Amazone
41 jaar
Zuid-Holland
Lid geworden op: 09/10/2017 - 10:19
Offline
Berichten: 518

Under construction

maandag, 5 november 2018

Deze week ben ik voor het eerst naar de plastisch chirurg geweest. Ik mag pas op zijn vroegst in juni aan de reconstructie, maar het leek mij wel een goed idee om even een oriënterend gesprek te hebben. Hij raadt in mijn geval de rugspiermethode in combinatie met een siliconenprothese aan. Alleen siliconen is niet mogelijk en mijn buik heeft te weinig vet. Evt. kan ik in het academische ziekenhuis ook met een reconstructie met volledig eigen weefsel laten doen uit de dij, maar dat zou wel een wat ingrijpendere operatie zijn en ook anatomisch wat lastiger worden. Ik ben er nu wel uit dat als ik het laat doen, dat ik dan voor de rugspier methode ga, hij heeft mij goed kunnen uitleggen waarom dit de minst ingrijpende methode bij mij is.

Twijfel

Toch vind ik persoonlijk het hele reconstructiecircus nogal wat voor een cosmetisch en niet noodzakelijk gebeuren. Expanders af en toe laten vullen, twee operaties.... Het voelt voor mij altans een beetje als een luxeprobleem en alsof ik mezelf heel wat ga aandoen voor iets waar ik eigenlijk maar weinig last van ondervind. Wat is een borst nou eigenlijk? Voor mij waren mijn borsten nooit een essentieel onderdeel van mijn identiteit als vrouw, zoals mijn lange haar dat wel was. Ze zaten er, maar waren niet al te groot en dat vond ik eigenlijk wel prima. Ik kreeg iets meer waardering voor ze, toen ze jarenlang trouwe dienst deden bij het voeden van mijn kinderen. Uiteraard spelen je borsten ook een rol tijdens het vrijen, maar ik heb er gelukkig nog eentje die het wel “doet”. Voor wie doe ik het eigenlijk? Voor mijzelf? Voor mijn man, die toch wel van mij houdt? Voor de buitenwereld, omdat een uitwendige prothese ook weleens scheef gaat zitten? Om weer wat minder over mijn kleding na te hoeven denken? Wil ik daarvoor na bijna anderhalf jaar behandelen weer de molen in, ook nu de kans op terugkeer best aanwezig is? Kan ik mijn misschien wel kostbare tijd niet waardevoller en beter besteden? Een hoop vragen die je in feite alleen zelf kunt beantwoorden, hoeveel ervaringen je ook leest van anderen. Ik ben er nog niet uit. En gelukkig hoeft dat ook niet.

Offline
Berichten: 4292

Hoi Linda, ik heb ook een nieuwe linkerborst met de LD methode. ik snap niet goed waarom je over expanders spreekt? er hoeft toch niks opgerekt te worden bij deze methode? Althans, bij jou kennelijk wel, maar bij mij was dat niet zo. Uit mijn rug is zowel de rugspier naar voren gehaald, als een stuk huid. Ook is er onder die spier een prothese geplaatst. Een tweede operatie lijkt me nodig omdat altijd er wel nog een tweede correctie nodig is om het mooi te maken. Ik heb dat niet gedaan, maar dat is dan ook precies de reden dat de linkerborst aan de bovenkant wat 'hol' is, een deuk en geen bolling daar dus. Met een tweede correctie was dat opgelost geweest. Rechts heb ik de prothese onder de borstspier en het resultaat is dus nu dat beide borsten niet gelijk zijn.

Een andere overweging die ik je na veel twijfelen nog mee wil geven. Juist onder de prothese rechts zit een uitzaaiing of recidive? Zou ik deze wel eerder ontdekt hebben als ik geen reconstructie had gedaan? En had ik daarmee dan uitzaaiingen in de rest van mijn lijf kunnen voorkomen? Ik heb destijds 4 jaar gewacht voor ik tot reconstructie overging en heb er dus al veel jaren veel plezier van gehad: kleding staat gewoon leuker. Je kunt weer een bloot shirtje aan en zo. En terug kijken heeft zo weinig zin, maar goed: ik wilde het je toch zeggen.

En nog een laatste ding: het is zoals iemand voor mij ooit zei: blousevulling. Het voelt totaal niet als een borst. Maar even goed vond ik het toch fijn dat er weer wat zat.

Offline
Berichten: 518

Hoi Ellen, 

Bedankt voor je fijne en inhoudelijke reactie. Expanders zijn bij mij wel nodig, de huid staat te strak om er nu een prothese onder te plaatsen. Verder zouden ze de operatie wel ongeveer uitvoeren zoals jij beschrijft, maar de definitieve prothese zou dan pas geplaatst worden bij de tweede ronde. Ik ben wel blij dat ik ben geweest, want nu weet ik tenminste wat en hoe het mogelijk is bij mij. 

Ik twijfel ook wel een beetje en het is ook te vroeg om te beslissen nu. Het gaat nooit een borst worden natuurlijk, het is meer het gemak van geen prothese te hoeven dragen. Anderzijds is er ook de angst voor terugkeer, en inderdaad, voel je het dan nog wel goed. Ik denk dat de weegschaal gewoon even de tijd nodig heeft om de ene of de andere kant op te slaan. Ik denk ook niet dat je teveel moet kijken naar de verhalen van anderen, had al veel gehoord over reconstructies uit de buik en ging daar al vanuit, maar dat kan dus helemaal niet bij mij. Was wel onder de indruk van de foto's die ik heb gezien. Het resultaat mag er bij veel mensen zeker zijn. 

 

 

Offline
Berichten: 4292

Precies: goed rondhoren, dan naar je eigen artsen, en dan laten bezinken en dan pas een beslissing nemen. Je volgt je eigen pad, en dat is heel knap want wat moet er toch veel beslist worden hè? Wel of niet nog extra chemo, wel of niet een reconstructie, etc. etc. Hoe het eruit gaat zien? ik heb best veel gereconstrueerde borsten gezien: de helft is oké, de andere helft vind ik beduidend minder. Bij mij is het minder goed gelukt, maar even goed héél fijn om niet met protheses te hoeven hannesen. 

Artikelen van LindaVB moderator

Webloggers