Minder chemotherapie nodig na genetische test borstkanker

9 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231
Minder chemotherapie nodig na genetische test borstkanker

Vrouwen met borstkanker waarvan de behandeling mede is gebaseerd op de prognostische test, de zogenaamde 70 genen test ook wel Mammaprint genoemd, zijn na 5 jaar vrijwel allemaal nog in leven. Bovendien is voor bijna 30% van de vrouwen geen aanvullende behandeling met chemotherapie nodig die voor de introductie van de 70 genen test veiligheidshalve wel geadviseerd zou worden. Dit toont aan dat deze prognostische test een waardevol en effectief middel is bij de behandeling van borstkanker.

Deze belangrijke bevindingen van de RASTER studie worden door arts/onderzoeker Sabine Linn, arts/onderzoeker in het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis vandaag tijdens het European Breast Cancer Conference in Wenen gepresenteerd.
http://www.nki.nl/Ziekenhuis/Over/Perskamer/Persberichten/Minder+chemotherapie+nodig+na+genetische+test+bij+borstkanker.htm

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Dit is zoooo'n goed nieuws....

afbeelding van Aagje
Offline
Berichten: 232

Mijn behandeling was mede gebaseerd op de Mammaprint. Zou ik nu meer kans hebben (dan zonder Mammaprint) over 5 jaar in leven te zijn? Dat kan toch eigenlijk niet, want de test is diagnostisch en beïnvloedt verder je overlevingskansen toch niet? Mis ik iets? (Ben héél erg moe, dus dat zou goed kunnen).

Offline
Berichten: 4239

Shimaa, zonder Mammaprint zien mogelijk meer grensgevallen af van chemo. Hoewel enkel diagnostisch,, heeft de test dan wel invloed op de overleving, met een omweg via behandelbereidheid / behandeladvies.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Het lijkt net of er iets mist in het persbericht. Ze schrijven dat 30% van de vrouwen geen chemo hoefde als nabehandeling, want er kwam 'laag risico' uit. Da's mooi. Maar we zien hier toch ook Amazones, die op basis van de richtlijn geen chemo hoeven en toch Mammaprint-hoog risico krijgen (en dus wél chemo!). Over die groep zeggen ze niks.

Verder natuurlijk blij als de Mammaprint de gerichtheid van de behandelingen verhoogt. De situatie na vijf jaar zegt bij borstkanker niet zoveel, zeker niet als het de algehele overleving is in plaats van de ziektevrije overleving.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Het was niet alleen overleving maar ook zonder uitzaaiingen op afstand. Dan is 5 jaar wel relevant (maar 10 jaar natuurlijk nog interessanter).

Na 5 jaar is in de groep vrouwen met een hoog risicoprofiel 92 % nog in leven zonder uitzaaiingen op afstand. Bij de groep met een laag risicoprofiel is dat 97 %.

Volgens mij is de groep die geen chemo zou krijgen vanwege laag risico en toch Hoog risico uit de Mammaprint kreeg, heel klein. Met de huidige richtlijn krijgt haast iedereen chemo, behalve voor de 35 jaar als het een graad I tumor

Ik kan me alleen een jonge amazone (

Offline
Berichten: 846

Opmerkelijk was dat van de groep die volgens de huidige richtlijnen wel adjuvant chemotherapie geadviseerd zou krijgen maar een laag risico 70-genen test had, meer dan de helft van de patiënten geen enkele nabehandeling met medicijnen had gekregen. Van deze groep van 70 patiënten was na 5 jaar 100% zonder uitzaaiingen op afstand in leven. Deze groep vrouwen hadden precies het type tumor waarbij dokters vaak niet weten of ze nog nabehandeling met chemotherapie moeten adviseren of niet. Dit toont aan dat het, zoals verwacht, veilig is om de 70-genen test in de praktijk te gebruiken en de test voor de besluitvorming waardevolle aanvullende informatie kan geven.

Dit is toch waar de mammaprint voor bedoelt is? Als ik het goed lees zijn er dus maar 70 vrouwen die (in mijn ogen griezelige) n.a.v. de uitkomst van de mammaprint géén chemo hebben genomen.

Bovendien is voor bijna 30% van de vrouwen geen aanvullende behandeling met chemotherapie nodig die voor de introductie van de 70 genen test veiligheidshalve wel geadviseerd zou worden.

427 vrouwen deden mee. 70 vrouwen (17%) nam ondanks het advies van adjuvant géén chemo. Waar komt de 30% uit het artikel vandaan?

30% dat zou prachtig zijn. 17% een stuk minder.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Even wachten op het uiteindelijke artikel.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

hoi wil hier ook op reageren.
Ik zelf doe mee met de mindact studie en had volgens adjuvant een hoog risco en volgens mamaprint een laag risco
Er werd toen gerandomiseerd en er kwam uit dat ik in de groep viel met 7 jaar anti-hormoon tabletten.
Zelf heb ik voor dat ik hier mee besloot om mee te toen heel veel uitleg gehad van de arts van mamaprint en het verschil tussen patholigische test ook heb ik heel veel met mijn oncoloog hier over gehad.
Van de week nog bij de oncoloog geweest en hij vertelde dat de vrouwen met hoog/laag risco of laag /hoog risco de intersante groep is voor de mindact en dat deze resultaten over een aantal jaren zal uitwijzen of het de juiste beslissing is om deze groep geen chemo te geven dit is wat hij mij vertelde.