Ascites, vermoeden uitzaaiing van borstkanker

8 berichten / 0 nieuw
afbeelding van diana333
Offline
Berichten: 3
Ascites, vermoeden uitzaaiing van borstkanker

Ik heb een vraag, mijn schoonmoeder heeft 10 jaar geleden borstkanker gehad, en was 10 jaar klachtenvrij.
Nu heeft ze sinds een paar weken erg veel vocht in haar buik, zoveel dat ze afgelopen week naar het ziekenhuis is doorverwezen.

Echo gehad om het vocht (Ascites) te bevestigen, en bloedonderzoek.
Nu hebben ze het vocht weggenomen en op kweek gezet, en ook de gynaecoloog heeft onderzocht.
Gynaecoloog voelde aan de buitenkant van de baarmoeder 'bobbels'en zei direct dat hij kanker vermoed.

Eierstokken en binnenkant baarmoeder was allemaal prima.
Ik denk dus dat het in ieder geval geen eierstokkanker en baarmoederkanker kan zijn, maar we zijn natuurlijk erg bang dat de gynaecoloog gelijk heeft, ook de arts die het vocht verwijderde gaf al aan dat het meestal afkomstig is van uitzaaiingen van de kanker.

Het is nu zo dat we komende woensdag de uitslag van het weefsel biopt van de gyneocoloog krijgen, en pas 9 juni de uitslag van de kweek van het vocht. (een pet scan volgt ook pas volgende week)

Weet iemand of we niet sneller iets kunnen doen, of is er iemand die ons hierover misschien wat meer informatie kan geven, of heeft er zelf iemand ervaring met ascites?? We zijn erg bang dat het inderdaad uitgezaaide borstkanker is, maar volgens onderzoek op internet kan dit niet aan de buitenkant van de baarmoeder terecht komen. Er zijn dus veel vragen helaas...

Offline
Berichten: 306

Wat een ontzettend nare en onzekere situatie, Diana333. Ik kan geen zinnige verklaring/advies geven behalve dat ik ook nooit eerder gehoord heb van eventuele uitzaaiingen aan de buitenkant van de baarmoeder. Heel veel sterkte met afwachten, dat kan slopend zijn.

afbeelding van diana333
Offline
Berichten: 3

Vandaag telefonisch de uitslag van de gynaecoloog gekregen, helaas wat we al dachten.
Cellen gevonden van haar borstkanker van 10 jaar geleden. Gevonden in baarmoeder en eierstokken, ook bloedwaardes (tumormarkers) verhoogd.

Het was lobulaire borstkanker, dat zou verklaren waarom de uitzaaiingen op die plek zitten. En misschien nog op wel meer plekken (buikvlies punctie wordt nog onderzocht), maar dat weten we nog steeds niet. Volgende week kunnen ze pas een scan maken, omdat we dit te lang vinden duren willen we voor sneldiagnose naar het AvL. Is er iemand die ons kan zeggen of dat inderdaad wat sneller gaat? (ervaringen)

zijn er andere mensen die deze vorm hebben en een idee hebben wat de prognose kan zijn (hormoongevoelig, dat kan een voordeel zijn heb ik gelezen)

Offline
Berichten: 251

Een prognose is van veel verschillende factoren afhankelijk, daarover is door ons niets te zeggen. Sterkte komende week met wachten [troost]

Offline
Berichten: 452

Wat een slecht nieuws, Diana, jullie waren er al bang voor. Hoe snel het AVL gaat weet ik helaas niet. Ik kan alleen zeggen dat ik het zelf prettiger vond om alles rustig op me af te laten komen, me over te geven zonder haast. Maar ik had het geluk veel vertrouwen in mijn behandelaren te voelen en had dus ook geen onrust over dat ik mijn heil elders moest zoeken. Heel veel sterkte voor jullie allemaal, ik hoop dat jullie snel meer duidelijkheid krijgen. Duidelijkheid is altijd het fijnst, is mijn eigen ervaring.

Offline
Berichten: 526

Hoi Diana333, wat een klap te horen dat het inderdaad uitgezaaide borstkanker is...En dat na 10 jaar klachtenvrij geweest te zijn, heel naar.
Uiteraard kun je altijd naar een ander ziekenhuis voor een second opinion. Maar of je daar ook echt eerder een scan zal krijgen dan volgende week is de vraag. Het lijkt mij toch wel al redelijk snel?
Er is een speciaal nummer voor second opinion in avl, en dan hoor je wel meteen wanneer je schoonmoeder aan de beurt zal zijn. Tenminste, dat had ik toen ik vroeg of ik daar de rest van mijn kuren mocht doen.
Prognose willen weten is zo logisch, maar ik denk dat niemand hier dat je kan geven...
Een hele dikke knuffel om dit nieuws te verwerken en veel sterkte voor jullie!!
Lieve groetjes, Zangeres72

afbeelding van diana333
Offline
Berichten: 3

Ik heb inmiddels veel gelezen over de soort borstkanker die ze heeft. Komende donderdag heeft ze de pet-scan, en vrijdag het gesprek met alle uitslagen bij de oncoloog.

Ik zit nu met 1 vraagje. ik lees veel goede dingen over immunotherapie, maar blijkbaar wordt dit nog niet heel veel gebruikt. Zijn hier mensen die er ervaring mee hebben bij uitzaaiingen, en wordt dit in veel ziekenhuizen toegepast?
Ik kan dat eigenlijk niet zo goed vinden, ik lees wel overal dat het de levensduur kan verlengen, bij lobulaire borstkanker beter als met hormoontherapie. Is immunotherapie een optie mocht hormoontherapie niet meer helpen?

Ik hoop dat iemand hier mij wat meer info over kan geven.

Offline
Berichten: 873

Hoi diana333, op dit moment is er alleen immuuntherapie beschikbaar voor patienten die een bepaald eiwit op hun tumor(en) hebben. Dit wordt Her2/neu-positief genoemd. Het wordt veel gebruikt, maar dus alleen voor een subgroep van de patienten.
Er zijn veel ontwikkelingen gaande met andere immuuntherapieën, maar de meeste daarvan zitten nog in de onderzoeksfase. Qua klinische studies in Nederland zijn er vooral studies voor vrouwen die Her2/neu-negatieve en hormoonongevoelige borstkanker hebben. Als je moeder niet Her2/neu-positief is (dit testen ze in het lab met cellen uit een biopt), zal er voor haar (nu) geen immuuntherapie voor haar zijn.
De arts kan er meer over vertellen.