Nu op NPO 2 - over AvL

12 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 4239
Nu op NPO 2 - over AvL

Interessante docu over combinatietherapie bij kanker, onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen en klinische trials.

"Schaken met de dood"

Offline
Berichten: 281

Gezien! Dit zijn toch de mannen die de farmaceuten gedreigd hebben 'de kankercocktail' zélf in productie te nemen?
Ik vind de dilemma's helder in beeld gebracht. In de VPRO-gids van deze week staat nog een interview met de maker van de documentaire.

Offline
Berichten: 4239

Geen idee over dat zelf produceren. Ik vond de verschillende aspecten mooi naast elkaar gezet. De arts en onderzoeker die te maken hebben met toch wel wanhopige patiënten aan de ene kant en de farmaceut aan de andere kant. Toch wel gênant ook om te zien grenzeloos de budgetten in de farmacie zijn dat artsen gefêteerd worden bij zo'n restaurant.

Wat overweldigend is zo'n medisch congres hè? Ik was er eens bij eentje en wat een enorme hal en een eindeloze reeks posters. Heel interessant om eens mee te maken en een hoop geleerd (nou ja, wat ik als leek snapte dan)!

Offline
Berichten: 4239

Het is vast terug te zien op Kijk trouwens, voor wie het gemist heeft. En Annie, ik moest zo aan jou denken met die trial.

truus
afbeelding van truus

9.55 uur vandaag, herhaling, dus kan nog net ;)
Ik heb het gisteren ook gezien, we weten het, maar ik vond het heel confronterend. Zo afhankelijk van die gasten en zo zie wat geld een grote rol speelt.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ik viel potdorrie door de eribuline- kuur al voor hij begon in slaap. Zag ook maar half het nieuws.

Wilde zo graag kijken. Heb toen ik om 23.00 uur weer wakker werd nog bij interactieve tv gekeken of ik daar nog terug kan kijken. Tot nu toe niet.

Wie weet waar ik wel kan kijken. En Bergamot, bedoel je mijn mogelijke deelname aan de eerste fasestudie SYD985? Dan maak je me helemaal nieuwsgierig?

truus
afbeelding van truus

Annie.....lezen .....NU OP TV

Offline
Berichten: 42

Ik heb gekeken, vond het goed neergezet. Vooral aan de ene kant de artsen tegenover de patiënt en anderzijds het financiële verhaal en hoe zij zich daarin inzetten. Een eye-opener voor mij.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Dank Truus, ja ik heb hem nu gezien. Ik vond de titel ' schaken met de dood ' prima gekozen . Mijn man schaakt, en als ik van hem hoor hoeveel combinaties er zijn om te winnen of te verliezen, schaakmat te komen staan, dan herken ik daarvan veel in de ontwikkeling van kankermedicijnen.

Inhoudelijk heb ik niet zoveel nieuws gehoord. Wel moest ik erg denken aan Maisa die toen twitterde en verslag legde voor de BVN toen ik het congres van MADRID voorbij zag komen. Vindt daar maar eens je weg. Het duizelde mij al bij alleen maar het zien van al die postercabines.

Ik heb wel weer wat meer inzicht gekregen in het wespennest waarin dokter/patient, onderzoeker, farmaceut, politiek hun weg moeten zoeken bij de ontwikkeling en toepassing van werkzame cq kanker tot een chronische ziekte makende medicatie. En ook de implicaties ( meer of minder kansen van ( korter of langer) aanslaan, meer of minder bijwerkingen, dosesescalaties cq verminderingen van medicijnen in eerste fase studies).
studies.

En wat die kosten die ermee gepaard gaan betreft, wat een ingewikkelde , onoverzichtelijke materie! Maar die snoepreisjes, daar gaat ook veel geld naar toe. Ik heb nogal wat artsen in mijn kennissenkring die gefeteerd worden via deelname aan congressen. Ach, op het totaal aan kostenontwikkeling van meer personalist medicijnen maakt het wellicht niet zoveel uit. Maar desondanks steekt het me wel eens!

Kankeruitzaaiiingen zijn nog steeds dodelijk, zoveel is me wel duidelijk! De weg naar een chronische ziekte via op de persoon afgestemde medicijnen nog een lange. Maak ik niet meer mee!

Offline
Berichten: 4239

Annie, ik bedoelde inderdaad omdat jij hier schreef over het voortraject van de trial. Ik zag bij die drie dames jouw gezicht voor me. Want jij hebt ook in die stoel van de dames gezeten, tegenover de arts die je voorlichting gaf over de trial. Al was het in een ander ziekenhuis en deed je uiteindelijk niet mee.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ja, Bergamot, ik herkende ook veel bij die drie vrouwen. Zij hadden overigens alle drie uitbehandelde darmkanker. Ik was met mijn borstkankeruitzaaiingen eigenlijk nog niet uitbehandeld. In het eerste deel van mijn studie SYD985 mochten trouwens deelnemers met ALLE solide tumoren participeren. Straks, in deel 2 van de studie ( 2016 ergens) , alleen vrouwen met borstkanker en ik geloof met nierkanker.

Heb gisteravond nog eens op mijn gemak de docu bekeken. En dan zie je toch hoe er door onderzoeker en oncoloog gelobbyd moet worden om hun nieuwe (combi) medicijn voor een eerste fase studie gefinancierd te krijgen.

En ik vroeg me af of de drie vrouwen wel door hadden dat de eerste resultaten nog weinig zeggen. in een eerste fase studie begint de eerste groep ( vaak dus maar drie personen per groep) met zo'n lage medicatie-doses, dat de werkzaamheid nooit lang kan zijn. Een uitzondering daargelaten.

In een eerste fasestudie doe je dus zeker vooral voor minstens 50% of meer mee vanuit altruistische motieven: om iets te kunnen doen voor de volgende generatie patiënten. Ik hoop dat die onderoeker en oncoloog daar tegenover die vrouwen helder over zijn geweest! Mijn Radboud-onderzoeksoncoloog was heel helder daarover, niet in het minst ook omdat we er heel expliciet ook naar vroegen. Dit moet je weten om echt te kunnen kiezen! Anders loop je erg tegen grote teleurstellingen aan als jouw doses zo laag nog is dat ie maar heel kort stabiliseert!

Nou, ik ben weer wat wijzer geworden over de 'DANS MARCABRE ' zoals je hem eigenlijk wel kunt noemen.

Ik vond het wel aandoenlijk die vrouw die vanwege groei en te grote toxiteit al vriuj snel af moest vallen. Ze wilde nog meedoen vanwege de pijn die de muizen voor haar geleden hadden.

Offline
Berichten: 4239

Ja, mevrouw J. Wat mij opviel was juist haar wanhoop, het vastklampen aan een laatste strohalm.

Dat zag je bij alledrie de patienten, dat ze zo graag wilden dat dit hun tovermiddel zou zijn. Als arts kun je nog zo eerlijk en realistisch zijn over waar een trial voor dient, maar een patient zoals deze dames is daar (logisch!) doof voor.