vind dat soort jargon meestal dus ook tenenkrommend. Dat soort zinnetjes worden zo vaak, te pas en te onpas, gebruikt dat het  holle frasen worden. Maar het gebruik van deze uitdrukking is in onze situatie niet betekeninsloos. Soms is zo'n zinnetje gewoon de beste manier om tot uitdrukking te brengen wat je bedoelt. Hij is natuurlijk ook niet voor niets ooit door iemand bedacht. Van mij heb je groen licht. ;-) (Maar ik sta vandaag dan ook lekker in m'n eigen kracht. Net voor het eerst sinds bijna een jaar naar de sportschool geweest.)

Offline
Berichten: 304

Persoonlijk vind ik het een domme opmerking 'in je kracht staan' welke kracht, in je geest of in je lichaam, voor mij is het wel degelijk therapeuten jargon waar ik niets mee kan. 

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Pracht stukje. Ik heb het niet zo op uitdrukkingen als 'in je kracht staan'. Het lijkt wat mij betreft teveel op 'in de poep staan'..... 

Het doet me ook zo denken aan 'we houden rekening met je energiebalans', wat mijn voormalig manager en personeelsadviseur steeds herhaalden. God mag weten wat ze ermee bedoelden, want uiteindelijk deden zij niet eens een poging om mij af te remmen. Die energiebalans was kennelijk prima als die doorsloeg naar 'te hard' en 'te veel', zoals dat Dees eigen is.

Het is een illusie te denken dat evenwicht een permanente status van geluk en vrede is, een eeuwigdurende rechte lijn, precies in het midden.

Evenwicht is daar waar de ups en de downs elkaar kruisen. Het is een momentopname en als je even knippert is het alweer voorbij.

Opdat je ups zolang mogelijk mogen duren !!

Anoniem
afbeelding van Anoniem

Deze maatschappij verplicht je "in je kracht te staan", presteren wordt hier mee bedoeld en niets anders, of we het kunnen wordt niet naar gevraagd.
En wie dat niet kan is een verliezer,en dat klinkt akelig, dus dat willen we niet.
We drijven op de kracht van de positieve terreur om in de running te blijven,
en dat is iets heel anders dan zelf je krachten opzoeken, kijken waar je mogelijkheden liggen...maar daar is geen tijd voor, dus laten ze therapeuten en pscyhen op ons los om de boel te verhaasten,tijd is geld en geld is macht en macht is kracht .
Onze grootste kracht is zélf bepalen, misschien stappen terug doen , een andere weg inslaan, andere keuzes maken, daar is durf en moed voor nodig.
"Ik laat me niet door een ander in mijn krachten zetten".
Heeft me wel mijn baan gekost en een flinke financiële aderlating, maar ik voel me hardstikke trots op mijn éigen herwonnen kracht waarin ik merk waar ook mijn zwakheden liggen, grenzen genaamd, en het gekke is, ik mis geen luxe,
ervaar eerder luxe nu ik niet meer aan de leidraad loop mensen die voor me denken.

Artikelen van Isis

Vaarwel
Kracht
Zingen
Surfen
Pannetje
Buikgevoel
Marmot
DoodsAngst
Tweederangs-Angst

Pagina's

Webloggers