Kanker eerder ontdekt met nanovloeistof Radboudumc

5 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 304
Kanker eerder ontdekt met nanovloeistof Radboudumc

Het betreft in feite dat uitzaaiingen eerder ontdekt worden vanaf 2 mm. http://www.nu.nl/algemeen/3700377/kanker-eerder-ontdekt-met-nanovloeistof-radboudumc.html

Offline
Berichten: 873

Ha, ik kwam net online om het te posten. Zou mooi zijn als het snel in andere ziekenhuizen beschikbaar is.

Offline
Berichten: 762

Maar lang niet iedereen is er van overtuigd, dat het vroeg aantonen van uitzaaiingen (voor je er last van krijgt) verschil uit maakt. En ze gaan hiernaar pas op zoek, als je tumormarkers verhoogd zijn. Nou zijn die bij bijvoorbeeld prostaatkanker wel erg betrouwbaar, maar bij borstkanker helemaal niet zo. Ze worden bij mij in de normale controles (AvL) ook al 8 jaar niet gemeten. (Nu wel, maar dat zijn de markers voor de longkanker, ander verhaal, misschien meten ze de markers voor borst nu ook wel mee, want in theorie kan ik nu uitzaaiingen van zowel longkanker als borstkanker krijgen :/ )
Ik ben er dus nog niet helemaal van overtuigd of dit nu echt wel winst is.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Hier de link naar de site van het radboud zelf met hun nieuwsbericht erover.

http://www.radboudumc.nl/OverhetRadboudumc/NieuwsEnMedia/archief/Nieuwsarchief2014/Februari2014/Pages/NanoMRIvergrootgenezingskansprostaatkanker.aspx

Wat ik eruit begrijp is dat het geen test is voor uitzaaiingen op afstand zoals bv lever, bot, longen. Maar alleen voor de lymfeklieren. Waarvoor bij borstkanker tot nu toe de sentinelmethode gebruikt wordt. Als daar uitzaaiingen gevonden worden krijg je of okselkliertoilet of bestraling. Ik leek schoon , hoefde dus bij de primaire tumor dus geen okselklier toilet. Kreeg toch uitzaaiingen, misschien zat er dus wel wat. Als ze met deze nieuwe nano techniek wel iets hadden gezien en ik dan dat okseltoilet had gehad had ik misschien nooit uitzaaiingen verder op afstand gekregen.

Offline
Berichten: 762

Wat ik begreep uit het item op het journaal (of was het nieuwsuur?) was dat ze gingen zoeken nadat er verhoogde markers waren. En ja,idd, alleen de lymfklieren. Bij prostaatkanker maakt men natuurlijk veelvuldig gebruik van markers, het PSA, omdat die betrouwbaar zijn. Overigens spreekt de site van het radboud ook over "terugkerende prostaatkanker".
Ik heb geen sentinentelmethode gehad. Ik had 3 tumoren, dan werkt dat niet, mijn klieren zijn sowiezo verwijderd. Na het pathologisch onderzoek werd er één micro gevonden.
Voor de longkanker had ik het niet nodig :( Klieren als knollen in het mediastinum.