Nieuw hier en zo bang voor borstkanker

33 berichten / 0 nieuw
afbeelding van tammie29
Offline
Berichten: 16
Nieuw hier en zo bang voor borstkanker

Hoi dames,

Ik heb afgelopen dagen al wat lopen surfen op deze site en ik heb nu maar een account aangemaakt.
Het gaat om mijn 50-jarige moeder. Zij heeft afgelopen donderdag de huisarts op bezoek gehad naar aanleiding van het bevolkingsonderzoek borstkanker. Daaruit kwam BIRAD-0. Huisarts gaf aan dat ze zich geen zorgen hoefde te maken.
Hoe hij het bracht: even naar de chirurg, misschien nog een echo, wellicht een bioptie.....het zal een spannend weekend voor u worden mw. Wij hebben afgelopen dagen ontzettend in spanning gezeten

Goed, vandaag naar de chirurg. Bleek ze dus gewoon direct doorgestuurd te zijn naar een mamma-poli(dit doen ze dus altijd bleek). Eerste gesprek gehad(zit het in de familie, nee etc etc),toen werd direct al gezegd dat standaardprocedure is echo+ bioptie na lichamelijk onderzoek door de chirurg. Zij voelde ook wat in de desbetreffende borst. Verder okselklieren en lymfeklieren gevoeld, geen bijzonderheden. Echo gehad, zagen ze een kleine cyste. Hoeft niks mee te gebeuren. Maar daarachter zien ze ook iets. Onduidelijk wat. Mijn moeder vroeg de echoscopiste of ze al wat kon zeggen, maar nee, dat doen ze tegenwoordig niet meer, zijn ze teveel mee op de koffie gekomen....bioptie genomen. Drie stukjes naast elkaar. Pas volgende week dinsdag uitslag! Jee, de onzekerheid is slopend......chirurg gaf wel al aan dat mijn moeder veel klierweefsel heeft in de borst. Ook zeiden ze voorafgaand aan de biopsie dat dit niet betekent dat ze denken dat het kwaadaardig is.

Maar goed, de angst...ik ben zo bang, ontzettend! Ik ben er eigenlijk al bijna van overtuigd dat het mis is. Ben zelf werkzaam in de medische wereld dus zie tevaak foute dingen. En nu nog een week wachten, ik word er niet goed van.
Sorry, wilde even mijn verhaal kwijt en hopelijk kunnen jullie mij een hart onder de riem steken.

Offline
Berichten: 187

Lieve Tammie,
Wat een onzekerheden! Er schrijven hier vele vrouwen die deze spanning maar al te goed kennen...
Helaas zit er niets anders op dan je er doorheen bijten, een hulpmiddeltje om de tijd sneller te laten gaan is er niet.
Houd voor ogen dat er op dit moment nog geen kanker vastgesteld is!
Ik wens jou en zeker jouw moeder ontzettend veel kracht toe de komende dagen... Ik hoop met jullie mee op een goede uitslag!
Liefs, Belle

Offline
Berichten: 212

heel veel sterkte de komende dagen. Die zijn zeker slopend. We gaan hier met z'n allen hopen dat het goed is en dat we jullie weer mogen "uitzwaaien". Sterkte!!

afbeelding van tammie29
Offline
Berichten: 16

Dames, alvast bedankt voor de eerste reacties. Ik heb hier al wat lopen te kijken op het forum en het valt mij op dat bij veel vrouwen de radiologen al aangeven of het er redelijk goed of fout uitziet. Dat is dus vanmiddag bij mijn moeder niet gebeurd. Ik ga nu automatisch denken dat ze dus al wel denken dat het niet goed zit. Je haalt je nu al van alles in je hoofd he?

Offline
Berichten: 187

Lieve Tammie,
Ik snap zo ontzettend goed dat je je van alles in het hoofd gaat halen en zo'n tijd wachten duurt vreselijk lang.
Realiseer je echter wel dat je op een forum kijkt waar 99 % van de schrijfsters fout nieuws heeft gehad. Dat vertroebelt misschien jouw beeld op de goed/fout analyse van jouw moeders radioloog... Ieder lijf, iedere vrouw is anders.
Net als An4An hoop ik jullie hier heel rap weer uit te kunnen zwaaien.
Nogmaals heel veel sterkte, meer dan dat kan ik niet voor je doen.
Veel liefs en ook een fikse dosis nachtrust voor vanavond toegewenst.
Belle

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Tammie, juist het feit dat je moeder veel klierweefsel heeft, kan heel goed aanleiding zijn voor die BI-RADS 0. Bij veel (dicht) klierweefsel is de mammo namelijk minder duidelijk. Omdat er kennelijk onvoldoende informatie is voor een uitslag doen ze extra onderzoek in het ziekenhuis. Dat is eerder zorgvuldig, dan dat ik gelijk zou denken dat er iets mis is.

Over dit stukje verbaas ik me wel een beetje:

tammie29 schreef:
Ik heb hier al wat lopen te kijken op het forum en het valt mij op dat bij veel vrouwen de radiologen al aangeven of het er redelijk goed of fout uitziet. Dat is dus vanmiddag bij mijn moeder niet gebeurd. Ik ga nu automatisch denken dat ze dus al wel denken dat het niet goed zit.

Waarom denk je dat? Bij mij deed de arts inderdaad wel pogingen om me 'voor te bereiden' (alleen stond ik er niet voor open). Dus als er bij je moeder geen bezorgde geluiden waren, dan is dan toch juist een goed teken??

Verder benadruk ook ik wat Belle schreef: hier vind je vooral de pechvogels - de vrouwen die wel borstkanker hadden. Maar veeeeeel vaker is het loos alarm en zwaaien we iemand heel vrolijk uit. hopelijk doen we dat met jou (en je moeder) ook heel snel.

Offline
Berichten: 433

Tammie,
Ik hoop dat je een beetje kunt slapen vannacht en de rest van de week. Ga hier nu niet meteen te veel lezen, daar wordt je onrust niet mee weg genomen. Het is zoals Belle al zegt bij 99% van de schrijfsters hier, niet met goed nieuws afgelopen.
Heel veel sterkte en ik zal volgende week blij zijn als ik samen met Belle en an4an jullie weer uit kan zwaaien.

afbeelding van tammie29
Offline
Berichten: 16

Lieve dames,
Ik ga slapen en wil jullie al hartelijk bedankt voor jullie reacties! Erg lief!!!

Offline
Berichten: 846

Ik had nog nooit van Bi-rad gehoord en heb het even opgezocht.

http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-1/archief-6/Tijdschriftartikel/24486/Duidelijk-verdacht.htm

Misschien helpt het om te lezen wat ze hiermee aangeven.

Sterkte!!!

afbeelding van tammie29
Offline
Berichten: 16

Goedemorgen, redelijk geslapen. Mijn moeder zat in BIRAD-0, maar dat geloof ik nu niet echt meer, aangezien ze toch ook een biopsie verricht hebben. Helaas gewoon afwachten.......

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Als ze niets kunnen zien, zullen ze op een andere manier aan informatie moeten komen. Houd je er nu maar aan vast dat BI-RADS 0 gewoon 'geen informatie' betekent. Echt, zorgen maken als er een specifieke aanleiding voor is, is vroeg genoeg ;-)

(Ben je vaker bang voor dingen rond gezondheid?)

afbeelding van tammie29
Offline
Berichten: 16

Bergamot, tja ben zelf werkzaam in de medische wereld dus je ziet soms de meest nare dingen voorbij komen en dat spookt dan nu ook in je hoofd. Daarbij komt nog eens dat twee mensen in mijn naaste omgeving kanker hebben waarvan een opgegeven is. Geen borstkanker overigens hoor. Meestal ben ik eigenlijk een positief ingesteld mens, maar dat is nu ver te zoeken. Al is het volgens mij vandaag de dag zo dat je met de diagnose borstkanker nog vele mogelijkheden hebt!

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Tammie29, erg he, die spanning.... Ik hoop dat het verlossende woord er snel uit is. Ik hoop dat jullie gerustgesteld worden en dat we jullie hier mogen uitzwaaien. We zijn heel aardig en toch willen we liever niet dat mensen zich bij ons aan moeten sluiten. Mocht het onverhoopt slecht nieuws zijn, dan staan we klaar voor jou en je moeder. Het mag raar klinken, maar kanker hebben went in zekere zin......

Op naar goed nieuws !!!

afbeelding van tammie29
Offline
Berichten: 16

Lieve dames, ik blijf zo angstig.....sorry dat ik het hier weer even van me afschrijf. Voor mijn gevoel hebben ze dat weefsel weggenomen om hun vermoeden van een tumor te bevestigen. En ze hebben zelfs 3 stukjes(wel naast elkaar) weggenomen. Ik baal er enorm van dat ik het niet wat meer los kan laten. Zelfs mijn moeder is wat positiever dan maandag. Ook haar huisarts, waar mijn broertje toevallig gisteren moest wezen, gaf opnieuw aan dat hij echt denkt dat de uitslag goed is. Maar ja, dat weet hij natuurlijk ook niet.
Ik ga ervan uit dat hij gisteren geen contact heeft gehad met het ziekenhuis(toch?)

Ben ik zo bang omdat ik verpleegkundige ben? Of omdat ik al wat grieperig ben? Of is het om mezelf te beschermen tegen een slechte uitslag?

En dan te weten dat jullie al moeten dealen met deze ziekte! Petje af voor jullie allemaal!

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Je kunt jezelf niet beschermen tegen een slechte uitslag. Onzekerheid is het ergst. Met slecht nieuws moet je omgaan, maar met onzekerheid kan dat niet.... Ik hoop dat jullie snel nieuws krijgen....

Offline
Berichten: 433

@Tammie,
drie stukjes nemen is normaal. Dat is een soort van voor de zekerheid. Om vals positiefe of negatiefe uitslagen te voorkomen.
Ze hebben ook niet binnen een dag uitslagen,dus nee, de huisarts weet ook nog niets.
Ze nemen stukjes zodat ze kunnen zien hoe cellen aan elkaar groeien.
Vooralsnog niets om je extra zorgen over te maken.
En je kunt het ook zo zien, ze hebben het weggenomen om met zekerheid te kunnen zeggen dat het GEEN tumor is.
Is natuurljk makkelijk praten van mijn kant.
Houd nog even vol.
(En hoe hard het ook is, maar mocht het niet goed zijn, dan is volgende week vroeg genoeg om je zorgen te maken)
liefs en sterkte!

afbeelding van tammie29
Offline
Berichten: 16

Hoi dames,

Ik heb hier twee weken geleden een bericht gepost over mijn moeder van 50 die eruit gepikt was bij bevolkingsonderzoek borstkanker met BIRAD-0....doorgestuurd naar het ziekenhuis omdat de mammo te weinig gegevens gaf...meer onderzoeken gedaan waaronder een bioptie. Afgelopen dinsdag uitslag..Borstkanker...onze wereld stortte in, ongelovelijk, zelfs de huisarts gaf aan dat hij dit totaal niet had verwacht. Mijn moeder, nooit ziek..nu wel ziek. We hebben als familie eerst een uur als verdoofd bij elkaar gezeten..allerlei gedachten schoten door mijn hoofd; ziet ze mijn kindjes wel opgroeien, is ze hier nog wel over 6 maanden.....vreselijk, wat een verdriet! Borstkanker(volgens mij lobulair type), tumor ws 4 cm. Ze is nu onder de MRI geweest en as woensdag horen we behandelplan. Ws operatie binnen nu en 14 dagen en wat daarna allemaal zal volgen wil ik soms niet eens weten...en ik wil er niet eens over denken wat er zou zijn gebeurd als mijn moeder niet naar het bevolkingsonderzoek geweest zou zijn....dan zou ws het scenario nog veel slechter zijn geweest.

Ik heb al veel op het forum gelezen en bewonder een ieder van jullie hoe jullie met de ziekte omgaan! Wij kunnen dit(nog) niet, we staan nog te perplex. ...hopelijk gaat het ergste verdriet en gevoel van wanhoop nog eens weg. de wereld lijkt in een keer stil te komen staan...... :(

Offline
Berichten: 4292

Hoi Tammie,
Dus toch. Wat een schok voor jullie allemaal. Ik hoop dat je er samen voor je moeder kunt zijn.
Heel veel sterkte!

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Hoi Tammie, wat ontzettend balen.... Ik had zó gehoopt dat het niet zo was. Mijn ervaring is dat de eerste weken het ergst zijn en daarna went het (bizar genoeg). Je bent meer dan welkom om hier te schrijven en je moeder ook.... We kunnen met praktische tips bijstaan maar we hebben ook best veel lol met elkaar....

Offline
Berichten: 186

Hoi Tammie
Wat een schok om zo'n uitslag te krijgen hè? De eerste weken zag ik ook alleen maar de meest slechte scenario's voor me, bijvoorbeeld of ik nog wel mijn dochters eerste verjaardag mee zou maken, of er wel een behandelingsmogelijkheden zouden zijn. Dit is heel normaal hoor en ook helemaal niet erg, verdriet, angst en onzekerheid horen er bij. Al lijkt het nu nog onwaarschijnlijk. Over een paar weken, als er meer duidelijkheid is v.w.b. behandelingen e.d., zal het langzaamaan steeds beter lukken om ook weer positiever naar de toekomst te kijken.
Voor nu een dikke knuffel en kop op!
Liefs Immie

Offline
Berichten: 187

Ow Tammie, wat balen!
Iedereen wilde jou en zeker ook jouw moeder zo snel mogelijk uitzwaaien uit dit idiote circus dat borstkanker heet.
Ik geef je een dikke knuffel!
Liefs, Belle

Offline
Berichten: 19

Hoi tammie, wat een schok ik snap dat jullie verdoofd zijn, heel herkenbaar!! de meest verschrikkelijke scenario's gaan door je hoofd. Dit is een normale reactie. Over een poosje komt de rust weer een beetje terug. Ik sla een paar warme armen om jullie heen. Liefs Anne

afbeelding van tammie29
Offline
Berichten: 16

Lieve dames, wat doen jullie reacties mij goed! As woensdag horen we het behandelplan, ik hou er eigenlijk rekening mee dat de borst er sowieso af moet. Ik moet zeggen dat ik steeds meer(mijn ouders trouwens ook)in het stadium van acceptatie kom. Heel vreemd, ik vond de onzekerheid veel erger dan het (slechte) nieuws weten. Maar aan de andere kant ben ik bang dat ze bijvoorbeeld woensdag zeggen: mw we kunnen helemaal geen behandeling bij u doen.....je haalt je soms de meest rare dingen in het hoofd.
Ik vind het heel prettig om te lezen hoe jullie ermee omgaan, hopelijk lukt ons dat straks ook!

Offline
Berichten: 433

Wat een k!@$# nieuws. Gauw een dikke knuffel!
Vind het erg om te lezen dat het toch foute boel is, had nog ff hoop.
En het weten is inderdaad rustgevender, dat had ik zelf tenminste ook.
Woensdag het behandelplan en dan krijg je het gevoel dat er tenminste iets aan "gedaan wordt". Dat gaf mij zelfs nog meer rust.
Heel veel sterkte en je weet ons te vinden met al jullie vragen!

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

tammie29 schreef:
Lieve dames, wat doen jullie reacties mij goed! As woensdag horen we het behandelplan, ik hou er eigenlijk rekening mee dat de borst er sowieso af moet. Ik moet zeggen dat ik steeds meer(mijn ouders trouwens ook)in het stadium van acceptatie kom. Heel vreemd, ik vond de onzekerheid veel erger dan het (slechte) nieuws weten. Maar aan de andere kant ben ik bang dat ze bijvoorbeeld woensdag zeggen: mw we kunnen helemaal geen behandeling bij u doen.....je haalt je soms de meest rare dingen in het hoofd.
Ik vind het heel prettig om te lezen hoe jullie ermee omgaan, hopelijk lukt ons dat straks ook!

Ik hoop dat er uit de MRI niks raars komt. Anders staan alle lichten op groen om voor genezing te gaan.

Het is helemaal niet gezegd dat die borst eraf moet. Ze is 50 jaar en ze zullen echt proberen om borstsparend te opereren. Misschien krijgt ze wel eerst chemo om de tumor te verkleinen en kan ze daarna geopereerd worden.

Ik duim voor jullie !!!

afbeelding van tammie29
Offline
Berichten: 16

Hoi dames, mijn mama heeft vanmiddag de uitslag van de MRI gehad en we zijn eigenlijk meer positief dan we hadden verwacht! Mijn moeder moest wel een uur wachten tot ze aan de beurt was, de mensen voor haar liepen ontzettend uit...mijn moeder zat tegen het plafond van de spanning...
Maar goed, de tumor is kleiner dan ze hadden verwacht, nu 3,8 cm....lobulair type...de andere borst is helemaal schoon zoals uit MRI blijkt. Daarnaast blijkt de tumor hormoongevoelig wat gunstig blijkt? Zover zit ik er helemaal niet in. Daarnaast geven ze aan dat de tumor niet agressief is??...ook zitten ze nog in twijfel of mijn moeder een borstbesparende operatie krijgt of amputatie. Ze wordt morgen in het overleg besproken en dan horen we daarover meer. Het kan best zijn gaven ze aan dat ze als het amputatie wordt ze pas ergens in januari geopereerd gaat worden.
Ik vind het wel een eng idee dat ze niet nu al geopereerd gaat worden, maar zij gaven aan(ws ook te maken met het feit dat het geen agressieve tumor is) dat we overal rustig de tijd voor kunnen nemen.

Maar ik heb liever vandaag dan morgen de operatie om eerlijk te zijn. Maar er zal dus wel echt verschil zijn in agressiviteit van de tumor, ik heb dat hier ook wel meermalen gelezen.

Maar als je al met het idee van dat de tumor zeker meer dan 5 cm is en wellicht ook in andere borst zit je naar de MRI gaat en dat dit er dan uitkomt + hormoongevoelig zijn we toch best iets meer positief dan we waren.

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Mooi zo Tammie! Is er ook gesproken over een evt micro-array onderzoek? Daarmee kunnen ze bekijken of een tumor geneigd is uit te zaaien of niet. Als daar uitkomt dat ze laag risico is, misschien hoeft ze dan zelfs wel geen chemotherapie maar alleen hormoontherapie.

(Het is wel nog een wat nieuwer onderzoek en niet alle ziekenhuizen kunnen het uitvoeren, daarnaast vergoeden niet alle zorgverzekeraars het - maar de moeite waard van het uizoeken lijtk mij, roch?)

Offline
Berichten: 141

Tammie, fijn dat je hier steun vindt! Daar zijn we tenslotte ook voor ;) En lief dat je je moeder zo bijstaat, het is inderdaad, gek genoeg, fijner te weten waar je staat, dan maar in onzekerheid van alles in je hoofd te halen.
Dat het positief nieuws is dat de tumor hormoongevoelig is, komt omdat er dan dus ook behandeld kan worden met hormoontherapie. Het geeft dus, naast alle andere behandelingen die er zijn, nóg een extra wapen in de strijd! Een hormoongevoelige kanker kun je al flink de kop indrukken door de hormonen waar de kanker door groeit, uit te schakelen met medicijnen. (heel simpel uitgelegd, de oncoloog kan dat veel vakkundiger) Zoals zoveel bij borstkanker geeft het geen garanties, maar het helpt wél weer een stuk de goede weg op.
En niet te veel zorgen maken dat de operatie - voor jouw gevoel - wat lang op zich laat wachten. Ze hebben je moeder nu goed in de peiling en ze gaan echt niets op de lange termijn schuiven als ze niet zeker weten dat het kan. Ik zelf had wél een agressieve tumor en ook bij mij werden de behandelingen een maand opgeschoven omdat er eerst aanvullend onderzoek nodig was.
Van alle slecht-nieuws-scenario's die je van tevoren had bedacht, kun je nu - met deze uitslag van de MRI - best wel even opgelucht zijn hoor!
Groetjes,
@lex

afbeelding van tammie29
Offline
Berichten: 16

Mijn moeder is vandaag gebeld door de mamma-verpleegkundige. Ze heeft nu voor aanstaande woensdag een afspraak staan bij de plastisch chirurg en de chirurg die de tumor weg gaat halen. De plastisch chirurg gaat kijken of het borstbesparend zou kunnen, dit wil mijn moeder het liefste. Maar als toch blijkt dat er geamputeerd moet gaan worden heeft mijn moeder er ook zeker vrede mee gaf ze al aan. En het blijkt dat als er geamputeerd gaat worden de plastisch chirurg direct een reconstructie doen van de borst.

Welke operatie er ook zal volgen, het zal pas in januari worden.....
@lex, welke vorm van borstkanker had jij dan? En welke aanvullende onderzoeken moesten er dan eerst gedaan worden?

Offline
Berichten: 141

Invasief ductaal, in medische termen. Dat betekent dat de tumor is begonnen in de melkgang en daarna is uitgegroeid in het omliggende weefsel. In eerste instantie was er bij mij onzekerheid over de HER2Neu status (dat gaat om een eiwit dat in sommige gevallen voorkomt) en in tweede instantie werd gedacht dat er in mijn andere borst ook een tumor zat. Maar goed, dat viel gelukkig allemaal mee, maar het duurde een maand voordat het allemaal duidelijk was en ik aan de chemo kon beginnen. Maar ... focus je vooral op jullie eigen verhaal hoor! Als ik iets heb geleerd in borstkanker-land, is het wel dat je heel veel van elkaar kunt leren, maar dat ieder verhaal volkomen anders is. En dat is eigenlijk ook niet gek, want iedere vrouw is anders, ieder lijf is anders.

Het is fijn dat je moeder al snel een afspraak heeft met de chirurgen. Alle vragen die in je opkomen, opschrijven en allemaal stellen! Gaat er iemand met haar mee? Dat is nl wel zo fijn, want er borrelt van alles door je hoofd en het kan je soms duizelen. Twee horen en vragen meer dan één.
En dan..... het lijkt onmogelijk, maar dan even nog alles van je af zetten en de feestdagen vieren!
En kom gewoon hier met je vragen, daar zijn we voor!

afbeelding van tammie29
Offline
Berichten: 16

Hoi allemaal,

Mijn moede belde zojuist. Ze heeft een gesprek gehad met haar eigen chirurg en de plastisch chirurg. Ze hebben gezamenlijk besloten dat ze een borstbesparende operatie gaan uitvoeren. Dit zal in de 2e week van januari gaan plaatsvinden. De plastish chirurg zal de operatie gaan starten, die haalt de huid rondom de tepel omhoog, de mamma-chirurg haalt vervolgens de tumor weg(deze ligt achter de tepel)en de plastisch chirurg eindigt de operatie.....
Nog steeds kan ik mij niet echt vinden in de keuze van borstbesparend, voor mijn gevoel is een borstamputatie beter, zeker bij deze tumor.
Maar goed, ik moet maar vertrouwen op hun kennis en en deskundigheid.

afbeelding van Bi-Rads 0
Offline
Berichten: 1

Dit is een berichtje voor mensen die net als ik de uitslag Bi-Rads 0 krijgen, schrikken en gaan zoeken op het internet en hier uitkomen. En dan nog meer schrikken. Mijn uitslag viel gelukkig mee. Het was een lymfeklier die wat mollig is uitgevallen. Dit ter geruststelling. Mijn hart gaat uit naar al die mensen die wel die bittere boodschap krijgen.

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

HI B-R0,

De BI-RADS classificatie deelt inderdaad de uitslagen van mammo's / echo's in in een aantal schalen:

BI-RADS
0: Incompleet
1: Negatief
2: Bewezen goedaardig
3: Waarschijnlijk goedaardig
4: Mogelijk kwaadaardig
5: Waarschijnlijk kwaadaardig
6: Bewezen kwaadaardig

Bij BI-RADS 0 en 4 of hoger wordt meestal verder onderzoek gedaan, bijvoorbeeld een echo na een mammo of een punctie / bioptie. Bij BI-RADS 3 wordt er vaak na een half jaar opnieuw een mammo gemaakt. We hebben trouwens een specifiek topic over BI-RADS: klik hier.

Wat fijn dat er bij jou niets fouts is aangetroffen!