'Adem inhouden tijdens bestraling voorkomt hartschade'

10 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 4231
'Adem inhouden tijdens bestraling voorkomt hartschade'

"Vrouwen die in het kader van de behandeling van borstkanker worden bestraald, lopen minder risico op het ontwikkelen van hartschade dankzij een nieuwe techniek die door de afdeling Radiotherapie van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam is ontwikkeld. Door tijdens de bestraling de adem kort in te houden, wordt het hart niet belast. Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis ter wereld waar deze techniek wordt toegepast op alle patiënten met linkszijdige borstkanker." :arrow: klik hier voor het hele artikel bericht van de mod: er is een nieuw topic gemaakt onder 'operatie en behandelingen', daar kunnen verder ervaringen met adem inhouden tijdens bestralen worden uitgewisseld. :arrow: klik hier voor het topic 'Adem inhouden tijdens bestraling'.

Offline
Berichten: 350

Nieuwe techniek?: Die is bij mij ook toegepast en niets nieuws aan volgens mij ...

Offline
Berichten: 65

In het UMCG zijn ze in ieder geval nog niet zover. Ik heb er specifiek om gevraagd, ben ook links geamputeerd. Maar ze doen het dus nog niet.

Offline
Berichten: 350

Ik heb het 28 x gedaan ... en als het goed is is mijn hart hierdoor gespaard :-)

Offline
Berichten: 375

Dit is overigens niet bij iedereen nodig. Bij sommige vrouwen met linkszijdige borstkanker ligt het hart niet in de bestralingszone.

Offline
Berichten: 65

Bij mij lag mijn hart wel in de bestralingszone, dus wel een verhoogd risico op schade.

Offline
Berichten: 433

Vind het heel fijn dat ze dit hebben "uitgevonden", maar ik vind adem inhouden niet echt als een techniek klinken. Vandaar dat ik me afvraag of ze niet iets anders bedoelen?

Offline
Berichten: 1108

Het is geen nieuwe techniek volgens mij. Ben 2 jaar geleden bestraald en toen hadden ze het er al over. Uiteindelijk hoefde het bij mij niet omdat mijn hart niet in de bestralingszone lag.

Offline
Berichten: 185

Ik ben in de juli 2010 bestraald in Den Haag en ben ook bestraald met deze ademhalingstechniek. Dus niet nieuw..... Het is ook wel een beetje anders dan gewoon je adem inhouden hoor. Je krijgt een snorkel in je mond en kijkt via een speciale bril naar een beeldscherm aan je voeteneinde. Je moet op comando heel diep inademen.( Je longen drukken zo je hart buiten het bestralingsgebied.) Dan moet je je adem ophouden. De snorkel wordt daadwerkelijk afgesloten dus je kunt echt niet ademen. Op dat moment wordt je bestraald. Je moet gedurende 20 / 30 sec. je adem op kunnen houden (met volle longen). Daarna zeggen ze u kunt weer door ademen. Op het moment dat jij er klaar voor bent (kun je met een knop aangeven die je in je hand hebt.) vul je je longen weer en begint het hele circus weer opnieuw. Dit ongeveer 8x.
Als je links wordt bestraald heb je 25 % meer kans op een hartaanval op jonge leeftijd. Ik vond het wel de moeite waard al waren er nog geen resultaten bekend toen ik bestraald werd.

Offline
Berichten: 4231

ervaringen met adem inhouden tijdens bestraling kunnen :arrow: hier worden uitgewisseld.