Macrofagen en prognose

5 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Charlie77
Offline
Berichten: 29
Macrofagen en prognose

Hoi allemaal,

Ik was gisteren een artikel aan het lezen over immunotherapie maar daar werd ook in genoemd dat  een grote hoeveelheid aanwezige macrofagen in en rond de tumor een indicator is voor een slechtere prognose. In mijn pathologie rapport stond dat ik veel macrofagen had dus hier schrok ik natuurlijk van (zoals dat dan gaat als je aanvankelijk rustig een artikel over onderzoek leest) 

Is er iemand die hier iets meer van weet ?

Groetjes Charlie

Offline
Berichten: 935

Hoi Charlie,

Oeh dat is schrikken. Ik moet zeggen dat mijn medische kennis niet ver genoeg gaat om met je mee te denken. Misschien dat Bergamot dit weet?

Misschien ook iets om met je oncoloog over te hebben? Wanneer zie je die weer?

Offline
Berichten: 4292

Nu zit je echt op celbiologie niveau. Het is inmiddels bekend dat macrofagen een rol spelen, maar er is nog héél veel onbekend, er zijn heel veel verschillende macrofagen! Over de hele wereld wordt hier onderzoek naar gedaan. Ik vermoed dat je oncoloog het ook na moet vragen maar dat er tegelijkertijd misschien nog wel geen antwoorden zijn. Misschien dat hij kan overleggen met de patholoog-anatoom hierover?

afbeelding van Charlie77
Offline
Berichten: 29

Hoi,

Ik heb toevallig vanochtend mijn oncoloog gesproken omdat ik toch op controle moest. Hij zei dat er inderdaad een verband is maar dat het niet 100% bewezen is dat dit een prognostische factor heeft, soms wel, soms niet, er zo'n in nog niet genoeg data en het is ook zeer gecompliceerd. Het blijft dus vaag en onzeker maar ja, dat is helaas alles wel zo'n beetje in dit traject. Er wordt idd wel veel onderzoek gedaan dus wie weet komt er de komende tijd een antwoord. Tot die tijd maar focussen op het omgaan met de onzekerheid, maar soms vind ik dat gewoon heel moeilijk. Gaat vaak goed maar dan lees je iets en vliegt het je weer even aan. In ieder geval bedankt voor jullie reacties.

Offline
Berichten: 518

Hoi Charlie, 

Ik heb dat ook weleens gelezen. Het is dan weer een extra reden voor onzekerheid, zeker als de behandelingen toch al niet van een leien dakje gingen. Wel fijn dat de oncoloog het weer even in perspectief heeft kunnen plaatsen. 

De onzekerheid.... dat moet slijten en het gaat denk ik nooit helemaal weg. Ik hoop dat het na verloop van tijd wat meer op de achtergrond komt te staan voor je. Bij mij is dat wel zo, al steekt het bij een pijntje hier of daar nog weleens de kop op. 

Hartelijke groet, 

Linda