Borstkanker in Nederland: nieuwe cijfers van afgelopen 30 jaar

5 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 139
Borstkanker in Nederland: nieuwe cijfers van afgelopen 30 jaar

Vers van de pers: de folder ‘Borstkanker in Nederland, trends 1989-2019’ van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Hierin staan alle cijfers en trends rondom borstkanker van de afgelopen 30 jaar. Goed nieuws: 78 procent van alle patiënten met invasieve borstkanker is tien jaar na diagnose nog vrij van borstkanker.

De meest opvallende trends hebben we voor je op een rijtje gezet:

  • Sinds 1989 is het aantal diagnoses borstkanker bij vrouwen bijna verdubbeld. Bij mannen is het aantal diagnoses sinds dat jaar drie keer zo hoog.
  • In de afgelopen dertig jaar is het aantal borstsparende operaties toegenomen en zijn er minder borstamputaties uitgevoerd.
  • Het aantal patiënten dat geopereerd wordt, blijft al jaren gelijk, maar steeds minder mensen krijgen chemotherapie.
  • Steeds meer patiënten krijgen chemotherapie, hormoontherapie of doelgerichte therapie vóór de operatie.
  • Het aantal patiënten dat 10 jaar na de diagnose nog in leven is, is de afgelopen decennia gestegen. De grootste stijging is bij patiënten met stadium II en III borstkanker bij diagnose.

Ben je benieuwd naar alle cijfers en trends in de folder? Je vindt de folder op de website van het IKNL.

Offline
Berichten: 4231

En is er nog iets vermeld over her2neu? Trastuzumab is een gamechanger gebleken - in 1990 werd dat nog niet gegeven. Ook was toen het complete okseltoilet nog standaard ipv schildklierprocedure, welke impact heeft die minder drastische aanpak gehad op de overleving? 

Dank!

Offline
Berichten: 139

Goede vragen, Bergamot! Ik ga dit even voor je navragen.

groetjes, Janneke 

Offline
Berichten: 4268
Offline
Berichten: 139

Bedankt voor het posten, Ellen, De cijfers zijn inderdaad afkomstig van het IKNL. Bij vragen kun je het beste met hen contact opnemen.