Middel specifiek voor triple negatief?

9 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 4231
Middel specifiek voor triple negatief?

Galapagos NV announced that it developed GLPG1790, a novel candidate drug to treat breast cancer. GLPG1790 has shown high activity against breast tumors that are triple-negative, for which the absence of estrogen (ER), progesterone (PR) or HER2 receptors affects the prognosis for recovery, and no targeted therapeutic options are currently available. ..... "We are pleased to have developed a targeted approach towards triple-negative breast cancer. Targeted approaches in oncology typically show good efficacy and less toxicity than chemotherapy." http://www.leidenbiosciencepark.nl/news/news_item/t/galapagos_discovers_novel_candidate_drug_to_treat_breast_cancer Laten we hopen dat er eens iets beschikbaar komt voor deze groep voor wie momenteel geen minder intensieve behandeling is dan chemotherapie!

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Mooi nieuws, Bergamot! Ik snap nog niet zo goed waarom het nieuwe middel speciaal triple-negatieve borstkanker aanpakt. Is er dan toch een speciaal enzym dat kenmerkend is voor TNB?

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Wat een goed nieuws. En ook nog een doelgerichte therapie, dus met weinig bijwerkingen. Het duurt alleen nog wel even begrijp ik voor ze de eerste trial ermee gaan starten. Maar het geeft weer hoop voor de triple negatieven onder ons. Ik heb wel dezelfde vraag als Maisa. Want als er geen specifiek TNB enzym zou zijn zou het bij meer borstkankervormen inzetbaar kunnen zijn. Hoe meer behandelopties, en zeker die weinig tot geen bijwerkingen geven, hoe beter.

Offline
Berichten: 873

Binnen een jaar willen ze beginnen met klinische trials. Maar ik ben inderdaad ook benieuwd wat voor target het dan heeft, als het alleen bij tripel negatieve borstkanker werkt. Een novel target staat er, maar helaas nog geen hints naar wat dat zal zijn.

Offline
Berichten: 906

Interesssant! Heb het linkje opgeslagen in mijn 'borstkanker' mapje. Is zeker iets om in de gaten te houden.

Offline
Berichten: 4231

Dat vroaag ik me ook af: wat is die 'novel target'? En is triple negatief dan toch niet negatief?

(Nou ja, dat laatste lijkt me duidelijk, want kanker voedt zich ergens mee - hoop ik tenminste, want ik heb dat idee van die tumor die hoe dan ook groeit altijd nogal onprettig gevonden)

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

De novel target zal wel zijn waar ze het patent op aanvragen :-w

Vroegah (oma vertelt...) aan het begin van deze eeuw had je twee soorten borstkanker: hormoonpositief (de meeste borstkankers) en hormoonnegatief (de 'rest'). Toen kwam her2 en had je meer onderverdelingen. De 'rest' was triple-negatief. Het klinkt eerder alsof ze een nieuwe subgroep hebben gevonden binnen triple-negatief. Of zouden er echt enzymen zijn die alleen bij TN voorkomen en niet bij hormoon+ en her2+?

Offline
Berichten: 873

Ja het klinkt logischer dat er gewoon een nieuwe receptor o.i.d. is gevonden, die ook bij niet TN-cellen voorkomt, maar waardoor er wel eindelijk een receptor is op TN-cellen, waar een medicijn tegen is. Dan zou je denken dat er misschien ook quadrupel negatieve cellen zouden zijn...
Nou, ik ben benieuwd. Het zou mooi zijn als er snel wat is, voor TN-tumoren!

Offline
Berichten: 1108

Dat denk ik ook, dat er een nieuwe subgroep is gevonden binnen de tripple negative. Ik weet dat de soort borstkanker die ik had ook meestal tripple negative is (medulaire carcinoom). En zo zullen er binnen die groep nog wel veel meer soorten zijn die ze nu niet kunnen onderscheiden. Hopelijk is het iets spectaculairs dat echt werkt voor veel lotgenoten en zonder veel bijwerkingen. Zeker iets om in de gaten te houden.