Zwelling in de rechterborst

10 berichten / 0 nieuw
afbeelding van immabee
Offline
Berichten: 4
Zwelling in de rechterborst

Hallo,

Ondertussen heb ik al bijna een jaar enorm veel pijn in mijn rechterborst. Het begon als een zwelling helemaal bovenaan in mijn borst. In het begin dacht ik: het zal wel te maken hebben met mijn cyclus, wacht gewoon even af en maak je niet te veel zorgen.

Drie maanden heb ik afgewacht, toen de zwelling niet afnam en de pijn alleen maar toenam besloot ik naar de huisarts te gaan. De huisarts zelf voelde geen extreme afwijkingen, alleen dat de klier langs rechts waar de pijn zit iets dikker was dan de rest. Verder moest ik mij geen zorgen maken maar ik kreeg wel een verwijsbrief voor een echografie.

Bij de echografie werden er geen afwijkingen gevonden, alles was goed. Hoewel ik op voorhand had aangegeven waar de pijn en de last precies zat in mijn borst, heb ik de indruk dat ze die plaats waar de meeste pijn zit niet eens heeft onderzocht. Mijn vriend die erbij was bij de echografie zei dat hij vrijwel zeker was dat ze de plek heeft onderzocht.

Enkele maanden later begon de pijn erger en erger te worden. Op een gegeven moment was het niet meer mogelijk om op mijn buik te slapen of om mijn vriend nog maar een knuffel te geven. Op dat moment ben ik terug naar de huisarts gegaan en werd er onderzoek gedaan naar mijn hormoonwaarden. Ondertussen had ik af en toe een wit restje van een melkachtige vloeistof in mijn tepel zitten op het eind van de dag.

Alle waarden waren goed, behalve prolactine. Aangezien ik nog geen kinderen heb en dus zeker geen borstvoeding gaf en ook niet zwanger was werd er een afspraak gemaakt voor een MRI van mijn hoofd omdat ze een vermoeden hadden van een hypofysetumor. Doordat een prolactinoom aan de hypofyse melkproductie op gang kan brengen kon het best zijn dat mijn borstklachten daarvan afkomstig waren.

Een paar dagen later werd dit vermoeden bevestigd en was er sprake van een prolactinoom, op dat moment heb ik medicatie gekregen zodat de melkproductie zou stoppen. De eerste maand dat ik deze medicatie nam had ik het gevoel dat het werkte. Ik had minder last van de pijn, er was amper nog sprake van die melkachtige substantie.

Enkele weken geleden zag ik en schilferend plekje aan mijn rechterborst, ik dacht dat het misschien gewoon een huidirritatie was en de schilfertjes verdwenen. Even later kwam dit terug, toen ik dit een tweede keer opmerkte begon ik het verdacht te vinden. Ondertussen had ik terug enorm veel pijn aan mijn rechterborst, was de melkachtige substantie terug en kreeg ik soms een enorm pijnlijke steek die recht door mijn tepel trok.

Hiermee ben ik dus onlangs naar de huisarts teruggegaan. Ze bevestigde dat normaal de medicatie de melkproductie had moeten stoppen en de zwelling zou minder moeten geworden zijn. Naar haar mening was de zwelling groter ten opzichte van de vorige keer dat ze mijn borst onderzocht had. Op dit moment worden mijn hormoonwaarden terug gecontroleerd en moet ik dinsdag opnieuw een echografie laten nemen.

De combinatie van dat schilferende plekje rond mijn tepel, de pijn die soms dwars door mijn borst trekt, de zwelling die niet afneemt en de melkachtige substantie die er af en toe is doet mij stilaan denken aan het ergste. Ik ben bang dat ze de diagnose 8 maanden geleden gemist hebben. Ik ben eigenlijk ook "te jong" om echt aan borstkanker te denken (21), vandaar mijn vraag: zijn er mensen die deze klachten herkennen?

Offline
Berichten: 145

Hoi Immabee, allereerst welkom bij De Amazones.

Je symptomen zeggen mij zo snel even niks, je kan eventueel in de zoekfunctie kijken of je hier iets kan vinden.
Het "te jong zijn" daar ben ik het niet mee eens. Wij hebben zelfs lotjes van 18/19 jaar dus dat zegt niks. Goed van jou dat je aan de bel hebt getrokken hoor! Beter 10X teveel dan 1X te weinig.

Ik hoop voor jou dat het iets redelijk onschuldig iets gaat zijn. Voor nu wens ik je veel succes en ga ik duimen voor een goede uitslag.

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

bloempje01 schreef:
Het "te jong zijn" daar ben ik het niet mee eens. Wij hebben zelfs lotjes van 18/19 jaar dus dat zegt niks.

Het is inderdaad niet onmogelijk maar wel erg onwaarschijnlijk: jaarlijks zijn er zo'n 10 lotgenootjes jonger dan 25 jaar. Dus laat het nakijken, maar realiseer je ook dat er veel meer ongemakken zijn aan je borsten die geheel onschuldig zijn en veel waarschijnlijker. Fibroadenomen bijvoorbeeld, cystes of 'gewoon' verhard weefsel. Een bobbel betekent niet noodzakelijkerwijs 'fout'. En ongemak van de bobbel is ook geen specifieke aanwijzing. (Anderson trouwens ook niet)

Ik hoop wel dat je het met betere uitleg van je arts en wellicht een laatste onderzoek kunt afsluiten en (ervan uitgaand dat daar niets uitkomt) accepteren dat bobbels ook gewoon maar bobbels kunnen zijn.

afbeelding van immabee
Offline
Berichten: 4

Dankjewel voor de reacties.

Het probleem is eigenlijk dat het niet om een "bobbel" gaat, het is bijna mijn volledige borst die enorm opgezwollen staat en pijnlijk is. Deze is duidelijk groter dan mijn linkerborst en is de laatste dagen ook erg assymetrisch. Het lijkt alsof het gedeelte (de bovenkant) met de zwelling over mijn tot nu toe "normaal" aanvoelende deel van mijn borst hangt.

Ik weet dat er een hele hoop aandoeningen bestaan en ze niet noodzakelijk kwaadaardig zijn, maar na 8 maanden van pijn en geen oorzaak te vinden begin je natuurlijk na te denken. In iets hormonaals geloof ik op dit moment persoonlijk niet, omdat ik dan naar mijn mening zou moeten last hebben van beide borsten en dit is niet het geval.

Hopelijk brengt het onderzoek meer duidelijkheid, zodat ik iets kan doen aan de pijn en de zwelling.

Offline
Berichten: 540

Je zou ook nog om een MRI-mammografie kunnen vragen. Dan wordt er een speciale MRI gemaakt van je borst-en okselgebied.

Bij een echo moeten ze maar net de juiste plek onderzoeken. Als ze er net iets naast zitten, kun je onterecht gerustgesteld naar huis worden gestuurd. Hier met een echo totaal een recidief in mijn huid gemist, ondanks dat er ook nog een kruis op getekend stond. Achteraf hebben ze naar iets heel anders zitten te kijken, dieper gelegen vocht in plaats van het knobbeltje in de huid. De meting van beide kwam achteraf niet eens overeen, het vocht was een 7 cm in doorsnee en het knobbeltje minder dan 1 cm. Er is echter bij niemand een bel gaan rinkelen. Ook niet bij mij, omdat de exacte metingen niet ter plekke meegedeeld zijn. Ik kreeg alleen te horen dat er niks aan de hand was, dat het om vocht ging. Met als resultaat dat ik er acht maanden mee doorgelopen heb...

Je hebt pijn, je hebt afwijkingen van de huid, je hebt vochtafscheiding en een zwelling. Sta er dus op dat je 100% duidelijkheid krijgt en een plan van aanpak, om je klachten te behandelen/in de gaten te houden. Vooral bij jonge vrouwen kan nog wel eens iets worden gemist, omdat het borstweefsel heel compact is. En niet alle zwellingen zijn op een foto of echo duidelijk zichtbaar en te beoordelen. Ik zou dus zeker voor de MRI gaan, als extra bevestiging. Borstkanker op jouw leeftijd is zeldzaam, maar helaas niet onmogelijk.

Heel veel succes, ik hoop dat er niks aan de hand is. Laat je nog even weten hoe het gegaan is?

afbeelding van immabee
Offline
Berichten: 4

Morgen laat ik de echo maken en woensdag mag ik bellen voor de resultaten. Ik zal woensdag even laten horen hoe het was.

Offline
Berichten: 540

Ik ga voor je duimen en hoop op iets onschuldigs, die kans is gelukkig het grootst!

Offline
Berichten: 475

Ik duim mee, Immabee!!!

afbeelding van immabee
Offline
Berichten: 4

Ik heb net gebeld voor de resultaten.

De uitslag was goed, ze hebben de oorzaak van de pijn gevonden. In de rechterborst heb ik veel meer klierweefsel dan in de linkerborst. Hierdoor is ze gevoeliger dan de andere voor hormonale verandering. Dat wat de zwelling veroorzaakt is dat de melkbuisjes in de rechterkant veel groter zijn dan die van de linkerkant. De mevrouw die de echo gemaakt heeft zei dat dit inderdaad veel pijn kan doen en die zwelling wel kan veroorzaken en dat ze met grote zekerheid kon zeggen dat het niets kwaadaardigs is. Het witte vloeistof verlies kan te maken hebben met de hypofysetumor die ik al heb, maar het is volgens haar ook vaak aanwezig bij mensen die dicht klierweersel hebben. De hormoonwaarden in het bloed waren ook goed.

Allemaal positief dus! Het enige jammere is dat ik met de pijn en de zwelling (die nog zou kunnen toenemen) moet leren leven en dat er geen oplossing voor handen is.

Offline
Berichten: 540

Gelukkig geen borstkanker, een hele opluchting!
Sterkte met je klachten, hopelijk verbetert na verloop van tijd.