agressiviteit tumor

104 berichten / 0 nieuw
afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387
agressiviteit tumor

Wanneer is een tumor agressief?

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Een tumor is agressiever naarmate de cellen meer afwijken van normale cellen. Dit wordt in gradaties ingedeeld: goed gedifferentieerd, matig of slecht. Ook wel graad I, II en III, waarbij III de meest agressieve soort is.

Vaak wordt ook gekeken naar de delingssnelheid (Mitose-activiteits-index, MAI). Dat is de snelheid waarmee de tumorcellen zich delen. Die MAI loopt van 1 tot oneindig. Boven de 10 wordt gesproken over een snelgroeiende tumor.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

mijn chirurg had het over langzaam, matig en snel delend.
een mai van 7 t/m 11 is dan matig. Boven de 12 snel delend.

Offline
Berichten: 990

Ik ga op zoek maar heb pas gelezen dat de MAI afgeschaft is omdat het toch te weinig zegt.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Bah,

ik heb een graad 3 tumor gehad en de mai was 18.
Ook geen hormoonreceptoren.
Allemaal niet zo best, Ik wist het en weet het nog.
Maar hij was gelukkig wel klein, maar 9mm.
En dat is weer positief.

Nu maar hopen dat er toendertijd geen kankercel al losgekomen was van de oorspronkelijke tumor en via de bloedbaan al aan de wandel was gegaan. Via de lymfe iig niet, want mijn schildwachtklier was schoon.

Nou, ik denk maar steeds:

PLUK DE DAG en dat betekent voor mij:
VERDER MET DE VOORBEREIDING VAN DE EXPOSITIE!

Offline
Berichten: 534

even up!

Offline
Berichten: 534

suzanne schreef:
Hoi allemaal,

Ik heb vandaag eindelijk eens mijn dossier ingekeken en daar kwam ik tegen dat de MAI waarde 5 was. Her/2 neu 1 + (wordt dus beschouwd als negatief heb ik gezien bij de betreffende topic, is dat goed nieuws?).

Als ik het goed begrijp had ik een snelgroeiende tumor? Weet iemand precies hoe de gradaties zijn?

groetjes,
Suzanne

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

een Mai van 5 is niet snel delend Suzanne.
Ik haal ook het topic Bloom en Richardson voor je naar boven.

Offline
Berichten: 1175

Ik heb mijn dossier vorige week weer doorgespit tijdens mijn herceptintoediening en wat zien ik?
Mijn mai is ook onderzocht
mijn mai index is 36

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

her 2 neu +++ tumoren hebben meestal een flinke Mai Erica.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Omhoog voor Jolly.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Mai is een indexcijfer. ze nemen een plakje tumor. snijden daar 2 bij 2 mm uit en kijken dan na een bepaalde tijd hoeveel tumorcellen zich vermenigvuldigd hebben.

Je vindt er meer over in het topic Bloom en Richardson

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

oke, hier kom ik iig ietsje verder mee, de tumoruitslag was, verwijderd 6x5,5x4cm, graad 3, slecht gedif., schone schildwachtklier, 40 mitose per 2mm, beide hormonen negatief, dus een gelukje bij een ongeluk

Offline
Berichten: 719

sorry had me niet ingelogd, dus berichtje van de gast is van mij.
het wordt me gelukkig allemaal wat duidelijker

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Jolly, is de her2-status onderzocht? Zo nee, vraag dan aan je arts om dat alsnog te onderzoeken. Je leest er meer over in het topic over Herceptin.

Groetjes, Maisa

Offline
Berichten: 719

wil ik best doen, moet volgende maand toch naar hem toe, maar kun je me dan iig een goede onderbouwing meegeven, in de uitslag staat Her2Neu werd nog niet aangevraagd, ik heb een hele aardige dokter hoor. maar als ik dat ga vragen moet ik toch ook kunnen zeggen waarom, ik heb wel het een en ander gelezen over Hercepitin dus weet wel wat en hoe
dus geef me een goede onderbouwing en dan vraag ik het de volgende maand, en in juli moet ik toch ook nog naar het AMC naar de radiotherapeut dus ik heb 2 kansen
maar ondanks alles voel ik me hartstikke goed

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Jolly de meeste her 2 neu +++ tumoren zijn hormoonongevoelig. (toevallig hebben we hier een heleboel jonge hertweetjes die wel hormoongevoelig zijn).
Tumoren die groeien met behulp van dit eiwit zijn ook agressiever. Ze zaaien sneller uit en zijn voor bepaalde chemo gevoeliger dan voor andere.
Het is dus wel van belang om te weten of je her 2 neu positief (+++) bent.
Er is namelijk een medicijn dat die eiwit receptor remt. En dan is deze vorm juist weer heel goed te behandelen. De test is duur en helaas het middel (Herceptin) ook waardoor er ziekenhuizen zijn die nog steeds niet standaard op Her 2 neu testen. Maar het is wel belangrijk dat het gedaan is.

Lees anders nog even het topic over her 2 neu en het informatie deel over imuumtherapie op de site.

Zus
afbeelding van Zus
Offline
Berichten: 64

Her2neu+++ tumoren hebben eerder de neiging uit te zaaien en zijn minder goed te bestrijden d.m.v. de gebruikelijke chemo's. Tot voor kort werd de her2neu-status niet altijd onderzocht omdat het bij een primaire kanker geen gevolgen had voor de behandeling. Pas bij uitzaaiingen kwam je dan in aanmerking voor Herceptin, wat een heel effectief middel is, en juist weer alleen werkzaam bij her2neu+++-borstkanker.

Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat de kans op uitzaaiingen sterk verkleind wordt als je gedurende een jaar preventief herceptin krijgt, eventueel in combinatie met taxol.

Ik zou het niet op z'n beloop laten hoor, het maakt echt nogal wat uit voor je prognose!

Offline
Berichten: 719

oke, ik ga het zeker vragen en zal me er nog meer in verdiepen dan ik al gedaan heb, bedankt en ik laat jullie weten hoe het afloopt bij de chirurg (oftewel hij gaat het gewoon doen als ik dat wil :lol: :lol: :lol: :lol: )

Offline
Berichten: 719

nog een klein vraagje, kan Hercepitin nog als je al een tijdje klaar bent met kuren????? want anders heeft het geen nut om het te vragen

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

ja dat kan. er is wel een grens aan. Ik weet niet meer precies maar volgens mij was het dat je klaar moest zijn met je kuren na 3 maanden voor 1 januari 2005. En niet langer dan een half jaar. Maar alles daarover kan je vinden in het topic :arrow: .kiezen voor herceptin
deze pagina één na laatste posting.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Jolly, neem anders contact op met Anto. Zij wordt ook in Lelystad behandeld. Bij haar was eerst niet op her2 getest, terwijl dat wel belangrijk kan zijn voor je prognose. Zij bleek her2positief en wordt nu behandeld met Herceptin. Informeer je goed als je naar je artsen gaat!

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Maisa, wij hebben inmiddels contact! Bij mij is er wel getest (Her2Neu) maar advies was.. hoeft geen Herceptin.... :shock:
Maar intussen heb ik mijn eerste keer al gehad..! :D
gr.anto

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Sorry... Had ik het verkeerd onthouden :shock:
Gelukkig is het al rechtgezet.

Offline
Berichten: 719

ik ga het in ieder geval vragen, maar als het binnen een half jaar moet dan ben ik nu al te laat. heb de laatste chemo 7 september 2005 gehad, dus al langer dan een half jaar geleden, maar het lijkt me in ieder geval niet verkeerd het te laten testen, voor het geval dat :wink:

Offline
Berichten: 1446

omhoog voor Laura

Offline
Berichten: 1446

omhoog voor Nana

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Voor wie meer wil lezen over MAI en zo :wink:

afbeelding van Beppie_5265
Offline
Berichten: 252

Maisa schreef:
Voor wie meer wil lezen over MAI en zo :wink:

[bigsmile]

afbeelding van Beppie_5265
Offline
Berichten: 252

vandaag heb ik voor het eerst durven vragen over mijn tumor na 5 jaar :oops: mai was 25 graad 3 en hij was 2,2 centimeter

als ik hier zo lees dan is mijn mai van 25 best hoog :shock: :shock:

Offline
Berichten: 186

Beppie, bij mij was de MAI nog hoger, 46 :( . Mijn tumor was ongeveer even groot en graad III. Mijn klieren waren gelukkig schoon.Ondanks de hoge MAI is na behandeling met chemo (TAC) en herceptin mijn prognose nog redelijk goed te noemen, 82% kans dat het niet terugkomt. Ik probeer maar van het positieve uit te gaan. Het zegt natuurlijk niet alles, maar dat je inmiddels 5 jaar verder bent geeft je hopelijk toch al wat meer vertrouwen. En net zo min dat een prognose alles zegt, zegt een hoge MAI ook niet alles.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Omhoog voor Evelyn '77

Offline
Berichten: 163

Het is alweer een poosje geleden dat iemand hier gepost heeft. Ik heb natuurlijk ontzettend veel vragen omdat ik mijn diagnose nog niet zo lang weet. Ik weet inmiddels dat de meeste agresieve vormen van borstkanker bij drie kwart van de vrouwen hormonen bevatten. Inmiddels zijn er veel behandelmethodes voor dit type borstkanker.

Nu vraag ik mij af of er meerdere lotgenoten zijn die net als ik de Her2 negatief heeft. Ik vroeg mij af of het inderdaad zo is dat er voor ons type borstkanker geen nabehandeling is. Voor mij is alleen de chemo van toepassing omdat een hormoon therapie of herceptin geen zin heeft. Of zijn er toch leden die wel iets hebben gehad?

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Lastige vraag, Essy...
Wat jij hebt heet triple-negatief: oestrogeennegatief, progesteronnegatief en her2-negatief. Dan helpt inderdaad alleen chemo en kun je de andere middelen (hormoontherapie, herceptin) niet inzetten.

Offline
Berichten: 163

Toen ik in Google dat Triple negatief invoerde, kwam ik op en forum van artsen terecht. Ik kon niet inloggen maar ik las daar hele interessante dingen. Nu zou het leuk geweest zijn als dat interessante ook nog positief was maar helaas, mijn tumor heeft de slechtste prognose van alle tumoren. Er zijn geen na behandelingen voor.

Dit is nu zo lastig. Je moet het eigenlijk allemaal niet willen weten maar toch wil je dan weten waar je aan toe bent. Volgens mij mag ik nu wel heel erg blij zijn dat het niet is uitgezaaid nog :?

Offline
Berichten: 2044

Essy, ik denk dat je nu dingen gelezen hebt die niet helemaal kloppen.
wat heb je waar gelezen.
Misschien kan ik het een en ander voor je verduidelijken?

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Er is alleen chemo als nabehandeling, dat is minder dan als er Herceptin of hormoontherapie bij komt. Essy, toch zijn er vrouwen met triple-negatief die overleven, vrouwen met hormoongevoelig die toch uitzaaiingen krijgen... Je leeft toch je eigen verhaal...

Offline
Berichten: 2044

Nee, het is niet MINDER.
hormoontherapie en immunotherapie grijpen in op bepaalde receptoren.
Die receptoten kunnen de tumor sneller doen groeien.
Als die receptoren er niet zijn kunnen ze dat ook niet veroorzaken dus is er ook geen middel tegen.
Het is zelfs zo dat her2neu positieve tumoren (dus de tumoren waar herceptin.trastuzumab bij gegeven kan worden) een agressievere soort tumor is.
Gelukkig maakt het medicament dat weer in evenwicht.
Wat je gelezen hebt klopt echt niet, of je intepreteerd het anders dan het bedoelt is.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Lieve Essy, ja, je mag altijd blij zijn dat het niet uitgezaaid is..... Maar..... je hebt geen reden om nu te wanhopen.....

De indeling in Luminal A (Hormoonreceptor positief), Luminal B (Hormoonreceptor en Her2Neu receptor positief), Her2Neu (alleen Her2neu receptor positief) en Basal like/ Triple Negative (geen van de receptoren positief) is ontzettend nieuw en alle beweringen daarover zijn ook ontzettend nieuw.

Je zou denken dat tumoren die Triple Negative zijn allemaal hetzelfde zijn, maar dat is niet waar. Op die tumoren zitten ongetwijfeld receptoren die ze nog helemaal niet ontdekt hebben. Oftewel, misschien is er over drie jaar wel weer een totaal nieuwe indeling omdat ze receptoren hebben ontdekt die veel belangrijker blijken te zijn.

Als je naar grote groepen kijkt, dan kan het wel zo zijn dat de tumoren die Triple Negative zijn, een iets slechtere prognose hebben, toch zegt dat helemaal niets over jouw situatie. Tumorgrootte, aantal positieve okselklieren,... er is nog zoveel meer dat een rol speelt en zelfs als alles er iets minder gunstig uit zit, dan nog weet je niet wat dat voor jou betekent.

Aan statistieken heb je niet zoveel, want je weet nooit of je nou in de slechte of juist de gunstige categorie valt. Er zijn hier vrouwen die een supergunstige prognose hadden en die toch uitzaaiingen kregen en er zijn hier ook vrouwen die er best slecht voor stonden en na jaren nog gewoon doorleven zonder uitzaaiingen. Het blijft een kwestie van mazzel of pech hebben.

Mijn motto is dat het goed gaat totdat bewezen is dat het niet goed gaat. Ik probeer niet teveel in de toekomst te denken, want je weet toch nooit wat je te wachten staat en.... als er shit op je pad komt, heb je nog tijd genoeg om daar over na te denken.

Maar eh,..... als je je angst gebruikt om heel gemotiveerd aan de behandelingen te beginnen, dan kun je er wel nog baat bij hebben (tenminste zo heeft het voor mij gewerkt en dat maakt ook dat ik bereid ben om elke bijwerking te accepteren in ruil voor verbetering van mijn kansen....).

Hang in there..... Dikke knuffel !!

Offline
Berichten: 163

Er zijn weer hele goede dingen door jullie naar voren gebracht. Ik denk dat er veel van waarheid in zit, dat er nog veel receptoren zijn die nog niet ontdekt zijn. Ik kreeg laatst een heel lief pm-etje van iemand die net als ik ook her2 negatief was, en bij haar ging het alweer een paar jaar goed. Je wilt je zo aan mensen optrekken, maar eigenlijk heeft de ervaring mij nu al geleerd dat dit niet kan.

Iedereen reageert weer anders en je kan ongeloofelijk veel mazzel hebben met een agresief soort of gewoon heel veel pech met een gunstige tumor.

Ik moet er nog zo verschrikkelijk aan wennen dat mijn leven in één klap is veranderd. Dat ik niet meer zover vooruit kan kijken, dat mijn toekomst eigenlijk weg is en dat ik moet leren leven met de dag. En dat terwijl ik na 10 jaar heel ongelukkig was te zijn, eindelijk mijn eigen weg had gekozen. Ik heb twee heftige jaren achter de rug en het begon weer allemaal zo lekker, en dan ineens......... zucht.

Ik ben zo blij dat ik hier word begrepen want echt, deze emoties deel je niet even met iemand in je omgeving. Althand, ik heb ze niet en moet het grotendeels in mijn eentje doen. Laten we hopen dat dit rot ding niet meer terugkomt, of anders nog heel lang weg blijft totdat er toch iets gevonden is waardoor ze ook voor mij nog iets hebben.

afbeelding van tanja_4226
Offline
Berichten: 8

Quote:
Maar eh,..... als je je angst gebruikt om heel gemotiveerd aan de behandelingen te beginnen, dan kun je er wel nog baat bij hebben (tenminste zo heeft het voor mij gewerkt en dat maakt ook dat ik bereid ben om elke bijwerking te accepteren in ruil voor verbetering van mijn kansen....).

Dees ik vind dat je dit mooi hebt verwoord; terugkijkend heeft het zo ook voor mij gewerkt!

Pop
Offline
Berichten: 332

Essy schreef:
Ik moet er nog zo verschrikkelijk aan wennen dat mijn leven in één klap is veranderd. Dat ik niet meer zover vooruit kan kijken, dat mijn toekomst eigenlijk weg is en dat ik moet leren leven met de dag. En dat terwijl ik na 10 jaar heel ongelukkig was te zijn, eindelijk mijn eigen weg had gekozen. Ik heb twee heftige jaren achter de rug en het begon weer allemaal zo lekker, en dan ineens......... zucht.

Ik ben zo blij dat ik hier word begrepen want echt, deze emoties deel je niet even met iemand in je omgeving. Althand, ik heb ze niet en moet het grotendeels in mijn eentje doen. Laten we hopen dat dit rot ding niet meer terugkomt, of anders nog heel lang weg blijft totdat er toch iets gevonden is waardoor ze ook voor mij nog iets hebben.

Zo herkenbaar Essy, ik zou het zelf geschreven kunnen hebben. Maar je komt er. Echt je komt er [kiss]

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Hai Essy,

Ik herken mezelf in je verhaal. Ben ook triple-negatief. Had ook dezelfde tumorgrootte 2,2 cm, mai van 40. Heb ook nog meegedaan aan onderzoek vanuit AvL om te zien of ik snel uitzaaiingen ontwikkel en antwoord was ja...al met al reden genoeg om toch ook (zeker in laatste traject van mijn chemo -TAC- ) flink benauwd te hebben.
Maar gelukkig heb ik de angst na het behandeltraject kunnen parkeren en het gaat gelukkig goed met me. Leef inderdaad bij de dag; zonder er te veel bij stil te staan. Je leeft nú en als het straks misschien allemaal anders is, leef je dán! Geniet van ieder moment is mijn motto!!

Ik wens je sterkte en hoop dat je ook in staat bent om je negatieve emoties om te zetten naar iets positiefs.

Kus,
MarjonD

Offline
Berichten: 205

Hoi Essy

Ik was ook her 2 neu negatief, tumor ongeveer zelfde groote en agressieve soort.
Mijn behandeling bestond uit 5 fec kuren, bestraling was niet nodig omdat er geen aangetste klieren waren gevonden. Ik heb wel een amputatie moeten ondergaan, en omdat ik gendrager ben heb ik later ook mijn gezonde borst weg laten halen. Inmiddels heb ik reconstructie proces afgerond en ben daar erg tevreden over.
Ook mijn leven ging de afgelopen jaren niet over rozen, en vorig jaar heb ik keuzes gemaakt en ben mijn eigen weg ingeslagen. Ik ben een gelukkig mens met een rugzak. Ik geniet van ieder dag en zie de toekomst zonnig in. Ik heb qua behandeling alles gedaan wat mogelijk was in mijn situatie en daar moet ik maar op vertrouwen.
Ik wens je heel veel sterkte.
Liefs Moppie

Offline
Berichten: 719

hoi essy
dan ook nog in het kort mijn verhaal, of ik triple negatief was weet ik niet want de HER2neu test is bij mij niet uitgevoerd, ik zat net voor de tijd dat het standaard uitgevoerd werd
maar ik had een grote tumor (verwijderd 6x5.5x4)grIII, mai 40, vooralsnog geen uitzaaiingen, en ik ben borstbesparend geopereerd, briachy therapie 13x20min iedere 2 uur,25 bestralingen, 5 FAC kuren, en het is nu bijna 3jr na de diagnose, in het begin heb ik me ook zorgen gemaakt, maar zover ik nu weet gaat alles nog goed
dus eigenlijk ga ik ervan uit dat ik triple-negatief was, maar van eentje weet ik het niet zeker, en ik hoef het ook niet meer te weten
succes met alles

Offline
Berichten: 464

Hoi Essy,

Ik had het ook al in een ander topic neergezet, toen had ik deze nog ff niet gelezen :) Mijn mai was 119, ik was ook Triplenegatief en ik had 18 besmette klieren tot boven het sleutelbeen. De prognose is terugkomst van de kanker binnen vijf jaar ongeveer 75%! Ik probeer dat een plekje te geven. Wel alert te zijn, want ik vind de nacontroles behoorlijk summier (en ik loop in het AvL). Om het half jaar bij chirurg en andere half jaar bij radiotherapeut en 1 keer per jaar de mammo....Thats it, niks zoeken naar uitzaaiingen, scans e.d. Gewoon afwachten of het komt of niet komt...echt een kwestie van geluk of pech dus. En dat stoort me wel eens...het nutteloze afwachten. Vandaar dat ik het dan maar weer een tijdje parkeer en weer verder ga met leven. Alhoewel de angst natuurlijk van tijd tot tijd de kop opsteekt, maar dat hebben we allemaal. Ook de mensen die een gunstige prognose hadden.

Groetjes van Kiztatou

afbeelding van hilde
Offline
Berichten: 18

zoals hierboven al een aantal malen aangehaald brengt vergelijken met andere gevallen niets op. toen ik de eerste keer chemo kreeg goed 5 jaar geleden (ik had een tumor van 7 op 5 en 9 van de 10 okselklieren besmet) zei mijn kamergenote dat zij geluk had volgens de oncoloog, dat de tumor minder dan 1 cm was en de klieren schoon. erg spijtig voor haar maar het jaar daarop is ze hervallen en gestorven. als je 95 % kans hebt op genezing en je hoort bij die overige 5 %, wat heb je dan aan prognoses?

Offline
Berichten: 514

Je hebt gelijk. Ik hoor nu bijvoorbeeld ook bij de 5% die het op mijn leeftijd krijgt. Die kans was ook zo klein en whola.............ik ben erbij.

Maar we willen allemaal horen dat we een goede prognose hebben toch?
Dat we een grote kans hebben deze ziekte te overwinnen?
Je kunt er niets van zeggen het zijn inderdaad "alleen" maar cijfers.

Offline
Berichten: 438

Nee, het zegt inderdaad niks. Ik had een kleine tumor 1,3 cm, graad II, hormoongevoelig maar wel al 4 besmette lymfeklieren waarvan één macrometastase van 3 mm met kapseldoorbraak. Op mijn vraag hoe ik al 4 besmette klieren kon hebben met kapseldoorbraak ondanks deze "gunstige" kenmerken kreeg ik te horen dat het dan misschien toch agressiever is dan ze onder de microscoop kunnen zien?!?! Het is gewoon een kwestie van geluk of pech hebben en wij hebben allemaal al eens pech gehad dus we gaan nu voor het geluk!

Offline
Berichten: 365

Ook ik heb een matig gedifferentieerde tumor gehad van (na de chemo) 1,8 cm, invasief en met twee positieve okselklieren waarvan een metastase 5 mm was met kapseldoorbraak.
En een tweede tumor in dezelfde borst die bij de operatie alleen nog littekenweefsel bleek te zijn.
Beide borsten zijn inmiddels geamputeerd.
Nu is deze bk hormoongevoelig voor zowel oestrogeen als progestron.
Over dit laatste lees ik niet zoveel.
Het is de bedoeling dat ik na de bestralingen (nog 2 te gaan nu) begin met Tamoxifen maar ik lees steeds dat dat voor de oestrogeen is en over progestron lees ik eigenlijk niet zoveel.
15 december heb ik pas weer een afspraak met de internist in het avl. Maar ik begin me af te vragen of Tamoxifen nu ook werkt voor progestrongevoeliige bk?
Afgelopen week ben ik ook na het bijna een half jaar niet te zijn geweest ongesteld geworden. Betekent dit nu dat eventuele achtergebleven cellen harder gaan groeien> :shock:
Pffff, ik vind het allemaal zo eng!

Offline
Berichten: 439

Hoi Peetie70,

Het is allemaal vooral eng...
Omdat het zo ongrijpbaar is,
Omdat je niet weet wat er precies gebeurt in je lijf...
Je moet je overgeven aan de kennis en kunde van anderen in de hoop dat die voldoende zal zijn...
En daarvan ben je nooit zeker, maar iedereen doet zijn best.
Tot op heden is er alleen een mideel gevonden dat probaat de werking van oestrogenen kan blokkeren.
Tegen progestativa is nog niets gevonden, dus zij blijven "vrij".
Mooier kan ik het niet maken... het blijft eng.
Maar "men lijdt het meest door het leiden wat men vreest"...
Kiztatou schrijft het al...verder gaan met leven, totdat... of misschien ook niet!
Afwachten, bang zijn, heeft geen zin, maar dat doe je wél, net als iedereen...
Soms lukt het om het uit te schakelen, te parkeren en dat lukt jou ook vast met de tijd, maar nu nog niet...
Ga, zoals Artemis zegt, voor het geluk... daar wordt het nu toch ook tijd voor?
Sterkte, Sanne(ke)

Pagina's