vragen over corona? Stel ze hier.

36 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 4282
vragen over corona? Stel ze hier.
Offline
Berichten: 518

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er al vrouwen de klos zijn hier. En hoe het bij hen verloopt. Ik heb het dus waarschijnlijk al. Maar kan het gelukkig thuis uitzieken. De dag dat ik echt goed ziek werd, 12 maart, was de dag dat ze hier stopten met testen bij mensen die het thuis konden uitzieken. Mijn dochter heeft wel direct contact gehad met een bevestigd geval. Dus 1+1=2 wat betreft de huisarts, ook omdat het bij mij echt anders verliep als griep of een zware verkoudheid. Koorts heb ik maar weinig gehad, maar wel heel veel last van mijn longen.

Het begon wel als verkoudheid, maar toen ik echt ziek werd kreeg ik het erg benauwd, een gevoel alsof ik iets bijtends had ingeademd. Ik ben nu niet meer heel ziek, maar zeker ook niet klachtenvrij. De rest van ons gezin heeft hele lichte klachten gehad. Maar ik knap niet heel hard op, toch een soort vatbaarheid ik wellicht aan de behandelingen heb overgehouden. Ik ben opgelucht voor ons eigen gezin, maar maak me wel zorgen over kwetsbare familie en vrienden. 

Ik wil alle dames, zeker de mensen die actief in behandeling zijn, heel veel sterkte wensen met de extra zorgen die jullie nu hebben. Laten we hopen dat het over een paar weken weer wat normaler verloopt en dat je niet ziek wordt. 

Hartelijke groet, 

Linda

Offline
Berichten: 4282

Heftig Linda, dat je juist met je longproblemen nu ook nog de klos was. Ik hoor en lees al een en ander over maar heel langzaam herstellen. Pffff. Ik wens je veel beterschap.

Ik woon in Brabant, dus er zijn veel mensen besmet. Ik ken indirect wel mensen die de klos zijn, waarvan sommigen ernstig, maar nog geen rechtstreekse gevallen. In mijn lotgenotengroep is iemand opgenomen maar zware problemen, die hoort vanavond of het corona is, en die is, met de heftige klachten die ze heeft, doodsbang.

Ik ben ook erg benieuwd naar anderen met een diagnose.

Offline
Berichten: 917

Och Linda, wat heftig. Klinkt inderdaad als corona.

Ik heb ook het idee dat ik het snel kan oppakken omdat ik sinds de chemo's sowieso heel veel vaker verkouden ben. En ik woon ook in Brabant, aan de rand van die donkere plek die je op het kaartje van het RIVM ziet.

Aan de andere kant zonder ik mezelf heel makkelijk af omdat ik toch altijd al vanuit huis werk. De enige 2 mensen die ik afgelopen 1,5 week heb gezien zijn mijn man en mijn schoonmaker. Mijn man werkt dan wel bij de GGD en gaat nog naar z'n werk omdat hij onderdeel uitmaakt van de crisisorganisatie.

@Ellen ik duim voor je lotgenoot. Inderdaad superscary.

Offline
Berichten: 78

Ik heb 8 april de afspraak voor mijn jaarlijkse mammo staan. Eigenlijk ging ik er vanuit dat deze niet door zou gaan, maar hij gaat toch door. 'De arts heeft je dossier bekeken en vindt dat de afspraak wel door moet gaan'. Meteen slaat de twijfel weer toe... 

Zijn er meer dames waarbij de afspraak gewoon doorgaat? Is dit standaard omdat het met kanker te maken heeft?

Nou ja, ik ga er maar vanuit dat het is omdat ik jong ben (nu 35) en dat het nog niet super lang geleden is (4 jaar kankervrij).

Offline
Berichten: 4282

Hoi OrangeDaisy,

Wat ik meekrijg van anderen is dat er steeds een individuele afweging wordt gemaakt.

Daarbij wordt óók meegenomen hoezeer in jouw ziekenhuis het coronavirus al 'alles overspoelend' is. Als dat niet zo is, dan gaat er meer door wanneer dat wel zo is.

In jouw geval speelt je leeftijd ongetwijfeld een rol: dan willen artsen toch wat steviger de vinger aan de pols houden. Wat voor vorm van borstkanker had je?

Offline
Berichten: 78

Hoi Ellenk, 

Ik had een sterk hormoon gevoelige kanker, her2 negatief. 

De assistente begon haar verhaal met dat er veel afspraken worden afgebeld, dus ik wilde al zeggen dat ik het zag aankomen, maar dat liep dus anders...

Maar het zal inderdaad een individuele afweging zijn. En eigenlijk is het ook wel weer fijn om het gehad te hebben...

Offline
Berichten: 4282

Juist bij hormoongevoelige borstkanker kunnen heel laat nog uitzaaiingen voorkomen, zeker ook als je nog jong bent, dus ik denk dat ze jou gewoon heel goed willen blijven monitoren, nog lang!

Offline
Berichten: 4236

OrangeDaisy, het blijft jouw keuze of je die mammo wilt laten maken hé? Bij mij wilden ze jaarlijks mammo tot mijn 50e en ik heb dat na de eerste 2 of 3 jaar geweigerd. Ik vraag nu wanneer ik wil zelf via de huisarts een mammo aan bij een zelfstandig behandelcentrum (ZBC, niet ziekenhuis) en dat bevalt mij goed. Wordt in mijn geval gewoon vergoed gelijk aan ziekenhuiszorg: https://www.cz.nl/vergoedingen/zelfstandig-behandelcentrum

@EllenK - het verhaal over late uitzaaiingen klopt bij hormoongevoelig, maar een mammo is daar dan weer niet een passend onderzoek voor. Dat is voor lokale controle. Ik zou me kunnen voorstellen dat voor uitzaaiingen juist belangrijk is hoe de patiënt zich voelt en of ze klachten heeft. Dat kan prima tijdens een belafspraak besproken worden (imho).

Offline
Berichten: 4282

Ach ja, natuur Bergamot. De controles zijn volgens mij ook omdat zo jong borstkanker een hoger risico op borstkanker in de andere borst met zich meebrengt.

Offline
Berichten: 4236

Klopt Ellen en dan vooral vanwege mogelijke onbekende familiaire aanleg waardoor je vroeg borstkanker kreeg en een verhoogd risico voor de andere borst hebt. 

Offline
Berichten: 78

Bedankt voor jullie antwoorden. Het klopt dat de keuze nog altijd bij mezelf ligt, maar ik wil wel een mammo laten maken. Het is meer dat het feit dat de afspraak doorgaat, en ook jullie reacties dat me weer even laat inzien dat het allemaal heel serieus is... misschien steek ik steeds meer mijn kop in het zand. Ook dat is niet altijd verkeerd, ik moet immers ook gewoon leven.  

Offline
Berichten: 4282

OrangeDaisy, dat je je kop in het zand steekt lijkt me inderdaad prima. Voor een controle even eruit halen ;) en daarna weer gewoon door met je leven. Laat je even weten hoe de uitslag is?

Offline
Berichten: 78

Natuurlijk laat ik weten als ik de uitslag heb, dat wordt de 10e van april. 

Offline
Berichten: 4282

LindaVB, een van mijn lotgenoten ligt bijna een week in het ziekenhuis met corona. Ze hoeft nog niet naar de IC en het lijkt erop dat ze met allerlei kuren heel voorzichtig opknapt. Ze is wel erg ziek.

Offline
Berichten: 290

Ik verwacht eigenlijk dat mijn afspraak voor de mammografie ook door gaat in mei, vanwege mijn chek2 en de kans op bilaterale BK. In januari wilden ze in elk geval nog me absoluut in mei zien en niet later. Dat was de vraag omdat ik van drie naar 2 controles ga. Afwachten wat de corona ontwikkelingen hier in doen, ik zit in het noorden van het land. 

Offline
Berichten: 518

Ik hoop dat je lotgenoot inderdaad snel opknapt Ellen. Lijkt me heel naar om onder deze omstandigheden in het ziekenhuis te liggen. Ik ben er bijna vanaf, snotter nog een beetje maar ben niet meer benauwd. Weet natuurlijk niet zeker of het corona was, maar heeft er wel alle schijn van. Voor mij ook wel weer een opsteker, dat ik ondanks wat longschade dit wel weer zelf de baas ben geworden. 

Voor iedereen die in behandeling is of binnenkort op controle moet, heel veel sterkte. Ik hoop dat alles gewoon door kan gaan.

Offline
Berichten: 4282

de lotgenoot is weer thuis sinds vandaag. Ze heeft echt veel meegemaakt. Ik wens het niemand toe om nu met corona in het ziekenhuis opgenomen te worden. pfffff.

Offline
Berichten: 917

Was het zo heftig? Mijn galsteenaanvallen werden vorige week erger. En de huisarts is zelfs hier geweest. Hij zei ook: je moet alles doen om te voorkomen dat je nu naar het ziekenhuis moet, want dit is het heftigste weekend in deze regio.

Hier ook een update: mijn man heeft corona. Hij werkt bij de GGD en werd getest of hij kon komen werken in de crisisorganisatie ivm opschalen van het aantal testen. Hij werkte al 2 weken thuis ivm keelpijn, waarvan we beiden dachten dat het geen corona was (want: geen koorts of hoesten). Maar dus toch. Al 2,5 week ondertussen. Ik ben nu 'officieel' in thuisquarantaine. Mag minder dan de gemiddelde Nederlander, ook al is het verschil ondertussen niet meer groot. Verder een batterij aan instructies om afstand te houden / aparte wassen / aparte toiletten / meer schoonmaken etc. Wat heel onlogisch voelt nadat we al 2,5 week op elkaars lip hebben gezeten. We vinden onze weg erin.

Het geheel doet me wel denken aan de tijd dat ik chemo's kreeg. Toen sliep ik ook in het logeerbed en mocht Daniël niet naar het toilet dat ik gebruikte. Weet niet meer of dat alleen met de AC's was, of ook met Taxol.

Offline
Berichten: 518

Dus jullie zijn aan de beurt Lucky. Voelt het niet heel vreemd om nu afstand te houden? Jij wordt zeker niet getest maar de kans is vrij groot dat je het zelf ook al bij je hebt toch? Wat vervelend dat juist in deze periode je galsteenaanvallen opspelen. Juist bij jou in de buurt is het heel heftig hè. 

Wat ik heel bizar vind, is dat je met sterke vermoedens van corona, maar ongetest, na 24 uur klachtenvrij weer naar buiten mag. Ik heb dat overigens niet gedaan en gewacht tot ik een ruim een week klachtenvrij was. En draag handschoenen in de supermarkt etc. Jij zit nu verplicht in thuisquarantaine, maar mensen die niet getest worden gaan vrolijk weer boodschappen doen. Sterkte voor iedereen in deze moeilijke tijd. 

 

Offline
Berichten: 24

Jeetje Lucky je krijgt het wel voor je kiezen sterkte

Offline
Berichten: 4282

Veel beterschap !

Ik ken nu 2 mensen, een lotgenoot en de man van een lotgenoot die opgenomen zijn geweest maar weer thuis. Het loopt niet altijd slecht af, en dat lees ik nu ook bij jullie. 

Offline
Berichten: 917

Ik denk zelfs dat de milde variant veel meer voorkomt, maar die mensen worden normaal niet getest. Dus daar hoor je niks over.

@Linda: is het niet zo dat je als de corona wel is vastgesteld je ook na 24 uur klachtenvrij alles mag doen? Dat stond volgens mij in Daniëls brief. Wat dat betreft zijn de restricities voor de huisgenoot inderdaad strenger. Aan de andere kant mag ik wel 'een noodzakelijke boodschap doen' en 'een frisse neus halen' en Daniël niet zolang hij klachten heeft. Maar dat doe ik inderdaad ook bewust niet. Als ik echt een boodschap nodig heb dan vraag ik wel een buurvrouw. Dat ik geen klachten heb, wil niet zeggen dat ik niet besmettelijk ben...

Offline
Berichten: 518

Ja, dat begreep ik toevallig gisteren ook van iemand die wél getest is. Ik vind dat nogal wat.... want je hebt het virus zeker nog bij je dan. 

Nou, duimen dat jij geen klachten krijgt. 

Offline
Berichten: 78

Beterschap Lucky! Lijkt me toch spannend als het zo dichtbij is. .

Ik heb vandaag de uitslag van mijn apk weer gehad: goedgekeurd laugh. Ik kan er weer een jaar tegenaan. Overigens wist de chirurg die de uitslag gaf ook niet precies waarom ik nou eigenlijk wel mocht komen, waarschijnlijk toch leeftijd...

Offline
Berichten: 917

Aaah, fijn OrangeDaisy. Gefeliciteerd met de goede uitslag!

Hier gaat alles goed. Daniël heeft geen keelpijn meer, nog wel wat hoofdpijn en kortademig. We vinden het lastig om te bepalen wat 'klachtenvrij' is. Maar nemen maar even het zekere voor het onzekere. Ikzelf heb nog steeds geen klachten.

Offline
Berichten: 4

Dag allemaal,

Vandaag weer mijn Taxol shot gekregen (afgelopen maandag Taxol en Carboplatin), nu twee weken pauze, wederom only the lonely zonder man/ vriendin, maar ben gewoon super dankbaar dat alles doorgaat bij mij!

Inderdaad wordt alles op individueel niveau besloten - daarbij kijken ze naar leeftijd, fitheid, hoe goed een kuur verdragen wordt en natuurlijk type tumor. Zo heeft de arts het athans aan mij uitgelegd, ik ben besproken in het team. Op landelijk niveau zijn er inmiddels ook richtlijnen welke behandeling wel/niet wordt uitegsteld, per type kanker. Mijn operatie na deze chemo's gaat ook door. 

Het blijft heel raar allemaal, en alhoewel ik de AC dose kuren en deze echt prima doorsta, vind ik het mentaal écht heel zwaar. Ik mis mijn vrienden, ouders, zus, en vind het super K*T dat mijn dochter van 9 haar afleiding van school en vriendinnen mist. Natuurlijk belt en facetimed ze, maar dat is toch anders. hoe dealen de andere mama's met jongere kids hiermee? Laten jullie ze nog wel/niet buiten spelen met andere buurtkids? 

Juist nu was die afleiding zo belangrijk voor haar, even weg bij haar zieke moeder. De dexa maakt me ook niet echt gezelliger ;-). Ik zonder me veel af, met een boek en netflix. 

Nouja, genoeg gezeikt ;-). Sterkte allemaal en liefs uit Amsterdam

Astrid

 

Offline
Berichten: 4282

Fijn dat alles volgens plan doorgaat. En je dochter,  extra shit  dat ze nu niet naar school kan, maar even ergens  zijn waar geen kanker is. Maar,  ze kent geen amdere wereld dan deze dus ze redt het vast wel.

Offline
Berichten: 290

Dubbel hoor, fijn dat het doorgaat, maar alles is zó anders en eenzamer. Terwijl dicht bij elkaar zijn zo een basis behoefte is, zeker in moeilijke en spannende tijden.  Maar hopen dat het snel weer wat milder wordt allemaal. 

Ik mocht afgelopen week gelukkig naar de  fysiotherapeut.  Wat een opluchting na 5 weken. Wel een vreemde gewaarwording, een fysio in jas, met mondkapje en bril en handschoenen,  maar zó fijn om wel behandeld te kunnen worden! 

afbeelding van Douwina
Offline
Berichten: 3

Hopenlijk kunnen kappers binnenkort ook weer open.

Wat denken jullie? tips voor kapsels?

Offline
Berichten: 4282

Nou, dat zou wel heel fijn zijn! Ik heb een paar weken geleden, net voor de lock-down mijn haar donkerbruin laten verven...... dus tja. Misschien met mondkapjes?

Offline
Berichten: 4282

En tips? veel met gel werken, er gewoon maar iets geks van maken. je partner vragen te knippen/verven?

Offline
Berichten: 194

Ik heb een speciaal Corona-kapsel. Alles op 1 lengte en de voorplukken deed ik dan steeds, als ik er last van had, achter mijn oren. Maar dan raak je onnodig vaak je gezicht aan. Dus nu doe ik de voorplukken met van die kleine klemmetjes vast. Scheelt echt een stuk met hoe vaak ik mijn gezicht aan raak - b.v. om een lastige haar uit mijn mond te halen. Dit bevalt goed. En ach zo raar staat het nou ook weer niet hahaha. Beetje kinderlijk misschien. Gezondheid voor alles.

Offline
Berichten: 917

Ik heb het geluk dat ik de zaterdag voordat ze hier in Brabant zeiden thuis te moeten blijven nog naar de kapper ben geweest. Dus nu ongeveer 5 weken geleden (voelt als een eeuwigheid). Wel kwestie van tijd voordat mijn (grijze - dank je wel chemo) uitgroei te zien is. Maar aan de andere kant zien heel weinig mensen me nu :).

Daniël vroeg of ik zijn haar kon knippen, maar hij heeft echt een model. Durf dat niet aan hoor.

(Hier alles weer goed: Daniël inmiddels klachtenvrij, en ik uit de 2 weken verplichte isolatie)

Offline
Berichten: 194

Ik knip mijn echtgenoot altijd al, dus gebrek aan kapper hier geen probleem. Hij is vanaf 1977 nooit meer naar een kapper geweest.

Offline
Berichten: 917

Ik heb Daniël inmiddels ook geknipt. Paar YouTube video's bekeken. Best goed gelukt :).