Pijn na vullen tissue expander

6 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 4
Pijn na vullen tissue expander

Eind 2012 begin 2013 ben ik voor het geconfronteerd met borstkanker. Borstsparend geopereerd en 21 x bestraald. Uitslag was DCIS met infasieve haard. Ik was toen 51.

Ik voelde in november jl een knobbeltje heel laag onderin dezelfde borst. Dezelfde dag door de molen en een uitslag, een tumor van 9 mm tripple negatief en een tumor van ruim 2 cm infasief ductaal carcinoom. 24 december is mijn linker borst huidsparend geamputeerd en is er een tissue expander geplaatst. Omdat ik meerdere herseninfarcten heb gehad is chemo voor mij geen optie. 

Ik heb nu erg veel last van de TE omdat door de eerdere bestralingen de borstspier niet wil mee rekken na het vullen. Ik heb het gevoel dat mijn ribben kneuzen na het vullen, ik ben dan echt een week ziek van de pijn, met maximale pijnstilling. Ze gaan nu in 2 x proberen er toch nog 50 cc bij te krijgen, ik ben erg bang dat mijn ribben dan echt knakken. 

Ik hoop hier adviezen en tips te krijgen van ervarinsdeskundigen

Offline
Berichten: 190

Het eerste wat in mij opkomt is - als je er een week zoveel pijn van hebt, zou je het dan nog wel doen, extra bijvullen. Is het dat wel waard....Als je borst een stuk kleiner is dan de ander zou je je bh ook extern kunnen opvullen toch?

Maar dat is waarschijnlijk te simpel gedacht. 

Lijkt mij een afweging, wat weegt zwaarder en wat is het je waard. het is niet alleen de pijn, je maakt je ook zorgen.

Offline
Berichten: 4268

ik heb van alles meegemaakt, maar het vullen van de expander vond ook ik écht héél pijnlijk. En er was niet eens een bestraalde borstspier aan die kant, dus ik kan me voorstellen dat dit afgrijselijk is. Ook ik vraag me af of het het wel waard is om nog door te gaan? kun je die andere borst niet wat laten verkleinen?

Offline
Berichten: 4

Ik heb dat al wel gezegd bij de plastisch chirurg, ik zie het niet zitten als het nog 2 x zo’n pijn doet. Volgens hem moet het de volgende keer echt minder pijn gaan doen. Hij gaat ipv 50 cc maar 20 of 25 cc vullen. De litteken/oedeem therapeut doet nu ook heel erg haar best om die spier soepeler te krijgen. De expander die nu geplaatst is, is voor een prothese met een kleine B cup. De gezonde borst is een D en zal zeker verkleind moeten worden. De plastisch chirurg wil proberen de borstspier in tact te houden en de prothese erachter geplaatst te krijgen. Zoals het nu is gaat dat nog niet lukken, ik heb nu een borst in de vorm van een frisbee, veel te groot rond en plat van boven/voren.  Eventueel kan de spier doorgesneden worden en verlengt met een ‘matje’ om de benodigde lengte/ruimte te krijgen. Maar dat is weer een zwaardere ingreep....

 

Offline
Berichten: 4268

oké, er is goede aandacht voor. Bij mij is die borstspier altijd veel te strak gebleven (ook zonder bestraling dus) en die kan is niet mooi geworden. Ik zou serieus nadenken over die zwaardere ingreep.

Offline
Berichten: 4

Bedankt voor het mee denken. Ik ga die optie zeker overwegen. De therapeut waarschuwde mij al voor veel napijn als de borstspier is doorgesneden. Maar goed dat is tijdelijk. Zodra het matje goed gehecht zit en de wond en de spier genezen zijn moet de pijn ook weg zijn. Zoals het nu is, is het echt niet te doen. De wisseloperatie kan mij niet snel genoeg plaats vinden. Helaas moet ik daar, na de laatste vulling, nog minstens 3 maanden op wachten.