Welke tips hebben jullie voor iemand met borstkanker?

9 berichten / 0 nieuw
afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387
Welke tips hebben jullie voor iemand met borstkanker?

Hallo iedereen,

Allereerst wil ik jullie allemaal heel veel sterkte toewensen met hetgeen jullie en/of jullie geliefden moeten doormaken. Ik heb al het één en ander gelezen op dit forum en bah, wat een narigheid zeg! :(

Een vrouwelijk familielid van mij (eind 50) blijkt borstkanker te hebben. De tumor is rond de 4,5 cm maar wel van een veel voorkomend type dat goed te behandelen is, waardoor de voorlopige prognose positief is. Ze krijgt de komende tijd chemo, bestraling en een borstbesparende operatie. Verdere details noem ik liever niet i.v.m. haar privacy. Ik heb mij hier ingeschreven omdat ik een aantal vragen heb:

1. Hebben jullie tips/adviezen die ik aan haar zou kunnen doorgeven? Ik heb Maisa's Chemotips elders op dit forum alvast voor haar gekopieerd, maar alle tips zijn welkom.

2. Zijn er dingen die ze wel of juist niet zou moeten doen tijdens deze periode of is er iets anders waarmee ze rekening moet houden?

3. Ik lees telkens dat bepaalde voeding kan helpen tegen kanker of het juist kan veroorzaken/verergeren, en soms spreken die onderzoeken elkaar zelfs tegen. Zijn er bepaalde soorten voedsel die je tijdens zo'n behandeling beter niet of juist wel zou moeten eten?

4. Ik heb ook gelezen dat bepaalde soorten medicatie beter werken dan andere, dat het dagelijks nemen van aspirine of weet ik veel wat voor middeltjes de overlevingskans vergroot, dat haaruitval kan worden tegengegaan door het hoofd te koelen tijdens de chemo, en meer van die kleine weetjes die uit onderzoeken naar voren komen. Er zal ongetwijfeld een hoop onzin tussen zitten, maar zijn er ook dingen die daadwerkelijk helpen en wat zijn daarvan de belangrijkste?

5. Over chemo en bestralingen heb ik niets dan rottigheid gehoord. Ik snap dat het een noodzakelijk kwaad is, maar het komt op mij over als een verschrikkelijk paardenmiddel dat je hele lichaam + gezondheid om zeep helpt en je daarna levenslang opzadelt met allerlei klachten, zoals chronische vermoeidheid en ander gedoe. Wat is hiervan waar en wat kun je doen om de negatieve gevolgen op zowel korte als lange termijn zo klein mogelijk te houden?

6. Tenslotte nog een vraag over erfelijkheid: er schijnt zoiets te bestaan als een "borstkanker-gen", waardoor de drager een sterk verhoogd risico heeft om het te krijgen. Dit gen kan ook voorkomen in verwanten van die persoon. Hoe groot is de kans dat het door dit gen komt en moet ik mij nu zorgen gaan maken om mijn andere vrouwelijke familieleden?

Sorry voor alle vragen, maar ik hoop dat jullie een paar van de antwoorden kennen.

Offline
Berichten: 242

Al deze dingen kun je hier gewoon opzoeken, overal zijn uitgebreide topics over.
Mijn tips: zorg gewoon heel goed voor jezelf. Blijf in beweging, blijf gezond eten.

Wat je zegt over chemo klopt niet. Er zijn heel veel mensen die de chemo gewoon goed en prettig doorkomen. Ik bijvoorbeeld en velen met mij. Voor de rest: zie boven.
Over voeding: er is een relatie tussen borstkanker en alcohol, maar lang niet alles is nog duidelijk. Eet gewoon goed en gevarieerd.
Zie ook: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kanker.aspx

Ik ben nu bijna klaar met de chemo, en op wat kleine klachten na en haarverlies heb ik geen problemen. Voor mezelf vermijd ik alles wat mijn lichaam en lever nu extra kan belasten: ik eet schoon, ik drink alleen vanaf 10 dagen na de chemo eens in de week een paar glazen rode wijn bij het diner. Ik gebruik geen suiker, geen 'vreemde' stoffen e.d. Alleen zuivere producten, ook in huis. Dat bevalt me heel goed. Maar ik at voor een groot deel al zo.
Ik sport dagelijks. Je kunt contact opnemen met een oncologisch fysiotherapeut. Kijk ook hier: http://www.bewegenalsmedicijn.nl/waarom-bam/beweegprogrammas/oncofit

En ovet het gen: ook dat kun je gemakkelijk opzoeken.
http://www.borstkanker.nl/medisch_erfelijke_borstkanker

Offline
Berichten: 873

Hoi, er staan inderdaad hier op het forum heel veel antwoorden op al je vragen.
Rechtsboven in beeld staat een vakje om te zoeken (bij het vergrootglaasje), daar zou ik eens wat van je onderwerpen invullen.
Succes met het opzoeken en sterkte voor jullie, vooral voor de dame in kwestie!

Offline
Berichten: 4239

Over erfelijkheid: maar bij iets van 5% van de borstkanker is daar sprake van en dan vooral als iemand nog jong is (40-), meerdere vrouwen met bk in een familie, man met bk, dubbelzijdige bk, niet hormoongevoelige bk.

Offline
Berichten: 162

Mijn advies zou zijn, dat ze zich zelf hier aanmeld om steun te vinden en antwoord op alle vragen. En ik denk dat het niet zoveel zin heeft om je al druk te maken over sommige dingen. De ene mens is de andere niet, de ene borstkanker is ook de andere niet. Iedereen reageert weer anders op de behandelingen, al zijn er uiteraard wel veel overeenkomsten, of herkenning.
En dat is nog het fijnste hier: de herkenning. En erkenning van de buitenwereld.

Ik denk ook dat ze op een gegeven moment geen tips meer wil horen, maar vooral een luisterend oor, begrip en steun.
Sterkte!

Offline
Berichten: 39

Hi, ik kan me voorstellen dat jij en je familielid veel vragen hebben maar zoals zeepaard al stelde, het lijkt/is misschien beter dat degene om wie het gaat zelf haar vragen formuleert en stelt vanuit haar perspectief. Dat kan onder een nickname zodat haar privacy gewaarborgd blijft.

Ik heb eenzelfde soort route aangereikt gekregen en al gedeeltelijk achter mij: borstbesparende operatie, bestralingen, chemo en hormoontherapie. Ik was als de dood voor de chemo. Ik wilde niet. Ik steigerde. Volgende week vrijdag krijg ik de tweede chemokuur (tac). Het is mij tot dusver alleszins meegevallen. Allles: operatie, bestralingen en chemo waren/zijn voor mij goed te doen. Ik ben niet ziek geweest, niet vervelend, eigenlijk niet anders dan ik normaal ben. Dat kan dus ook.

Toen ik hier binnen kwam was ik bang, panisch bij tijden en ik heb het forum vol geschreven met vragen en ik ontving heel veel waardevolle adviezen en reacties. Kijk bijv. eens op het forumdraadje Voorbereiden op chemo? Ik heb het niet of nog niet geupdate maar het is me zo meegevallen.

Ik ben alleen naar de chemo toegegaan. Ik had ook zelf met de bus teruggekund als ik had gewild. Mijn broer kwam me halen en wij zijn lekker naar Zandvoort gegaan om het te vieren. Het was donderdag. Zaterdag kwam iemand een neulasta injectie zetten en vooraf had ik een paracetamol spiegel opgebouwd (3x2 paracetamolletjes slikken) en dat heb ik volgehouden tot na het volgende weekend.

De klachten waren miniem. Geen misselijkheid. Geen grieperigheid. Geen verveel of vermoeidheid. Ik had wel last van mijn maag, zuur, oprispingen, de hik maar die klachten - die kwamen door de dexamethason die je rond de chemo moet slikken (ik althans). Een maagbeschermer bood hulp en daarmee verdwenen de klachten.

Afgelopen woensdag werd ik wakker met pijnlijke haarwortels. Donderdag niet. Vanmorgen lagen er haren op de losse kussensloop die ik over mijn kussen heb gelegd. A.s. maandag heb ik een afspraak met de pruikenkapper. De pruik heb ik al weken in huis en maandag gaat mijn haar eraf. Ik heb ook een aantal mutsjes en hoedjes en een baret gekocht dus ik kan alle kanten op met mijn kale kop.

Echt, dit is te doen. Ja, er natuurlijk van alles gebeuren maar ik onderschrijf wat Flo zegt: laat degene om wie het gaat, goed voor zichzelf zorgen, laat haar haar lichaam 'vieren', smeer je lijf, je handen en voeten, je nagelriemen, je borst, je lippen in. Bescherm je tegen de zon.

Eet gezond - ik eet nu weer gewoon wat ik altijd at maar koffie smaakte al direct niet meer en ik heb het niet meer geprobeerd. In de eerste dagen na de chemo was eten wel even lastig, ik weet niet of de maagbeschermer het iets zal 'verlichten' maar echt 'erg' was het niet. Ik at gewoon anders; wit brood en niet bruin. Jam en geen pindakaas. 'Koud' eten was lekkerder dan warm. Vet eten was het al helemaal niet.

Oh ja, en veel drinken deed en doe ik: water, ranja, thee, sapjes - ben je bang voor het wegplassen van zouten en mineralen dan is het goed af en toe wat sportdrank te drinken of bouillon :-).

Zo dus. Ik kan er nog wel meer over schrijven maar dat doe ik op mijn blog :-). Belangrijkste les voor mij: de mens lijdt het meest door het lijden dat hij/zij vreest. Advies: laat je familielid zich inschrijven - ze is hier niet alleen.

Heel veel sterkte,
Kate
x

Offline
Berichten: 922

Op het forum zijn inderdaad veel topics over jouw onderwerpen te vinden.

In het kort mijn ervaringen:
1. Belangrijkste tips tijdens de chemo's is genoeg water drinken, regelmatig eten (ook al is het iets kleins), en als het lukt blijven wandelen. Scheelt echt in de misselijkheid.

2. Ik ben achteraf heel blij dat ik een second opinion heb gevraagd in het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Daardoor kreeg ik meer begrip en meer vertrouwen in mijn behandeling.

3. Deze onderzoeken gaan over kanker voorkomen. Daar heb je nu niet zoveel aan.

4. Wat je noemt heeft volgens mij niet zoveel te maken met overlevingskansen, maar meer met bijwerkingen (pijn, kaalheid) van chemo proberen te voorkomen. Die bijwerkingen verschillen heel erg per persoon, het heeft niet zoveel zin om voor alle mogelijke bijwerkingen vooraf al een oplossing te willen hebben.

5. Chemo is inderdaad een paardenmiddel, maar ja, je wil je overlevingskansen zo hoog mogelijk hebben. Niet iedereen heeft voor altijd klachten. Ikzelf lijk tot nu toe niks chronisch overgehouden te hebben. (Hoewel ik 9 maanden na chemo nog wel iets stijver ben, en iets meer slaap, maar heb dit graag over voor hogere overlevingskansen.) Bestraling is minder heftig, mijn tip is om dat niet over één kam te scheren. En verder: op het moment dat je een bijwerking hebt, deze overleggen met het ziekenhuis, dan geven zij aan wat je kan doen om er zo min mogelijk last van te hebben. En/of hier zoeken op het forum.

6. Gen: kans is niet groot, vooral niet als zij de enige is tot nu toe in de familie, maar kun je laten onderzoeken.

Sterkte voor jou en je moeder.

Offline
Berichten: 16

De bestralingen vond ik zelf mentaal heel zwaar, omdat die weken duurden, iedere dag werden toegepast en ik letterlijk per dag zieker werd. Achteraf vond ik de bestralingen zwaarder dan ik had verwacht. Probeer daarin een routine te vinden, die je goed ligt.
Verder blijkt het goed te werken wanneer je tijdens de behandelingen standaard en regelmatig een afspraak bij je eigen huisarts hebt. Ik zelf heb dat niet gehad, simpelweg omdat mijn huisarts dat niet nodig vond, maar ik sprak tijdens mijn behandelingen een patiente bij wie de huisarts dat zelfs eiste en ik kreeg de indruk dat zij heel goed door alles heen rolde. Het is maar een tip.

Offline
Berichten: 4287

Ik begrijp dat je heel veel vragen hebt, maar wat niet kan, is nu al alles regelen voor wat er gaat komen.

Gezond eten, veel drinken, in beweging blijven, dat zijn hoe dan ook fijne algemene dingen waar je zelf op kunt letten.
Extra medicatie, naast alles wat je al krijgt wordt over het algemeen erg afgeraden. Ook homeopathische middelen kunnen de werking van chemo verstoren. Dus laat je familielid niets nemen zonder dat de oncoloog daarvan weet.
Het luisterend oor van hierboven: zó belangrijk.
Is ze bang? dat mag. Is ze stoer? dat mag. Huilt ze veel? dat mag. Is ze zo van pluk de dag? dat mag.
Is ze bang dat ze dood gaat? dat mag, want het kan wel. Je krijgt geen garanties.
De een kruipt in haar cocon, de ander is juist heel expressief. Het is fijn als ze steeds kan zijn wie ze wil zijn, zelfs als dat per persoon en per dag wisselt.
Hoofdkoeling kan overigens werken "cold cap" maar het werkt lang niet bij iedereen en het kan juist ook heel belastend zijn. Laat je familielid vooral goed luisteren en dan kiezen wat zíj wil.

Wat mijzelf betreft: ik vond de bestraling een eitje en de chemo zonder extra medicatie een ramp en met extra medicatie goed te doen. Hoe het voor je familielid zal zijn? Dat weet niemand tot het zo ver is.

'Heel veel sterkte samen. Het is een zware periode maar met hulp van vrienden en familie kom je er ook weer doorheen. En zoals hierboven al staat: je hoeft niet heel ziek te worden van chemo. Er is steeds meer goede medicatie tegen misselijkheid e.d. en soms is die zelfs niet eens nodig. Maar het kán wel. Dat is dan heel naar maar het gaat wel weer voorbij.