zoladex of eileiders verwijderen

23 berichten / 0 nieuw
afbeelding van enicha
Offline
Berichten: 1
zoladex of eileiders verwijderen

Ik had maandag ll een afspraak bij men oncoloog die me zei dat ik misschien moet overwegen om men eileiders te laten verwijderen en dan voorgoed af ben van de zoladex. Ik zoek lotgenoten die dit ook overwegen of reeds de ingreep ondergaan hebben. Ik reageer heel goed op de ht volgens men bloedwaarden. Ik heb alleen wel heel veel last van de behandeling al kan ik niet uitmaken of die verschrikkelijke pijnen en hevige zweetaanvallen door de zoladex of letrozole voortkomen.

Offline
Berichten: 873

Ik heb mijn eierstokken (en eileiders) laten verwijderen. Dan is dat maar weg, dacht ik. Op zich had ik weinig last van de Zoladex, maar ik had wel ook in mijn achterhoofd: stel dat ik straks zwaardere medicatie heb, is het wel fijn als ik die injecties niet meer hoef. En dit voelde wel veilig.
De ingreep zelf vond ik heel licht. Ik heb ook niet het idee dat ik er overgangsklachten door heb gekregen, ben wel in het begin wat aangekomen (dat noemen jullie in Belgie denk ik bijgekomen? ;) )

Offline
Berichten: 526

Ik heb ze ook laten verwijderen, en geen seconde spijt gehad. De prikken vond ik niet tof, maar mijn doorslag gaf de enorme overproductie van mijn eierstokken ( ver-10 voudigde waardes in het bloed, en men wist niet hoe dat kwam). De ingreep zelf stelt weinig voor, ik heb het overigens laten doen terwijl ik toch onder narcose lag ivm borstreconstructie. Overgang is overgang, of dat nou door medicijnen komt of door eierstok verwijdering...Maar mogelijk omdat ik toen 41 was, heb ik daar wel erge last van gehad; opvliegers, depressie, gewrichtspijn, ik was mijzelf behoorlijk kwijt. Alles moest re-setten. Dat duurde wel even! Sterkte met je beslissing!

truus
afbeelding van truus

Bij mij zijn ze in 2006 verwijderd. Ik heb een buikoperatie gehad, (normaal gaat het via een kijkoperatie) zelfs daar geen problemen mee gehad, ook geen last van overgang gehad, daar kom je dan acuut in.

afbeelding van Smeks1969
Offline
Berichten: 1

Donderdag heb ik de zelfde vraag bovenaan mijn lijst staan.
Probeer er achter te komen of de overgang dan van voorbijgaande aard is.
Krijg nu Tamoxifin en Zoladex en een botversterker.

Offline
Berichten: 565

De eileiders verwijderen is natuurlijk definitief, zoladex niet. Ik weet niet hoe je situatie is, maar ik had uitzaaiingen en moest nog heel lang aan de Zoladex. Omdat ik daar enorme zweetaanvallen van kreeg, heb ik toen besloten wel mijn eierstokken te laten verwijderen. Daarna verdwenen de opvliegers al snel. Succes met je overwegingen!

Offline
Berichten: 79

Ik heb ook behoorlijk veel klachten door de zoladex (of tamoxifen...weet natuurlijk niet zeker waar de klachten precies vandaan komen). Mijn oncoloog geeft juist aan dat hij verwacht dat als ik mijn eierstokken weg laat halen ik nog veel meer overgangsklachten ga krijgen en gaf mij daarom juist het advies om mijn eierstokken niet te laten verwijderen.

Offline
Berichten: 873

Ik heb trouwens wel het idee dat ik na de verwijdering veel ben aangekomen. Nou nee, dat weet ik wel, dat ik ben aangekomen. Ik heb het idee dat het door de verwijdering komt, bedoel ik. Verder vind ik dat mijn handen er uitzien alsof ze van een bejaarde zijn en kreeg ik veel meer en dikkere haren op mijn vingers dan normaal. Nou ja, als je ongeneeslijk ziek bent neem je dat voor lief natuurlijk. Maar ik denk ik meld het toch even. Als een eventuelen 'con' van de verwijdering. ;-)

Offline
Berichten: 51

Ik had Tamoxifen en Zoladex en heel veel overgangsklachten, eigenlijk al vanaf mijn eerste chemo. Ik was 35 toen ik de diagnose BK kreeg en heb 3 Zoladex injecties gehad geloof ik. Kinderen krijgen was niet meer aan te bevelen ivm de risico's en heb daarom besloten om de eierstokken te laten verwijderen. Juist omdat ik al zoveel klachten had van de overgang. Als ik zou mogen stoppen met de hormoonbehandelingen zou ik rond de 42 zijn, zoals de richtlijnen toen waren, 5 jaar slikken, later werd dat 7 jaar en nu zelfs 10 jaar. Ik rekende uit dat ik dan weer ongesteld zou kunnen worden (weer ellende) en dat ik dan een paar jaar later weer in de overgang zou komen. Daar had ik echt, echt geen zin in. Ik dacht, haal alles er maar uit, ik heb er alleen maar last van. En ik heb geen spijt van mijn beslissing. Ik heb helaas nog steeds overgangsklachten, vooral de temperatuurschommelingen van mijn lijf vind ik heel erg irritant. Maar de gewrichtspijn is over.
Succes met je beslissing.

Offline
Berichten: 526

Giraffe, kijk eens bij ganglion stellatum blokkade bij de zoekbalk! Misschien is het wat voor jou Juist het re setten van die zenuwknoop die verantwoordelijk is voor het aansturen van de hypofyse kán heel goed helpen. Succes!

Offline
Berichten: 51

Dank je wel Zangeres72. Ik zie het nu pas dat er een reactie was geplaatst. Ik heb er naar gezocht op Google en vind de info nogal oud, 2008 2009... En de proef die gedaan is met een aantal leden van dit forum gaf ook niet veel positiefs of heb ik dat mis? Zijn er vrouwen met recentere ervaringen met deze blokkade?

Offline
Berichten: 526

Ja, ik dus, Giraffe! En ik heb er enorm baat bij, en mijn ex collega ook! Ik dacht uit mujn hoofd dat Dopey het ook heeft gedaan. Ik zal kijken of ik de topic omhoog kan halen.

Offline
Berichten: 526

Up

Offline
Berichten: 154

Dit topic heb ik helemaal gemist. Ik heb alleen maar positieve ervaringen met de eierstokverwijdering. Heb ik laten doen 05/2015, dus nu 2 jaar geleden. Geloof het of niet, ik denk dat heel veel klachten die toegeschreven worden aan de femare, eigenlijk komen van de Zoladex! De gewrichtspijnen en stijfheid (ik was precies een hele oude vrouw, die altijd een minuutje krom liep na het rechtstaan) waren 2 maanden na de eierstokverwijdering helemaal verdwenen! En de opwellingen en temperatuurschommelingen? Die zijn ook nagenoeg verdwenen. Nou ja, in de zomer heb ik er nog wel 1 of 2 per week (!!) maar dat is het dan ook.
Maar er zijn wel een paar cons: kans op vroegdementie... (die kans kan je verkleinen door je hersenen veel te trainen door bvb puzzels, een werk waar je je concentratie voor nodig hebt, enz...) en ook osteoporose. Ik heb al osteopenie, dus neem nu dagelijks calcium en vit D bij en probeer zo veel mogelijk buiten te komen :)
Hopelijk hebben jullie hier iets aan.
Groetjes,
Sarah

Offline
Berichten: 56

Ik heb mijn eierstokken laten verwijderen omdat dat medisch gezien voor mij het verstandigste was, en ik vind het nog elke dag even erg.
Ik heb veel last van de bekende menopauzeklachten (dag en nacht zweetaanvallen, osteoporose, droge slijmvliezen en al wat erbij hoort...) en blijf kwaad op mijn lichaam. Als het niet nodig is zou ik het zeker niet doen.

truus
afbeelding van truus

Soms hoor ik zeggen, dat je aan je moeder moet vragen, wat haar ervaring is, daar schijnen ze wel eens mee te vergelijken. Of het klopt weet ik niet, maar mijn moeder had amper last en ik heb ook geen klachten gehad. Natuurlijk is het wel zo dat de ouderdoms klachten dan ook beginnen, geleidelijk aan. Dus iets beter letten op botontkalking, daar hoef je niet direct last van te krijgen, of je moet bepaalde hormoontabletten slikken, maar daar wordt, als het goed is op gelet. Vorig jaar nog de botten nalaten kijken en de slijtage hoort bij mijn leeftijd. (11 jaar verder)

afbeelding van Barbara Tree of Life
Offline
Berichten: 1

Beste Amazone dames (wat een prachtige naam! :) ),

zelf ben ik BRCA2 en heeft mijn gynaecoloog geadviseerd de eileiders weg te laten nemen omdat onderzoek aangeeft dat de ontwikkeling van kankercellen zou ontstaan in de eileiders en niet meteen in de eierstokken. Ik ben 41 (binnenkort) en stel me de vraag wat de emotionele impact zou zijn. Ik heb reeds vorig jaar mijn borsten laten verwijderen. Graag jullie advies, ervaringen,... 
Hartelijk dank

Barbara

Offline
Berichten: 917

Hoi Barbara,

Welkom op het forum. Bij mij is geen BRCA2-gen gevonden, dus ik kan helaas geen ervaringen delen. Ik reageer even op je bericht zodat hij opnieuw bovenaan de lijst komt te staan. Misschien dat er lotgenoten zijn die het lezen en je kunnen adviseren.

Offline
Berichten: 4236

Hi Barbara, welkom hier. Het eerst enkel verwijderen van de eileiders en pas later ook de eierstokken wordt pas sinds een paar jaar gedaan en ik weet eigenlijk niet of dat ook al buiten trialverband kan (TUBA studie). Er zijn dus niet heel veel vrouwen die dit al hebben laten doen, maar hopelijk vind je ze! 

Offline
Berichten: 47

Hoi Barbara, wat heftig dat je drager bent van het BRCA2 gen.

Ik ben geen drager van het gen dus ook ik heb hier geen ervaring mee. Ik heb even voor je rondgekeken, maar ik kan er weinig informatie over vinden.

Misschien kun je in het ziekenhuis of bij je arts meer informatie krijgen. 

Ga je op basis daarvan een keuze maken of en wanneer je de operatie gaat doen?

afbeelding van Charlie77
Offline
Berichten: 28

Hoi Barbara,

Ik heb ook mijn eileiders en eierstokken laten verwijderen. Ik hen een brca1 mutatie. Aangezien ik dit heb laten doen tijdens mijn behandeling tegen borstkanker had ik op dat moment andere prioriteiten. Nu alle behandelingen zijn afgelopen voel ik soms dat ik het best heftig vind dat ik geen eierstokken/leiders meer heb ondanks een vervulde kinderwens. Meteen in de overgang is ook best pittig maar uiteindelijk hou ik heel goed voor ogen waarom dit nodig was. 

Succes met je keuze. Lichamelijk is het maar een kleine ingreep.

Groeten Charlie

afbeelding van Marin
Offline
Berichten: 10

het is heel heftig en ingrijpend, maar zoals Charlie77 het al zegt je weet waarvoor je het doet. Want je wilt echt geen uitzaaiingen hebben (net als ik)..ik zou nu terugkijkend alles geven (in die geval weghalen) om kans op uitzaaiingen te verkleinen. Dus ook al is het heftig, dan zou ik er toch voor gaan. Maar nogmaals uiteindelijk is het jou lichaam en jij moet de keus maken. Neem regie in eigen handen en doe wat jij fijn vindt. 

Offline
Berichten: 4281

Heb je al bij oncogen nagevraagd Barbara: daar heel veel kennis over erfelijkheid en welke maatregelen.

https://oncogen.nl/

Barbara Tree of Life schreef:

 

Beste Amazone dames (wat een prachtige naam! :) ),

 

zelf ben ik BRCA2 en heeft mijn gynaecoloog geadviseerd de eileiders weg te laten nemen omdat onderzoek aangeeft dat de ontwikkeling van kankercellen zou ontstaan in de eileiders en niet meteen in de eierstokken. Ik ben 41 (binnenkort) en stel me de vraag wat de emotionele impact zou zijn. Ik heb reeds vorig jaar mijn borsten laten verwijderen. Graag jullie advies, ervaringen,... 
Hartelijk dank

 

Barbara