Genonderzoek

10 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Pepermuntje
Offline
Berichten: 5
Genonderzoek

Hoi meiden

ik weet niet of ik hier mag zijn, ik heb geen borstkanker. Maar zit wel in een lastig traject. Mijn moeder heeft in 2010 borstkanker gehad. Zij was toen 46. ER+PR-Her2-   Ze heeft een borstbesparende operatie gehad, een paar weken bestraling en chemotherapie. Gevolgd door een paar jaar hormoonpillen. Ik geloof dat dat Tamoxifen was. Ze is inmiddels 10 jaar kankervrij (yay!). 
Dit jaar ben ik 30 jaar geworden, en is de angst om het zelf te krijgen aan het opvlammen. Ik durf daardoor ook nog niet aan kinderen te beginnen. Mijn moeder heeft vorige week een doorverwijzing gehad naar een klinisch geneticus om te onderzoeken of er een genmutatie in de familie zit. Kwa borstkanker in de familie valt het wel mee. Mijn moeder was natuurlijk erg jong. Verder heeft een tante van mijn mam bk gehad na haar 70e. De oma van mijn oma idem. En een nicht van mijn oma idem. In het pathologisch rapport stond wel hoog genetisch risico, wat dat ook in mag houden... nu is mijn vraag, heb ik reden om bang te zijn? Of is 30 wel erg jong? 

Offline
Berichten: 4292

Ga vooral mee als je moeder de uitslag van het genetisch onderzoek krijgt. Je krijgt dan alle gelegenheid om vragen te stellen. Ook als er geen erfelijke factor wordt gevonden, kunnen ze wel een algemene prognose geven wat jij gezien je familiegeschiedenis voor risico loopt. Dat zijn natuurlijk statistische gegevens die niet per definitie iets over jou zeggen, maar wellicht heb je daar dan toch wat houvast aan. Ik hoop dat er bij je moeder niets gevonden wordt!

Offline
Berichten: 91

Hoi Pepermuntje,

Wat fijn dat je moeder inmiddels 10 jaar verder is!

Ik kan me goed voorstellen dat zoiets door je gedachte kan gaan spoken. Ik sluit me inderdaad aan bij Ellen. De artsen kunnen je vragen het beste beantwoorden.

Ik heb zelf ook een genetisch onderzoek gehad en het is fijn om die duidelijkheid te hebben. Ik ben gelukkig geen drager van het gen. Als ik wel drager was geweest was de keuze om aan een kindje te beginnen misschien toch anders geweest. 

 

afbeelding van Pepermuntje
Offline
Berichten: 5

Dankjewel voor jullie lieve reacties! @ellenk sorry ik weet niet hoe het reageren werkt, ben niet zo technisch dus hoop dat u dit leest. Ik wist niet dat een klinisch geneticus ook dat soort prognoses kan geven. Ik dacht dat er puur en alleen zou worden gekeken naar genen en als daar niets gevonden word dat het dan Joe de groeten zou zijn. Weer wat geleerd! We wachten nu op een brief van het LUMC, wanneer we een afspraak hebben. @Lara1986 wat fijn dat je geen drager bent! Dat wat je zegt over kinderen krijgen is inderdaad ook wat er door mijn hoofd spookt.. Heeft het bij jou lang geduurd vanaf de afspraak tot de uitslag? Ik hoorde dat dat gemiddeld 10 weken duurt?

Offline
Berichten: 91

Bij is het genetisch onderzoek inmiddels 7 jaar geleden dus ik kan me niet meer helemaal precies herinneren hoe lang het duurde, maar het duurde inderdaad op zijn minst een aantal weken. 

Gelukkig dus geen drager en moeder van een gezonde zoon van inmiddels 4 jaar.

Ik hoop op een goede uitslag voor jullie!

Houd je ons op de hoogte?

afbeelding van Pepermuntje
Offline
Berichten: 5

@Lara1986 Dankjewel, en absoluut ik houd jullie op de hoogte <3

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Pepermuntje, ik weet niet op basis waarvan dat verhoogde risico op erfelijke borstkanker werd genoemd, maar ik had op mijn 32e een soort borstkanker die vaak aan BRCA1 gelinkt wordt. En toch is er geen mutatie gevonden. Het is onduidelijk waar de borstkanker bij mij dan vandaag kwam, maar toeval en pure pech zijn er natuurlijk ook. Dus ga er niet vanuit dat er iets erfelijks moet zijn, dat hoeft echt niet. Bij ons zijn we inmiddels bijna 14 jaar verder en mijn moeder en zussen worden goed in de gaten gehouden maar - afkloppen - geen van hen heeft nog borstkanker ontwikkeld. Ik was denk ik echt een ongelukkig toeval.. 

Succes voor het onderzoek en - vooral - wacthen op de uitslag. 

Offline
Berichten: 935

Ik heb ook onderzoek gehad omdat ik op m'n 38-ste borstkanker kreeg. Er was nog geen borstkanker op jonge leeftijd in de familie, maar m'n vader had alleen broers, en m'n oma had op oudere leeftijd borstkanker gehad. Maar dat zagen ze niet als een risico. Ik was ook geen drager van het gen.

Hoe oud was jouw moeder toen ze borstkanker kreeg?

 

afbeelding van Pepermuntje
Offline
Berichten: 5

Dat is dus ook wat ik niet begrijp. Ik ben bijna iedere afspraak meegeweest en niemand heeft ooit iets gezegd over verhoogd risico. Maar in het pathologisch rapport stond het wel. Ik heb aan mijn huisarts gevraagd hoe dat zat, en zij zei dat dat was omdat mijn moeders tumor graad III/hormoongevoelig was, en omdat de tante en overgrootoma van mijn moeder bk hebben gehad. Al was dat op oude leeftijd...
Mijn moeder was 46 jaar toen ze de diagnose kreeg. Wel jong maar niet uitzonderlijk jong dacht ik.. vind het allemaal maar verwarrend. 

Offline
Berichten: 91

Ik kan me voorstellen dat dat verwarrend is. Heb je ook specifiek gevraagd wat dat voor jou inhoud?