Borstkanker tijdens zwangerschap..

5 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Neilesor87
Offline
Berichten: 2
Borstkanker tijdens zwangerschap..

Hoi allemaal,

Ik ben al een tijdje aan het meelezen op dit forum, maar vind het nu ook tijd om mezelf voor te stellen.

Ik ben 33 jaar, heb een dochtertje van 2,5 jaar en momenteel 31 zwanger van een tweede kindje. Tot mijn grote schrik en verdriet is er bij 22 weken zwangerschap borstkanker vastgesteld.. Omdat de tumor heel snel bleek te groeien, zat ik binnen een week na de diagnose al aan mijn eerste chemokuur. Er werden ook verkeerde cellen gevonden in twee lymfeklieren en er was een verdacht plekje te zien op mijn lever. Dit hebben we niet laten onderzoeken met een punctie; het zou niets aan mijn behandelplan veranderen en dus hebben we in overleg met de oncoloog besloten om dat plekje even te laten voor wat het is.

Inmiddels heb ik er 4 AC-kuren op zitten en start ik donderdag met de P-kuren. Hoeveel dat er gaan worden, is nog niet bekend: tussendoor ga ik nog een keer bevallen en pas na de bevalling mag ik Herceptin krijgen. Dus het kan zijn dat ik daardoor wat kuren moet gaan inhalen.

Na de bevalling krijg ik een PETscan, in november/december een operatie en dan nog een jaar lang driewekelijks Herceptin.

Het is zo'n rollercoaster, jullie zullen het allemaal beamen. Ook al kom ik redelijk goed door de chemo's heen, ik heb enorm veel moeite met de combinatie moederschap/zwangerschap/chemo. Hoewel we enorm veel hulp krijgen van familie en vrienden (dochtertje is soms maar 3 dagen in de week thuis), vind ik het moeilijk om het allemaal te combineren. Manlief doet ontzettend veel, maar hij is ook geen bodemloze put.. Het is zwaar. En ik weet waar ik het voor doe, maar dat maakt het niet gemakkelijker. 

Ik hoop dat er geen meiden zijn die in dezelfde situatie zitten (of hebben gezeten), maar mocht dat wel het geval zijn.. dan zou ik het fijn vinden om in contact te komen!

En verder wens ik iedereen hier op dit forum onwijs veel sterkte en vechterslust toe... 

Offline
Berichten: 4269

zwanger zijn én borstkanker hebben is een vreselijke situatie. gelukkig weten ze heel goed welke chemo je veilig kunt krijgen. Zit je wel in een academisch ziekenhuis? want dat zou ik in dit geval wel adviseren. Ik begrijp dat het mega zwaar is. Mijn zoontje was 2 en dat vond ik al heel heftig. Hij bleef gewoon naar het kinderdagverblijf gaan en mijn man bleef werken, zelf werkte ik toen niet. Met veel hulp sloegen we er ons doorheen, maar we genoten vooral ook van de momenten dat alles 'normaal' liep en er geen anderen waren, gewoon met zijn ddrietjes thuis.

Offline
Berichten: 4269
afbeelding van Neilesor87
Offline
Berichten: 2

Bedankt voor je reactie! Nee, deze topics had ik inderdaad nog niet gelezen.

Ik ben zelf onder behandeling in het CWZ (Nijmegen) en voor gynaecologie loop ik in het Radboud (ook Nijmegen). Het mooie aan een uitzondering zijn is dat er heel veel artsen bovenop mijn situatie zitten. Onze oncoloog heeft regelmatig overleg met de oncoloog van Erasmus en AVL en er is onlangs een overleg geweest tussen 28 specialisten door heel Nederland om de combinatie van mijn behandeling en naderende bevalling te bespreken. 

Daarnaast verleen ik medewerking aan een Europees onderzoek dat momenteel wordt gehouden onder zwangeren en chemo. Dat betekent dat al mijn gegevens worden besproken in een landelijk team en dat na mijn bevalling het navelstrengbloed en de placenta voor medisch onderzoek worden gebruikt. De kleine zal tot zijn/haar 18e jaarlijks onderzoek krijgen en uiteraard wordt mijn borstweefsel beschikbaar gesteld. Er is nog zo weinig bekend over zwangerschap en chemo, dat ik graag een handje meehelp.

Het eerste positieve nieuws dat ik uit dit onderzoek heb gehaald, is dat wetenschappelijk is bewezen dat zwangeren beter door een chemokuur komen dat niet-zwangeren. Omdat de afvalstoffen van de chemo een zwanger lichaam sneller verlaten. 

Offline
Berichten: 4269

Je bent in geweldige handen! goed te lezen.