patientencongres BVN - Pink Ribbon - Boog

26 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 4231
patientencongres BVN - Pink Ribbon - Boog

Uw razende reporter zit klaar!

Offline
Berichten: 4231

1e spreker Paul van Diest , patholoog in UMCU

Pathologie op maat - onderzoeken van cellen en weefsel uit het lichaam. Op kweek? Nee! In coupes voor microscooponderzoek.

Door microscoop kan de patholoog al zien of er grote kans is op erfelijk bepaalde borstkanker. (Op zicht, los van de receptor status - dat was voor mij nieuwe informatie). Verder nog wat hele basale informatie over tumoreigenschappen (hormoonreceptor, her2neu).

Wat plaatjes van lobulair , medulair en lobulair carcinoom, maar niets 'nieuws' verder.

Offline
Berichten: 4231

Dan dr Oldenburg (vervangt Emiel Rutgers) Over minder en toch beter opereren.

Beter lokaliseren betekent precieser opereren en met wie weet zelfs minder kans op recidive. Oa door echogeleid opereren (vereist extra vaardigheid van de opererend arts, omdat echografie normaal door de radiologie gedaan wordt), of het plaatsen van een jodiumkorreltje of draadje in de tumor.

Betere operatietechnieken: de plooien van de borst of tepellijn volgen, huidsparend opereren, tepelsparend of oncoplastisch opereren

Oncoplastisch opereren = door verschuiven van tepel kun je een groter stuk weefsel weghalen, ahw een borstverkleining, of een gat na verwijderen van de tumor kun je opvullen door het verplaatsen van een stukje weefsel uit de zijde (bijv).

AMAROS : trial onder 5000 vrouwen met tumor kleiner dan 5 cm en op gevoel schone klieren . Deze vrouwen bleken na schildwachtklieronderzoek toch besmette klieren te hebben. Vergelijkt uitkomst bij bestraling vs okselkliertoilet. Zeker 50% minder kans op oedeemklachten, (ziektevrije) overleving gelijk.

Op basis van deze trial kan bestraling ipv okd standaard worden voor een specifieke groep patiënten (met kleinere tumoren en op gevoel schone klieren, maar die na operatie toch klierpositief bleken).

Het verbranden van tumoren is nog enkel in studieverband daarbij wordt alsnog geopereerd om te checken.

Offline
Berichten: 4231

Dr Kroep uit het LUMC. Over adjuvante behandeling. Oa over persoonlijke behandeling. (Maar eerst nog weer vooral hele basale feiten)

Adjuvante behandeling wordt aangeraden bij meer dan 10% kans op overlijden binnen x jaar. De gebruikelijke chemo's en hormoontherapieen worden genoemd. (Dose dense wordt niet genoemd)

Eind van dit jaar worden de resultaten van de SOFT trial verwacht! In de SOFT trial zijn tamoxifen alleen, tamoxifen plus zoladex, aromataseremmer plus zoladex en nog een optie vergeleken. Dit wordt hele interessante informatie voor hormoon+de overigedames!

Langer hormoontherapie = grotere overlevingskansen, blijkt uit trials. Gaat dan om onderzoeken die 5 jaar tamoxifen vergelijken met 10 jaar. Moet nog gevalideerd worden of dit voor de overige hormoontherapieen ook geldt.

Duale her2 remming, oftewel met twee middelen de her2neu recepten aanpakken zou extra overleving bieden bij her2neu+++ (pertuzumab, lapitinab in combinatie met herceptin ).

Vraag over dose dense : er is nog te weinig informatie over of dit daadwerkelijk een verbetering is tot gewone AC/T, ze wachten nog op trial data, zou een extra versie van 3e gen gratie chemooptieskunnen worden of mogelijk zelfs een nieuw 4e generatieschema (zoals in de vraag gesuggereerd).

Offline
Berichten: 4231

Dr Sonke over Neo Adjuvante behandeling. Vanaf 1990 gaat de overlevingskans omhoog, in alle westerse landen - onafhankelijk van of er wel of niet een landelijke screening is. Dus hoorde behandeling?

50% kans op compleet verdwenen tumor bij eerst chemo. Als de tumor niet kleiner wordt door de gegeven chemo kun je van chemo wijzigen.

Wanneer niet neo-Adjuvante? Als je niet zeker weet of de chemo nodig is: onduidelijkheid over tumor, klieren.

In elk geval is neo chemo niet alleen nuttig om de tumor te verkleinen om borstsparend te kunnen opereren.

afbeelding van sjakkie
Berichten: 872

fijn dat je razende reporter speelt...straks nog maar eens inloggen ;-)

Offline
Berichten: 4231

Alles onder voorbehoud hè ;-) Typen en luisteren tegelijk is best lastig.

16:10 komt er wat over personalized medicine bij uitzaaiingen. Daarna iemand van BOOG over klinisch onderzoek.

Offline
Berichten: 4231

Dr Maduro UMCG over ontwikkelingen binnen de fysiotherapie. START, hartsparend bestralen en jonge vrouwen.

START: radiotherapie verschillend doseren, elke dag wat meer, maar in totaal een lagere dosis. Verschillende schema's. Geen verschil in resultaat of bijwerkingen. Doel was om te bepalen of een standaarddosis van 2 gy zinvol is, het maakt dus niet zo uiit.

Hartsparend bestralen middels een specifieke ademhalingsmethode of met fotonen vs protonen (trial in Den Haag). Van belang is te bepalen welke patiënten van welke techniek

Jonge vrouwen : jonge leeftijd is een onafhankelijke negatieve indicator. Trial in Canada. Geen verschil in overleving . Niet gekeken naar bijwerkingen, of eigen keuze.

Offline
Berichten: 4231

Dr Radema, UMCN, behandeling op maat bij uitgaande borstkanker.

Gebeurt al op basis van de receptorstatus.

Bij hormoontherapie is er Bolero studie: exemestane plus everoptimus. Zou dat ook toegevoegd kunnen worden aan andere ht. Chemo? Herceptin ?. Veel vermoeoudheid, bepaalde ontsteking. 20% moet everolimus staken vanwege bijwerkingen.

Nieuwe klasse medicatie: grijpt in in de motor van de groei. Letrozole + of min ex medicijn. 7 md vs protonen26 mndp zonderorogressie.is fase II pas , maar wel veelbelovend.

Her2: pertuzumab en TIM1.pertuzumab versterkt het effect van herceptin . Perceptie is specifieke, pertuzumab versterkt dit door minder kieskeurig.(Cleopatra studie) 12 vs 18 mndp zonderorogressie. Iswel eerstelijns bij uitzaaiingen .

TIM1 is ook een nieuwmechanisme. Chemo gehangen aan perceptie. Perceptie bindt op recept en brengt de chemo in in de tumor. Zephirstudie. Doel van studie is zien hoe aanslaat. Alleen indienongevoelig geworden voor gewoneherceptin. Studie.

.dk4/6 zwemmers (motor)

Maarbelangrijk om ook de bijwerkingen in de latente houden.

Offline
Berichten: 4231

Dr Van Leeuwen, directeur BOOG. Over klinisch onderzoek. Gaat om verbeteren van overlevingskansen, verminderen van bijwerkingen, optimale therapie voor individuele patient, kwaliteit van leven, inzicht in de werking van een therapie, speciale aandacht voor oudere patiënten, doelmatigheid (effectief in de meerjarige praktijk).

Waarom? Iets is mogelijk beter dan huidige standaard. Of om inzicht te krijgen.

Fasen I - II - III

I is het veilig?
II werkthet?
III werkt het beter, veiliger dan huidige standaard . Grote groep om te vergelijken .
IV gevolgen op lange termijn

Traject:

Onderzoeksprotocol - vantevoren bepalen matje gaat doen enwat een resultaat is. Praktische handleiding, zodat iedereen hetzelfde doet.
Uitvoering in het ziekenhuis: informed consent en dataverzameling
Onderzoeksresultaten analyseren
Resultatenimplementeren in de richtlijn mammacarcinoom.

Offline
Berichten: 4231

Kmo = wet medisch onderzoek met proefpersonen.

Opzetten van onderzoek is complex en er is veel regelgeving, vandaar BOOG voor coördineren om onderzoeken te optimaliseren.. is een netwerkorganisatie. Centraal aanspreekpunt voor onderzoekers. Studiebijeenkomsten . Schrijven onderzoeksvoorstellen voor subsidieaanvragen. Internationale samenwerking in overleggen zoals EORTC , kan er evt internationalal een onderzoek worden opgezet. 15% van patiënten in onderzoek. Someigen in meerdere, sommen in geen.

http://Www.kankeronderzoek.info strating over trials. Kunt printen.

Offline
Berichten: 906

Superinteressant Bergamot! Wat goed dat je dit verslag doet.

Offline
Berichten: 4231

Die van does dense was voor jou Llucky ;-)

Offline
Berichten: 4231

Keuzemogelijkheid binnen een trial. Nee, randomisatie, maar wel gelijkwaardige groepen patiënten.

Bewaking van patientveiligheid wordt gedaan door: ethische commissie, internationaal meldingssysteem van bijwerkingen (binnen een week geadministreerd).

Offline
Berichten: 4231

Patient advocate: wat kun je als patient doen?

Rollen van proefpersoon, adviseur, gelijkwaardige partner, etc.

Meedenken over welk onderzoek prioriteit krijgt. Beoordelen onderzoek uit patientperspectief, meedenken bij opzet studies, meedenken bij uitvoer, klankbordgroep vooronderzoek, informatie geven aanmedepatienten.

84% van gevraagde patiënten will meedoen aan onderzoek.voor je eigen belang, maar ook voor patiënten na jou.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Dank bergamot, je bent een goede razende reporter. Mijn ZEPHIR studie is dus ook genoemd, had het niet anders verwacht ;-)
Ik hoop dat ie nu nog met trastuzumab aan gaat slaan bij mij. Ik hoop dat die toevoeging van pertuzumab in studieverband ook kan in de zephir opvolgingsfase , mocht het op herceptin alleen niet meer voldoende werken. Ik meen me vaag te herinneren dat mijn onderzoeksoncoloog er iets over zei, maar er kwam zoveel informatie op me af dat het in mist is blijven hangen. Mocht het in de toekomst aan de orde zijn dan kom ik er met haar wel op terug! Laat dat maar aan mij over ;-)

Offline
Berichten: 906

Bergamot schreef:
Die van does dense was voor jou Llucky ;-)

Dank je :). Die vraag is me overigens nog niet duidelijk, of eigenlijk het antwoord niet. Misschien wil je me daar later wat uitgebreider antwoord op geven?

Wat ik ook interessant vond is wanneer ze eerst chemo doen en wanneer eerst opereren. Nu snap ik waarom ik eerst een operatie heb gehad.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Dank je, Bergamot. Zo was ik er vanaf mijn vakantie toch bij!
Weinig nieuws over hormoontherapie, lijkt het.
Is abiraterone nog genoemd (merknaam Zytiga)?

Offline
Berichten: 4231

Nee, kan me niet herinneren dat daar iets over gezegd is Maisa.

Offline
Berichten: 873

Bedankt voor de verslagen, bergamot.!

Offline
Berichten: 281

Complimenten hoor Bergamot!
Want je hebt én geluisterd én geschreven en dan ook nog kritische vragen gesteld.
Ik heb helemaal niets toe te voegen....

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Was je niet bij dit congres, maar wil je horen wat er gezegd is over nieuwe ontwikkelingen bekijk dan op you tube de filmpjes van de lezingen op het congres . Klik daarvoor hieronder

http://m.youtube.com/#/playlist?list=PL-RutyI5xm4j8RAJusD4CAlPBkmEdSx7O&desktop_uri=%2Fplaylist%3Flist%3DPL-RutyI5xm4j8RAJusD4CAlPBkmEdSx7O

Offline
Berichten: 4231

Dankjewel voor het plaatsen Annie! (voor mij even lastig vanuit buitenland)

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ik zag dat de filmpjes van het patienten congres niet meer via de vorige, you tube , link op te roepen waren. ik heb even gezocht in de pink ribbon site en daar zijn ze weer te bekijken. Toch belangrijk dat deze informatie bewaard blijft

http://www.pinkribbon.nl/index.php?id=1712&t=3&l=1&pp=45

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

De filmpjes stonden weer ergens anders
Ik hoop dat ze daar nu blijven!

http://www.pinkribbon.nl/over-borstkanker/patientencogres.html

Offline
Berichten: 4231

Nou ja zeg... je hebt het er maar druk mee Annie. Dank!