Jong?

7 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Denise38
Offline
Berichten: 5
Jong?

Hoi, ik vond deze website speciaal voor jonge vrouwen met BK. Ik ben 38, heb een man en 2 jonge kinderen, maar ben ik jong? De huisarts, de radiologist, de mammapoli, de chirurg en de oncoloog vertellen me steeds in elk gesprek dat ik jong ben... zo voel ik me helemaal niet, maar dat bedoelen ze natuurlijk niet. Ik zou nog een hele leven voor me moeten hebben. Deze diagnose verwacht je natuurlijk niet wanneer je man opeens een knobbel in je linkerborst vindt. Ik heb me nooit onderzocht en van mammografieen wilde ik zo weinig mogelijk van weten. Maar helaas, na een afspraak met de huisarts op 22 maart begon de mallemolen te draaien van onderzoeken en scans. Niet erfelijke maar wel hormoongevoelige tumor van 4,5cm door van die satteliet uitzaaiingen eromheen. 4 AC-kuren gehad en nu 2 van de 12 paclitaxel met dexamethason kuren gehad. Ik voel me oud, ben geen partner voor mijn man en geen leuke moeder voor mijn kinderen. Het leven is zwaar.

Offline
Berichten: 515

Hoi Denise, 

Ja, borstkanker voor je 40ste is echt jong. Je hoort dan echt bij een minderheid onder de borstkankerpatienten. En dat is gewoon geen goed nieuws natuurlijk. Je behandelaars zien over het algemeen iets oudere vrouwen. Ook verloopt borstkanker soms (maar lang niet altijd) wat minder gunstig bij jonge vrouwen en heeft het gevolgen voor vruchtbaarheid, werk etc. Vandaar dat er voor je behandelaars wat extra aandachtspunten zijn bij de behandeling. 

Ik ben ongeveer even oud als jij en heb mij ook echt oud gevoeld tijdens de behandeling. Het goede nieuws is dat je dadelijk ook weer jonger wordt. Ik hoop dat de tweede helft wat beter te doen is voor je. Ik vond AC het heftigst van allemaal, alle andere zaken vielen betrekkelijk mee. Heel veel sterkte en voel je vrij om hier alles te vragen of te delen. 

Hartelijke groet, 

Linda 

 

Offline
Berichten: 906

Ja, in de ogen van de medische wereld heb je inderdaad jong kanker. Het komt meestal pas voor na de menopauze dacht ik. Maar overigens zijn die vrouwen ook welkom op deze site. Het gaat er vooral om dat je midden in het leven staat -met werk, man en kinderen- en dit je dan opeens overkomt. 

Ik was ook 38 toen ik borstkanker kreeg. Wat mij dan weer opviel is dat die dokters allemaal zo jong waren! Was al zo'n 20 jaar niet in het ziekenhuis geweest en vroeguh waren artsen altijd 'oud'. En op m'n 38ste had ik opeens een huisarts van begin 30 en de radioloog was echt 25 ofzo. Die waren pas jong :).

Offline
Berichten: 4268

ja jong, zowel in verband met borstkanker als ook in het algemeen ;).

Ik was 34 destijds, en een bezienswaardigheid (24 jaar geleden). Inmiddels worden helaas meer jonge vrouwen door borstkanker getroffen.

Wat Linda schrijft: na de behandelingen ga je je langzaamaan weer jonger voelen, echt waar! Het is gewoon een hele zware route, en straks komen de hormonen nog. Maar het blijft echt niet zoals het nu is. Heel veel sterkte de komende tijd.

 

Online
Berichten: 344

Ik was 37 jaar toen ik de diagnose kreeg. Het viel me wel op dat de vrouwen die ik tegenkwam inderdaad een hogere leeftijd als ik hadden. Het is wat het is. 

Soms voelde ik me een attractie als ik met man en jong kind naar de bestraling ging. Begrijpelijk want het was vast een bijzonder tafereel. Ons dochtertje heerlijk vrolijk en blij met nauwelijks besef van de moeilijke situatie. Zij speelde lekker terwijl mama bestraald werd. Ik heb het nooit als vervelend ervaren. 

Offline
Berichten: 27

Hai Denise

Ik pas mn 2de ac kuur erin en voel me de hele week al zo niet leuk. Slapen en hopen wakker te worden met een beter gevoel. Dat te bedenken dat ik nog helemaal aan het begin sta, nog een hele weg te gaan.

afbeelding van Denise38
Offline
Berichten: 5

Bedankt voor jullie reacties! Ik zal mijn vragen in de juiste topics plaatsen.