Verdikt borstweefsel

15 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 22
Verdikt borstweefsel

Hoi,

Ik sta inmiddels al vanaf 2016 onder controle bij de mamapoli. Zie voor meer info: https://de-amazones.nl/nl/forum/vraag-maar-raak-diagnostiek-en-onderzoek...

Tot nu toe is het gelukkig nog altijd goed afgelopen. Ik zou a.s. juni nog even terug komen voor een controle maar meer voor mijn eigen gemoedsrust. Bij verandering altijd bellen was de boodschap. Dat heb ik vorige week gedaan. Ik heb al sinds vorig jaar een hard stuk in mijn borst en deze begint sinds kort zo nu en dan te steken. Arts van de mamapoli voelde idd verdikt borstweefsel maar vond het niet verontrustend voelen. Ze wil wel voor de zekerheid een MRI en het resultaat vergelijken met die van vorig jaar. Ondanks dat zij zegt dat het niet verontrustend voelt ben ik enorm gespannen. Voor mijn gevoel is de verdikking ook toegenomen. 

Wie herkent dit?

 

Groetjes, Miriam

Offline
Berichten: 518

Hoi Miriam, 

Ik hoop dat je weer groen licht krijgt, maar snap je ongerustheid. Ik heb soortgelijke klachten gehad, dit was altijd mastopathie. De borstkanker heeft nooit zeer gedaan en voelde van meet af aan anders.  Ik denk dat het heel zorgvuldig van de arts is om nog een keer te kijken. Veel sterkte met wachten en hopelijk kunnen wij je weer uitzwaaien.

Hartelijke groet, 

Linda

Offline
Berichten: 22

Dank je wel Linda. Vind het idd heel fijn dat ze er zorgvuldig mee om gaan. Ik ga weer duimen.

Offline
Berichten: 9

Hoi Miriam,

En? heb je al wat gehoord?

Ik had ook dik borstweefsel en dan is het belangrijk dat ze een MRI doen, anders kunnen ze wat over het hoofd zien... ben benieuwd.

Gr. Sandra

Offline
Berichten: 22

Hoi Sandra,

 

Voor nu was er niks verontrustends te zien. Wel was er het een en ander aangekleurd op de achtergrond. Arts wil dit in het grote team bespreken. Evt toch weer een biopsie. En ook wil ze overleggen om wederom onder onder controle te blijven. En of ze dit dan met mri blijven doen of mammogram.

 

A.s. maandag of dinsdag belt ze mij aan het eind van de dag over hun besluit.

 

 

Offline
Berichten: 9

succes hopelijk is het niets.

gr. Sandra

Offline
Berichten: 22

Dank je wel Sandra. Ik laat nog even weten zodra ik meer weet.

 

Groetjes, Miriam

Offline
Berichten: 22

Hoi,

Zoals beloofd zou ik nog even laten weten wat de bevindingen zijn.

MRI uitslagen zijn besproken in het grote team. Ondanks wat aankleuringen en dat het weer moeilijk te beoordelen is (ivm dicht borstweefsel) zijn er volgens team geen aanwijzingen om onder controle te blijven. Ook niet omdat het in de familie voorkomt, want tante en overgrootmoeder (beide overleden aan borstkanker) zouden boven de 50 zijn geweest. Van mijn tante weet ik dat dat klopt . Maar niemand uit de familie kan mij vertellen hoe oud mijn overgrootmoeder was toen ze de diagnose kreeg. Wel dat ze jong was.....

Ik heb gevraagd of ze mij meer over die verdikking kan vertellen. Dit was niet terug te vinden op de beelden, maar arts vond het de vorige keer (met lichamelijk onderzoek) niet verontrustend aanvoelen. Heb aangegeven dat ik het vermoeden heb dat het weer iets is toegenomen. Hier ging ze verder niet op in. 

Maar goed. Ik hoef niet onder controle te blijven. Eigenlijk zou ik blij moeten zijn, maar mijn gevoel is er niet goed bij. Als uitslagen MRI moeilijk te beoordelen zijn, aankleuringen op de achtergrond en je hebt een verdikte streng (die niet te zien was op MRI) en dicht borstweefsel....waarom geen controle? Ik kreeg als tip mee om teunisbloemolie te gebruiken tegen de steken in de borst. Dit zou de borst soepeler moeten maken. 

Ik zit te denken aan een second opinion. Zou dit meer rust geven? 

 

Offline
Berichten: 935

Ik denk dat dat wel rust geeft. De kans is groot dat er dezelfde conclusie uit komt, maar misschien kan de arts van de second opinion het beter uitleggen waarom ze dit niet verontrustend vinden.

Over de leeftijd van je oma: zou dat niet via haar huisarts te achterhalen zijn? Ik weet niet hoe dat juridisch zit. Je kunt niet zomaar medische gegevens inzien, maar als het gaat om erfelijkheid maken ze misschien een uitzondering voor dit beetje informatie.

Offline
Berichten: 22

Het is mijn overgrootoma. Dus de oma van mijn vader. Die arts leeft waarschijnlijk niet meer ;)

Ik heb het verslag van de uitslag terug gevonden in mijn dossier. Dit is wat er in staat:

 

Verslag:
MRI mamma:
Een vergelijkend onderzoek d.d. 06/02/2019. Standaard mammaprotocol.
Suboptimaal onderzoek vanwege background parenchym enhancement. Diffuus verspreid aankleurende foci voor zover te beoordelen ten opzichte van het vorig onderzoek niet veel veranderd. In beide mammae cysten aanwezig. Lateraal van de linkertepel wordt een laesie waargenomen met een hoogsignaal op de T2, laagsignaal op de T1 en postcontrast kleurt het niet aan. In eerste instantie passend bij een gecompliceerde cyste. De laesie is zichtbaar in serie 5 coupe 32. Voor zover te beoordelen geen duidelijke aanwijzingen voor maligniteit. In het laterale bovenkwadrant rechtermamma asymmetrisch aankleurend klierweefsel. In vergelijking met het vorig onderzoek is dit duidelijk toegenomen.
Axilla:
Axillair rechts een reactief vergrote lymfeklier, ten opzichte van het vorig onderzoek onveranderd. Verder geen bijzonderheden.
Nevenbevinding:
Levercyste linkerleverkwab.

Conclusie:
Suboptimaal onderzoek vanwege background parenchym enhancement. In het laterale bovenkwadrant rechtermamma asymmetrisch aankleurend klierweefsel (mastopathie?). Geen pathologisch aankleurende massalaesie verdacht voor maligniteit.. In beide mammae cysten. BIRADS-III.

Opmerking: indien klinisch verdacht eventueel kwadrant biopsie.

 

Staan ook wat dingen in die mij niet zijn vertelt. Vergrote lymfeklier, gecompliceerde cyste etc...

21 april mag ik naar ziekenhuis Deventer voor een second opinion. Ben heel benieuwd. Even afwachten of het door gaat ivm corona virus 

Offline
Berichten: 518

Hoi hoi, 

Bovenstaande geeft aan dat het goed is dat er nog even extra naar gekeken wordt. Het is nu niet verontrustend, maar toch ook geen klip en klaar beeld met die lymfeklier. Ik hoop dat je afspraak gewoon door kan gaan tegen die tijd. 

Hartelijke groet, 

Linda

Offline
Berichten: 22

En over die lymfeklier hebben ze mij niks vertelt....

Afwachten wat ziekenhuis Deventer ervan gaat vinden. Ik hou jullie hier op de hoogte.

 

Offline
Berichten: 4292

Klinisch verdacht betekent toch echt dat ze beter willen gaan kijken omdat ze twijfelen of het wel of niet borstkanker is. Het lijkt me goed dat er een punctie genomen gaat worden van het verdachte gebied, én van de okselklier. Met een weefselbiopt kunnen ze zoveel meer zekerheid geven.

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Er staat: "indien klinisch verdacht". Dat betekent op basis van wat aan de buitenkant waarneembaar is door lichamelijk onderzoek. Er staat niet dat iets klinisch verdacht is, enkel dat als er bij lichamelijk onderzoek iets verdacht is is dat dán aanvullend onderzoek plaats zou moeten vinden met biopsie. (Voordat TO zich extra zorgen gaat maken)

Succes in Deventer! 

Offline
Berichten: 4292

yes