Geen petscan of okselpunctie? Triple negatief

9 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Ilona81
Offline
Berichten: 6
Geen petscan of okselpunctie? Triple negatief

Hoi dames,

Ik zal me even voorstellen. Ik ben Henriëtte 37 jaar, moeder van 2 zoontjes en heb in januari te horen gekregen dat ik een triple negatieve tumor heb ik mm rechter borst van 19mm graad 2. Nu heb ik de 16 chemo's er op zitten en maandag weer een MRI gehad. Hiervan hoor ik de uitslag vrijdag en word de operatie ingepland. Nu zit ik met 2 vragen... had ik geen petscan in het begin moeten krijgen? En of een oksel punctie? Mijn ziekenhuis geeft aan geen afwijkingen te hebben gezien in de lymfe op de MRI en echo, maar is dat voldoende dan? Ik hoor graag jullie reactie. 

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Ik heb voor de operatie ook geen petscan of okselpunctie gehad. Bij de operatie wordt standaard de poortwachtersklier verwijderd, mocht die besmet blijken (bij mij niet) dan gaan ze meer klieren weghalen en eventueel een okselpunctie doen.

Als je poortwachter schoon is is er geen enkele reden verder in de oksel te wroeten zeg maar. Dat is juist het mooie vergeleken bij vroeger. Vroeger werden standaard alle klieren uit de oksel verwijderd, nu is dat gelukkig meestal niet meer nodig.

afbeelding van Ilona81
Offline
Berichten: 6

Hoi stoere leeuw,

Bedankt voor je reactie. Heb jij dan ook vooraf chemo gehad? Voor de operatie? Ik vind het een vreemd idee dat ze vooraf alleen beeldmateriaal hadden en daarvan uitgaand dat alles goed is en nu pas na de chemo gaan kijken of de poortwachters schoon is? 

Of zit Ik ernaast?

Offline
Berichten: 30

Als ze in je oksel geen afwijkingen zien is het weinig zinvol om maar zo ergens een punctie van te nemen. Er is eigenlijk niks waar ze dan een punctie van kunnen nemen. Dan moeten ze toevallig net op de goede plek zitten. 

De kans op uitzaaiingen is veel kleiner als er geen uitzaaiingen in de okselklieren zitten. De petscan wordt gemaakt om de uitzaaiingen op afstand in kaart te brengen.

Mocht na de operatie blijken dat er toch uittzaaiingen in de okselklieren zitten dan zal op basis van die bevindingen besloten worden of er aanvullend onderzoek / behandeling nodig is. 

Mocht je hier onzeker over zijn dan zou ik aan je behandelend arts uitleg vragen waarom bepaalde onderzoeken wel of niet gedaan worden. 

Ik hoop dat je vrijdag een goede uitslag krijgt.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Ik heb eerst de operatie (dubbele amputatie) gehad en daarna chemo. Volgens mij wordt er altijd voorafgaande aan de operatie pas de poortwachter verwijderd. En als die schoon is kan de rest blijven zitten.

Offline
Berichten: 935

Bij mij (5 jaar geleden) was de volgorde nog:

> mammo/echo/punctie in borst en oksel -> tumor gevonden in borst, niet in oksel
> operatie: poortwachtersklier verwijderen en borstsparende operatie ->  poortwachter was schoon, anders had ik nog een operatie gemoeten: okselkliertoilet
> bestraling
> chemo. 

Ik heb geen Petscan, maar ook geen MRI gehad. Ik denk dat dat in plaats gekomen is van de poortwachtersklier verwijderen?

Ik begrijp dat mensen nu veel beter weten hoe de tumor reageert op de chemo. Ik wist dat dus helemaal niet. En sterker nog, als je klaar bent weet je dus helemaal niks. Bij de eerste mammo zie je wel dat de tumor weg is.

Ik zou het overleggen met je ziekenhuis. Als ze het je niet goed kunnen uitleggen kun je ook een second opinion aanvragen bij het Antonie van Leeuwenhoek. Daar zit een professor, zij is gespecialiseerd in triple negatief. Heb ik veel aan gehad.

 

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Ik heb na de hele behandeling een MRO en CT/Pet gehad. Omdat ik uitvalverschijnselen had en ze bang waren voor hersentumor. Gelukkig bleek het "alleen maar" chemoschade te zijn.

Offline
Berichten: 187

In mijn ziekenhuis was PETscan standaard na de eerste onderzoeken en een negatieve okselpunctie, maar ik heb geen triple negatief.

afbeelding van Ilona81
Offline
Berichten: 6

Bedankt voor jullie reacties. Ik snap het nu wat beter ginger73. Het klinkt inderdaad logisch zoals je het zegt. Maar er gaat af en toe zoveel door mijn hoofd.. pieker teveel :-).

Gelukkig was de MRI uitslag goed. Zo konden niks van de tumor terug vinden. Ben nu geopereerd en wa vr nu weer op de uitslag daarvan... zenuwslopend.

En lucky74 wat fijn 5 jaar verder...  dat geeft vast vertrouwen.

Hoe gaat het nu met jou stoere leeuw? Ondervind je nog veel last van de chemo's?