Vanaf wanneer sprake van uitgezaaide borstkanker?

4 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Klose
Offline
Berichten: 2
Vanaf wanneer sprake van uitgezaaide borstkanker?

Hallo,

Mijn moeder (eind 60) kreeg vorige week diagnose van kwaadaardig gezwel in de rechterborst. Dit was na punctie in het weefsel alsook een punctie in een okselklier. Het was bij een gewone controle en ze voelt zich momenteel eigenlijk kerngezond.

CT scan, bloedafname & botscan in de volgende dagen. Na multidisciplinair overleg mochten we op afspraak en hoorden we dat er geen uitzaaiingen waren in de botten, lever, longen etc. De CT & botscan was negatief wat uiteraard een lichtpunt was.

Het gaat om een hormoongevoelige tumor waarbij ze dus hormoontherapie zal krijgen.

De okselklier was wel positief dus deze gaan ze binnen 2 dagen samen met de volledige borst verwijderen. 

Sowieso zouden ze al bestraling uitvoeren, net omdat de klier positief was. Chemotherapie zullen ze gaan bepalen (of en welke) op basis van pathalogische tests van de weggenomen klieren. Het aantal positieve bepalen.

De therapie (bestraling & chemo) zou dus volgens mij dienen om de eventuele kankercelletjes die "onderweg" zijn in het lichaam, te gaan stoppen.

In hoeverre is hier dan sprake van een uitgezaaide borstkanker? Want men spreekt dan bijv altijd van een orgaan die is aangetast.

Ik ben me ervan bewust dat we nooit echt 100% gerust zullen zijn dat de uitzaaiiing niet ergens plots opduikt maar het helpt ons wel om de informatie wat te distilleren, ook naar overlevingskansen. Al weten we wel dat Googlen niet altijd goed is..

Dit nieuws konden we wel missen, in de eerste plaats voor mijn moeder zelf uiteraard, maar 15 jaar terug verloren we onze vader al, en 3 jaar geleden verloren we mijn zus, haar dochter, aan darmkanker, ze werd geen 40 jaar. Ze had het net een plaats gegeven en keek volop weer vooruit.

Sterkte aan iedereen die hiermee te maken krijgt, zowel de mensen zelf als ook de mensen rond hen.

 

 

Online
Berichten: 54

Dag Klose,

Een uitzaaiing in de lymfeklieren is een lokale uitzaaiing dus geen lichaamsuitzaaiing. Artsen geven altijd het stadium  van het kanker proces aan. Stadium 4 is uitzaaiingen buiten de borst en in de lymfeklier(en) ook nog in de rest van het lichaam bv in de lever of in de longen. Stadium 1 t/m 3 wordt gezien als oplopende stadia qua evolutie van de ziekte waarbij er geen uitzaaiingen geconstateerd zijn in de rest van het lichaam.

Overigens doet de hormoontherapie ook nog heel wat tegen eventuele kleine verdwaalde cellen.

Als je het pathologie rapport van de chirurg hebt, na de operatie dus, dan kan je een risicoanalyse maken door deze, op vele tienduizenden internationale borstkanker patiënten gebaseerde gevens, in te vullen. Dat geeft misschien wat rust. Sterkte!

https://breast.predict.nhs.uk/tool

 

 

Offline
Berichten: 4231

Predict is eigenlijk bedoeld voor professionals omdat enkel cijfertjes niet alles zeggen over je prognose en gewenste behandeling. 
 

Klose, inderdaad is een uitzaaiing in de oksel géén uitzaaiing op afstand en heeft je moeder wat in onderzoeken 'early stage' borstkanker genoemd wordt. Genezing is nog mogelijk en de behandelingen gaan er hopelijk voor zorgen dat evt losse cellen elders aangepakt worden. Sterkte voor jullie en ga ervoor!

Online
Berichten: 54

Predict zegt inderdaad niet alles maar wel veel. Zeker voor mensen die geen idee hebben over hun risico op uitzaaiingen of overleven. Niet voor niets staat deze test gewoon op het open web.