Mammografie en/of echo

51 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Mootje
Offline
Berichten: 5
Mammografie en/of echo

Hallo allemaal,

Ik lees al een paar dagen met jullie mee, ik zal vertellen wat me dwars zit.

Een jaar geleden heb ik een mammo laten maken omdat ik klachten had aan mijn rechter borst, ze vonden toen in mijn linkerborst kalkspatten. Direct daarna hebben ze een bioptie gedaan en de uitslag was goedaardig maar wel onder controle blijven half jaarlijks. Een half jaar daarna braaf weer wezen pletten en de foto toonde geen veranderingen aan.

Vandaag moest ik weer want er was weer een half jaar voorbij. Dus hop niet zeuren en naar de plet mevrouw.

Toen ik klaar was moest ik van haar een afspraak maken op de mammapoli, dus ik vroeg aan de plet zuster of ze veranderingen hadden gezien.
Er van uitgaand dat dat niet zo was zei ze dus ja er zijn wel wat veranderingen maar dat moet je maar op de mammapoli vragen.

Ik ging dus lichtelijk flippen want waarom dan geen echo of iets dergelijks.

Jullie moeten weten dat BK in de familie voorkomt aan moeders kant.

Nu heb ik dus een afspraak voor aanstaande maandag op de mammapoli, kan ik nu eisen dat ik bv een MRI wil hebben voor de zekerheid.

Ben er namelijk helemaal niet gerust op.

Misschien zie ik wel beren die er niet zijn hoor, maar de stress viert hoogtij.

Offline
Berichten: 540

Hoi Mootje,

Vreemd dat ze aanvullend niet meteen een echo gedaan hebben. Meestal is dit wel standaard als ze iets op de foto zien. Maar het kan ook zijn dat ze je meteen doorsturen naar de mammapoli. Daar zul je een gesprek hebben en lichamelijk onderzoek. Grote kans dat je vervolgens alsnog doorgestuurd wordt voor een echo of MRI-scan. De uitslag daarvan zul je van een arts op de mammapoli krijgen.

In principe is deze gang van zaken het beste, aangezien je meteen op de juiste plek zit. Je komt bij gespecialiseerde artsen, onderzoeken kunnen vaak op hele korte termijn ingepland worden en je hoeft vaak niet lang op uitslagen te wachten. Dat gaat stukken sneller dan wanneer het via een huisarts gaat. Plus dat een huisarts vaak niet voldoende kennis heeft.

Heel veel succes voor maandag en ik hoop voor je dat er niks ernstigs aan de hand is!

afbeelding van Mootje
Offline
Berichten: 5

Dank je Anneke voor je reactie, ik wacht eerst wel braaf tot maandag. Kan altijd nog gaan flippen als ik me niet gehoord voel.

Offline
Berichten: 540

Als er iets vreemds op de foto staat, zullen ze zeker aanvullend onderzoek doen. Een mammografie alleen is vaak niet voldoende. Er is altijd extra onderzoek/bevestiging nodig van een echo, scan of weefselonderzoek. Ze willen bevestiging om 100% zekerheid te hebben of het goedaardig of kwaadaardig is. Ik verwacht dus niet dat ze je zonder aanvullende onderzoeken weer naar huis zullen sturen. En schiet dus niet in de stress als er onderzoeken voorgesteld worden, het kan beide kanten op.

Succes & laat je nog even weten hoe het gegaan is?

afbeelding van Mootje
Offline
Berichten: 5

Uiteraard laat ik wat weten

afbeelding van Mootje
Offline
Berichten: 5

Zucht.....jullie zullen het vast herkennen. Ik maak mezelf gek en voel van alles ineens. Ik probeer zoveel mogelijk afleiding te zoeken maar het spookt gewoon heel de dag door je koppie heen.

Offline
Berichten: 193

Ik denk dat wij dat hier allemaal maar al te goed kennen! Dat wachten is vreselijk. Ik weet natuurlijk ook niets, maar het lijkt me dat ze gelijk een echo zouden hebben gedaan als ze echt iets geks hadden gezien.
Veel succes met wachten, probeer er maar een lekker druk weekend van te maken, dan heb je geen tijd voor piekeren.!

afbeelding van Dada
Offline
Berichten: 2

Vandaag heb ik een mammogram gehad en een echo. Dit omdat ik een harde 'kluit' voel in mijn borst en hier ook af en toe last in heb. In mijn andere borst voel ik ook af en toe pijn maar hier voel ik geen knobbeltje ofzo.
Nu ben ik nieuwsgierig hoe zo'n echo er bij jullie aan toe ging.
De arts maakte een soort screenshot tijdens de echo en typte hier iets bij. Is dit gebruikelijk?
Ik schrok een beetje hiervan?

Groetjes Dada (35 jaar)

truus
afbeelding van truus

Hoi Dada, Je geeft aan dat je al iets voelde in je borst, dit is ook zichtbaar geweest op de echo, vandaar de screenshot en de bevindingen van de radioloog. Meer kan je jouw ook niet vertellen, dus helaas even afwachten. Als je via de mammapoli gestuurd bent en ze vertrouwen het niet, krijg je direkt punctie erachteraan, maar via de huisarts kan het zijn dat je nog eens terug moet komen. Of het kan zijn dat de uitslag goed is.
Wanneer krijg je de uitslag?

Offline
Berichten: 29

Mootje: Wil niet paternalistisch doen maar waarom zou je gaan flippen of je dit al voornemen, gewoon omdat je iets niet begrijpt of gespannen bent? Die mensen daar doen hun best je goed te behandelen en je kunt hen toch wel normaal benaderen?

afbeelding van Dada
Offline
Berichten: 2

Truus bedankt voor je reactie. Ik ben doorgestuurd via de huisarts. Deze heeft een aanvraag voor een mammografie en een echo gedaan. Dit omdat zij ook iets voelde in mijn rechter borst en omdat mijn moeder ook BK heeft gehad. Ik weet niet of er iets te zien was op de mammografie. Ze zeiden er niets over. Bij de echo zeiden ze wel dat er een kleine cyste zat, maar dat was niks verontrustends.
Ik kan morgen (donderdag) of overmorgen (vrijdag) bellen voor de uitslag.
Aan de ene kant ben ik er wel gerust in, maar aan de andere kant zitten die screenshots me niet zo lekker. Ik denk dan; als er niks zit maken ze er ook geen foto van.
Andere eerlijke meningen of vragen hoor ik graag!
Ik wacht maar 'rustig' af tot morgen.

Liefs Dada

truus
afbeelding van truus

Bij het maken van een mammografie, zeggen ze nooit iets, bij de echo, de eerste keer hebben ze bij mij niets gezegd en nu vraag ik het gewoon. Als je al jaren erin zit, word je toch brutaler en je weet veel meer.
Als het goed is, bij de echo zeggen ze het ook meestal, dus in jouw geval een cyste. Je moet ervan uit gaan dat ze alles vastleggen en het in een dossier zetten, zodat de overige specialisten en huisarts het ook kunnen zien. Maar ik denk dat het dan wel goed zit. Laat je het nog even weten. toitoitoi, ik hoop dat je niet te lang hoeft te wachten.

afbeelding van astrid l
Offline
Berichten: 15

Hoe ervaren jullie dat? Ik heb gisteren weer de jaarlijkse gehad en die was weer bijzonder pijnlijk, ondanks dat ik 2 ibuprofennetjes had geslikt op voorhand. Een wortelkanaalbehandeling zie ik minder tegen op. Vanochtend werd ik wakker met een pijnlijke rauwe en open huid onder mijn borsten. Ik vraag mij af of dat normaal is.

truus
afbeelding van truus

Blauw, dat kan wel eens gebeuren, maar open huid? Bespreek dit met de oncoloog, laat het zien. Er zijn ook andere methodes, zoals een scan.
Ben je daar bestraald, dat de huid dun is misschien? Succes

afbeelding van astrid l
Offline
Berichten: 15

Nee, ik ben daar niet bestraald. Ik zal het er de volgende keer met de verpleegkundige over hebben. Voorlopig ben ik er weer een jaar vanaf.

truus
afbeelding van truus

Ga je niet naar de oncoloog voor de uitslag?

afbeelding van astrid l
Offline
Berichten: 15

Nee Truus, de behandeling was 6 jaar geleden beëindigd. Controle door chirurg, radiotherapeut en internist stopten 2 jaar geleden. Ik hoef nu alleen nog jaarlijks voor een mammografie en daarna door naar de mammacare verpleegkundige. Zij bespreekt de uitslag met mij en doet nog even een controle die verder niet vervelend is.

truus
afbeelding van truus

Dan kun je het wel met de verpleegkundige bespreken, dat zou ik zeer zeker doen. heel veel succes.

afbeelding van Hartje
Offline
Berichten: 7

Ik ben 32 jaar en moeder van 3 prachtige kinderen.
Sinds een aantal dagen lees ik hier mee en dat is uiteindelijk ook de reden geweest dat ik toch de stap heb gezet om naar de huisarts te gaan.
Wel heb ik lang getwijfeld of ik een berichtje zou plaatsen of niet. Ik wil eigenlijk niet klagen over iets waar ik nog geen duidelijkheid over heb. Toch heb ik de behoefte om het van mij af te schrijven, zodat ik mijn gevoelens kwijt kan.
Vorige week kreeg ik last van mijn borst. Niet echt pijn, meer gevoelig. Ik had nog nooit mijn borsten onderzocht maar onder het douchen toch maar even gedaan.
Wat ik voelde was in mijn beleving een soort van kliertje,zacht,beweegbaar en ik had (en heb nog steeds) geen idee of dat er altijd al zat.
Mijn dagelijks leven in nogal hectisch omdat mijn oudste zoon autisme en diabetes heeft. Daarnaast heb ik nog 2 jonge kinderen. Het is veel zorgen,verzorgen,aandacht verdelen,ziekenhuis bezoekjes,therapeut bezoekjes,het huishouden en alles wat erbij komt in een druk gezin.
Tijd voor mij.....geen idee wat dat is. En ik besef ook heel goed dat ik door al het verzorgen en de bijkomende zorgen nooit goed voor mezelf zorg. Niet goed, maar dat is het aard van het beestje.
Eerst dus maar afwachten of het bultje/knobbeltje zou afzakken. Ook omdat er al wat afspraken waren gepland i.v.m zoon. Het zakte niet af en toen kwam ik op deze site.
Nou ben ik van mezelf best positief ingesteld dus ik wil niet gelijk van het ergste uitgaan maar toen ik de verhalen las dacht ik wel: het zal je maar gebeuren. Wat als ik nu niet naar de ha ga terwijl ik duidelijk iets voel? Dan ben ik misschien wel te laat? Dat vergeef ik mijzelf echt niet.
De ha gebeld en ik kon de volgende dag terecht. De ha voelde een soort strengetje? Verder voelde mijn borst soepel aan en ze zei ze niets naars voelde. Zij heeft het idee dat het klierweefsel is.
Gelukkig heeft ze mij wel door gestuurd voor een mammografie (en eventueel echo) Dat vind ik super spannend! Want ik heb nog nooit een mammografie gehad.
En nu, nu ben ik super zenuwachtig. Zenuwachtig voor de mammografie en voor de uitslag.
Gisteren een potje gehuild toen de kinderen op bed lagen, dat was even een breek momentje.
Ik weet dat ik er niet teveel over na moet denken want dan komen alle worst case scenario's naar boven.
Zo meteen begint het weekend. Dat betekent veel afleiding en daar ben ik enorm blij mee.

Offline
Berichten: 251

Hallo Hartje, natuurlijk ben je zenuwachtig! Ik hoop zo dat de mammo 'gewoon' normaal klierweefsel laat zien en je je leven weer gewoon kan verderzetten. Dat het weekend maar gauw voorbij mag vliegen en je gauw gerust gesteld bent. En misschien ook een eye-opener om wat gas terug te nemen, en proberen tussen alle hectiek van je dagelijkse leven, wat meer tijd voor jezelf proberen te vinden/regelen. Succes! Groeten, An

Offline
Berichten: 145

Hartje, welkom bij De Amazones.

Wat An al schrijft, het is inderdaad heel normaal dat je zenuwachtig bent. Wanneer ga je de mammografie krijgen? Ik duim voor een goede uitslag en hoop dat wij je heel snel weer uit mogen zwaaien.
Voor nu sterkte met het wachten.

afbeelding van Hartje
Offline
Berichten: 7

Dank jullie wel! Aankomende maandag ochtend heb ik de mammografie. Ik kreeg net de bevestiging brief met informatie. Voor mij kan het niet snel genoeg gaan. Het is lekker weer dus ik ga straks een wandeling maken met mijn 2 jongste kinderen. Even mijn gedachten verzetten en genieten.

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Hartje, hopelijk is het niets, maar goed dat het gecheckt wordt!

Ik heb jouw topic aan dit bestaande topic geplakt, omdat je hier misschien wel wat herkenning vindt. En zo houden we ons forum overzichtelijk, ook voor nieuwkomers.

Succes maandag!

Offline
Berichten: 48

Hartje, ik wil je veel succes wensen voor maandag!

Ook al kan iedereen het anders beleven; ik vond de mammografie erg meevallen. Ik had er tot afgelopen maandag ook nog nooit 1 gehad. Leuk is anders, het is een hoop gesjor, getrek en geplet ;-) maar echt pijn heb ik niet gehad.

Ik hoop dat je een fijn weekend hebt met veel afleiding.

afbeelding van Hartje
Offline
Berichten: 7

@Bergamot, ik dacht al, waar is mijn berichtje gebleven? :) Moet nog een beetje uitvogelen hoe alles werkt op dit forum. Bedankt voor de succes wensen!
@Stokstaartje, ook jij bedankt. En fijn om een positief verhaal te horen wat de mammografie betreft. Ik laat het maar op mij af komen want het moet nou eenmaal gebeuren.
Overdag gaat het afleiding zoeken prima. Gisteren 3 blije koppies.
Voor alle 3 had ik een kleinigheidje gekocht i.v.m valentijnsdag en dat heb ik stiekem voordat ik ging slapen op hun bedje gelegd. Mijn jongste van 4 was al om 6.00 wakker en helemaal door het dolle. Heerlijk.
Zelf ook 3 mooie kunstwerkjes gekregen van de kinderen. Zo lief.
s'middags zijn we met zijn vieren de stad in geweest en hebben we genoten van het mooie weer. De avonden zijn iets moeilijker. Als ze allemaal op bed liggen begin ik helaas toch te piekeren. De kinderen weten van niks. Straks is het niets en dan maken zij zich druk terwijl dat helemaal niet nodig is geweest. Daarbij is mijn oudste (met autisme) al bang dat ik dood ga wanneer ik een griepje heb.
Morgenochtend is het zover en de zenuwen gieren af en toe door mijn lijf. Dat onwetende is lastig.
Wat gaat er gebeuren? Krijg ik na de mammografie nog een echo? Wanneer krijg ik de uitslag(en)? Maar bovenal hoop ik natuurlijk dat het iets onschuldigs is!

Offline
Berichten: 475

Heel veel succes en sterkte Hartje!!! Ik duim voor je dat het meevalt!

afbeelding van Hartje
Offline
Berichten: 7

Jij ook bedankt! @zangeres72
Het is ontzettend fijn dat ik hier mijn gevoelens kwijt kan! Ik ben een alleenstaande moeder dus geen man/vriend thuis om het mee te delen. Gelukkig gaat mijn vader morgen met mij mee.
Mijn moeder blijft thuis i.v.m mijn zoon. Mocht er iets mis zijn met zijn suikers dan kan zij naar school toe.

Offline
Berichten: 1089

Heel veel succes morgen en ik duim voor je dat het iets onschuldigs is.

Morgen krijg je eerst een gesprek met een verpleegkundige en een lichamelijk onderzoek. Dan volgt een mammografie.
De mammo op zich kan pijn doen maar duurt maar kort. Ik vond het pijnlijk maar wel goed te doen. Wachten op de uitslag is slopend.

De uitslag wordt gegeven in birads classificatie. Deze schaal loopt van 0 tot 5.
0: onderzoek is onvoldoende om resultaten aan te verbinden. Gevolg is dat het opnieuw moet.
1: geen afwijkingen
2: afwijking gevonden maar deze is goedaardig
3: afwijking gevonden en deze is waarschijnlijk goedaardig. Advies is dan meestal afwachten en over enkele maanden opnieuw mammo.
4: verdachte afwijking gevonden. Dan wordt er een punctie gedaan om 100% zekerheid te verkrijgen.
5: Zeer verdachte afwijking gevonden. Vrijwel zeker bk ( 95% zeker) Ook dan wordt er een punctie gedaan.

Soms wordt er ook een echo gedaan, maar niet altijd. Een echo is een goed middel om een cyste te onderscheiden van een vaste massa. Van een echo voel je niets. Net als een echo bij je zwangerschap.

Hopelijk is er geen punctie nodig maar als dit wel nodig is, dan wordt dit meestal meteen gedaan. Als er ook een mri nodig is dan wordt de punctie na de mri gedaan. Bij een punctie wordt er met een naald een beetje weefsel gepakt van het verdachte stukje in je borst. Dit gebeurt poliklinisch. Maar een wondje geeft altijd een bloeduitstorting en dan kan een mri niet meer beoordeeld worden.

Liefs Kaatje

Offline
Berichten: 145

Hartje nog even een tip, neem iemand mee. Twee horen meer dan een. Ik ga heel hard voor je duimen dat het "gewoon" een cyste is.

Offline
Berichten: 394

Sterkte en succes morgen Hartje, ik ga ook voor je duimen.

afbeelding van Hartje
Offline
Berichten: 7

Bedankt dames, jullie woorden doen mij goed! En @Kaat75 bedankt voor de informatie. Lief dat je dat zo uitgebreid hebt opgeschreven. En heel duidelijk.
Ik ga niet alleen, mijn vader gaat mee. Lijkt mij ook wel zo verstandig want als ik zenuwachtig ben kan ik niet aandachtig luisteren en vergeet de helft.
En ja, mocht het geen goed nieuws zijn dan is het wel zo fijn dat er iemand bij mij is.
Maar aan dat laatste wil ik nog niet denken. Het kan nog alle kanten op. Positive toughts!

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van truus

Sterkte vandaag Hartje! Ik hoop voor je op een goede uitslag.

afbeelding van Hartje
Offline
Berichten: 7

Lieve dames. Vanochtend was het dan zo ver. De mammografie (beide borsten) viel mij 100% mee. Geen pijn gehad.
Wel een trekkerig gevoel, vooral toen de oksel en er ook bij moest.
Daarna door voor een echo.
Zowel op de foto's als op de echo was niets verontrustends te zien.
Het is gewoon 'normaal' klierweefsel. Dat schijnt aan de zijkant van de borsten het meeste te zitten.
Deze info wordt ook doorgestuurd naar mijn huisarts.
Ik kon wel huilen van blijdschap! En van de opgekropte zenuwen/emoties denk ik.
Bedankt dat ik hier mijn hart mag luchten en mijn gevoel kwijt kan. Dat heeft zeker geholpen.
Het is voor mij persoonlijk zeker een eye opener geweest.
Ik heb geleerd dat ik af en toe ook best aan mij zelf mag denken en tijd voor mezelf mag nemen.
Daarbij wil ik alle amazones heel veel sterkte wensen!

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van truus

Wat fijn Hartje dat de uitslagen goed zijn!

Offline
Berichten: 145

Fijn om te lezen dat alles goed is Hartje. Dat zijn berichten die ons hier heel blij maken, doeiiiii.

Offline
Berichten: 251

Mooi nieuws, Hartje! Geniet van de opluchting!

Offline
Berichten: 394

:mrgreen: Hoera!!

Offline
Berichten: 48

Blij dat je goed nieuws kreeg Hartje!

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Oh wat fijn hartje! En nu (op de vriendelijkste manier bedoeld): wegwezen jij ;)

We houden hier erg van uitzwaaien met goed nieuws!

Offline
Berichten: 128

Top nieuws Hartje!

Offline
Berichten: 1089

gelukkig Hartje goed nieuws!

Offline
Berichten: 475

Geweldig!!!

afbeelding van Hartje
Offline
Berichten: 7

Bedankt dames! Jullie zijn kanjers.
Bij deze ga ik jullie uitzwaaien.

Offline
Berichten: 145

:D Dag Hartje

afbeelding van Jootje68
Offline
Berichten: 2

Hallo, ook ik mag morgen voor een mammografie heen. Voelde zondag bij douchen een verdikking in mijn borst net boven de tepel. Maandag naar de huisarts geweest en ook hij voelde het. Morgen dus heen. Best wel spannend.

Offline
Berichten: 251

Succes Jootje, duim voor een goede uitslag!

Offline
Berichten: 48

Succes morgen Jootje!

afbeelding van Jootje68
Offline
Berichten: 2

Dank jullie wel. Vindt het spannend natuurlijk maar ga er vanuit dat het wel goed is.

afbeelding van m19886
Offline
Berichten: 1

Hallo allemaal,

Ik ben 28 en 3 jaar geleden voor het eerst een echo en mamma gehad omdat mijn linker borst onrustig was.

Toen niets geks te zien.

Vorige week weer naar de huisarts gegaan, ik werd gek van de jeuk aan mijn linkertepel, schilfers en inmiddels korstjes erop, misschien wel van het krabben.
HA wilde me crème meegeven voor eczeem. Ik heb aangedrongen op weer onderzoek omdat ik er gewoon niet gerust op was.

Maandag onderzoek gehad. Uitslag: kleine afwijking, waarschijnlijk een cyste, verder dicht weefsel, niet zeker wat het is.
Over een half jaar terug voor weer een onderzoek.

Is dit normaal? Ik merk dat ik hier niet gerust van geworden ben. Hoezo waarschijnlijk? Waarom pas over een half jaar iets checken als ze niet zeker weten of iets goedaardig is?

Offline
Berichten: 540

Ik zou zeker willen weten of het een cyste is, waarschijnlijk is een term waar je niet zoveel mee kunt. Hier wordt een punctie gedaan als er geen 100% zekerheid is. Dus dat zou je nog kunnen voorstellen. Of anders zou je kunnen vragen of je bijvoorbeeld over drie maanden weer mag komen.

Dicht weefsel is wel normaal, dat hoort bij je leeftijd. Hou ouder je bent, hoe minder dicht je borstweefsel is.

Succes, ik hoop voor je dat er niks aan de hand is!

Offline
Berichten: 193

Inderdaad is borstweefsel dichter bij jonge vrouwen, dus dat is normaal.

Ik snap het helemaal dat je niet echt gerust bent gesteld door de uitslag van het onderzoek. Ik ben het met anneke eens dat het niet vreemd is om om een punctie te vragen. Laat je niet tegenhouden door van die gedachtes "ze zullen me wel lastig/raar vinden". Kan jou het schelen! Gewoon bellen!