Afwijking zichtbaar, op wacht gezet.

6 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 2
Afwijking zichtbaar, op wacht gezet.

Goedemorgen,

Ik zal me eerst eens voorstellen, ik ben Lana, 35 jaar, alleenstaand met drie kids.

Begin februari ben ik naar de sauna geweest met mijn zus, haar viel het op dat ik een ingetrokken tepel had. De doktersassistente dat ze is, drukte me op het hart de huisarts te bellen.

De huisarts maakte zich niet ongerust, ik ben immers drie keer bevallen en heb borstvoeding gegeven, de beste preventie schijnt. Toch voor de zekerheid een mammografie aangevraagd.

Een week later krijg ik de foto, er word na twee fotos iemand bij gehaald en mijn linkerborst word nog zes keer in verschillende hoeken op de foto gezet. De "misschien krijgt u tevens een echo na de fotos" veranderd in; "gaat u maar even in de wachtkamer zitten dan kom ik u zo halen voor de echo" 

Tijdens de echo begint de goede man met de rechterborst "hier zie ik geen afwijkingen" zegt hij, dan de linkerborst. Na een hele hoop getuur naar het scherm op hetzelfde plekje verteld hij me dat er op de foto "een hele flinke afwijking" zichtbaar is. Echter lukt het hem niet deze te vinden met de echo. Ik word naar huis gestuurd met de mededeling dat ik over zes maanden terug moet komen voor een echo en foto. Hij verzekerde me dat dit bijna nooit gebeurd aangezien hij altijd alles kan vinden. De moed zonk me in de schoenen. Ik heb altijd idiote dingen. Echter hoor ik later van kennissen dat dit vaker gebeurd en dat er na zes maanden meer zichtbaar is en het dus behandelt kan worden.

Het voelt zo raar wetende dat er een afwijking zit maar ik word gewoon naar huis gestuurd voor zes maanden. Op internet kan ik een vergelijkbaar verhaal niet echt vinden en ik word er toch wat nerveus van.

Herkent iemand de gang van zaken en hoe is dat verlopen?

 

Offline
Berichten: 4287

Meestal is het niks, daar als eerste.

Maar soms zijn afwijkingen niet zichtbaar op een echo. Als er dan ook nog een ingetrokken tepel is, dan wordt er soms een MRI gemaakt. En kan er een MRI-geleide punctie worden gedaan.

Ik heb natuurlijk de ervaring van wél borstkanker, dus ik zou dat dan zelf wel willen, zeker omdat je nog zo jong bent. Misschien een second opinion hierover bij een academisch ziekenhuis?

Offline
Berichten: 4287

Zo'n punctie kan dan ook gedaan worden onder het mom dat je anders 6 maanden geen rust hebt.

Offline
Berichten: 2

Dank je wel Ellenk voor je reactie! Ik zal het eens even navragen en eventueel een second opinion aanvragen. Mijn moeder heeft ook borstkanker gehad dus vandaar de angsten, ik schijn haar in alles na te doen ;)

Je geeft aan dat het niets kan zijn, maar het is nogal een lading waar je zes maanden mee naar huis gestuurd word :)

Ik ga er in ieder geval even achteraan, nogmaals dank!

Offline
Berichten: 298

Zeker als je moeder ook borstkanker heeft gehad zou ik een second opinon vragen of opnieuw een gesprek. Een hele flinke afwijking en dan niks vinden zou mij ook geen rust geven zes maanden lang.

Offline
Berichten: 540

Ik zou zeker om verder onderzoek vragen. Als er op de foto een duidelijke afwijking te zien is, zou deze ook op andere manieren zichtbaar moeten zijn. Een MRI-mammografie is dan zeker een optie.

Er zit iets, je tepel is ingetrokken en het komt in je familie voor. Ik zou absoluut 100% duidelijkheid willen hebben en geen zes maanden afwachten. Het hoeft geen foute boel te zijn, maar ik denk wel dat je moet weten waar je aan toe bent.

Ik duim voor je, succes!