Test voor resistentie tegen Tamoxifen

10 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 873
Test voor resistentie tegen Tamoxifen

De Volkskrant schreef:
WOENSDAG 16 JULI 2014 Nederlandse test voor effectiviteit borstkankermedicijn Nederlandse onderzoekers hebben een manier gevonden om te voorspellen of het borstkankermedicijn tamoxifen zal aanslaan. Met een genenprofiel kan een arts in de toekomst beoordelen of een patiënte baat zal hebben bij het medicijn, of beter een andere behandeling kan krijgen. VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER RINEKE VOOGT AMSTERDAM Het medicijn tamoxifen is een veelgebruikte behandeling bij vrouwen met hormoongevoelige borstkanker. Jaarlijks komen er in Nederland zo'n 10 duizend nieuwe patiënten met deze vorm van borstkanker bij, die bijna allemaal behandeld worden met tamoxifen. Het middel remt het hormoon oestrogeen, zodat de tumor niet meer uitzaait of groeit. Toch krijgt ongeveer eenderde van de vrouwen uitzaaiingen, omdat de kankercellen resistent zijn voor het medicijn. Voor het eerst hebben wetenschappers een mogelijke genetische oorzaak daarvan gevonden; bij patiënten waarbij tamoxifen niet werkt, vertonen bepaalde genen een andere activiteit. Een genenprofiel zou bij individuele borstkankerpatiënten voorafgaand aan een behandeling kunnen voorspellen of deze zal werken. Vrouwen bij wie tamoxifen niet aanslaat, kunnen dan eerder met alternatieve medicijnen beginnen. Het onderzoeksteam van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam toonde de bruikbaarheid van zo'n genentest aan bij 680 vrouwen met borstkanker, en publiceerde de resultaten dinsdag in het wetenschappelijk tijdschrift Cancer Research. Een genenprofiel zou bij individuele borstkankerpatiënten voorafgaand aan een behandeling kunnen voorspellen of deze zal werken. Vrouwen bij wie tamoxifen niet aanslaat, kunnen dan eerder met alternatieve medicijnen beginnen. Het onderzoeksteam van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam toonde de bruikbaarheid van zo'n genentest aan bij 680 vrouwen met borstkanker, en publiceerde de resultaten dinsdag in het wetenschappelijk tijdschrift Cancer Research. 'Natuurlijk is zo'n test nooit zwart-wit', zegt moleculair geneticus en kankeronderzoeker René Bernards - een van de onderzoekers. 'Maar het zijn veelbelovende resultaten.' Vóór de genentest in de kliniek komt, zullen de onderzoekers eerst nog vervolgonderzoek doen bij vrouwen die in het verleden met het middel of een placebo zijn behandeld.
Offline
Berichten: 63

Moet zeggen dat ik schrik van dit artikel!
Ik begin binnenkort met Tamoxifen en dacht dus wel helemaal "klaar en afgerekend" te hebben met borstkanker.
Maar als ik dan lees dat 30 van de 100 personen toch uitzaaiingen krijgen...... :(

Offline
Berichten: 4231

Raar dat laatste zinnetje, 'vrouwen die ... met een placebo behandeld zijn.' En onderzoek waarbij vrouwen die daarvoor in aanmerking kwamen geen tamoxifen maar een placebo kregen klinkt mij onethisch in de oren. Zal wel verwarring zijn?

Ben heel benieuwd wat er bekeken wordt met die test. Eerder is de aandacht rondom de effectiviteit van tamoxifen vooral uitgegaan naar de werking van een gen CYP2D6, daar hebben we ook een :arrow: topic over. Is dit daaraan gerelateerd, of iets heel nieuws?

Offline
Berichten: 4231

Ziva, geen enkel middel werkt voor iedereen. Ook chemo en herceptin 'genezen' lang niet iedereen. Dat betekent niet dat tamox niet effectief is: het is gebleken dat het gemiddeld genomen de kans op uitzaaiingen bij hormoongevoelige borstkanker halveert. Dus laat je niet ontmoedigen door dit soort berichten hoor!

Offline
Berichten: 873

Het verantwoordelijk gen dat nu is ontdekt is USP9X.
Maar zo te lezen zijn er dan downstream meer genen in het spel en aan de hand daarvan kunnen ze bepalen of iemand gevoelig (/responsief) is voor Tamoxifen.
Zie hier voor het nieuwsberichtje op de website van het AvL.

Offline
Berichten: 242

Goed om te weten, ik had het al eens eerder gezien, en het zit in mijn mapje 'bespreken met oncoloog'. Nu draai ik dit ook even uit. Gelukkig worden alle BK-gevallen ook besproken met AvL en LUMC.

Offline
Berichten: 137

Volgens mij zijn ze in Amerika al verder en krijgen vrouwen een test om te kijken of tamoxifen bij hen werkt. Dit heb ik weleens gelezen.

Offline
Berichten: 4231

Norbs, dat is waarschijnlijk die CYP2D6 test, die in dat andere topic genoemd wordt, maar waarvan de betrouwbaarheidnniet onomstotelijk bewezen is.

Heeft er iemand meer informatie? Of binnenkort een afspraak bij de internist in het AvL? :-w

Offline
Berichten: 196

Ik heb dit idd vooraf laten testen. Het ging erom (als ik het me goed herinner) of het enzym CYP2D6 in voldoende mate in je lichaam aanwezig is. Als dat niet het geval is heeft het geen zin om Tamoxifen te slikken, want dan werkt het niet afdoende en dan zou je dus dit middel slikken en met alle vervelende bijwerkingen geconfronteerd worden, terwijl het voor jou dus niets uithaalt. Sterker nog, alleen nadelige gevolgen heeft !

Offline
Berichten: 193

Ik heb niets over een test gehoord, zal het eens vragen als ik weer in het zh ben. Ik baal ook van die cijfers in het bericht. Lastig om dan vast te houden aan het idee dat het goed gaat.