Opgezette klieren, jaarlijkse controle te simpel?

6 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 63
Opgezette klieren, jaarlijkse controle te simpel?

3 jaar geleden ben ik behandeld ( 6 AC kuren, borstsparende operatie en 30 bestralingen )

Het is ontdekt bij mij omdat ik een opgezette klier in mijn oksel had, verder was er nergens aanleiding voor om kanker te vermoeden. Geen knobbel in borst en bij bloedonderzoek ook niks " geks" of iets dergelijks.

Nu heb ik sinds een week of 3 opgezette klieren in mijn hals.
Nu moest ik toch naar de HA voor de lucrin injectie.
Zij heeft ook even in mijn mond gekeken en in de hals gevoeld.
Nu wilde ze toch verder onderzoek ( echo ) ivm verleden. Nu moet ik toevallig toch komende week
naar het AVL omdat het weer tijd is voor de jaarlijkse check.
Dus heb ik even gebeld en gevraagd of ik meteen een echo erbij kan krijgen, zodat het allemaal
op 1 punt gedaan kan worden.
Maar ik vraag me af, normaal krijg je tijdens een controle alleen bloedonderzoek en mammografie
en een controle bij je chirurg/internist/bestralingsarts. Maar is dat niet erg weinig?
Want als je bijvoorbeeld uitzaaiingen krijgt/hebt dan is het goed mogelijk dat die niet op
de mammografie te zien zijn of niet?!

afbeelding van Dopey
Berichten: 623

Hej Ziva,
ik ben inmiddels 4 jaar na de behandeling en in principe zou ik met één controle per jaar toe kunnen, inclusief een mammografie. Op mijn verzoek word ik elk half jaar gezien: één keer door de mammacare en één keer door de radiotherapeut, plus nog één mammo. Hierdoor maak ik me minder snel ongerust tussendoor. Bloedonderzoek krijg ik nooit, althans niet in het kader van borstkanker.

Men zegt dat een vroege of late constatering van recidief en/of uitzaaiingen niet uitmaakt voor je uiteindelijke levensduur. Bot gezegd maakt het niet uit of er tijdens een controle een uitzaaiing wordt gemist. Deze wijsheid heb ik niet van mezelf, dus als er vrouwen zijn die het beter weten, houd ik me aanbevolen voor correctie.

Als je je ongerust maakt moet je wel aan de bel trekken. Dan kunnen ze gericht zoeken.

Offline
Berichten: 526

Hoi Ziva, ik heb beiderzijds een amputatie en mijn controle bestaat nu alleen maar uit klieren voelen..Ik bedoel maar...Je klacht melden en vragen om actie lijkt me zinvol. Heel veel succes!

Offline
Berichten: 89

Mijn oncoloog heeft mij ooit verteld dat één keer per jaar controleren genoeg is. Wetenschappelijk onderzoek wijst aan dat vrouwen die zich één keer per 3 maanden laten controleren niet langer leven dan vrouwen die één keer per jaar controle hebben. Natuurlijk is het wel zo dat alertheid geboden is. Dus als je klachten hebt: melden!
Het vaak controleren maakt misschien dat je je geruster voelt, maar medisch gezien is het niet noodzakelijk. Bovendien: voor de zoektocht naar uitzaaiingen moet je bijv. een PET-scan, Ct- scan of bot-scan ondergaan. Het is ondoenlijk om iedere vrouw die borstkanker heeft (gehad) op een aantal keren per jaar een scan te laten ondergaan. Dit kan niet qua tijd (de ziekenhuizen zouden overbelast raken), maar ook niet qua kosten. Maar het is dus ook gewoon niet nodig.
Nu in jouw geval, moet er natuurlijk onderzoek gedaan worden. Deze klacht met jouw medisch verleden vraagt hierom.
Succes! Ik hoop op een geruststellende uitslag voor jou!

Offline
Berichten: 30

Hallo Ziva,
Mijn verhaal lijkt een beetje op het jouwe. Ook uitzaaiing in de oksel gevonden en vandaar is de borstkanker ontdekt. Ook nog een uitzaaiing boven het sleutelbeen. Tijdens de behandeling leek bij de controle van de klieren steeds dat deze slonken. Dit bleek helaas toch niet het geval te zijn. Mede hierdoor heb ik totaal geen vertrouwen in alleen het voelen van de klieren. Mijn borsten zijn geamputeerd dus een mammografie is niet aan de orde.

Ik heb hier een heel goed gesprek over gehad in mijn ziekenhuis en gelukkig wordt deze angst serieus genomen en wordt er afgeweken van de standaard controles. In overleg (in eerste instantie om het jaar of om de twee jaar) wordt er een ct-scan of pet/ct-scan gemaakt en de andere jaren in ieder geval een echo van de klieren.

Ik hoop dat de artsen je kunnen geruststellen en dat er een voor jou geruststellende controle uitkomt.

Offline
Berichten: 251

Hallo Ziva. Het is erg onvoorspelbaar, deze ziekte van ons. Bij mij was het niet voelbaar, maar was ik "aan de beurt" doordat ik vanwege mijn leeftijd de standaard mammo kreeg.... dat is nu 2 jaar geleden. Heb een borstsparende operatie gehad en 21 bestralingen, geen chemo. Wel hormoontherapie, nu nog 3 jaar

Mijn controles bestaan uit: een jaarlijkse mammo, aansluitend een gesprek met mijn chirurg. (ik ben in maart weer goedgekeurd, yay!). En 2x per jaar een gesprek met mijn internist/oncoloog, vanwege de hormoontherapie.

Bij dit alles heb ik alleen 1x bloedonderzoek gehad (op eigen verzoek) om te checken of ik definitief in de overgang ben. Krijg komende zomer een dexa scan, om mijn botdichtheid te controleren. Dit omdat ik eind dit jaar overga op een aromataseremmer, die dus negatieve invloed kan/zal hebben op mijn botdichtheid.

Volgens mijn oncologe zijn andere onderzoeken niet aan de orde, dit gebaseerd op mijn tumorkenmerken. En ja, dat vind ik soms heel eng..... Maar ik vertrouw daarin op haar kennis en kunde, mocht ik daaraan twijfelen dan zou ik dat bespreken. En zo nodig een second opinion vragen.