In afwachting van het onderzoek....

141 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 187
In afwachting van het onderzoek....

Pfff, wat ben ik blij dat ik een forum heb gevonden met lotgenoten waar ik even kan spuien. Even kort, ik ben 41 jaar, en heb 2 jonge kinderen. Op oudejaarsdag naar de huisarts geweest i.v.m. een verdikking in mijn linkerborst. Die zat er al een tijdje, maar ik had er geen last van en dacht dat het gewoon kwam door hormonen en menstruatiecyclus, want het voelde een beetje hetzelfde. Ik weet niet waarom ik ineens heb besloten om toch naar de huisarts te gaan. Maar sinds het bezoek aan de huisarts staat mijn leven op zijn kop! De huisarts heeft goed gevoeld en zegt dat hij er bijna 100% zeker van is dat het alleen een verdikking van het klierweefsel is en dat het door een verandering in de hormonen komt. Maar hij stuurt me voor de zekerheid toch door naar het ziekenhuis. Ik sta nu op de planning voor een mammografie en echo, maar ik moet nog een week wachten. Ik word helemaal gek! Ik haal me de raarste ideeën in mijn hoofd, terwijl ik juist had gedacht en gehoopt gerustgesteld te worden na de uitspraak van de huisarts. Ik twijfel nu weer aan de huisarts, want hoe kunnen mijn hormonen in de war zijn als ik aan de pil ben? (ben ik ook meteen mee gestopt trouwens). Wat is er met me aan de hand? Ik kan het maar niet laten om het 'wat als'- scenario in mijn hoofd af te spelen. Ik denk dat het komt omdat de plek waar het om gaat behoorlijk groot is, echt wel 5 x 5 cm ofzo....
Ik heb me deze week ook afgemeld voor mijn werk, want ik ben echt in de war.
Krijg ik na de onderzoeken eigenlijk meteen de uitslag?

Offline
Berichten: 109

Hoi Kiki , wat een onzekerheid en stress zal je hebben . Is het niet mogelijk om eerder de onderzoeken te krijgen? Ik zou dat zeker even proberen. uitslag van mammo en echo is vaak direct bekend. Als ze een punctie nodig achten is de uitslag meestal pas na enkele dagen. Heel veel sterkte en succes.

Offline
Berichten: 187

Hoi Ella,

Dank voor je reactie. In het ziekenhuis waar ik heen ga is het gebruikelijk eerst een mammo te doen en dan pas een echo. Ze willen beide onderzoeken graag op dezelfde dag doen. Maar volgens de huisarts is een mammo voor mij niet nodig, omdat hij aangeeft dat ik er nog te jong voor ben en er dus toch niets uit zal komen. Hij vraagt alleen om een echo, maar dat kan dus niet, helaas. Zal toch echt nog even moeten doorbijten...

Offline
Berichten: 475

Ik weet niet waar je woont, maar in Amsterdam in het Slotervaart ziekenhuis is er dagelijks een inloop spreekuur op de poli chirurgie. Anamnese, mammo en bij verdenking echo en evt punctie. En in tegenstelling tot wat Ella zegt had ik binnen twee uur de uitslag, dus ook van de punctie.
Ik weet niet in welk ziekenhuis het nog meer zo snel kan, er zijn er vast meer! Het enige is, dat je een verwijzing van je huisarts moet hebben.
En 41 jaar te jong voor een mammo...??? Wijs m anders eens op deze site.We zijn allemaal jong, helaas
Sterkte!!hopelijk valt het mee, maar wachten is vreselijk ...

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

En het ziekenhuis is niet de enige optie: er zijn ook op verschillende plekken in NL private diagnostische centra waar je zonder wachttijd terecht kan (waar ik was kun je binnen 24 uur terecht). Gewoon met doorverwijzing van de huisarts en net als het ziekenhuis vergoed vanuit de basisverzekering.

Mijn mammo en echo werden beoordeeld door de radioloog die ook in het ziekenhuis werkte. En zo zat ik dus binnen 24 uur na die mammo al in (zijn) ziekenhuis voor een punctie en bij de chirurg. Die middag wist ik dat het mis was.

truus
afbeelding van truus

Te jong voor een mammo? Nee, hoor,hoe komt ie daarbij. Ik ben destijds doorgestuurd naar de mammapoli, kreeg direkt alles tegelijk foto, echo en punctie, de uitslag wisten ze (achteraf gezien) maar ze hebben het niet direkt gezegd.
Maar het kan dus wel. Ik hoop dat je niet terug hoeft te komen voor een punctie, anders trap je die huisarts flink onder zijn ballen,of is het een zij?

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Realiseer je wel dat je nooit gelijk alles weet (na de eerste diagnose had ik twee weken later uitslagen van aanvullende onderzoeken) en je dus het beste kunt proberen om toch ook met de normale dingen door te gaan. Hoe meer je bezig blijft met je normale dingen, hoe minder tijd er overblijft om te piekeren.

Offline
Berichten: 187

Vandaag dan eindelijk het onderzoek gekregen. Niet goed... tenminste... na de mammografie kreeg ik de echo. Toen ik hoorde dat de arts mee wilde kijken voelde ik al nattigheid. Hij vond in beide borsten afwijkingen, in totaal 3 stuks. De rechterborst waarschijnlijk een fibroadenoom, de andere kant hield hij zich heel erg op de vlakte. Van alle 3 is een biopt genomen. Schrikken! Daar had ik niet op gerekend! Daarna naar de afdeling chirurgie en de mammapoli. Ik wist niet eens dat ze die hadden in ons ziekenhuis! Dan was ik inderdaad veel eerder aan de beurt geweest. De mammacare arts heeft de foto´s en commentaar van de radiologie/arts toegelicht. Rechts waarschijnlijk goedaaardig, links allebei verdacht. Maar mijn oksels zijn schoon, dus is volgens haar goed behandelbaar. De plekken links zijn grillig, dus ze denkt zelf dat de uitslag niet goed zal zijn. Hoe dan ook, ook als het wel goedaardig is, zal de chirurg waarschijnlijk wel willen opereren om ze te verwijderen. Misschien krijg ik ook nog een MRI. In ieder geval krijg ik woensdagmiddag de uitslag van de bioptie, en de dinsdag daarop wordt in het team het behandelplan besproken.
Ik heb het vandaag allemaal maar over me heen laten komen. Ik ben uiteraard erg geschrokken en verdrietig, want dit had ik totaal niet verwacht! Ik denk erover om ook nog contact met de huisarts op te nemen dat hij er dus naast zat én me ook nog eens verkeerd heeft verwezen.... ZUCHT! Ik ben nu vooral heel erg moe van alle spanning. Maar ben blij dat ik te horen heb gekregen dat het goed behandelbaar is. Nu moet ik mijn moeder en zus nog gaan inlichten... Had het ze nog niet verteld omdat ik niet wilde dat ze zich anderhalve week onnodig zorgen zouden maken. Nu ontkom ik er dus niet meer aan....

Offline
Berichten: 187

De eerste grote schrik zit erop, een paar enorme huilbuien gehad, en met moeite 4 uurtjes geslapen. Nu is het midden in de nacht en ik ben klaarwakker... en ik kan er met mijn hoofd nog steeds niet bij wat ik gisteren heb gehoord. Ik herbeleef de hele dag keer op keer opnieuw. Groudhog Day... Vreselijk. Zit er geen uitknop in mijn hoofd?
Gelukkig heeft mijn baas goed gereageerd op het nieuws en krijg ik de tijd om alles te laten bezinken en alle uitslagen en gesprekken in het ziekenhuis thuis af te wachten.

truus
afbeelding van truus

Ja, herkenbaar, weet je wat ik ging doen, wandelen, heerlijk vond ik het, ik kon, voor mij was het in december, zo genieten van het slechte weer, vooral die harde wind, alsof die alles mee kon nemen. Ik wist destijds dat iik wel uitzaaiingen naar de oksel had, maar hoever de uitzaaiingen zat wist ik destijds niet. En dan denk je daarover na en toen dacht ik wat weet ik vandaag meer dan gisteren, eigenlijk niets, helemaal niets. Waarom zou ik mij druk maken over morgen, over dat wat ik niet weet? Het is heel moeilijk, maar bij mij hielp het destijds en nu nog.
Je hebt de uitslag nog niet en het wordt heel spannend, omdat wat ik begrijp van jouw, de arts gezegd heeft dat het niet goed uitziet. Wacht de uitslag af, wanneer krijg je de uitslag? Ik wens je veel sterkte en een echte fijne baas heb je, die daar begrip voor heeft.

Offline
Berichten: 187

Hoi Truus, het valt nog mee het wachten, ik krijg morgenmiddag de uitslag. Op de onderzoeken heb ik 1,5 week moeten wachten, dus 1 dag kan er ook nog wel bij. Ik probeer mezelf op de been te houden met het motto ´heb vertrouwen´...

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Kiki, het is niet het einde van de wereld! Je vindt wel een manier om ermee om te gaan en ook veel normale dingen lopen gewoon door. De dag na mijn diagnose stond een deels prive / deels zakelijke reis gepland en ik ben gewoon gegaan. Thuis kniezen of afleiding met mijn collega's, die keuze was snel gemaakt en ik kon toch niet gelijk terecht voor de scans.

Zoek afleiding, blijf werken en de tijd gaat wat smeller om.

afbeelding van Catrien
Offline
Berichten: 14

Hier hetzelfde: wachten op uitslagen is afschuwelijk! Ik heb momenten dat ik het even vergeet. En dat is als ik met vrienden klets over totaal iets anders, of als ik naar mijn favoriete comedyseries kijk of als ik aan het werk ben. Houd moed!

Offline
Berichten: 242

Afleiding helpt echt. Ik heb ook veel gewandeld, museum geweest, ergens gaan lunchen etc. etc.
Sterkte!

afbeelding van Faith84
Offline
Berichten: 3

Ik lees hier sinds deze week mee en nu besloten mezelf toch aan te melden. Ik ben 30 jaar en moeder van twee jonge kinderen. Bij de eerste ruim 2 jaar borstvoeding gegeven, bij de jongste helaas maar 5 maanden. Door al dat gedoe met bijvoeding ed was ik na het stoppen van de borstvoeding even helemaal klaar met mijn borsten. Niemand mocht eraan zitten. Ikzelf heb ze toen ook helemaal niet veel aangeraakt.
Echter sinds een half jaartje (ik ben ruim 14 maanden gestopt met de borstvoeding) heb ik wat klachten. Er zit een moedervlek op mn borst die begon met jeuken en soms wat steken. Ok dacht ik, die moedervlek in de gaten houden. Maar niet lang daarna voelde ik op diezelfde plek een verdikking. Ik heb het een tijdje weggestopt van oh het zal wel niets zijn, het komt nog van de borstvoeding etc. En natuurlijk ook ik ben jong dus iets ernstigs zal het wel niet zijn.
Tot vorige maand waar ik die verdikking toch echt duidelijker voel en soms voelt mijn borst ook wat ongemakkelijk. Ik voel alsof er iets in zit.

Afgelopen twee weken heb ik heel vaak aan mijn borsten gevoeld. De ene keer voelde ik het heel duidelijk, de andere keer maakte ik mezelf wijs dat ik het me inbeeldde. Afgelopen zondag toch mijn man laten voelen, zonder te zeggen waar of wat. En ja, hij kon direct de verdikking voelen. Ok, dan beeld ik het me niet in dan maar naar de huisarts.
Hier kon ik gisteren terecht en ja ook zij kon het gelijk heel goed voelen. Het is een plek dat niet rond is en geen schijf is. Het is gewoon een hard iets, een harde plek in een rare vorm. De huisarts was er niet gerust op en heeft dus nu direct per fax de mamapoli op de hoogte gebracht. Aankomende vrijdag mag ik voor de mammo, echo en evt. punctie/biopsie.

En nu ben ik dus ineens heel erg ongerust... Misschien is het wel niets, kan natuurlijk nog allemaal. Maar als de huisarts dan ineens zo snel alles in gang zet en je echt de afspraak hebt staan wordt het toch wel heel spannend. En ja, natuurlijk was er gisteren ook nog eens een film over borstkanker op de tv... Bah ik maak me echt zorgen :(

Offline
Berichten: 228

Ja dat wachten is echt gruwelijk - vooral die eerste keer (en hopelijk blijft het daarbij he!). Zoals hierboven staat is afleiding een goed idee. Ik heb geweldige TV series bekeken afgelopen jaar! ;)
Piekeren lost niets op. Maar ik wou je even zeggen dat het echt goed is dat je geweest bent en die eerste stap zette om het te laten onderzoeken!
Ik duim mee dat de uitslag ok is!
Groetjes
smim

Offline
Berichten: 187

Nou vandaag dus DE dag, na een hele middag tegen de muur op te zijn gevlogen, vanmiddag naar het ziekenhuis voor de uitslag. Borstkanker dus! 2 van de 3 plekken zijn kwaadaardig, allebei een IDC, dan wel alleen in 1 borst (gelukkig), van (zoals het er nu uitziet) 1,1 en 2,6 cm groot. Eigenlijk ben ik aan een kant 'opgelucht' dat ik het nu zeker weet en dat de behandeling kan gaan starten. Maandag krijg ik een MRI en woensdag hoor ik het behandelplan. Gezien de grootte van de tumoren krijg ik waarschijnlijk eerst chemo en pas daarna operatie. Ook werd al gesproken over amputatie... Slik, dat is wel heel veel info voor een eerste gesprek. Overweldigend. Ik heb zoveel informatie gekregen dat het me duizelt. Vanmiddag ook mijn moeder en zus ingelicht en mijn zus gezegd dat zij zich ook moet laten controleren, omdat er waarschijnlijk toch wel een erfelijkheidsfactor speelt.

Anyway, dus een vorm van 'opluchting' en duidelijk doel en focus om naar toe te werken, en ik heb ineens mijn eetlust weer terug (na 2 weken van de spanning bijna niet gegeten te hebben) en ik denk zomaar dat ik vannacht ineens heel goed zal slapen :-)
Ook onze kinders (bijna 6 en bijna 9) hebben we meteen ingelicht, ze reageerden opvallend goed en kwamen ook al met vragen over hoe dat dan gaat. Niet teveel in details getreden natuurlijk.

Offline
Berichten: 109

Faith, heel veel sterkte en succes de komende dagen..
Kiki, toch borstkanker. Pfff, heftig hoor. Snap wel dat er nu wat spanning van je af valt. Ook voor jou veel sterkte de komende tijd.
X Ella

truus
afbeelding van truus

Faith, heel veel succes en sterkte.
Kiki, ik had het destijds ook, toen we alles wisten, had ik zoiets, ik ga ervoor, heb destijds ook veel aan mijn conditie gedaan, zodat ik sterk de behandelingen kon ondergaan en beter met de moeheid om kon gaan. Jij ook heel veel sterkte en succes

Offline
Berichten: 251

Wat naar Kiki. Voor wat het waard is, ikzelf vond de eerste weken het ergst. Het wachten, de schokkende diagnose laten bezinken en toen... ging de knop om. In de overlevingsstand en stap voor stap de behandeling doorgaan. Ik wens je veel geluk!

Ik hoop dat jij gauw goed nieuws krijgt Faith & je leven weer kan oppakken.

Groeten,
An

afbeelding van Faith84
Offline
Berichten: 3

Oh Kiki toch echt kanker, wat een vervelend nieuws! Ik wens je veel succes de komende tijd.

Bedankt dames voor de succes en sterktewensen. Ik blijf het erg spannend vinden. Ik hoop dat ik goed kan slapen en dat het morgen allemaal meevalt.

Groetjes,
Faith

afbeelding van Faith84
Offline
Berichten: 3

Hoi dames,

Ik mag jullie weer even uitzwaaien. Mammo en echo waren goed. Ik moet volgende maand alleen nog een keer klinisch beoordeeld worden door een arts, verpleegkundige kon de plek niet voelen? Nou ja, ik en mijn man nog steeds wel dus wel een fijn idee dat er nog een arts naar gaat kijken.

Groetjes, Faith

Offline
Berichten: 109

Super goed nieuws Faith! En fijn inderdaad dat er nog één extra controle volgt.
Ella

Offline
Berichten: 475

Kiki, dus toch...Veel sterkte!
Faith, fijn dat je naar ons kunt zwaaien!

Offline
Berichten: 145

Kiki, heel veel sterkte de komende tijd.

Faith, doeii. Succes in de toekomst.

Offline
Berichten: 187

Gisteren de MRI gehad, viel reuze mee. Morgen de uitslag en behandelplan. Het nieuws is inmiddels bij me 'geland'. Ben een stuk rustiger dan vorige week, maar wil dan ook dat er nu wel snel dat er iets gaat gebeuren. Ik hou niet van wachten (sowieso niet) en wil dan ook graag snel overgaan tot actie. Ik loop en fiets me suf om mijn conditie op peil te houden en me straks goed gezond op de behandeling te kunnen storten...

Offline
Berichten: 475

Lijkt me prima, Kiki26, gebruik je adrenaline maar om te sporten en om zo goed en fit mogelijk je behandeling te starten! Die ' haast' herken ik ook ...Veel sterkte en succes met je behandelingen!

Offline
Berichten: 475

Ik krijg as donderdag de uitslag van mijn verwijderde eierstokken en van het spoelvloeistof van mijn buikvlies. Dit hebben ze " voor de zekerheid" ook gedaan tijdens de ok vorige week maandag.
Het zag er op het eerste gezicht goed uit, zei de gynaecoloog, maar toch blijft wachten op uitslagen altijd spannend....Daarna hoop ik even geen ziekenhuis meer te zien, eigenlijk....

truus
afbeelding van truus

Duimen draaien,

Offline
Berichten: 873

Spannend, Zangeres! Ik snap heel goed dat een 'ziet er goed uit', nog niet genoeg is!
Succes, ik duim voor n goede uitslag en dat je daarna maar een flinke tijd weg mag blijven uit het ziekenhuis!!

Offline
Berichten: 187

Nou vanmiddag was de dag van het behandelplan. Ik had gedacht dat ik meteen te horen zou krijgen wanneer de behandeling ging starten. Maar dat liep toch allemaal even anders. Ik heb uiteindelijk 3 uur in het ziekenhuis doorgebracht! Onverwacht nog een echo tussendoor om toch nog een keer mijn oksel na te kijken, ook nog fijn een punctie erbij. Wow, weer een klap!
Achteraf hoorde ik pas waarom er nog een punctie nodig was. Op de MRI was een iets vergrote klier te zien, nog wel binnen de norm, maar ze wilden toch graag het zekere voor het onzekere. Heeft iemand hier ervaring mee? Het duurde 3 kwartier voordat de radioloog de betreffende klier had gevonden en de punctie ging ook niet helemaal goed want ze moest de naald flink heen en weer poeren om vocht af te kunnen nemen. Ze zei dat normaal gesproken ook niet eens een punctie gedaan zou worden in dit geval, maar gezien mijn leeftijd... Wat betekent dat dan?

Ik moet dus volgende week nog een keer terug moet om de uitslag te horen, daarna nog een keer een gesprek om te horen over eiwitbepaling en hormoongevoeligheid (als ik het goed heb begrepen). Ik krijg ook nog een afspraak met een bestralingsarts, terwijl dat op dit moment helemaal niet aan de orde is....
Binnen nu en een paar weken start de chemo. Ik krijg een TAC-kuur, dat is zeker, maar ik weet dus nog niet wanneer dit gaat starten. Ik ga toch mijn huisarts inzetten om er wat extra vaart achter te zetten. Weet niet of het helpt.
Ik baal nu vooral van de slordigheden in de informatievoorziening tussen de verschillende disciplines. De chirurg ging ervan uit dat ik al wat info had gekregen, de oncoloog ging daarvan uit, en radiologie ook. Ik was aan het eind van de dag dan ook flink pissig dat de oncoloog zei dat ik niet op zijn planning stond en dat hij eigenlijk al weg had moeten zijn. NIET MIJN PROBLEEM!! IK WIL WETEN WAAR IK AAN TOE BEN! Zo, dat is eruit. Ik weet dus eigenlijk nog helemaal niks! Ik ga morgen lekker de stad in en mezelf verwennen met nieuwe kleren ofzo. Ben er nu al ZO klaar mee, en het moet allemaal nog gaan beginnen.

Offline
Berichten: 109

He, wat onzettend balen dat je nog niet weet waar je aan toe bent. De communicatie tussen de artsen is iets waar ik toen ook tegenaan liep. Echt heel vervelend. Sterkte ermee, en een heel goed plan, dat shoppen morgen!! X

Offline
Berichten: 109

Van mij ook heel veel succes met de uitslag morgen Zangeres!

truus
afbeelding van truus

Echt heel verwarrend, kiki. Die klier, zat die in de borst of oksel? Het lijkt wel of ze te weinig weefsel hebben gehad, dat kan.
Iedere specialist heeft zijn taak, de chirurg voert de operatie uit, de oncoloog gaat over de chemo en andere medicatie, zoals hormoontherapie, en de radioloog, die doet zijn werk, en geeft de info door aan degene die aanvraag gedaan heeft om het te onderzoeken. In het begin was de mammapoli waar ik voor alles terecht kon, vooral de assistentes die probeerde je gerust te stellen en daar kon ik voor alle informatie terecht.
Heb je een poortwachtersklier procedure gehad? Anders even na vragen hoe dat nu gaat. Ik lees wel dat je oksel schoon is, maar hoe hebben ze dat geconstateerd? Als je gaat starten met de chemo en met de oncoloog daar een gesprek over hebt gehad, dan zul je binnenkort wel een oproep krijgen voor een intake gesprek. En daar krijg je alle info en kun je ook alles vragen. En als je een goed contact met de huisarts hebt kun je daar natuurlijk altijd heengaan. Heel veel succes

Offline
Berichten: 187

Hoi Truus,

Tijdens de eerste echo heeft de radioloog gezegd dat mijn oksel schoon was (heeft hij nog extra gecontroleerd), daarna heb ik nog de MRI gehad. Daarop was een kleine verdikking te zien van een klier in mijn oksel. Deze verdikking valt normaliter binnen de norm, maar omdat ik zo jong ben en 2 tumoren in 1 borst heb, hebben zo toch nog een aanvullende echo en punctie gedaan. Just to be sure, zo zeggen ze. Poortwachterklier zegt mij niks, hebben ze het verder ook niet over gehad. Gesprek met de oncoloog heb ik gisteren gehad, als het goed is wordt ik voor het weekend gebeld voor een intake. Ik hoop dat dat volgende week kan plaatsvinden, zodat de week erop de chemo kan starten. Of ben ik dan erg optimistisch?

Offline
Berichten: 228

Dag Kiki,

Ik heb ook een punctie van mijn oksel gehad voordat alle andere behandelingen begonnen. Nu ja, bij mij kon je die klier met de hand voelen. Ik begrijp dat ze dat bij jou enkel een mogelijke verdikking op de MRI konden zien.
Van de punctie in mijn oksel wisten ze dan meteen dat de kanker al tot daar geraakt was, waardoor ze de sentinelprocedure (om de poortwachtersklier te vinden) niet hebben uitgevoerd bij mij, en gewoon direct een okselklieruitruiming gedaan hebben tijdens de borstamputatie.
Oh jee, ik verschiet er even van hoeveel nieuwe woorden er aan mijn woordenschat toegevoegd zijn het afgelopen jaar...wat had ik het liever allemaal niet geweten :)

Truus heeft zeker ook een punt: de mammapoli (en de borstverpleegkundigen) zijn heel belangrijke personen geweest voor mij in heel dit verhaal. Zoals Truus zegt, elke arts heeft zijn specialiteit en ze hebben het ook meestal ontzettend druk (in mijn zh toch). De verpleegkundigen daarentegen nemen de tijd, zijn heel erg bekwaam (en als ze iets niet weten, vragen ze het aan de arts of regelen ze een extra afspraak met de arts zodat je het zelf kan vragen). Wij kregen in ons zh ook een uitgebreide infomap, die elke keer wordt aangevuld naarmate je door het behandeltraject geloodsd wordt.

Tis nogal een avontuur... :roll:
zucht

Veel succes en verwen je maar eens goed in t stad! 8)

Offline
Berichten: 187

Vandaag gebeld door oncologie verpleegkundige. Ik heb volgende week een intake, en de week daarna gaan we starten. Opluchting dat het al zo snel is, maar ook spannend. Het wordt nu ineens allemaal heel echt!
Ik moet volgende week eerst nog een PET-scan. Is dit eigenlijk standaard? De oncoloog was dit gisteren vergeten te noemen, dus dat kwam vandaag ook nog eens op mijn dak vallen...

afbeelding van Betje
Offline
Berichten: 35

Hoi Kiki,
Bij mij was de pet scan standaard. Ze willen je hele lijf in kaart brengen en uitsluiten dat er elders ook kankercellen zitten. De scan lijkt op de mri, maar je krijgt radioactieve vloeistof ingespoten.

truus
afbeelding van truus

Kiki, je praat telkens over dat je jong bent, de jongste die hier aanwezig is, is 19 jaar om te beginnen, ikzelf ontdekte het toen ik 42 jaar was, een tumor van dik 3 cm. Dus jong ben je daar absoluut niet voor. Een verdikking, die binnen de norm valt? Ook dat bestaat niet, het is goed of fout. Weet je de uitslag van de klier in de oksel?. Iemand die een poortwachtersklier ondergaan heeft en deze is schoon dan krijg je geen petscan, omdat deze helemaal niets bijdraagt. Anders krijg je een petscan. Dit is altijd ter controle. Ik had de oksel, net zoals smim, besmet, (dus ook bij mij was geen poortwachtersklier procedure nodig,) en kreeg ook direkt een petscan. Petscan is hetzelfde apparaat als de ct scan, je krijgt ruim van te voren, een injectie, je ligt dan in een relaxstoel, niemand mag mee, je moet je proberen te ontspannen. de actiefste cellen zoals de kankercellen, die nemen, die vloeistof, als eerste op, in de ct scan krijg je ook een infuus. En op de scan, zien ze dan oplichtende punten of niet. Veel succes met alles.

Offline
Berichten: 228

Maar ja, Truus, we zijn hier toch allemaal nog jong :)
Dat gezegd, begrijp ik ook niet goed wat kiki's leeftijd met een wel of niet punctie van de oksel te maken heeft. Maar het is niet omdat er nog jongere amazones zijn, dat kiki niet jong is. Wij zijn hier allemaal 'te jong voor borstkanker' - maar kijk, we hebben toch pech gehad.

In mijn eigen ziekenhuis, van zodra ik zelf een bultje of iets raars voel, krijg ik een echo dezelfde dag nog. Maar een Pet scan geven ze nooit standaard bij ons, omwille van de vals positieven die daar soms uit komen denk ik. Er wordt gezegd dat een Petscan voor borstkanker "geen meerwaarde" biedt. Ik weet dat ze bij vermoeden van leveruitzaaiingen net wél een PET geven. (En ook dat veel ziekenhuizen in Nederland bij besmetting van de oksel standaard een PET geven).
Ikzelf kreeg (met oksel besmetting) de volgende onderzoeken standaard: MRI, RX Thorax, Botscan, lever echo; na de operatie nog een extra CT scan (om klieren in borstholte te checken). En sinds de operatie nog eens twee extra echos van borst en oksel (nadat ik een knobbel voelde - beide keren vals alarm) en zelfs een MRI van borst om zeker te zijn dat het vals alarm was.

Veel succes kiki!

Offline
Berichten: 187

Dat 'jong' zijn komt niet van mij hè. Even voor de duidelijkheid, dat zijn de woorden van het ziekenhuis. Ik snap ook dat
ik niet de jongste op dit forum ben.

De PET-scan is in ons ziekenhuis standaard voor neo-adjudvante chemo. Heb ik toch maar even nagevraagd voor de zekerheid.

Ik vraag me overigens af of de punctie überhaupt iets op gaat leveren. Het blijkt nu dat de MRI op het verkeerde moment van mijn cyclus is gemaakt (dat konden we toen nog niet weten), dus dat de verdikking hormonaal van aard zou kunnen zijn. Ik heb meteen de mammacare hierover geïnformeerd. Ik ga de uitslag maandag hierdoor ook met veel meer vertrouwen tegemoet.

Offline
Berichten: 228

ach wij zijn allemaal nog zo jong, zo jong... het is pas nu met borstkanker te krijgen dat iedereen weer tegen mij zegt "jij bent nog zo jong!" :)
en dat terwijl ik toch al bijna 40 ben! :p

veel success met alle scans en gedoe kiki!

Offline
Berichten: 187

Wat denk je, krijg ik volgende week ook nog een CT-scan bij een bestralingsarts! Ik heb dan echt alle smaken wel gehad, denk ik. Ik ben volgende week echt elke dag in het ziekenhuis, en niet alleen mijn eigen, maar ook nog 2 andere. Rondje Noord-holland. Ik ben het nu al zat, en het moet allemaal nog gaan beginnen.

truus
afbeelding van truus

Nee, sorry kiki, ik wil je daar niet over aanvallen. En het gaat ook niet om wie de jongste hier is, maar voor kanker staat geen leeftijd. Het is gewoon kl#te.
Heel veel sterkte en succes kiki, ikduim voor je. En een knuffel, is echt niet verkeerd bedoeld. Dat is altijd zo lastig op internet, het is altijd, hoe lees je het, dat is dan moeilijk hier. Normaal zie je een gezicht en dat maakt de tekst ook makkelijker te begrijpen. Wat kun je tegen iemand zeggen, moet je soms wel zeggen wat je denkt, zoals over de behandelingen. Soms wil je eerlijk zijn, maar soms is het beter van niet. En dat heeft natuurlijk ook weer te maken hoe je iets leest.

Offline
Berichten: 187

Sorry Truus, ik bedoelde het ook niet zo naar, maar ik baal gewoon dat mijn ziekenhuis steeds weer iets anders uit de hoge hoed tovert. Voor mijn gevoel is de informatievoorziening in mijn ziekenhuis gewoon slecht (5 verrassingen in 1 week vind ik toch wel kwalijk!), en ik krijg standaardonderzoeken die niet eens standaard zijn in andere ziekenhuizen. Ik vind dat emotioneel zo belastend! Ik krijg iedere keer weer die onzekerheid van een uitslag, terwijl er niet eens aanleiding is voor dat onderzoek. Ik word ook thuis al kribbig, en dat wil ik juist absoluut niet. Het is inderdaad zwaar kl#te.

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Kiki, misschien goed om van je af te schrijven in je eigen 'mijn verhaal' hier op de site? Kun je in je profiel starten en komen wij bij je 'buurten', met je mee klagen als er weer iets anders gaat dan verwacht en je erdoorheen slepen wanneer je dat kunt gebruiken.

truus
afbeelding van truus

Kiki, ik ken meer dan 30 meiden met uitgezaaide borstkanker en iedere heeft een ander behandeling en onderzoek. Nu zitten de meeste van ons langer in dat gebeuren, dus we zoeken het uit en vragen het na, wat voor ons het beste is.
In jouw situatie, zoek afleiding, even niks, laat het berusten en wacht de onderzoeken af, dat geeft ook veel stress en dan begin je weer stapje voor stapje, dan kun je ook beter nadenken, het wordt nu teveel. Misschien een heerlijke wandeling vanmiddag, frisse neus ophalen ;) Zo ben ik destijds ook begonnen, gewoon niks, iedere dag een wandeling, kort of lang, gewoon doen.

afbeelding van Asmeralde
Offline
Berichten: 11

Hoi allemaal

Vandaag ben ik naar de dokter geweest omdat ik al een aantal maanden een verkleurde tepel heb, en soms vreselijke jeuk. Nou voelde ik vrijdag ook nog is opgezette klieren in mijn oksel dus toen heb ik de huisarts maar is gebeld.

Nu kom ik daar net vandaan en ik ben zo geschrokken van de reactie van mijn huisarts. Die vond het er niet zo goed uitzien en heeft gelijk een afspraak in het ziekenhuis gemaakt bij de borstpoli tenminste ik dacht dat hij dat zei. Hij vertelde me dat dit onderzoek een halve dag zou duren en hij dacht zelf aan de ziekte van Paget aan de borst. Ik moet ook iemand mee nemen naar het ziekenhuis voor als ik slecht nieuws krijg, dit ga ik niet doen ik wil namelijk niemand ongerust maken.

Ik hoop zo dat de dokter zich ongerust maakt over niets en dat het gewoon iets van eczeem is of zo, want ik lees op internet dat het erg op elkaar lijkt. Maar nu heeft de dokter het niet over eczeem gehad, maar alleen over de ziekte van paget aan de borst. Zal de dokter uit voorzichtigheid die afspraak hebben gemaakt of zal hij echt denken dat het borstkanker is.
Borstkanker komt helaas ook nog is in de familie voor helaas maar wel allemaal op wat oudere leeftijd.

Ik ben zo van slag van dit alles, ik hoop dan ook dat het snel morgen middag is er niets aan de hand blijkt te zijn

Offline
Berichten: 193

Tjonge wat een angsten komen er dan ineens op je af hè.

Ik vind het goed dat je dokter je meteen laat onderzoeken. De onderzoeken kunnen wel wat tijd in beslag nemen, waarschijnlijk krijg je eerst een mammografie, dan een echo en misschien een punctie. Ik zou zeker iemand meenemen. Ik heb dat zelf niet gedaan, maar je moet vaak lang wachten bij de röntgenafdeling.

Voor mij kwam het als een verrassing dat er ook een punctie gedaan moest worden, en ik had toen best wel spijt dat ik niemand bij me had. Niet dat zo'n punctie echt vreselijk is, maar je bent natuurlijk wel zenuwachtig.

Krijg je morgen gelijk in het ziekenhuis de uitslag of gaat het via de huisarts? Ik hoop in ieder geval voor je dat het toch eczeem is. Veel sterkte alvast met wachten op morgen!

afbeelding van Asmeralde
Offline
Berichten: 11

Dank je voor je snelle reactie.

Ik heb ook een afspraak met een oncoloog, en als ze morgen wat weten dan krijg ik gelijk de uitslag. Maar als iets op kweek moet dan krijg ik de uitslag niet meteen.

afbeelding van Asmeralde
Offline
Berichten: 11

Ik wil liever niemand tot last zijn, ik heb het ook nog tegen niemand verteld. Ik ben bang dat als ik het wel vertel tegen iemand ik gelijk moet huilen, en dat wil ik niet. Ik heb zo een sollicitatiegesprek dus ik moet wel een beetje fit.

Pagina's