Hot topic op ASCO: nieuws van de SOFT en TEXT trials

13 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 4231
Hot topic op ASCO: nieuws van de SOFT en TEXT trials

http://abstracts.asco.org/144/AbstView_144_129398.html Randomized comparison of adjuvant aromatase inhibitor (AI) exemestane (E) plus ovarian function suppression (OFS) vs tamoxifen (T) plus OFS in premenopausal women with hormone receptor-positive (HR+) early breast cancer (BC): Joint analysis of IBCSG TEXT and SOFT trials. "Results: At 5.7y median follow-up, 514 (11%) DFS events were reported in the ITT population comparing E+OFS (n=2346) vs T+OFS (n=2344). Patients assigned E+OFS had significantly reduced DFS hazard (HR=0.72; 95% CI, 0.60-0.86; P=0.0002) vs T+OFS; 5y DFS was 91.1% vs 87.3%. Reductions were similar for secondary endpoints of BC-free interval (HR=0.66 (0.55-0.80) 5y BCFI 92.8% vs 88.8%) and distant recurrence-free interval (HR=0.78 (0.62-0.97)), though not overall survival (HR=1.14 (0.86-1.51)) at this early follow-up (194 (4%) deaths). Grade 3-4 targeted AEs were reported in 31% E+OFS vs 29% T+OFS patients. Conclusion: In premenopausal women with HR+ BC, adjuvant treatment with E+OFS significantly reduced the risk of recurrence compared to T+OFS. Clinical trial information: NCT00066703/NCT00066690." TEXT trial: http://clinicaltrials.gov/show/NCT00066703 SOFT trial: http://clinicaltrials.gov/show/NCT00066690

Offline
Berichten: 4231

Snelle samenvatting:

De TEXT en SOFT trials hebben verschillende vormen van hormoontherapie vergeleken bij jonge vrouwen (pre-menopausaal bij diagnose): tamoxifen alleen, uitschakeling / onderdrukking van de eierstokken (OFS) plus tamoxifen en OFS plus aromasin. Eerste resultaten na 5.7 jaar laten een ziektevrije overleving zien van 92.8% voor OFS + aromasin vs 88.8% voor OFS + tamoxifen, hoewel geen verschil in overleving op deze relatief korte termijn. Conclusie: adjuvante hormoontherapie met uitschakeling / onderdrukking van de eierstokfunctie resukteert in een significant betere ziektevrije overleving van premenopausale vrouwen met borstkanker.

Early stage is trouwens alle invasieve bk t/m stadium IIIA (voor de stadia google op TNM classificatie borstkanker of stadium borstkanker).

Offline
Berichten: 4231

Aanvulling: de analyse van de tamoxifen-only arm wordt pas in december verwacht tijdens het San Antonio Breast Cancer Symposium.

Het artikel dat tijdens ASCO gepresenteerd is staat hier :arrow: New England Journal of Medicine

Offline
Berichten: 56

Dus als ik het goed begrijp weten we nu nog niet of uitschakeling van de eierstokken een betere kans op overleving geeft in vergelijking met alleen tamoxifen of aromasin?

Offline
Berichten: 4231

Aromasin is sowieso alleen als je (natuurlijk of kunstmatig) in de overgang / postmenopausaal bent. Want aromasin terwijl je een cyclus hebt is absoluut niet verstandig, dan stimuleeert aromasin enkel de productie van hormonen.

Maar inderdaad, eerste resultaten over het verschil tussen wel of niet uitschakelen van de eierstokken samen met tamoxifen worden pas tijdens een volgend congres (december? januari?) verwacht.

Overigens nogmaals: het gaat hier om een eerste meetmoment, bij hormoontherapie loopt je risico op herval heel lang door en dus duurt het ook zo lang tot de resultaten van deze twee trials echt duidelijkheid zullen geven over langdurige ziektevrije overleving. Je zult beslissingen moeten nemen met de best beschikbare informatie en daar verschillen momenteel de meningen dus over.

Offline
Berichten: 4231

De ASCO journaals in het NL zijn weer online :arrow: online gekomen.

Specifiek voor mammacarcinoom / borstkanker is aflevering 4, vanaf 25 min 38 sec. Met Prof Sabine Linn (AvL). Oa informatie van SOFT / TEXT, maar ook over brca en sporadische triple negative borstkanker en hoge dosis chemo; hormoontherapie bij her2neu (triple positive); over platinum chemo's zoals carboplatin; over bevacizumab (angiogeneseremmer) en nog wat meer.

Offline
Berichten: 193

Bergamot schreef:

Overigens nogmaals: het gaat hier om een eerste meetmoment, bij hormoontherapie loopt je risico op herval heel lang door en dus duurt het ook zo lang tot de resultaten van deze twee trials echt duidelijkheid zullen geven over langdurige ziektevrije overleving. Je zult beslissingen moeten nemen met de best beschikbare informatie en daar verschillen momenteel de meningen dus over.

Bedankt voor het posten van de link naar het paper en het journaal. Heel nuttig. Ben benieuwd wat ze dadelijk voor therapie bij mij voorstellen.

Wat bedoel je met "bij hormoontherapie loopt je risico op herval heel lang door"? Ik dacht dat je dat juist voorkomt met hormoontherapie?

Offline
Berichten: 4231

Nedra, van niet hormoongevoelige borstkanker is bekend dat die vaker al snel, in de eerste 2-3 jaar na chemo, uitzaait en na een jaar of 7 het risico op uitzaaiingen zo goed als nihil is. Stel het je voor als een steile curve die vrij snel weer op de x-as leunt. Bij hormoongevoelige borstkanker komen uitzaaiingen veel geleidelijker voor. Bij sommigen al snel, bij anderen in de loop van de hormoontherapie, wanneer de kankercellen daar een weg omheen vinden, en bij een aanzienlijke groep pas na het afronden van de adjuvante hormoontherapie. Bij hormoongevoelige borstkanker vermoed ik hier bij de Amazones een piek aan diagnose van uitzaaiingen een jaar of 8 na oorspronkelijke diagnose. (eigen observatie) Er is dus sprake van een lijn die veel gelijker gedistribueerd is en pas laat en geleidelijker daalt.

Het is eigenlijk ook wel logisch: niet hormoongevoelige borstkanker wordt behandeld met chemo (aantal maanden) en bij her2neu+++aanvullend met herceptin (1jaar), bij hormoongevoelige borstkanker ben je pas na 5 tot 10 jaar hormoontherapie 'medicatievrij'. Microuitzaaiingen van een hormoongevoelige tumor kunnen bijvoorbeeld 5 jaar onderdrukt worden door hormoontherapie, om weer te gaan groeien wanneer je daarmee stopt.

Offline
Berichten: 193

Aha, bedankt voor je uitleg. Het is ook wel logisch. Ik ben benieuwd welke therapie ze dadelijk bij mij gaan voorstellen. Ik meen me te herinneren dat ze het hadden over oestrogeenremmers en de eierstokken onderdrukken, maar ik weet het niet zeker. Jammer dat de resultaten van de trials nog niet binnen zijn als ik ga beginnen, want zoals ze in dat journaal zeiden: zonder de alleen tamoxifen resultaten kan je er niet echt iets mee.

afbeelding van Vechter
Offline
Berichten: 6

Geldt het ook voor mensen die chemo hebben gehad dat je pas na 5 tot 10 jaar hormoontherapie 'medicatievrij' bent?

Offline
Berichten: 4231

Ja, als je zowel chemo als hormoontherapie krijgt dan ben je dus tot het einde van de tamoxifen of ander middel 'in behandeling'. Na het stoppen met de hormoonpillen begin je dan met tellen als 'medicatievrij'.

Maar laten we hier niet te ver off topic gaan.

Offline
Berichten: 4231

Topic over SABCS congress vind je hier.

Offline
Berichten: 236

Ik ben me een beetje aan het inlezen ivm mijn al dan niet eierstokverwijdering volgende week, en kwam een aantal interessante video's tegen op Youtube over de SOFT en TEXT trials - weliswaar in het engels.

Dit filmpje was een duidelijke samenvatting, vond ik (https://www.youtube.com/watch?v=_9XsHPPzSuE)
En in dit filmpje (http://www.onclive.com/peer-exchange/mbc-community/TEXT-SOFT-Findings-in-HR-Positive-Breast-Cancer) worden de resultaten in een panel bediscussieerd. Er wordt oa gezegd (op 5:14min) dat tot 25% van de vrouwen die chemische onderdrukking van de eierstokken krijgen, niet voldoende onderdrukt kunnen worden mbv zoladex/lucrin alleen. 1/4 is wel veel vind ik.
Er wordt ook uitgelegd in de minuten daarvoor dat voor hoog-risico hormoongevoelige borstkankers (gedefinieerd als premenopausale vrouwen die chemo kregen), de combinatie van eierstok onderdrukking + aromatase inhibitoren (aka femara) wel degelijk beter is dan tamoxifen+/- eierstok onderdrukking.
Dit zou dan wel pleiten voor eierstokverwijdering.

Een ander artikel (http://www.clinicaloncology.com/ViewArticle.aspx?d=Columnists&d_id=542&i=September+2014&i_id=1103&a_id=28230) geeft een meer kritische analyse van SOFT/TEXT en bekritiseert een hals-over-kop toepassing van de resultaten - maar, in tegenstelling tot het panel gesprek van onclive hierboven, wordt de discussie niet specifiek gevoerd over hoog-risico patiënten.
Zoals in het panelgesprek werd uitgelegd, waren de resultaten minder duidelijk wanneer de gegevens van alle deelnemende patiënten samen geanalyseerd werden. Waar dit artikel een punt in heeft, is dat de observatieperiode eerder kort is (5jaar) om conclusies te trekken, en dat voorzichtigheid geboden is, vooral wanneer definitieve ingrepen gepland worden (zoals eierstokverwijdering) met veel bijwerkingen.

hmm, ik ben er nog niet 100% aan uit. Hopelijk kan ik de knoop doorhakken na een telefoontje van mijn onco straks :-w