Tumor na eerste chemo al opmerkelijk kleiner?

15 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Kioli
Offline
Berichten: 6
Tumor na eerste chemo al opmerkelijk kleiner?

Hallo iedereen,

Ik ben 34 jaar oud en weet sinds een goede drie weken dat ik borstkanker heb. Het is een vrij grote tumor, 7 op 3 cm. Vorige week kreeg ik de eerste keer Taxol, ik moet er in totaal 12 krijgen. Nadien volgt AC, daarna amputatie en nadien bestraling.

Zoals ik reeds zei, grote tumor, je kon het erg gemakkelijk voelen. Toen ik gisteren voor mijn tweede chemo ging heb ik aan de oncoloog gevraagd of het mogelijk was dat deze nu al kleiner zou zijn, maar dat kon volgens hem niet zo snel. Echter verschoot mijn man ook toen hij gisteren voelde, hij moest al even zoeken om te voelen waar het ook alweer zat. En vandaag heb ik het idee dat het nog kleiner is geworden :|

We beelden ons dit echt niet in... Kan ik er dan van uit gaan dat de chemo in ieder geval aan slaat? Verhoogt dit mijn kansen op genezing of wil het nog niet meteen wat zeggen? Ik hoor het graag!

Offline
Berichten: 306

Hoi Kioli, ik had ook een grote tumor (8 cm) en kreeg 24 weken lang wekelijks chemo waaronder taxol. Na 2 kuren was de tumor al geslonken, en 'weker' geworden, dit kon oncoloog met de hand voelen. Na 1/3 van de kuren was de tumor 5 cm, na 2/3 van de kuren was hij volledig weg. Indien de chemo goed aanslaat, is dit gunstig voor je overlevingskansen. Het betekent immers dat eventueel aanwezige piepkleine uitzaaiingen die niet traceerbaar zijn met scans, ook aangepakt worden.

Offline
Berichten: 89

Dag Kioli,
Ik heb afgelopen zomer chemo gehad. In totaal 6 kuren TAC om de drie weken. Bij mij was ook na één kuur de tumor echt geslonken. Mijn oncoloog, dacht dat ze de verkeerde borst bevoelde bij de controle. Mijn tumor was ongeveer net zo groot als die van jou. Wat An-77 zegt heb ik ook van mijn oncoloog gehoord. Als de chemo zo goed aanslaat is dat heel erg gunstig voor het doden van de rondzwervende cellen in de bloedbaan. Ik weet niet of jij uitzaaiingen hebt, ik wel. Dus bij mij was zeker dat er cellen in de bloedbaan zwierven. Uiteindelijk, aan het eind van de chemokuren bleek ik een volledige remissie van de kanker te hebben. Op scans was niets meer te zien! Natuurlijk weet men niet of echt alle cellen vernietigd zijn door de chemo, daarom ben ik ook geopereerd, krijg ik nog bestraling en jarenlange hormoontherapie.
Maar.... het kan dus echt dat je al na één kuur iets merkt. En dat is alleen maar gunstig.

Offline
Berichten: 526

Jazeker kan dat, Kioli! Mijn tumor was 3,9 cm en na 3 kuren onvindbaar. Heel goed nieuws dus dat de chemo aanslaat, lijkt me!

afbeelding van Kioli
Offline
Berichten: 6

Wat fijn en geruststellend om jullie antwoorden te lezen! Ik hoop op een even goed resultaat als jullie bij mijn volgende MRI! Ik stel me nu wel vragen bij mijn oncoloog gezien dit volgens hem niet kon... Maar in ieder geval klinkt dit als muziek in de oren :)

Offline
Berichten: 9

Het kan inderdaad. Heb je een triple-negatieve tumor? Die reageren over het algemeen heel goed op chemotherapie. Ik had ook een triple-negatieve tumor van zo'n 2,5 cm die na één FEC-kuur al niet meer te voelen was! Mijn oncologe was zo mogelijk nog blijer als ik. De resultaten van de MRI-scan na 3 kuren gaven dan ook geen enkele verkleuring weer. Ook na de operatie (ik kreeg neo-adjuvante chemotherapie) was er geen enkele kankercel meer te vinden.
Doordat ik het BRCA-1 gen mutatie heb, besloot ik om beide borsten te amputeren en een directe borstreconstructie te ondergaan. Zoniet dan had ik vanwege de totale remissie een borstbesparende operatie kunnen krijgen.

Heel goed nieuws dus dat je zo goed reageert op de chemo! Dat geeft moed, niet?

Groetjes,
Yf

Offline
Berichten: 9

Is je tumor geclipt? Bij mij deden ze dit vanwege het feit dat de tumor zo kan slinken dat hij na je chemo's met zo'n clip makkelijker te traceren is. Het kan dus echt! Ik voelde het clipje ook na de eerste chemo (zit nu in de 3e) en vroeg het aan mijn ECC. Zij zei: de chemo valt je tumor aan, dus dat zou best kunnen, zie het als iets positiefs :) En wat iedereen hier ook schrijft, dat kleine rottige ieniemienie-uitzaaiinkje wat misschien ergens in je lijf zit..... die wordt ook aangepakt!

Groetjes en sterkte!

afbeelding van Kioli
Offline
Berichten: 6

Yf-online, mijn tumor is niet triple negatief. Hij is heel licht hormoongevoelig en HER2 positief. Gisteren heeft de oncoloog gevoeld. Waar de tumor 2 weken geleden 4 op 7cm was gokte hij nu op 2x2cm! Echt een schitterend resultaat, dat geeft inderdaad heel veel moed :D

Het genetisch onderzoek moet bij mij nog gebeuren. Indien dat positief blijkt zal ik ook zonder twijfel voor een amputatie van beide borsten gaan. Alleen zal ik jammer genoeg niet meteen een reconstructie kunnen laten doen gezien ik nog bestrling moet krijgen. Enig voordeel; ik kan wat langer sparen. Blijkbaar mag je toch op ongeveer 4000 euro rekenen voor reconstructie met eigen weefsel... :o

Nee over 'clippen' had ik nog niet gehoord, dus ik veronderstel van niet Soundgarden. Ik zie dit sowieso als heeeeeeeel erg positief :mrgreen:

Offline
Berichten: 15

Hallo Kioli,
Bij mij was de tumor (HER2 positief + 90% oestrogeen gevoelig) na 1 AC kuur flink minder geworden. Na alle kuren de operatie (niet borstbesparend) was er niets meer van te vinden. Ook niet van de 3 verdachte plekken die er naast zaten. Ik vond het heel fijn dat de chemo zo zijn werk deed. Het gaf mij moed om deze periode door te komen.
Anneke

Offline
Berichten: 9

Wat een fijn nieuws Kioli! Dat geeft weer extra kracht om de behandeling te doorstaan. Met deze positieve boost 2016 in!

Offline
Berichten: 9

Allereerst wens ik iedereen een goed 2016, met veel wijsheid en kracht en natuurlijk gezondheid!

Kioli, een borstreconstructie wordt geheel vergoed door je ziektekostenverzekering. Hier hoef je niet voor te sparen! Ik wil je ook nog de tip geven om aan je mammachirug of -verpleegkundige te vragen of ze een spoedaanvraag willen doen voor het genetisch onderzoek. Het maakt namelijk heel veel uit voor de reconstructie.

Mij adviseerden ze in eerste instantie ook amputatie en bestaling, gezien de grootte van de tumor die ik had ten opzichte van mijn kleine b-cup. Maar ik wist ook dat ik bij een BRCA-1 gen mutatie beide borsten wilde laten reconstrueren. Gelukkig had ik geen besmette okselklieren (weet niet hoe dit bij jou is). Als je voor een borstsparende operatie kiest krijg je altijd bestraling erna. Ik hoefde dit nu niet omdat ik geen besmette klieren had én koos voor amputatie. Ik kon dus huid- en tepelsparend geopereerd worden en dat maakt voor het resultaat enorm veel verschil. Het ziet er gewoon goed en natuurlijk uit (voelt wel veel steviger en koud).

Maar zeker als je kiest voor een reconstructie met eigen weefsel (die ook gewoon vergoed wordt hoor!), scheelt het heel erg als je huidsparend geopereerd kunt worden.
Laat je dus goed informeren en maak een keuze als je de uitslag krijgt van het genonderzoek. Dring er echt op aan dat dit gebeurt vóór je operatie. Heb ik ook gedaan.

Ik had trouwens ook een clipje. Raar toch dat dit in ieder ziekenhuis anders gedaan wordt..

Offline
Berichten: 189

Inmiddels heb ik drie kuren gehad, en nu kan ik zelf nog beter de verandering in mijn borst voelen. Dat meende ik al te kunnen na 2 kuren, toen voelde de oncologisch verpleegkundige en concludeerde dat de enige van buitenaf voelbare van de vier tumoren al gekrompen was van 2,5 naar 1-1,5 cm. Zo helder was het voor mij niet, maar ik was natuurlijk wel erg blij met die bevinding. Nu, na 3 kuren, lijkt het er op dat de desbetreffende tumor dieper weg ligt, en misschien zelfs helemaal weg is, dat weet ik natuurlijk niet zeker.

Waarom ik nu dit bericht post is een vraag. Ik voel een soort trekken, onder in de borst, waar geen tumoren zitten. En ik stel me zo voor dat de ruimte die er ontstaan is door het krimpen van de tumoren door de gezonde cellen wordt gebruikt om ook weer gezond weefsel aan te maken, en dat je dat kunt voelen. Of is dit onzin? Gevalletje teveel fantasie? In elk geval: volgens mij is het geen pijn aan de tumoren zelf.

Komt het iemand bekend voor?

afbeelding van Jerry S.
Offline
Berichten: 2

Beste

 

Mijn vrouw is hervallen van eierstokkanker ( 2 j geleden, 1ste maal ) nu hebben ze 2 tumor celletjes gevonden in de buikholte. ( zo n 2 cm groot )  tumorfactor stond op 42,5.  3 weken geleden haar eerste chemo gehad, vorige week moest ze haar bloed eens controleren voor te kijken hoe het zat met de bloedlichaampjes.  Maar we zagen ook dat de tumorfactor al gezakt was naar 15...  vanaf 35 is er gevaar.  Zou dit kunnen dat de 2 tumor cellen al weg zijn ?

groeten 

Offline
Berichten: 202

Dat zijn toch echt vragen die je aan de oncoloog van je vrouw moet stellen. Op dit forum hebben we borstkanker en daar weten we het één en ander van. Eierstokkanker is een heel andere vorm. Daar kan vermoedelijk geen van ons iets zinnigs over zeggen.

Je zou je eventueel ook aan kunnen melden bij een forum voor het soort kanker van je vrouw.

Offline
Berichten: 4288

Als de markers zo snel dalen is dat in ieder geval een goed teken en is de kans zeer groot dat je vrouw goed reageert op de behandeling die ze nu krijgt. Wat dit precies voor haar prognose betekent kun je aan haar oncoloog vragen. Let wel op dat prognoses altijd gebaseerd zijn op statistische gegevens (zie het maar even als het gemiddelde van heel veel patiënten) en dat het voor je vrouw dan uiteindelijk toch anders kan uitpakken. Maar het meest belangrijke voor nu is dat de markers dalen!