Afwijking te zien op echo, biopt verkeerd geprikt of niets?

27 berichten / 0 nieuw
afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387
Afwijking te zien op echo, biopt verkeerd geprikt of niets?

Hallo allemaal.

Ongeveer 3,5 week geleden ontdekten ik een knobbel in mijn linker borst. En niet een kleintje maar echt een flink grote knobbel. Waar komt dat opeens vandaan zetten? Afijn ik ben 22 maak me geen zorgen is overmorgen wel weer minder.. Toch bleef de knobbel aanhouden, vorige week vrijdag toch een afspraak met de huisarts gemaakt. De huisarts vertrouwde de knobbel niet en heeft me door gezonde naar het ziekenhuis voor een echo. Een vrouw heeft foto's van de knobbel met echografie gemaakt. Ze wilde dat er direct een arts naar zou kijken. Ja toen schrok ik wel.. De arts vertelde dat hij op de foto duidelijk een afwijking in mijn borst ziet van jaaromzet 4,5 cm doorsnee. Het leek op een fibro(dingens :wink:) een goedaardige tumor. Ik schrok wel even. Hij stelde voor om direct een biopsie/punctie met dikke(?) naald te plegen, dan was ik er maar vanaf. Afijn wat een verschrikkelijk onderzoek! Vandaag kreeg ik de uitslag.... Maar er was geen uitslag, uit de biopsie kwam alleen borstweefsel en niets anders, de arts (die erg onvriendelijk was) zei ook dat je dat normaal niet hoort te zien op een echo. Kortom op de foto's zien 3 mensen duidelijk een afwijking die op een fibro(dinges) lijkt, en op de biopt ziet 1 iemand alleen borstweefsel. Ik ben dus niet gerust met dit antwoord.

De chirurg wou graag en de foto's en de biopt met 2 andere radiologen en pathologen bespreken om daarna te besluiten of een nieuw biopt nodig is ja of nee. Weeer wachten :( .

Tijdens de echo is mij verteld dat de tumor/afwijking/fibrodinges/goedaardig gezwel whatever :wink: waarschijnlijk gezien de grootte weggehaald moet worden ookal blijkt het goedaardig te zijn. De vrouw van vandaag met haar zogenaamde uitslag die er niet was zegt doodleuk dat ze niet gaat snijden als het om borstweefsel gaat wat volgens de biopt zo is.

Wie moet ik geloven? Kunnen ze verkeerd prikken in een ding van maarliefst 4,5 cm? Ziet borstweefsel eruit als een goedaardige tumor op de echo? Moet ik van de laatste arts maar zomaar aannemen dat het niets is terwijl drie andere voor haar zorgen wekte?

Ik ben het spor bijster, behoorlijk boos en gefrustreerd, weer in de wacht.. De arts van vandaag maakte overigens nog de opmerking: 'je bent toch nog jong dus het is heus geen kanker'. In een kleding winkel waar ik voor een gehort kom wordt ik nog persoonlijker behandelt dan wanneer het om je borst gaat.

Sorry voor mijn wellicht boos overkomende bericht. Maar wellicht begrijpen jullie mijn frustratie. :wink:

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Ik zie dat er door mijn frustratie (en door mijn iPad die zelf woorden maakt haha) veel spelfouten zitten. Sorry daarvoor!

Offline
Berichten: 350

HOi Lianne, ik kan me jou onvrede en frustratie wel voorstellen. Je bent idd een jonge meid en kanker is dan gelukkig heel erg zeldzaam. Ik vind wel dat je duidelijkheid nodig hebt wat betreft die knobbel. Die heeft toch een behoorlijke omvang ik zou als ik jou was deze er dan ook uit willen hebben. Toen ik 28 was had ik zelf ook een fibroadenoom in mijn rechterborst. Uit de biopt bleek veel later dat het matshopatie was, maar niet zo groot als jou knobbel. Ik zou in elk geval onder controle blijven mochten ze hem er niet uit halen. Volg je gevoel! en laat je niet met een kluitje in het riet sturen, waarschijnlijk is het niets ernstig, maar daar moet jij en de dokter wel gerust op zijn. Suc6 en laat je de afloop weten? Liefs Essie77

son
afbeelding van son
Berichten: 306

Hoi Lianne, bij mij was op de beelden ook duidelijk te zien dat t mis was, maarrrr volgens biopt dus niet. Datzelfde biopt is nog verder onderzocht, daarna is er toch weer een biopt genomen en daar bleek een voorstadium van borstkanker in te vinden. Dit alles heeft me een aantal weken geduurd voordat er uberhaupt iets van een uitslag was. Heel zenuwslopend allemaal. Laat je niet zomaar met een kluitje in het riet wegsturen! Succes ermee!

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Heel erg bedankt voor jullie reacties! Het is fijn om even frustratie van je af te schrijven en zeker een antwoord te lezen van iemand die weet hoe zoiets voelt bij zich zelf (ernstig of niet ernstig daargelaten). De 2 artsen die de foto's en het biopt hebben gedaan namen trouwens wel de tijd voor mij en die hadden echt inlevings vermogen. Maar de arts/chirurg die vandaag met de uitslag en evt hoe nu verder zou komen was totaal niet vriendelijk, leefde zich niet in, erg onpersoonlijk. Ik voelde me een nummer die eigenlijk ook niet zo moet zeuren aangezien ik maar 22 ben. Maar al was dat zo waarom hebben die artsen van dinsdag dan overal spoed achter gezet? Mij duidelijk laten zien waar ze in het gezwel over twijfelde? Iets bij deze 3 artsen gaat er dan toch verkeerd.. Ik vraag mij af of ze tegen haar dochter ook zou zeggen 'ach schat je bent maar 22' als ze net van 2 artsen te horen heeft gekregen dat er (danwel goedaardig misschien) een gezwel in haar borst zit die zorgen op wekt.

Afijn ik laat het er zeker niet bij zitten. En jullie reacties doen wel goed dat ik niet echt een aansteller ben en duidelijkheid wil. Voor nu kan ik alleen wachten op de vergadering met de andere arsten.

Toch vraag ik mij af hoe het kan dat er verkeerd wordt geprikt in een ding van 4,5 cm. Of hoe het kan dat borstweefsel er op de echo uitziet als een tumor. Het is één van de 2 toch lijkt me?

@ Son hoe kwam het dat het bij jou biopt zo was dan?

Offline
Berichten: 31

Lianne, bij mij werd ook gezegd dat er niet in mijn knobbel (8cm en vd buitenkant duidelijk zichtbaar) werd geprikt/gesneden, omdat uit de echo en mammografie duidelijk was, dat het om gezond klierweefsel ging. Paar maanden later werd duidelijk dat het toch mis was en het wel om borstkanker ging ( die inmiddels aan een kant naar de lympheklieren was uitgezaaid). Inmiddels kan ik me wel voor mn kop slaan dat ik geen verder onderzoek heb geeist.

Als jij je er niet prettig bij voelt om het hier zo bij te laten, dan zou ik dat zeker niet doen. Zolang je niet 100% zeker weet wat het is, zal je altijd blijven twijfelen.

Offline
Berichten: 1108

Hoi Lianne,
Ik snap je helemaal. Wat ik niet snap is dat je geen mri hebt gekregen. Die laat veel meer zien over de grootte en dan kunnen ze op meerdere plekken aanprikken. Dat geeft je meer vertrouwen lijkt me. Ik wens je heel veel sterkte.
Liefs Kaatje

son
afbeelding van son
Berichten: 306

bij mij was het ook een groot gebied, dan prik je waarschijnlijk ook makkelijker normaal weefsel aan. Ik had ook al mri, dat leek ook niet goed, dus toch nog een biopt. Daar kwam dus na lang zoeken die DCIS uit. Toch een volledige amputatie (inmiddels wilde ik dat ding ook weg) en daarna bleek het weer een stapje erger: kanker, toen weer erger: al in heel veel klieren.... Ben dus blij dat de chirurg het niet vertrouwde en door liet zoeken! Succes met dit vreselijke afwachten en ik hoop natuurlijk dat het wel echt looos alarm zal zijn!

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Bedankt voor jullie reacties,

Vandaag wordt ik gebeld of ze inderdaad nog een biopt gaan nemen. Maar toch als hun vinden dat dat niet nodig is ben ik daar nu niet meer gerust mee door deze manier van hoe het is gegaan zegmaar. Ik zou dus nog om een mri kunnen vragen?

De bobbel is trouwens afgelopen week groter geworden, en ik voel steken in mijn tepel na de bioptie is dat normaal? Kan dat door de bioptie komen?

Ik laat het jullie weten, heel erg bedankt voor de reacties! En ik vind het ontzettend goed dat jullie andere proberen te helpen door wat jullie hebben meegemaakt.

afbeelding van Esmuis
Berichten: 945

Hoi Lianne, Het kan goed zijn dat je borst/bobbel in je borst groter is geworden na de biopsie, er is immers in geprikt. Gewoon in de gaten houden het zou moeten afnemen na deze week.
sterkte!
Esmuis

afbeelding van Kate
Berichten: 407

Wat een horken zijn het toch, die artsen. Omdat je 22 bent zal het wel meevallen. Ja, dat hopelijk we natuurlijk allemaal, maar ik zou ook hard bewijs willen zien dat het iets onschuldigs is.
Ik ben zelf slachtoffer geworden van een verkeerde diagnose en ik kan je alleen op het hart drukken om door te zeuren tot je zekerheid hebt, ga desnoods na een ander ziekenhuis voor een second opinion. Die onderzoeken zijn vervelend en het wachten is zenuwslopend, maar alles beter dan er achteraf achter te komen dat er iets gemist is.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Bedankt voor jullie reacties, bewijs dat het onschuldig is mocht dat echt zo zijn wil ik zeker.

Ik zou tussen kwart voor 2 en kwart over 2 gebeld worden om te horen hoe de 'vergadering' (van vanochtend) is gegaan en of er inderdaad een 2e biopt nodig is aangezien foto's en biopt niet overéén kwamen.

14:30 nog steeds geen telefoontje, zelf maar de telefoon gepakt. Krijg ik de afdeling aan de telefoon dat de mamacare voor mij bezig is (met wat? Geen idee) en dat ze zo(!) terugbelt..

15:10 Nog steeds geen telefoontje.. Bah!! Ik voel me bezwaard om weer te bellen ze zei immers dat ze voor me bezig was..

Offline
Berichten: 1768

Voel je vooral niet bezwaard, Lianne. Als ik één ding heb geleerd de afgelopen zeven jaar is dat je in ziekenhuizen (helaas!) moet doorzeuren als je niet onderop de stapel wilt belanden. Als zij afspreken om te bellen binnen een bepaald tijdvak dan mag je ze er ook op aanspreken als ze dat niet doen.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Nou dat vind ik inderdaad ook, ik heb dus weer gebeld en kreeg te horen dat ze nu in een slecht nieuws gesprek zit. ^ja heel vervelend en naar natuurlijk en ik wil niet in die positie zitten alle respect voor diegene. Maartoch! Inmiddels zijn we al 2 uur verder en niemand die mij blijkbaar even dat telefoontje kan brengen. Ik heb ook andere dingen te doen.. Maargoed ze zou daarna bellen..

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Morgen ochtend is er om half 11 toch een spoedplek vrij gemaakt en moet ik opnieuw naar de echografie en opnieuw een bioptie ondergaan. Pff toch verkeerd geprikt.. Weer wachten dus.

Offline
Berichten: 350

Sterkte voor morgen dan en ik hoop dat je snel duidelijkheid hebt!!

afbeelding van Esmuis
Berichten: 945

Zo, dus ze nemen je wel serieus, dat is fijn. Weer wachten, maar wel goed uitgezocht meer weten. Sterkte morgen, ziekenhuis is nooit fijn. Ik ga voor je duimen dat je morgenmiddag ergens een gebakje zit te eten!

Offline
Berichten: 187

Haai Lianne,
Succes morgen, ik duim met je mee dat er inderdaad niets ernstigs aan de hand is!
Liefs, Belle

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Bedankt voor jullie lieve reacties, ik voel me wel een beetje aanstellerig tegen over jullie aangezien jullie echt 'de' diagnose hebben en ik misschien -gelukkig- niet eens.

Vandaag dus weer de biopt met dikke naald. Ik lees dat heet veel vrouwen dat onderzoek wel mee vinden vallen, ik vond het persoonlijk verschrikkelijk, maar misschien ook omdat je nu weet hoe het precies gaat door vorige week. Ze hebben drie keer 'geschoten' met een hoop geduw.

De afwijking zag er op de echo beelden anders uit dan de vorige keer, maar kon ook komen door de bioptie van vorige week. Dinsdag krijg ik pas de 2e uitslag en dan zien we wel verder.

Het neemt wel een hoop gestress met zich mee alleen al de onderzoeken/uitslagen. ik merk dat ik me moeilijk kan concentreren en snel moe ben. Hadden jullie dat ook ookal wist je nog helemaal niet of het überhaupt erg is? Ik heb voor me zelf pas het idee dat ik me pas echt klote mag voelen als het ook echt iets ergs is en tot die tijd niet, al is dat natuurlijk onzin, herkend iemand dat gevoel? Klinkt misschien heel stom... :oops:

Liefs! Lianne

Offline
Berichten: 4231

Lianne, die spanning kost een hoop energie. Zelf kreeg ik dat pas na diagnose (omdat ik er echt geen rekening mee had gehouden dat het mis was), maar toen ben ik zelfs eens tijdens een vergadering in slaap gevallen.

Ik duim voor goed nieuws voor je!

Offline
Berichten: 41

Hoi Lianne, ik snap heel goed wat je bedoelt, ben een aantal jaar geleden ook op dit forum geweest toen ik wachtte op uitslagen en voelde me erg gesteund. Maar tegelijkertijd voelde ik me een beetje een aansteller omdat ik nog niet wist of er wel echt iets was. Eigenlijk weet ik dat nu nog niet, heb de voorlopige diagnose ADH en wat ik daar over lees, is heel verschillend. Dinsdag krijg ik uitslagen van AvL, het blijft spannend en eng allemaal. Ik hoop dat de bioptie vandaag is meegevallen voor je! En ik denk dat je de steun en de verhalen van de vrouwen hier ook krijgt omdat je dat nodig hebt, juist omdat zij ook weten hoe het is om in de spanning te zitten voor de diagnose.

Offline
Berichten: 48

hoi Lianne, allereerst veel sterkte. Bij mij was er na de foto en echo ook een punctie gedaan. Eerste snelle uitslag was goed, het team moest nog even overleggen over een controle schema vanwege de vele cystes die ze zagen. Tijdens de vergadering vond een van de radiologen dat uitslag en foto niet matchten dus een MRI. De MRI gaf aan dat er iets mis kon zijn dus weer een punctie. En helaas slecht nieuws. Achteraf bleek dat er flink aantal kleine tumortjes zaten, een groot stuk voorstadium en verder goedaardige afwijkingen.

Het concentreren en moe zijn kwam bij mij pas na de definitieve diagnose, net als Bergamot was ik er heilig van overtuigd dat er niets ergs aan de hand zou zijn.

Heel veel sterkte.

Offline
Berichten: 10

Hoi Lianne,
Ik was dit topic aan het lezen. Hoe gaat het nu met je?
Hopelijk is het allemaal meegevallen.

Offline
Berichten: 10

Heeft iemand nog iets van Lianne gehoord of gelezen? Was erg benieuwd hoe de uitslag nu zou zijn.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Hallo Lianne, al surfend ontdek ik hier jouw verhaal en ik ben erg benieuwd hoe het met je is afgelopen, omdat ik zelf met een soortgelijk verhaal zit te tobben. nadat ik links een knobbeltje voelde, heeft de huisarts me doorverwezen voor een mammografie. Daar was ik afgelopen woensdag. Blijkbaar zagen ze iets op de foto's, want direct aansluitend hebben ze een echo gemaakt. De radiologe bleef maar op mijn rechterborst kijken (wat al raar was want het knobbeltje zat links). Vervolgens zei ze dat het knobbeltje links een cyste was, maar dat ze rechts een gezwel zag, waarschijnlijk een fibroadenoom, en dat ze een biopsie (met de dikke naald) wilde nemen. Prima (ook al voelde ik me ondertussen allang niet zo positief meer :-( Ze heeft overigens maar 1 keer geprikt, terwijl ik nu lees dat er toch vaak meerdere biopten worden genomen). Afijn, lang verhaal kort: vanochtend kreeg ik de uitslag. Het eerste wat de mammacare-verpleegkundige zei tegen de chirurg was dat de radiologe er een Birads-4 classificatie aan had gegeven. Lijkt me niet zo best. Maar uit de bioptie was niks raars gekomen, ook geen weefsel wat op een fibroadenoom leek.
Conclusie: niks aan de hand, alles goed en over een half jaar controle.
Toen ik weer thuis was, begon het echter toch te knagen - waarom denkt de radiologe dan dat er iets niet goeds zat/zit?
Wat ze wel zeiden is dat ze het nog in het teamoverleg gingen bespreken en mocht er dan iets anders besloten worden, dan krijg ik donderdagavond een telefoontje.
Al met al moet ik blij zijn, maar ergens kan ik het nu nog steeds niet loslaten. Vandaar dat ik me afvroeg hoe het uiteindelijk bij jou is afgelopen. Als er anderen op dit forum zijn die hier ervaring mee hebben en me een hart onder de riem kunnen steken, dan is dat natuurlijk hartstikke fijn!
Ik wens iedereen hier heel veel sterkte toe!
X onzekere bezoekster, 41 jaar

Offline
Berichten: 163

Jammer dat we nu niet weten hoe het is afgelopen. Ik lees dit stukje nu pas en ik herken het helemaal. Daarom wil ik iedereen die dit leest echt waarschuwen dat je nooit zomaar het goede nieuws moet aannemen. Bij mij was ook verkeerd geprikt en hadden ze een goed stukje weefsel te pakken, daar komt dus niets uit. Bijna hadden ze mij weer naar huis gestuurd. De arts zei nog doodleuk, als ik echt zou twijfelen dan had ik u niet naar huis gestuurd. Na een week op kweek kwam er dus niets ernstigs uit.. Maar toch, tripple negatief in de derde graad, het had mijn leven kunnen kosten als ik de arts had geloofd. Bij de volgende punctie kwam het er toch uit dat het kwaadaardig was. Een biopsi kan dus fout gaan, er kan zeer zeker verkeerd worden geprikt en daarmee een verkeerde diagnose worden gegeven. Ga in zo een geval altijd voor een second opinion of blijf door hameren op verder onderzoek.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Hallo, ik ben Jasmine (39j.) en zit hier ook met een soortgelijk probleem. Paar weken geleden voelde ik duidelijk een knobbel in mijn rechter borst. Weet ook zeker dat de knobbel een jaar geleden er niet zat want toen had ik een mammografie en echo waar ze een kleine cyste van 0.5mm vonden en verder niets. Plus dat de knobbel gewoon duidelijk aanwezig is, zelf de huisarts kon het gelijk voelen. Dus afgelopen donderdag weer mammografie en echo. Op Mammo was er niets te zien maar op de echo dus wel. Toen heeft hij dus een biopsie gedaan (1 stukje) en ging het toen onder een microscoop onderzoeken...kwam gehaast terug en riep "heb te weinig" en toen deed hij een punctie. Maar goed hij riep wel de hele tijd dat het er goedaardig uitziet dus ik moest me maar geen zorgen te maken. Vandaag zou ik de uitslag krijgen. Ging er eigenlijk heel positief heen maar zat met mijn oren te flapperen toen ze me doodleuk vertelde dat ze 'niet weten' wat het is. Er is geen afwijking gevonden te, dus niets aan de hand....oké, ben er blij mee en had het ook wel gehoopt maar wat is het dan wel? Geen idee zei ze, uitslagen waren goed en verder weten ze het gewoon niet. Ja hallo, wat is de knobbel dan, het ontstaat er toch niet zomaar....ze hebben het gevoeld en op de echo gezien. Zijn toch ook weet ik hoeveel afwijkingen die niet kwaadaardig zijn dus vertel me dan wat het is. Maar nee, ze kon me geen antwoord geven want ze weten het gewoon niet en het komt wel vaker voor.....zat daar echt met mijn mond vol tanden, bah. Dus wil ze me over 6mnd weer zien, inclusief mammo, echo, biopsie en dan gelijk een gesprek met haar. Eerst stemde ik in maar het begon wel heel erg te knagen dus zei ik dat ik me absoluut niet gerust voelde en dat ik niet kan accepteren dat ik opeens een knobbel heb maar dat ze niet kunnen vertellen wat het is. Wil absoluut geen slecht nieuws (wil niemand, lijkt me logisch) maar wil weten wat het is. Toen ik zei dat ik niet iets in mijn borst wil hebben waar ik niet van weet wat het is zei ze doodleuk dat ze het wel uit kunnen halen. Ja zeg, wel uit willen halen maar niet weten wat het is, moet niet gekker worden. Maar goed, na een heel gesprek (heb al een hoop achter de rug dankzij de 'goede artsen') hebben we afgesproken dat ze me dinsdag (laat) gaat bellen want ze hebben een bespreking met alle artsen, pathologen, chirurgen, bla bla bla en dan zou ze het ook over mijn knobbel, uitslag en mijn bezorgdheid hebben. Nou ben benieuwd. Mijn vraag hier is eigenlijk heel simpel: Heeft dit ook iemand meegemaak??? Dus een knobbel die te zien en te voelen is en waar de uitslagen verder goed waren maar dat ze gewoon NIET weten wat het is ???? Sorry voor alle fouten in mijn tekst maar ben op het moment heel erg boos, onzeker en verbaasd....zit er gewoon van te trillen. Alvast heel erg bedankt voor het antwoord.

Liefs, Jasmine