Lange termijn gevolgen Chemo

9 berichten / 0 nieuw
afbeelding van dizz
Berichten: 67
Lange termijn gevolgen Chemo

Vraag voor de "kenners" onder ons... mijn zus heeft, 12 jaar geleden 4 AC kuren gehad. 

Zij is op zoek naar lange termijn gevolgen van deze kuren.

Ze heeft zware slijtage in haar rug en veel pijn. Ooit heeft ze iets gehoord dat dat het gevolg zou kunnen zijn van die AC kuren. Weet iemand hier iets over?

Het geval is, zij is psychiatrisch patient met een verslavings verleden. Elke pijn die zij aangeeft aan artsen (ook specialisten!) wordt afgedaan als "SOLK" (Somatisch Onverklaarbare Lichamelijke Klachten m.a.w. zit tussen je oren).

Dat frustreert haar mateloos natuurlijk, ze voelt zich niet serieus genomen.
Ook een psychiatrische patient kan "echte" pijn hebben...

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Ook ik heb blijvende schade opgelopen na de chemo. Maar het is niet te zeggen of dat van AC is of Taxol of Herceptin. Pijn in alle gewrichten, slik voor de nacht pijnstillers anders schrik ik bij elke beweging wakker. Maar ik ervaar vooral schade aan mijn hersenen - evenwichtsstoornis, concentratiegebrek, dubbel zien. Ik ben daardoor ook 100% afgekeurd om te werken, dat ging echt niet meer.                                                                                                                                                                Naar dat je zus niet serieus genomen wordt als ze pijn aangeeft. Ik ken het "verschijnsel". Bij mij werd ook vaaks van alles afgedaan als tussen de oren. Dat leverde me een geperforeerde darm op omdat mijn buikpijnklachten werden beoordeeld als stress of buikgriepje.              

Sterkte voor jou en voor je zus. Ik hoop dat ze serieuzer genomen wordt en dat er wat aan gedaan wordt, al is het maar pijnbestrijding. Iedereen wordt graag serieus genomen!

Offline
Berichten: 339

Hoi Dizz,

Ik heb zelf geen chemo gehad en weet ook niet genoeg over lange termijn schade om iets zinnigs er over te zeggen. Ik weet wel dat er van alles kapot kan gaan, schildklier, zenuwen, je kunt astma ontwikkelen en weet ik al wat niet meer. Op de website van BVN kun je wel informatie vinden over de late gevolgen van de behandelingen https://borstkanker.nl/nl/late-gevolgen-na-borstkanker-2.

Wat ontzettend irritant dat je zus niet serieus genomen wordt. Erg is het om pijn te hebben en steeds in een richting geduwd te worden waar de oplossing niet ligt. Maar slijtage zit aantoonbaar niet tussen je oren, toch? Wens haar sterkte, Ik hoop dat anderen meer kunnen vertellen over chemo-schade. X

Offline
Berichten: 475

Hoi, Dizz. Ik kan alleen mijn ervaring na 6 A-C kuren vertellen (geheugen problemen, tinnitus, concentratie problemen, niet meer kunnen focussen/ multi tasken..) Ik heb ook lang gewrichtspijn gehad en een hele nare depressie. Ik gebruikte echter ook hormoontherapie. Toen ik daar mee stopte verdween langzaamaan laatstgenoemde. Ik sta echt met mijn oren te klapperen als ik lees dat rugpijn als Solk wordt gezien, met haar voorgeschiedenis... Als ik dit lees kan ik alleen maar denken aan een second opinion? Bv in AVL of alexander Monroe? Ik weet dat A-C een heftige kuur is om te krijgen maar na 12 jaar nog deze verschijnselen heb ik niet eerder gehoord. Wat niet wil zeggen dat het niet bestaat, maar echt, een diagnose stellen zou hier wel op zijn plaats zijn. Want met zoveel pijn elke dsg leven dat is toch vreselijk?! Heel veel sterkte, verwijzing kan via de huisarts! Liefs, Zangeres

 

 

afbeelding van dizz
Berichten: 67

Dank voor jullie antwoorden!

Ik heb mijn eigen oncoloog gemaild met deze vraag en ze geeft aan als mogelijke oorzaken:

- osteoporose

- lange termijn gevolg (ze verwees naar haar collega, specialist in lange termijn gevolgen van kanker medicatie)

- uitzaaiingen

 

Osteoporose is nog nooit getest dmv Dexa-scan, dus dat gaan we regelen zsm. 

De verwijzing naar de specialist in Groningen gaan we ook regelen.

Uitzaaiingen is recent gecheckt dmv botscan.

 

Ze heeft een consult gehad met een psychiater, en die is wel bereid om verder dan zijn eigen vakgebied te zoeken!

Hopelijk krijgen we snel antwoorden.

 

Owja, ze gaat een nieuwe huisarts zoeken en dat van een second opinion gaat ze ook doen.

 

 

Offline
Berichten: 339

Goed, dat klinkt alsof er een heleboel bronnen voor mogelijke duidelijkheid zijn aangeboord. Goed zo. Osteoporose kan volgens mij ook een gevolg van chemotherapie zijn, toch?

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Osteoporose is eerder een gevolg van een vroege overgang, wat weer een gevolg kán zijn van chemotherapie. 

Ik had evenwichtsproblemen met A-C (durfde geen auto te rijden) en dat is nooit helemaal opgelost. Ik ben sneller uit balans en laat vaak dingen vallen.

Offline
Berichten: 339

Bergamot schreef:

Osteoporose is eerder een gevolg van een vroege overgang, wat weer een gevolg kán zijn van chemotherapie. 

Oh ja, zo zit dat.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

 

Bergamot schreef:

Ik had evenwichtsproblemen met A-C (durfde geen auto te rijden) en dat is nooit helemaal opgelost. Ik ben sneller uit balans en laat vaak dingen vallen.

Dat heb ik ook, is ook nooit weggegaan. Ik durf ook niet meer te fietsen. Ik zie niet goed waar de stoepranden zijn, ook lopend zeil ik daardoor nog weleens horizontaal de stoep op.                                                                                                                                                                                                                                                   Laat inderdaad ook vaak dingen vallen en grijp mis, b.v. als ik mijn drinken wil pakken. Op de een of andere manier heb ik een vertekend beeld. Ik kan tegenwoordig wel een boek lezen, maar nooit langer dan een half uurtje, dan danst alles teveel en word ik er misselijk van. Beeldscherm werkt beter dan papier.