Hormoontherapie - oa Zoladex, Tamoxifen en Arimidex

934 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Maisa
Berichten: 3769
Hormoontherapie - oa Zoladex, Tamoxifen en Arimidex

Laat ik maar een apart topic openen voor de hormoontherapie :lol:, anders valt het verhaal zo weg tussen alle bezoekers in Café Amazonia.

Ff over mezelf: ik heb twee jaar Zoladex gebruikt (mei 2002 - mei 2004) en slik nu nog Tamoxifen. Nog 2,5 jaar, tot mei 2007. Ik ben van plan om de hormoontherapie af te maken. Mijn idee is altijd geweest dat ik alles wilde aangrijpen wat me zou helpen om beter te worden. Ik wilde niet afzien van bepaalde medicijnen en later denken 'o had ik maar...'. Dat neemt niet weg dat ik me best kan voorstellen dat andere mensen andere keuzes maken.

In mijn besluit speelt wel mee dat ik momenteel alleenstaand ben en geen acute kinderwens heb. Ik hoop wel dat ik na het stoppen met Tamoxifen nog vruchtbaar blijk. Ik ben tegen die tijd 34 en wie weet is Mr. Right dan bij me :wink: .

Hele pagina's van het Vivaforum heb ik volgeschreven over mijn gesleep met maandverband en tampons na het stoppen met Zoladex :roll: . Ieder moment dacht ik dat ik ongesteld zou worden. Dat is nog steeds niet gebeurd. Inmiddels denk ik dat het ook wel wat langer kan duren: tamoxifen heeft als bijwerking 'onregelmatige menstruatie of uitblijven van de menstruatie'. Ik voel me wel anders nu ik geen Zoladex meer gebruik. Ik merk verschil: mijn stofwisseling is sneller (geen buikkrampen meer), mijn huid is vetter. Ik denk dat ik toch een beetje uit de overgang kom...

Genoeg over mij: wat zijn jullie ervaringen?

Offline
Berichten: 534

Hé Zeilertje, leuk weer eens wat van je te horen! :D Ik kan je beslissing goed begrijpen, ik vind het wel heel moedig dat je deze stap ook daadwerkelijk durft te nemen. Ergens ben ik ook een beetje jaloers :oops:

Ik ga voorlopig zeker nog door met de Zoladex en Tamoxifen.
Ik vind het nog heel dubbel allemaal:
Aan de ene kant ben ik natuurlijk nog maar in mijn tweede jaar hormoontherapie en wil ik graag zoveel mogelijk doen om de ***ziekte te overwinnen. Ik heb een prachtige dochter, dus ik moet eigenlijk niet zeuren.

maar.....
Ik wil nog zo graag meer kinderen!!!!! Ik vind het verschrikkelijk dat mijn dochter enig kind zal zijn/blijven. :cry:
Ik ben ontzettend benieuwd of mijn eierstokken de chemo hebben overleefd en ik ben met name zoooo ongeduldig....

Stiekem denk ik zo vaak dat ik altijd nog eerder met de behandeling kan stoppen. 2008 is nog zover weg, toch? Voor mij is het nog te vroeg voor dergelijke overwegingen en beslissingen. Ik stop de gedachten meestal snel weer weg, het doet gewoon teveel pijn. Misschien is het voor jullie moeilijk te begrijpen, maar de kinderwens wordt echt niet minder op het moment dat je er al eentje hebt rondlopen.
Voorlopig hou ik het bij dromen en hoop dat er ooit nog een baby'te geboren wordt in huize Swissy...

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Ik las net in Nika's reactie op Goudbloks weblog dat bij haar de menstruatie pas weer op gang kwam na het stoppen met Tamoxifen. Ik denk al twee jaar dat ik weer ongesteld ga worden als ik stop met Zoladex en dat is dus niet zo. Swissy zei het al eerder tegen me: ook Tamoxifen houdt de menstruatiecyclus ook tegen... Dus ik kan al die tampons wel in een verhuisdoos gooien. Pas over 2,5 jaar weer nodig...

Offline
Berichten: 14

Geef al die tampons maar aan mij! :lol: :wink: Ik hoop dat ik zo ongesteld mag worden. Is vast de eerste keer in mijn leven dat ik daar
blij mee ben... :?

Mijn situatie is ook anders: twee jaar geleden werd bij mij een zwak progesteron gevoelige receptor op de tumor gevonden. Ik ben toen dus gestart met twee jaar zoladex en tamoxifen. Uit nieuwe technieken blijkt dat ik géén hormoongevoeligheid heb en dus met de medicijnen kan stoppen.

Ook ik zat met een kinderwens, en nog. Na die twee jaar zou ik zwanger mogen worden, maar het werd wel afgeraden. Na veel wikken en wegen had ik me erbij neergelegd geen kinderen zou kunnen/willen krijgen. Ik durfde het risico niet aan. Was bang dat mijn kinderen geen moeder zouden hebben. We hebben ons ingeschreven voor adoptie. Dat was voor ons een goed alternatief.

Inmiddels sta ik er dus anders voor en mag ik gewoon zwanger worden. Als dat nog kan, maar daar ga ik wel van uit. Mijn eierstokken hebben geen schade opgelopen van de chemo. Dat is wel even een achtbaan geweest in mijn hoofd. Ik had me er min of meer al bij neergelegd dat ik geen kinderen kon krijgen. Ik ben er ontzettend blij mee.

Ik vond zoladex en tamoxifen niet echt lekker. Ik had veel opvliegers (ze worden minder), ben aangekomen en had wat andere kleinere probleempjes. Ben wel blij dat dit waarschijnlijk ophoudt. Ben inmiddels veertien kilo kwijt. Voel me nu geestelijk ook wat anders, wisselende stemmingen net als maisa. En, terwijl ik eerst nooit huilde, jank ik nu om alles. Om Anky van Grunsven die een medaille wint met haar paard! :? :oops: Heb niets met paarden en niets met Anky...

Zeilertje, ik vind je beslissing heel moedig. Zou het niet gedurft hebben, maar begrijpen doe ik je des te meer.

Madelein :mrgreen:

Offline
Berichten: 534

Madelein, 14 kilo kwijt? Dat is super zeg.... :D

Ik ben ook net weer begonnen met weight watcheren, maar het lijkt gewoon allemaal veel moeizamer te gaan met Tamoxifen en Zoladex. Ik ben blij dat er een goed vooruitzicht is in dit opzicht, al heb ik nog 3 1/2 jaar te gaan :(
Ik hoop ook voor je dat je heel spoedig weer tampons nodig zult hebben. Ik kan je helaas geen o.b.tjes aanbieden, die heb ik vorig jaar allemaal aan mijn zus gegeven...

Ik was trouwens heel verrast door het verhaal van Nika, dat zij na de HDC (hoge dosis chemotherapie) nog een cyclus had! Dat is misschien weer een sprankje hoop voor Goudblok...

afbeelding van Luna
Offline
Berichten: 77

Er was mij verteld dat ik door de HDC in de overgang zou komen dus zelf was ik ook zeer verrast toen ik opeens weer ongesteld werd. Nou ja.. achteraf gezien ook weer niet helemaal opeens. Er ging een periode aan vooraf waarin mijn humeur verre van goed te noemen was. Janken om niets, katten op iedereen die op het verkeerde moment voor mijn voeten liep etc. En ik maar denken wat me bezielde om zo te doen. Bleek dus later dat ik 'gewoon' ongesteld zou worden. Het was echt een overval, ik liep op dat moment in een witte broek door de stad. :oops:

Maisa, hou voor de zekerheid toch maar een paar tampons in je tas. Bij sommige vrouwen blijft de menstruatie uit tijdens het gebruik van tamoxifen. Maar het hoeft niet. Ik weet niet hoe lang het kan duren voordat een lichaam zich heeft hersteld na het gebruik van Zoladex. Ik zag dat je tot afgelopen mei deze injecties hebt gehad. Dat lijkt me op zich nog niet zo heel lang. Heeft je arts daar iets over verteld?

Slikken de meeste van jullie de tamoxifen gedurende 5 jaar? Bij mij was dit in eerste instantie wel de bedoeling. Mijn tumor was licht hormoongevoelig. Toen ik zo'n beetje drie jaar bezig was met de tamoxifen kwam er een nieuwe onderzoeksmethode waarmee nauwkeuriger te bepalen viel of een tumor hormoongevoelig was. Mijn weefsel werd uit de vriezer gehaald en net als bij Madelein bleek mijn tumor toen niet meer hormoongevoelig te zijn.

Toen ik een half jaar later totaal onverwacht weer ongesteld werd kon ik -ondanks dat ik mooi voor schut liep midden in de stad- wel een gat in de lucht springen.

Hoe stom het ook klinkt denk ik daar nu soms anders over. Vroeger (voor de behandeling) had ik alleen wat buikpijn wanneer ik ongesteld was. Tegenwoordig ben ik al een week voor die tijd niet echt lekker. Ik zie dan hartstikke wit, heb last van hoofdpijn en voel me zo labiel als een deur. Het kost me dan echt moeite om nog een beetje aangenaam gezelschap voor mijn omgeving te zijn. Zodra ik een paar dagen ongesteld ben dan ga ik me weer normaal voelen. Hartstikke vervelend af en toe. De gedachte dat ik maar beter in de overgang had kunnen blijven slaat natuurlijk nergens op. Ik besef ook wel dat het niet gezond is als je zo jong in de overgang komt. Maar soms denk ik.. dit is ook weer niet wat.

Sorry trouwens voor mijn gezeur hierover... Sommige van jullie zouden er heel wat voor over hebben om weer ongesteld te worden en dan zit ik over dit soort klachten te zeuren.

Volgens mij moet ik volgende week gewoon ongesteld worden. :wink:

Offline
Berichten: 14

Wat prettig dat Nika dezelfde situatie heeft gehad als ik. Geeft wel meer vertrouwen.
Ik heb vandaag de oncologieverpleegkundige ook maar gebeld, omdat een vriendin van me zich zorgen maakte over het snelle afvallen. De beruchte alarmbel rinkelde. Dit zou gewoon van het stoppen van die rommel kunnen komen. Gelukkig maar.
En gelukkig kan ik meer dan genoeg kilo's missen.... :lol: :wink:

afbeelding van nana
Berichten: 357

Ook ik heb het helemaal gehad met de Zoladex en Tamoxifen :( Ik heb nu het 1e jaar er ruim opzitten, nog 4jaar te gaan voor mij. En o wat ben ik die opvliegers beu! Ik heb ze wel eens geteld op 1 dag, nou ik kom dus op meer dan 10, ik weet niet hoe dat bij jullie is?
En op gewicht blijven valt al helemaal niet mee... Ik ben nu zo`n 4kilo bijgekomen en die diagonale plooien in de zij klinken mij ook heel bekend, ik baal er echt van! Wel moedig van je Zeilertje dat je ermee gaat stoppen.
Wat goed van jou Madelein dat je al 14kg bent afgevallen :lol: En dat alleen omdat je gestopt bent met de medicijnen of heb je ook fanatiek gelijnt?

Offline
Berichten: 534

Ik weet niet of jullie de "Pink Ribbon" hebben gekocht en/of gelezen, maar daar staat ook een verhaal in van 2 vrouwen die vroegtijdig gestopt zijn met de hormoontherapie resp. dit van plan zijn te doen. Een van die vrouwen 'moest' ermee stoppen omdat ze zwanger was.

Er staat een ingezet stukje over hormonen&zwangerschap:
..."Na de kuur van vijf jaar komt bij tachtig a negentig procent van de vrouwen tot vijfendertig jaar de vruchtbaarheid weer terug" aldus hoogleraar oncologie Jan Klijn. "Echter, heb je een sterke kinderwens en nader je de veertig, dan is er geen arts die je na twee jaar hormoonkuur nog verbiedt te kiezen om zwanger te worden. Punt is namelijk dat een kuur van twee jaar ook een behoorlijk beschermend effect heeft. Daarna zou een mogelijke zwangerschap de prognose niet sterk beïnvloeden. Ja, het is beter om vijf jaar te blijven slikken, maar in het geval van 'verzachtende omstandigheden' wordt er in de praktijk nogal eens een uitzondering gemaakt."

Ik zal dit in de medische literatuur opzoeken en kijken wat de getallen daarachter zijn. Volgende week moet ik naar mijn oncoloog. Ben benieuwd wat hij ervan vindt...
Als ik straks 's nachts weer helemaal kleddernat wakker word van een opvlieger, kan ik mezelf troosten met de gedachte dat ik eventueel na een paar jaar hormoontherapie ermee zou kunnen stoppen. :wink:

afbeelding van zeilertje
Berichten: 42

Kijk Swissy, dat zijn prettige berichten. Het is ongeveer dezelfde info als mijn oncoloog heeft gegeven, maar altijd fijn om dat vanuit andere bronnen bevestigd te krijgen.

Nana, ik denk dat ik ook ongeveer zoveel opvliegers heb als jij. Maar jouw diagonale plooitjes vallen heus wel weg in je prachtige trouwjurk toch? :lol:

afbeelding van nana
Berichten: 357

Heb vandaag mijn torselet in orde gemaakt, dus niemand die er iets van ziet gelukkig :lol:

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Interessant stukje Swissy! Ik vraag me wel af hoe groot die groep is die al vijf jaar Zoladex en Tamoxifen heeft gebruikt. Volgens mij wordt de therapie nog niet zo lang voorgeschreven, pas sinds de ZEBRA-trial uit '98 of zo.

Nana, je gaat er vast prachtig uitzien op je trouwdag! Beetje insnoeren, die vetrollen :wink: . Madelein is al flink afgevallen: knap hoor, 14 kg! Hou je ook minder vocht vast nu?

Offline
Berichten: 14

Ik hou nog steeds veel vocht vast. Dit merk ik 's nachts als mijn benen omhoog liggen: plassen, plassen en nog eens plassen. :?

Een vraagje voor andere ex-zoladex&tamoxifen gebruikers: Staat/stond jullie lichaam ook zo op haar kop? Mijn ontlastingpatroon is verschrikkelijk veranderd, ook nog ten nadele. Ook heb ik regelmatig de bibbers. Mijn armen of benen beginnen dan te trillen, met als gevolg dat ik geen drinken oid in kan schenken. Mijn huid verandert, wordt iets vetter, maar dat vind ik wel prettig. De opvliegers nemen ook af in frequentie, gelukkig, alleen de intensiteit van een opvlieger is weer wel hoger. :? En het allerfijnste is dat het afvallen nu wél gaat. De meter staat op -15.5kg. :lol: (nadeel: alarmbellen rammelen.)

Nou ja: op naar een menstruatie!!! :lol:

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Wat bedoel je met 'ontlastingspatroon verandert ten nadele'? Mijn stofwisseling is langzamer geworden van de Zoladex (veel last van verstopping!) en is nu weer sneller ( :arrow: normaal) nu ik met Zoladex gestopt ben. Ik val niet heel veel af, maar probeer dat ook niet. Wat is jouw streefgewicht, Madelein? Op zich lijkt het afvallen van je me niet zorgwekkend: je hormonale situatie is aan het veranderen en je probeert ook om af te vallen. Nog geen alarmbellen toch?

Offline
Berichten: 14

Ik bedoel met mijn ontlastingpatroon dus dat ik af en toe verstopt zit. Heb erg harde ontlasting. Niet erg prettig, want het doet pijn. Hier had ik eerst geen last van.
Ik weet niet wat mijn streefgewicht is. Ik heb wel een streefsituatie: lekker in mijn vel zitten. Je hebt gelijk dat er geen alarmbellen hoeven te rinkelen, gezien de situatie. Ik ben, net als anderen, erg allert op dat soort dingen.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Jeetje Madelein 15,5 kilo eraf!!!
gefeliciteerd meid! :D :) :D :)

En die alarm bellen lijken me inderdaad niet nodig. Je bent die kilo's eerst immers aangekomen. Hebt veel last van vocht vasthouden (hopelijk wordt dat nu ook minder). Het is bekend dat je bij hormoon wisselingen moeilijker of juist makkelijker kunt afvallen. Wees blij dat het in jouw geval makkelijker blijkt. Oja magnesium werkt goed bij verstopping. Ik kreeg het voorgeschreven bij de Kytril (0,68 euro eigen bijdrage). Maar je kunt het ook gewoon bij de drogist kopen.

Zeilertje ik vond het allemaal maar eng dat je gaat stoppen met de hormonen. Maar nu ik er meer over gelezen heb snap ik je keuze beter. Voor mij is nu de vraag Medicijnen of eierstokken verwijderen. Dan komen de voor en nadelen van de hormoontherapie ook aan de orde dus ik begrijp je keuze nu beter.

Swissy wat betreft Nika. Die is echt een uitzondering. Van de 442 vrouwen in het onderzoek is Nika 1 van de 22 die niet in de overgang is gegaan door de Hoge dosis kuur. Ik hoop dinsdag wat meer te weten over waar ik sta met betrekking tot de overgang.
Voor jou zijn de berichten in pink ribbon zeker positief. Moest meteen aan je denken toen ik het las!

Groetjes Goudblok

afbeelding van Luna
Offline
Berichten: 77

Hey Goudblok, wat ben jij goed op de hoogte over de cijfers van de 4+ studie. Waar heb je die vandaan geplukt? Ik wist dat ik een uitzondering was hoor, maar de precieze cijfers kende ik niet. 1 van de 22: een soort lot uit de loterij dus! En dan klaag ik over menstruatieklachten.. wat een ondankbaar schepsel hè. :roll:
Soms heb ik wel het idee dat mijn lichaam heel hard moet werken om te kunnen blijven menstrueren, en dat ik daarom elke keer vooraf zo beroerd ben. Geen idee of dat zo werkt hoor. Zal het toch eens aan mijn arts gaan vragen. Krijg je dinsdag gelijk de uitslag te horen of duurt dat even?

Madelein, even over het vele afvallen: Als dit de kilo's zijn die er door de tamoxifen zijn bijgekomen is er niets aan de hand, lijkt me. Ik zou het wel even navragen als je veel minder gaat wegen dan voor de tamoxifen. Gewoon het zekere voor het onzekere nemen dan.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Ik heb van mijn arts de uitslagen van het onderzoek waar jij destijds in zat gekregen :D (had ik om gevraagd)
Ik weet dus hoe het alle 885 mensen die er aan mee hebben gedaan is vergaan :wink: Ik weet alleen pas sinds kort dat jij 1 van de 442 bent die de hoge dosis toen hebben gekregen :)

Offline
Berichten: 534

Ik heb trouwens de kwestie hormoontherapie afgelopen vrijdag met mijn internist-oncoloog besproken. Of had ik dat al verteld?

Vanaf vandaag zijn er dus weer nieuwe richtlijnen bij hormoongevoelige tumoren: 2,5 jaar Tamoxifen en daarna 2,5 jaar Arimidex.
Dit komt omdat er aanwijzingen zijn dat de Tamoxifen na een tijdje niet zo goed meer werkt. Maar volgens mijn internist is er nog steeds sprake van enige "natte-vinger-werk", omdat gewoonweg niet zo goed bekend is wat nu eigenlijk de BESTE behandeling is.

Ik zou zeggen: wordt vervolgd. Over een tijdje krijgen we weer nieuwe richtlijnen...

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Mij had je dat vrijdag al verteld, ik weet niet of je het hier gemeld had. Zouden we door de nieuwe richtlijn ook weer aan de Zoladex moeten? Ik meen me te herinneren dat je Arimidex alleen mag gebruiken als je eierstokken stilliggen, terwijl Tamoxifen ook zonder Zoladex kan. Mmmm, ik had geen hekel aan Zoladex, maar ben blij dat ik gestopt ben... In januari maar eens aan de internist vragen.

Offline
Berichten: 534

He Maisa!

Zal ff kijken of ik op de wereldwijde snelweg het antwoord voor je kan vinden...

Offline
Berichten: 534

Maisa, in de bijsluiter van Arimidex staat inderdaad dat het alleen voor postmenopauzale vrouwen geschikt is. Er staat onder andere dat het niet ingenomen mag worden met oestrogenhoudende middelen omdat die het effect van de arimidex teniet zouden kunnen doen.
Dus misschien moet je dan inderdaad weer aan de Zoladex... :?

Wanneer moet je weer op controle? Ben benieuwd wat je arts ervan vindt...

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Eind januari 2005 naar de internist. En bij de chirurg heb ik nog steeds geen afspraak gemaakt. Die wilde ik nl. verschuiven naar januari, omdat ik in december dan een mammografie had en dan pas weken later de uitslag kreeg. Nu wil ik alles naar januari overhevelen. Ik zal morgen eens bellen of ik een afspraak kan maken voor januari.

Is de richtlijn al officieel veranderd? Anders moet ik een belafspraak met de internist maken...

Offline
Berichten: 534

Volgens mijn internist gaan de richtlijnen per 4 oktober in. Maar volgens mij maakt het niet uit als een paar maanden langer Tamoxifen gebruikt en dus wat later zou starten met de Arimidex.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Dan wacht ik gewoon tot januari en bespreek ik het bij de eerstvolgende controle. Tegen die tijd is er dan misschien ook meer bekend over hoe het precies uitwerkt. Moeten 'lopende' patiënten ook overstappen op Arimidex? Of geldt dit alleen voor nieuwe patiënten? Ik ben benieuwd, slik nog wel even door met mijn tamoxifennetjes :lol:

Offline
Berichten: 61

Is er ook iemand die de eierstokken heeft laten verwijderen en daarnaast tamoxifen gebruikt?
groetjes,
pichi

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Hoi Pichi,

Ik denk er nog over en weet dat Roodkapje in november op de rol staat voor het verwijderen van haar eierstokken.
Of er hier dames zijn die de beslissing al wel hebben genomen wil ik ook graag weten.

Groetjes Goudblok

Offline
Berichten: 191

Ik heb me zitten afvragen, bij het volgen van de discussies, (voor mij zit hormoontherapie er ook aan te komen), is het laten verwijderen van je eierstokken een alternatief voor hormoontherapie? Mijn chirurg heeft er niet over gepraat, maar ik lees toch hier en daar dat het veel gebeurt. Bij jou, Goudblok, is het blijkbaar het één of het ander? :?

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Hormoontherapie bestaat uit Zoladex en Tamoxifen (of Arimidex of Femara). Eierstokverwijdering kan een alternatief zijn voor Zoladex: de werking van de eierstokken wordt uitgeschakeld. Tamoxifen doet echter iets anders: het koppelt zich aan de oestrogeenreceptor van evt. micrometastasen. Volgens mij moet je dus, ook bij eierstokverwijdering, nog steeds Tamoxifen of iets dergelijks blijven slikken.

Offline
Berichten: 534

Helemaal goed uitgelegd Maisa :D

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Klopt Maisa,
Het is precies zoals jij zegt.
Na de eierstokverwijdering vervalt inderdaad alleen de Zoladex. De Zoladex is eigenlijk een chemische sterilisatie. Het legt de werking van de eierstokken lam. Als je die niet meer hebt is dat dus niet nodig.

Offline
Berichten: 61

Klopt ,bij eierstokverwijdering moet je nog steeds Tamoxifen slikken.
Ik heb mijn keus gemaakt,na de bestralingen laat ik mijn eierstokken verwijderen.Gezien de tumor en het aantal klieren die aangetast zijn is het een te groot risico en de kans dat het na vijf jaar bij mij terug kan komen erg groot.
En daar komt ook nog bij dat ik het niet zie zitten om elke maand injecties te halen.Als ik nu toch nog ongestelt wordt dan moet ik waarschijnlijk toch eenmalig een injectie halen.Zijn ze echt zo vreselijk :cry: of valt het mee?
Helaas hebben geen kinderen,maar over vijf jaar ben ik 41 jaar en stel dat ik dan zou proberen om zwanger te raken en alle ellende komt terug dan ben ik een wandelende "tijdbom" Tijdens je zwangeschap maak je zoveel hormonen aan dat het voor mij een te groot risico zal zijn.
Het is af en toe wel raar dat je ineens zoveel beslissingen in een korte tijd moet maken.Of eigenlijk heb je weinig keus! Elke keer heb ik van die momenten alsof je in een slechte film zit en als het dan zover is het helaas werkelijkheid wordt .
Niet altijd hoor,zo zweverig ben ik niet.
pichi

afbeelding van nana
Berichten: 357

Pichi, de spuiten vallen wel mee hoor. Ik krijg iedere 3 mnd Zoladex, mijn huisarts verdooft wel eerst de plaats waar hij de spuit wil zetten, dat is wel zo prettig, de naald van de spuit is nogal dik :( . Mijn huisarts zei al dat sommige mannen ook zo`n spuit krijgen (bij prostaat kanker) en die laten hem zelfs zonder verdoving zetten ( wat een bikkels toch... :wink: ). Ik heb er alleen de eerste keer last van gehad maar dat waren meer zenuwen voor het hele gebeuren dan dat het eigenlijk echt pijn deed...

Offline
Berichten: 534

Pichi, de Zoladex spuiten vallen voor mij ook wel mee. Het klopt dat het een eng dikke naald is. Dit komt omdat het geen vloeistof maar een implantatiestaafje is. Als je maar één keer in de drie maanden voor een prik moet, valt het wel mee.
Ik krijg de driemaandelijkse injectie ook zonder verdoving (eigen keuze). Het is een kwestie van even op je tanden bijten, maar het is zo gebeurd. Ik laat de injecties door mijn huisarts doen, dan hoef ik niet zo vaak naar het ziekenhuis.

afbeelding van Karin
Berichten: 394

Ik heb de Zoladex zonder verdoving subcutaan ingespoten gekregen in mijn buik door een vrouwelijke huisarts. Ik heb geen pijn ondervonden, maar wellicht komt dit door mijn vetrol op die plek....
Een assistente van de huisarts wilde mij in eerste instantie deze injectie toedienen, maar gezien mijn prikverleden ben ik hier toen niet mee akkoord gegaan. Deze injectie mag alleen door een arts gegeven worden, omdat het gaat om een klein implantatiestaafje. Vandaar de dikte van de naald.
Mijn pijngrens ligt blijkbaar ook aan de hoge kant is me verteld door ervaren verpleegkundigen tijdens alle narigheid die ik heb ondervonden.
Daar ben ik blij mee, of nee toch niet niet, want misschien signaleer ik dan niet snel genoeg.

Ik vind ons allemaal bikkels! Ondanks de zwaarte toch ook de leuke kanten van het leven blijven zien.

Ik heb nog een leuke van Loesje gepikt: Geniet nooit met mate!

Offline
Berichten: 61

Bedankt dames.
Fijn om te horen dat het bij jullie allemaal wel "meevalt."
Karin,ik ga dan maar wat extra patatjes eten als de vetrolletjes helpen! :wink:

Offline
Berichten: 275

Bij mij zijn ook de eierstokken verwijderd omdat ik toch nog menstrueerde na de chemo. Mijn tumor was hormoongevoelig dus dit was niet de bedoeling. Vandaar. Ik had ook de keus om verder te gaan met Zoladex, maar ik zag het niet zitten om elke keer die injecties te halen en bovendien was er ook geen kinderwens meer. De operatie om de eierstokken weg te halen, viel best tegen. De gyneacoloog deed het vantevoren af als een fluitje van een cent. Maar dat was dus niet helemaal waar. Ik heb een paar dagen amper kunnen lopen van de pijn. Dan weet je pas hoe vaak je je buikspieren gebruikt! Maar als die eerste dagen voorbij zijn, is het ergste leed geleden. Ik heb er nu alleen nog last van als ik erg moe ben of veel stress heb. Dan begint het te trekken vanbinnen. Ik heb tot nu toe geen spijt van deze beslissing.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Op 17 oktober wordt om 22:00 uur op RTL 5 het TV-programma Mens en Lijf uitgezonden. Dit heeft als onderwerpen hormoontherapie en de psychosociale factoren bij borstkanker, besproken door dr. Oldenburg uit het AVL-ziekenhuis. Het programma wordt herhaald op 19 oktober rond 17:40 uur.

Ik dacht misschien iets om te kijken?

Offline
Berichten: 275

Staat al in de agenda! Alle nieuwe informatie is welkom, toch?!

Offline
Berichten: 534

Bedankt voor de tip Goudblok.
Ik zal de videorecorder voorprogrammeren. Ik ga namelijk volgende week voor een lang weekend naar Engeland en kan het dus niet 'live' zien.

Offline
Berichten: 61

Doinja,de gyneacoloog die ik heb gesproken deed ook over de operatie erg luchtig.Je kunt daarna gewoon op de fiets stappen!(niet over de keus hoor die ik dan maak).
Goudblok,bedankt voor de tip.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Ik heb 5 jaar tamoxifen geslikt. Wel wat opvliegers en ook geen menstruatie meer, maar niet aangekomen en verder geen last. Ik lees steeds vaker dat je kansen toch echt wel beter zijn als je ze doorslikt op het moment dat de kanker hormoongevoelig is

vriendelijke groeten
karin

afbeelding van Patty
Offline
Berichten: 7

Ik heb zelf ook zoladex en tamoxifen gebruikt. Ik heb de zoladex behandeling wel helemaal afgemaakt maar met de tamoxifen ben ik gestopt. Het enige nadeel is toe ik stopte met die pil dat ik direct weer ben gaan menstrueren. Ja eigenlijk had dit een feest moeten zijn maar als je het iedere 2 weken bent dan is het geen pretje meer.
Ik ben blij dat ik er mee ben gestopt want je voelt je toch weer een stuk lekkerder... Ik voelde me in die tijd echt een vrouw van rond de 60.

Maar voor de angst gevoelens is het volgens mij toch beter om het gewoon helemaal af te maken. Ik heb een hele grote kinderwens (alleen de juiste man nog niet ) dus ik wilde heel graag weten of ik nog vruchtbaar was. Ik vond dat al genoeg heb moeten opgeven en dit mochten ze niet ook nog eens van mij afnemen. En als het terug moet komen dan komt het toch wel terug ondanks alle middeltjes die ze je voorschrijven. Ik ben helemaal niet negatief in gesteld alleen wel nuchter.

Offline
Berichten: 63

Hallo allemaal,

ik heb een vraagje over de Zoladex. Ook ik mag beginnen aan de Zoladex en de Tamoxifen. De internist wilde hiermee beginnen de dag na het eerste bezoek (dus vrijwel gelijktijdig met de bestralingen), tot aan de start van de chemo. I.v.m. met mijn kinderwens (zie topic over invriezen eicellen) en het feit dat ik niet wist dat het injecties waren, ben ik nog niet begonnen. Bij mijn tweede bezoek aan hem afgelopen vrijdag, was hij 'not amused' hierover. Aangezien ik niet bepaald dol op injecties ben, heb ik hem gevraagd wat de reden is dat ik de maandelijkse injecties krijg voorgeschreven, ipv de driemaandelijkse. Hij zei dat deze laatste niet waren getest ihkv kanker.

Nu lees ik hier dat een aantal wel de driemaandelijkse injecties voorgeschreven heeft gekregen. Kan iemand mij hierover meer duidelijkheid verschaffen?

Alvast bedankt, groetjes
Margot

afbeelding van Patty
Offline
Berichten: 7

Hoi Margot,

De 3 maandelijkse injecties zijn wel goedgekeurd. Alleen is dit een hogere dosis en is eigenlijk bedoeld voor mannen. Maar dit werkt net zo goed als een maandelijkse injectie. En ja de injecties zijn niet echt een pretje maar als ze zitten dan zit het ook. Niet naar kijken en gewoon doen.....

Succes

Groetjes Patricia

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Margot, de 3-maandelijkse injectie was oorspronkelijk bedoeld voor mannen met prostaatkanker. Veel oncologen schrijven hem ook voor vrouwen toe. De belasting is minder: je hoeft maar eens per 3 maanden.

De 3-maandsspuit is een depotinjectie: een soort staafje wordt onder de huid ingebracht. De 1-maandsspuit is geloof ik een vloeistof (die heb ik zelf nooit gehad). Bij mij werd de huid verdoofd voordat de 3-maandsinjectie werd ingebracht.

Offline
Berichten: 63

Aah, dit klinkt beter. Ga met hem dan nog maar eens het 'gesprek' aan over de driemaandelijkse injecties. Heb een hartstikke leuke huisarts maar als ik hem maar vier keer per jaar hoef te zien, dan ga ik daarvoor :wink:

afbeelding van Patty
Offline
Berichten: 7

Bij mij werden de injecties in het ziekenhuis gegeven... Bij mij werd namelijk verteld dat de huisarts deze niet mocht geven. Dus misschien dat daar het probleem wel licht.

Groetjes

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Laat je dan niet afschrikken door het formaat van de injectiespuit... Het is een forse spuit! Ik weet niet of de huisarts 10,8-injecties (voor drie maanden) geeft. Bij mij deed de oncoloog dat. Nou ging ik toch heel vaak voor controle, dus het werd in dat schema opgenomen.

Zoladex is een product van Astra Zeneca, zie voor meer info en de bijsluiter hun website http://www.astrazeneca.nl/producten/kanker/zoladex_vrouw.asp

Offline
Berichten: 534

Ik krijg ook de driemaandelijkse Zoladex injecties (zonder verdoving trouwens...). Bij mij doet de huisarts het gewoon. Er is volgens mij geen reden waarom een huisarts het niet zou mogen doen. Het is een vrij simpele techniek, omdat de spuit helemaal kant en klaar is.

Offline
Berichten: 63

Dat hangt af van de huisarts heb ik begrepen. Mijn huisarts heeft deze injecties vaker gegeven en had er geen moeite mee om dit bij mij te doen. Daar was ik wel blij mee want ik heb een betere band met hem dan met de internist.

Pagina's