Aspirin cuts death risk after breast cancer

40 berichten / 0 nieuw
afbeelding van margje76
Berichten: 42
Aspirin cuts death risk after breast cancer

Interessant onderwerp gevonden op de web-site van MSNBC. Dit is de link: http://www.msnbc.msn.com/id/35426947/ns/health-cancer Sorry mod-jes als ik de link op de verkeerde manier heb geplaatst... Ik ben geen computer-wonder, zeg maar..... :oops: Maar wilde dit toch even met iedereen delen.

Offline
Berichten: 128

http://www.kwfkankerbestrijding.nl/index.jsp?objectid=16721

op de site van het kwf zijn ze er helaas minder enthousiast over :-(

Offline
Berichten: 464

Bovendien zijn Ibuprofen en Naproxen waarover gesproken wordt ontzettend schadelijk voor organen. Vooral nieren, maag en lever krijgen het zwaar te verduren met die middelen, al helemaal als je ze dagelijks zou moeten gaan slikken (ik mag ze zelfs eigenlijk liever bijna niet of helemaal niet meer gebruiken omdat ik nog maar 1 nier heb)
Tja en dan kanker overleven maar doodgaan door nierfalen, das ook niet alles he :?
Kiztatou

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Er wordt al langer gezegd dat het Cox-2-enzym relevant zou kunnen zijn in het kader van kanker. Die NSAIDs (Ibuprofen, Naproxen) remmen de Cox-2. Er zijn ook Cox-2-remmers die niet schadelijk zijn voor de maag, maar die zijn allemaal op recept en er is er geen één die onomstotelijk heeft bewezen dat de kans op kanker of de kansen na kanker daardoor verbeteren (en volgens mij laten ze allemaal een verhoogd risico op hartproblemen zien).

Ik weet niet of die aspirine ook iets te maken heeft met dat Cox-2-enzym. Ze hebben het over kinderaspirientjes of aspirientjes tegen hartkwalen, 80 mg. Nu heeft aspirine ook echt nadelen op het gebied van stolling, dus zou ik dat nooit langdurig gaan slikken.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ik heb het artikel nog eens gelezen. Het ging erover dat je je risico op uitzaaiingen verkleint als je een paar keer per week een aspirine of een NSAID zou slikken. Ik durf er echt niks zinnigs over te zeggen, maar ik weet wel dat ik bij pijn nooit meer aarzel of ik wat moet nemen. Maagbeschermer erbij.....

Offline
Berichten: 1161

lotte72 schreef:
Laatst kwam ik onderstaand bericht tegen. Weet iemand wat meer over de dosering die je zou moeten slikken? Het zou toch te gek zijn als je op zo'n manier de kans op uitzaaiingen etc kan verminderen.

P.S. Ik heb borstkanker sinds 6 jan 2009 vervolgens een amputatie, chemo (TAC), bestraling en hormoontherapie.

...........................
.........................

Artikel uit bovengenoemde posting verwijderd.
Het betreft een artikel van het algeneem dagblad.
Je vind het: :arrow: hier

Mika (moderator)

Offline
Berichten: 2045

Wat is de bron van bovenstaand artikel?
is het ook ergens op internet te vinden?

Het is nl. niet toegestaan zomaar tekst te kopieeren.
In ieder geval moet er een bron vermeld worden.
Op deze manier kan het eigenlijk niet blijven staan.

Mika (moderator)

afbeelding van Marimke
Berichten: 266

:arrow: klik hier
onderzoek aspirine effect op borstkanker

Mika, ik denk, dat dit het bewuste artikel is.

Offline
Berichten: 2045

Marimke, dank je wel.

Ik heb bovengenoemde posting aangepast.

afbeelding van elisabeth2
Offline
Berichten: 91

Ik vind het heel interessant nieuws. Ga met mijn huisarts overleggen. Er staat niet bij welke dosering (hoeveel milligram). Toevallig heb ik de me de laatste weken verdiept in twee boeken over kanker en voeding. Ik heb daaruit begrepen dat aspirines een ontstekingsremmend effect hebben en dat zou gunstig zijn bij kanker. De twee boeken waarover ik het heb zijn Antikanker van Dr. David Servan-Schreiber en het boek Eten tegen Kanker van Richard Beliveau. Ik heb ze beiden gelezen en ben zwaar onder de indruk. Beide beschrijven o.a. het westerse voedingspatroon en de relatie tot kanker. Ze leggen uit het verband tussen ontstekingsreacties in het lichaam en het ontstaan van kanker. Daarbij geven ze aan welke westerse voedingsmiddelen ontstekingsreacties bevorderen (vlees, geraffineerd voedsel, kant en klaar voedsel, suiker) dus allemaal slecht voedsel en welke voedingsmiddelen onstekingsremmend zijn en dus goed bij kanker zoals omega-3 vetten in oa vis, groente, kruiden en specerijen zoals kurkuma, gember, rozemarijn en klein rood fruit. Deze laatste voedingswaren hebben net zoals de aspirientjes dus een ontstekingsremmend effect. In het boek Eten tegen Kanker staan ook 100 recepten van topkoks met de heilzame ingredienten. Ik kook er regelmatig uit en allemaal erg lekker en ik geloof er ook in.
En wat betreft het KWF, die willen natuurlijk niet dat alle borstkankerpatienten massaal aan de aspirines gaan met alle eventuele bijwerkingen vandien, maar ja ik heb nu kanker, met hoog risico op terugkeer en uitzaaiingen dan ga ik niet zitten te wachten totdat over een jaar of vijf of tien inderdaad blijkt dat die 2 aspirientjes heel heilzaam bleken te zijn. Daarbij blijf ik ook haring eten, gemberthee drinken en laat ik de dropjes en koekjes voor wat ze zijn.
Bijkomend voordeel is dat ik ook het positieve gevoel heb dat ik zelf iets bijdraag aan mijn hopelijke herstel en dat voelt heel goed. Ik wil gewoon niet angstig afwachten.

afbeelding van elisabeth2
Offline
Berichten: 91

en....als ik dat aspirientje slik, kan ik toch weer een paar foute dropjes eten. :lol:

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

elisabeth2 schreef:
I
En wat betreft het KWF, die willen natuurlijk niet dat alle borstkankerpatienten massaal aan de aspirines gaan met alle eventuele bijwerkingen vandien, maar ja ik heb nu kanker, met hoog risico op terugkeer en uitzaaiingen dan ga ik niet zitten te wachten totdat over een jaar of vijf of tien inderdaad blijkt dat die 2 aspirientjes heel heilzaam bleken te zijn.

mijn idee Elisabeth! Ik slik ook kurkuma tabletten en die paddo's in een ander topic vermeld. Ik ben ook bewust bezig met eten. En ik gebruik alleen natuurlijke of geen deo.
Het is makkelijk praten als je geen kanker hebt (gehad) , maar alle wetenschappelijke artikelen over eventuele voeding etc volg ik ook nauwgezet. Ik ben ook bang voor uitzaaiingen, en als ik 1 ding zeker weet is dat artsen kanker nog niet hebben kunnen genezen. Dus tot die tijd...
Enne ...... alsof je van chemo geen hartklachten kan krijgen... ik bedoel maar.

afbeelding van Marimke
Berichten: 266

Ergens krijg ik het gevoel, dat er met dit artikel te hoge verwachtingen worden gewekt. Als het echt zo zou zijn, dat aspirine daartoe zou lijden, zou er mijns inziens veel meer media-aandacht aangegeven worden. Ik schrijf dit alleen maar om jullie er op te wijzen, dat kanker uit zoveel meer factoren ontstaat, dan uit verkeerde voeding en ontstekingen.Lag het maar zo simpel :(

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

Marimke schreef:
Als het echt zo zou zijn, dat aspirine daartoe zou leiden, zou er mijns inziens veel meer media-aandacht aangegeven worden.

ik heb net iets te veel mee gemaakt om te geloven dat dit nog zo simpel werkt in de (medische) wereld.
Als ik niet zo vreselijk eigenwijs was geweest, had ik nu onder de groene zoden gelegen. Dat is een ervaring, die raak ik nooit meer kwijt... was het maar zo dat de medische wereld zo simpel in elkaar zat ..... en naar mastitis carcinomatosa wordt sowieso geen onderzoek naar gedaan, triple neg komt nu pas van de grond.....
Marimke, ik vind het lief je bezorgdheid...maar je moet toch ergens in gelovenm ?
ik hoop idd dat het ooit id protocollen komt te staan en dat idd zo simpel was,...... maar wat wij schrijven.. er staat te veel op het spel om het risico te lopen dat toch wel werkt.
en het KWF... nou heb ik echt geen hoge pet van op hoor....dus ik slik lekker 3 aspirines per week. Als ik op mn 55e doodga aan een hartaanval ben ik een HEEL erg gelukkig mens van uit deze positie gezien.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Ik vind het bewonderenswaardig dat jullie je voedingspatroon hebben omgegooid aan de hand van dit soort boeken.

Ik heb in 2000 toen mr. goudblok kanker had ook in overleg met een huisarts (en alternatief genezer) mijn voedingspatroon aangevuld met nog meer shitake, broccoli, groene thee en tomaten.
Echter at ik altijd al volgens het boekje.
Ik ben jaren topsporter geweest, heb mijn hele leven weinig suiker gebruikt, amper fastfood en heel veel soja producten gebruikt.

Alles wat in die geweldige brieven staat die je ongevraagd thuis krijgt.
Jaren. Ik kan wel zeggen gewoon 30 jaar (ik ben allergisch voor koemelk dus gebruik daarom veel soja producten). Daar kwam dus in 2000 nog van alles bij.
En toch kreeg ik in 2002 borstkanker.
Vanaf de diagnose hiervan in 2004 ben ik veel makkelijker geworden.
Natuurlijk eet ik nog steeds gezond zo'n eetpatroon gooi je niet even om na zoveel jaar.
Maar ik ben wel meer gaan snoepen. Mijn smaak is veranderd.
Patat maak je me nu helemaal niet blij meer mee. Maar chocola daar in tegen :-w
Troost ik me maar met de gedachte dat in de bruine variant veel anti-oxidanten zitten.

Nsaids gebruik ik wel tegen de pijn maar ik denk dat ik er net als Dees door dit soort artikelen eerder wel voor zou kiezen er 1 te nemen.
Niet ze structureel gaan slikken.

Offline
Berichten: 586

Ik geloof dat ik dat ook niet standaard zou gaan doen. Terwijl ik best wel erg vóór voorkomen ben... Het is (misschien) goed voor het één, maar weer (heel) slecht voor het ander... Ik heb ook maar één nier, dus oppassen maar... Ik snap je punt hoor Kelly en ik heb respect voor het omgooien van je eetpatroon, maar ik zit er een beetje hetzelfde in als Goudblok... Jarenlang kon ik niks eten omdat ik overal allergisch voor was en dat is op een gegeven moment beter gegaan, maar nog steeds lette ik op m'n voeding... Dus eigenlijk áltijd heel gezond gegeten... En toch komt er 3 keer bk terug... Voorloper, maar in het ziekenhuis zeiden ze laatst nog dat ze dat bij mij niet meer zo zien omdat het om 3 keer ging... Het heeft misschien geholpen dat gezonde eten om te zorgen dat het niet nóg erger was... Maar het is (wederom) het totaalplaatje waar het om gaat...

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

ik herken dit ook Natas....
ik ben al sinds jaar en dag vegetarier....
ik troost me met de gedachte dat ik wsl nog jonger bk had gekrgen als....
er is absoluut geen garantie voor succes....
daarom juist... je probeert wat...ik probeer wat ....

Offline
Berichten: 2277

snetje schreef:
Dit art. over de gunstige werking van aspirine kreeg ik onder ogen.

Wanneer vrouwen met borstkanker twee keer per week aspirine slikken kunnen ze hun overlevingskansen verdubbelen. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat de kansen nog meer te verhogen zijn als de vrouwen drie à vijf keer per week asprine nemen. De kans op sterven vermindert door het slikken van aspirine met 71 procent. Aan het onderzoek deden 238.000 verpleegsters gedurende 30 jaar mee.
Uit eerder onderzoek naar de kracht van aspirine bleek al dat de pijnstiller een preventieve werking heeft tegen darmkanker. Overigens kunnen de broertjes van aspirine, ibuprofen en naproxen ook helpen en paracetemol niet.

Heeft iemand hier ervaring mee? :roll:

Offline
Berichten: 454

Nou dat is heel wat prettiger dan de zoladex en andere HT.....

ben benieuwd naar Wie, Waar en Waarvandaan mbt dit artikel :)

afbeelding van elisabeth2
Offline
Berichten: 91

Hier komt het apirineverhaal weer. Vanavond op voorpagina NRC "Aspirientje per dag helpt
tegen kanker". Gezonde 50 plussers doen er goed aan dagelijks een aspirientje voor het hart
te slikken. En dat 25 jaar vol te houden. Ze verlagen in die tijd hun kans op de dood door
kanker met ongeveer 20%, aldus neuroloog Peter Rothwell van de Universiteit van Oxford in
een vandaag gepubliceerd artikel in The Lancet. Hij en vijf andere onderzoeker heropenen
daarmee de discussie over het nut van een dagelijks aspirientje in een dosis van 75 tot 100
milligram. (een aspirinetablet voor pijnstilling bevat veel meer actieve stof nl. 500 milligram).

Bovenstaande heb ik overgenomen uit het krantenartikel van vandaag.

Zojuist even mijn aspirinestrip bekeken, een aspirientje is inderdaad 500 mg. werkzame stof,
dus lijkt mij dat iedere dag een kwart aspirientje ruimschoots voldoende is.

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

elisabeth2 schreef:
Hier komt het apirineverhaal weer. Vanavond op voorpagina NRC "Aspirientje per dag helpt
tegen kanker". Gezonde 50 plussers doen er goed aan dagelijks een aspirientje voor het hart
te slikken. En dat 25 jaar vol te houden. Ze verlagen in die tijd hun kans op de dood door
kanker met ongeveer 20%, aldus neuroloog Peter Rothwell van de Universiteit van Oxford in
een vandaag gepubliceerd artikel in The Lancet. Hij en vijf andere onderzoeker heropenen
daarmee de discussie over het nut van een dagelijks aspirientje in een dosis van 75 tot 100
milligram. (een aspirinetablet voor pijnstilling bevat veel meer actieve stof nl. 500 milligram).

Bovenstaande heb ik overgenomen uit het krantenartikel van vandaag.

Zojuist even mijn aspirinestrip bekeken, een aspirientje is inderdaad 500 mg. werkzame stof,
dus lijkt mij dat iedere dag een kwart aspirientje ruimschoots voldoende is.

je hebt ook kleine aspirines van het enige aspirine merk, die zijn geloof ik 100mg en easy te slikken !

afbeelding van elisabeth2
Offline
Berichten: 91

Bedankt Kelly, dat is handig. Valt niet mee om 'n asprientje in vier gelijke stukjes te hakken.
Ik ga morgen bij de apotheek informeren.

afbeelding van elisabeth2
Offline
Berichten: 91

Hieronder het zoveelste deel van het asprineverhaal. Vanavond staat op wetenschapspagina van NRC
een artikel " Aspirine komt op tegen kanker". Een hele korte samenvatting van het artikel is te lezen
op http://www.nrc.nl, klik op nieuws en vervolgens op wetenschap. Ook kun je daar doorklikken op het
artikel van The Lancet.

Belangrijkste alinea uit het artikel: de kans om kanker te krijgen neemt met zeker 20 procent
af als je langer dan vier jaar achtereen dagelijks een tablet met 80 milligam acetylsalicylzuur
slikt. Acetylsalicylzuur is vooral bekend als asprine, de merknaam die het tot soortnaam schopte.
Het beschermende effect van vier tot acht jaar aspirine slikken is na 20 jaar nog te merken, bleek
uit het Britse onderzoek. Hoe langer iemand aspirine slikt, hoe beter hij beschermd is tegen kanker.
Aspirine beschermt vooral tegen kanker in het spijsverteringskanaal (met darmkanker als belangrijkste)
en ook wel tegen prostaat- en longkanker. Over borstkanker konden de onderzoekers niets met
zekerheid zeggen omdat er te weinig vrouwen in de onderzoeken meededen. Het onderzoeksverslag
verscheen online op de website van The Lancet.

In de rest van het artikel komen voor- en tegenstanders van dagelijks aspirine slikken aan het woord.
De onderzoeker Peter Rothwell, die met vier collega's vaststelde dat aspirine tegen een een aantal kankers
beschermt, slikt sinds een paar jaar dagelijks asprine.

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

elisabeth2 schreef:
Bedankt Kelly, dat is handig. Valt niet mee om 'n asprientje in vier gelijke stukjes te hakken.
Ik ga morgen bij de apotheek informeren.

je kan ze gewoon bij het kruidvat / etos ofzo krijgen

Offline
Berichten: 42

Ik lees nogal wat los en vast zit en kom soms dingen tegen die vragen oproepen.
Onderstaand een stuk van het KWF. Ik had het genoemde artikel van Rothwell al gelezen en was zoekende naar meer informatie.
Heeft iemand hier al iets gehoord of gelezen dat iets meer duidelijkheid geeft?

Mijn vraag is namelijk: Als je na preventieve chemo en door tripple negatief geen andere behandeling hebt is het dan wijs of dom om te proberen aan een lage dosis aspirine te komen als preventieve actie.

"
Artikel KWF
Aspirine en risico en kanker

Op 7 december 2010 publiceerde Professor Rothwell een onderzoek waarin stond dat 50-plussers er goed aan doen om dagelijks een aspirientje voor het hart te slikken. En dat 25 jaar vol te houden. Ze verlagen in die tijd hun kans op de dood door kanker met ongeveer 20 procent.

Neuroloog Peter Rothwell van de universiteit van Oxford en zijn vijf Britse mede-onderzoekers heropenen daarmee de discussie over het nut van een dagelijks aspirientje, in een dosis van 75 tot 100 milligram. Een aspirinetablet voor pijnstilling bevat veel meer (500 milligram) actieve stof.

Standpunt KWF Kankerbestrijding

Er is al langer bekend dat dagelijks gebruik van aspirine, langer dan 5 jaar het risico op dikkedarmkanker verlaagt. Het onderzoek van Professor Rothwell laat zien dat dagelijks gebruik van aspirine ook het risico op een aantal andere kankersoorten kan verlagen. Dit is echter het eerste onderzoek dat deze relatie aantoont. Er dienen soortgelijke onderzoeken te komen die hetzelfde concluderen om vast te stellen of de relatie er inderdaad is. De onderzoekers zeggen dat zelf ook. In Nederland wordt het dagelijks gebruik van aspirine om kanker te helpen voorkomen niet aanbevolen. Ook niet voor dikkedarmkanker. Het staat niet in de richtlijnen van bijv. huisartsen. Aan het langdurig gebruik van aspirine kunnen nl ook nadelige effecten kleven.

Advies
KWF Kankerbestrijding raadt mensen niet aan om nu dagelijks een aspirientje te slikken om het risico op kanker te verlagen. Mochten mensen erover denken dit te gaan doen, dan raadt KWF Kankerbestrijding deze mensen aan de voor- en nadelen van aspirinegebruik te bespreken met hun huisarts. Bij gebruik is leeftijd van belang. Aspirine is een bloedverdunner en heeft bijwerkingen. Ook kan interactie optreden met andere geneesmiddelen. Het risico op kanker kan verlaagd worden door gezond te leven, met name door niet te roken. ​
"

Dat van het gezonde leven deed ik al jaren en het heeft me niet beschermd. Ik denk ook niet dat dat volledig kan en over pech hebben weten jullie op deze site alles.
Graag jullie gedachten opmerkingen etc.

afbeelding van elisabeth2
Offline
Berichten: 91

Hoi Dutchy, dit artikel wordt al besproken in het forum onder "vraag maar raak - media" onder
de titel 'aspirin cuts death risk after breast cancer'.
Ik slik elke dag (althans dat probeer ik, vergeet het af en toe) 100 mg.

Offline
Berichten: 4231

Dutchy, ik heb je bericht (en het antwoord van Elisabeth2) aangeplakt bij het bestaande topic, dan houden we de informatie bij elkaar.

Zou je trouwens een link willen plaatsen in je bericht, naar het artikel op de site van KWF? Bedankt!

Bergamot, moderator

Offline
Berichten: 42

Hartstikke goed Bergamot dank je wel. Als ik dit eerder had ontdekt had ik gewoon in deze draad geschreven.
Bijgaand de link naar het stukje van het KWF.
http://overons.kwfkankerbestrijding.nl/perscentrum/Pages/aspirine-en-risico-en-kanker.aspx

En voor wie in het Engels verder wil lezen het onderstaande van de Oxford University.

http://www.ox.ac.uk/media/news_stories/2010/101207.html

Offline
Berichten: 42

Ik ben weer een stapje verder.
Mijn oncoloog aangesproken over de aspirines en zij zei dat het voor borstkanker niet bewezen noch vermoedt wordt dat deze aspirine slik kuur nut heeft.

Dus tegen borstkanker is preventief slikken niet bewezen maar ook niet "vermoedelijk nuttig".

Voor darm kanker bestaat slechts het dringende vermoeden dat het werkt in de preventie. Maar nog niet alles is bewezen/uitgezocht.
Aan het slikken van aspirine kleven wel bijwerkingen en niet iedereen kan er tegen. Hartpatienten met medicijnen mogen geen aspirine. Het vermindert de werking van je bloedplaatjes.
Nu snap ik meteen waarom een bloed donor een paar dagen voor donatie geen aspirine meer mag slikken.
Wie chemo heeft mag ook geen aspirine slikken want je weerstand is al nul en als je dan ook stollingsremmende middelen gebruikt die je laatste restje bloedplaatjes nekt is dat een dikke no no. Dat geldt overigens nog voor meer pijnstillers dus eerst arts vragen en dan pas slikken geldt daar.

Mijn vader is op 54 jarige leeftijd aan darmkanker overleden. Ik ga dus toch die lage dosis slikken.
Over 3 maanden weer de apk en dan worden nog wat meer zaken in mijn bloed onderzocht.
Als blijkt dat de aspirine dan al aantoonbaar nadelige gevolgen heeft dan laat ik ze weer staan.

Overigens zegt de oncoloog dat je ook al bij drie gewone aspirines in een week vermindering in de bloedplaatjes hebt.
Ik ga het er op wagen met een dosis van 50 mg dus een half mini 100 tabletje per dag.
Dat zou namelijk ook al genoeg zijn volgens het Britse onderzoek.

Offline
Berichten: 42

Ik dacht laat ik het aspirientje er nog eens bij trekken. Mijn Onco zegt dat het onderzoek voor darmkanker was, maar goed dat wil ik ook niet krijgen.
Ik slik nu ondertussen al 1 jaar dagelijks 50 mg aspirine. Niet meer voor de anti kanker, want dat is maar vaag, maar voor de bloedverdunning die het me geeft.
Ik was na de FEC nogal achter adem en had toch een dijk van een conditie, ja raar. Geen aantoonbare hartproblemen dus leef er maar mee hoor je dan. Nadat ik vanwege mijn kanker angst ( ja dat is een slechte leermeester maar ja.... ) die 50 mg ben gaan slikken kon ik opeens wel weer zonder problemen 2 km fietsen en ja 2km is drie keer niets en ondertussen fiets ik wel meer.
Dus ik slik het nog steeds. Alleen moet je uitkijken met wondjes want de dagelijkse portie verdunt je bloed terwijl de chemo je velletje al een opdonder heeft gegeven of was dat nu de ouderdom.
Dat probleem lijkt te blijven ( langer doorbloeden na wondjes ) . Vandaar dit episteltje.
Mij doet het goed om andere redenen dan waarmee ik startte maar er zijn wel degelijk bijwerkingen waar ik toen ik begon geen rekening mee hield.
Hoop dat iemand die ook aspirientjes wil gaan slikken hier wat aan heeft.

Offline
Berichten: 42

Erm sorry voor de beetje boel dubbelop tekst maar ach beter te vaak dan te weinig gezegd.
Anti stolling ja ik wist het en toch hield ik er geen rekening mee omdat de andere reden van slikken belangrijker was.

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

dr oz ( of hoe je t ook schrijft) roept ook regelmatig dat aspirine de kans op kanker verkleint ( en ja ook borstkanker vlgs betrouwbare bron die dagelijks osje kijkt)

Offline
Berichten: 1108

Aspirine heeft een sterke bloedverdunnende werking. Als je het om die reden moet slikken dan is een eventuele vermindering van terugkomst van kanker natuurlijk meegenomen. Ik zeg eventueel want het is voor borstkanker nooit aangetoont. Als je dat niet hoeft zou ik het nooit gaan slikken. Misschien dat je je kans op terugkomst van borstkanker wel met een procentje of zo verlaagd maar je risico op bloedingen verhoog je enorm, ook met een lage dosis. Het zijn geen snoepjes en baat het niet dan schaadt het niet gaat in dit geval zeker niet op.

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

[-( die malle amerikanen ook

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Er zijn wel allerlei studies geweest met NSAIDs (ibuprofen etc). Volgens mij is er nooit een keihard overtuigend bewijs geweest, maar als ik pijn ergens heb, slik ik wel (en dan denk ik: Wie weet wat het tegen de kanker doet...)

Offline
Berichten: 42

Inderdaad geen enkel bewijs en dan ook nog eens uitkijken met bloeden en het is zeker geen snoepje.
Zelf medicatie is altijd link en moet niet licht genomen worden.
Ik voel me er echter wel bij en omdat ik nauwe vaten heb werkt het voor mij.
Ieder mens is anders maar het is ok dat je gewoon weet wat er is en daar dan zelf je plan bij kan trekken.
En pijn hebben en dan niets doen is ronduit niet nodig.
Leve het aspirientje van welk merk of soort dan ook ( ibuprofen paracetamol aspirine..... ) (( behalve bij Chemo dan eerst even vragen wat je wel of niet mag ))

afbeelding van Doka
Offline
Berichten: 3

Ik ben nieuw op dit forum en wil het volgende delen.
Er ligt inmiddels een stuwmeer aan bewijs dat Aspirine een gunstig effect heeft op het voorkomen en verloop van borstkanker. Onze oncoloog had hier nog nooit van gehoord. Wij hebben daarop de volgende vragen op schrift gezet.

Geachte xxxxxxxx,

Terugkomend op ons gesprek afgelopen vrijdag waarin wij geconfronteerd werden met de diagnose borstkanker zijn hierbij de gevraagde onderzoeken die uitwijzen dat het gebruik van Aspirine een gunstig effect heeft op het ontstaan of verdere verspreiding van borstkanker. Het beschikbare materiaal lijkt overtuigend maar wij zijn niet bij machte deze op waarde te beoordelen. De twee openstaande vragen zijn.

* Is er in uw opinie voldoende bewijs dat aangeeft dat een dagelijkse dosis Aspirine een positief effect heeft op het ziekteverloop van Borstkanker na diagnose?
* Is het raadzaam om in ons specifiek geval Aspirine te gaan slikken?

Met vriendelijke groet,
Xxxxxxxxxxxxx

> American Society of Clinical Oncology 2010
> Title: Aspirin Intake and Survival After Breast Cancer
> http://jco.ascopubs.org/content/28/9/1467.short
> Among women living at least 1 year after a breast cancer diagnosis, aspirin use was associated with a decreased risk of distant recurrence and breast cancer death.

> The FASEB Journal. 2013;27:606.1
> Title: Aspirin prevents growth and differentiation of breast cancer cells: lessons from in vitro and in vivo studies
> http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/27/1_MeetingAbstracts/606.1
> We find Aspirin not only prevents breast tumor cell proliferation in vitro and tumor growth in xenograft mouse model, it also significantly inhibits other pathophysiological events in breast cancer such as EMT, cell migration as well as reprogramming of stemness in breast cancer cells.

> INTERNATIONAL JOURNAL OF ONCOLOGY 34: 597-608, 2009
> Title: Aspirin inhibits camptothecin-induced p21CIP1 levels and potentiates apoptosis in human breast cancer cells
> http://tessera.spandidos-publications.com/ijo/34/3/597
> Our observation that aspirin has the ability to inhibit p21CIP1 after its initial induction has important implications in chemotherapy, and suggests its potential use to increase the efficacy of anticancer agents.

> Endocrine-Related Cancer (2001) 8 97–114
> Title: Cyclooxygenase-2: a target for the prevention and treatment of breast cancer
> http://erc.endocrinology-journals.org/content/8/2/97.full.pdf+html
> evidence that COX-2 may also represent a novel target for the prevention and treatment of breast cancer.
> Cyclooxygenase activity is inhibited by nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) such as aspirin

> Breast Cancer Res 2004, 6:211-212
> Title: Aspirin and breast cancer prevention – a link to ER status
> http://breast-cancer-research.com/content/6/5/211
> There is now a wealth of evidence linking aspirin intake to a reduction in breast cancer risk and this study clearly adds the importance of oestrogen receptor status into the debate.

> JNCI J Natl Cancer InstVolume 99, Issue 8 2007
> Title: A Large Cohort Study of Long-Term Daily Use of Adult-Strength Aspirin and Cancer Incidence
> http://jnci.oxfordjournals.org/content/99/8/608.full.pdf+html
> non–statistically significant lower risk of female breast cancer (RR = 0.83, 95% CI = 0.63 to 1.10).

> British Journal of Cancer (2001) 84(9), 1188–1192
> Title: Breast cancer and NSAID use: a meta-analysis
> http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2363879/pdf/84-6691709a.pdf
> In this meta-analysis, regular use of NSAIDs was associated with an 18% reduction in the risk of breast cancer.

> Cancer Res March 15, 1993
> Title: Aspirin Use and Risk of Fatal Cancer
> http://cancerres.aacrjournals.org/content/53/6/1322.full.pdf+html
> NSAIDs such as aspirin, inhibit chemically induced tumors of the colon (2-22), tongue (23), esophagus (24-25), pancreas (26), bladder (27-30), breast (31-35),

> Jama journal of american medical association May 26, 2004, Vol 291, No. 20
> Title: Aspirin and Breast Cancer Prevention: The Estrogen Connection
> http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=198782
> aspirin use in women is associated with a significant reduction in the risk of breast cancer, especially for hormone receptor–positive tumors

> Lancet Oncol. 2012 May;13(5):518-27
> Title: Effects of regular aspirin on long-term cancer incidence and metastasis: a systematic comparison of evidence from observational studies versus randomised trials
> http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22440112
> daily aspirin use on 20-year risk of death due to colorectal cancer from the randomised trials (OR 0·58, 95% CI 0·44-0·78, p(sig)=0·0002, p(het)=0·45). Similarly consistent reductions were seen in risks of oesophageal, gastric, biliary, and breast cancer.

afbeelding van Doka
Offline
Berichten: 3

Na maanden zeuren om een reactie kregen wij deze mail.

Geachte xxxxxxxx,

Excuses voor de later berichtgeving.

Behalve de literatuur heb ik ook met een van onze oncologen gesproken. Er is vooralsnog geen reden om pat. ter behandeling (voorkomen recidief) of ter preventie aspirine te adviseren. Dit wordt niet in de nationale richtlijnen en ook in het AvL bijvoorbeeld niet als zodanig voorgeschreven.

Wanneer u hierover of over andere onderwerpen nog een second opinion zou willen hebben kunnen wij hierover evt. een afspraak maken.

Met vriendelijke groet,

Xxxxxxxx

Offline
Berichten: 42

Dag Doka.
Ik ben al, gelukkig, eeuwen niet meer op de board geweest maar ontving via abonnement het bericht dat er iets nieuws geplaatst was.

Ondertussen heb ik ook al meerdere mensen doorgezaagd over aspirine en borstkanker.
Mijn oncoloog wist te melden dat er alleen onderzoek is waaruit blijkt dat aspirine een gunstige, preventieve, werking lijkt te hebben op darmkanker.

Allemaal heel veel mitsen en maren en voor borstkanker is nog steeds niets aan getoond.

Slikken doe ik nog wel maar als ik geen aspirine zou hebben dan zou de arts mij met hoge waarschijnlijkheid aan een andere bloedverdunner zetten ( uitspraak huisarts ) omdat ik wat "na de chemo" schade problemen heb. Als jij geen problemen hebt op dat vlak zou ik het denk ik maar gewoon laten.

Van die brief werd je denk ik niet blij, alleen al vanwege het late antwoord. Maar ja, ze kunnen je weinig anders melden.

Groet
Dutchy

afbeelding van Doka
Offline
Berichten: 3

ik denk dat Borstkanker onderzoeker Michelle Homes hier haarfijn uitlegt hoe de wereld in elkaar steekt.

Patent op aspirine is verlopen - extra verkoop levert niets op - geen financiering verder onderzoek - geen aanpassing van de NL richtlijnen - Oncologen blijven roepen "nooit van gehoord"

http://mobilevideo.cbc.ca/u/pass~fn/1/ls/~g-16x9~http:,,mobilevideo.cbc.ca,/1/ts/~s~__ABR__/1/f/~video_mp4~__LSV__/1/m/n/l/9/x/cr4f/cbc01/video.m3u8